Tek.no

Test ZTE Nubia Z20

Den merkeligste telefonen

ZTE Nubia Z20 har skjerm både foran og bak.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
1 Feb 2020 16:00

Vi hører lite fra ZTE i Norge for tiden. Den kinesiske mobilprodusenten pleide å være motstykket til Huawei, og de har hatt sitt eget trøbbel med USA og Donald Trump. De siste årene har Huawei skutt i været, mens ZTE for det meste har trukket seg ut av Norden. Men de fortsetter å lage spennende produkter, og Nubia Z20 er ett av disse. Den har vi nå fått inn på testbenken vår, og vi snakker om en telefon med skjerm både foran og bak.

Skjermen på baksiden er litt mindre og har lavere oppløsning enn skjermen på forsiden, men begge er AMOLED-varianter. Bakskjermen på telefonen skjuler seg forresten bak speilglass, så du må ha på litt kraftigere belysning for å se hva som foregår skikkelig enn du trenger på hovedskjermen, og i sollys fungerer ikke baksiden like bra som forsiden.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Dobbelt av «alt» unntatt kamera

Skjermene er ikke det eneste den har dobbelt opp av; her er det fingerlesere på begge sider av telefonen og begge virker om hverandre. Det er omtrent like irriterende som det er nyttig. Det er veldig ålreit at jeg kan tomle sensoren uansett på hvilken måte jeg holder telefonen, men det er også ganske irriterende at det er veldig mye sensor å «passe seg for» her. Når jeg bærer telefonen rundt i hånda er det ganske ofte slik at jeg ikke får åpnet den bare med fingeravtrykket, fordi telefonen har prøvd å lese fingeravtrykk fra håndgrepet mitt så mange ganger at den har sperret for fingeravtrykk som låsemetode.

Samtidig sparer de to skjermene deg for litt overflødig maskinvare; det behøves kun kameraoppsett på den ene siden av telefonen, så du snur den for å ta selfier. Det er i grunnen en ganske god ting. Kameraet her er ikke det aller verste på jord, men det er heller ikke det beste. For prisen er det godt nok, om enn akkurat.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Middels+ bilder

Vi snakker om et vidvinkelkamera, et ultravidvinkelkamera og et zoomkamera. Hovedkameraet er det klart beste av dem, med masse (48) megapiksler og optisk stabilisering. Det fungerer ofte greit også ned i dårligere belysning, men det bruker ganske ofte for lang lukkertid slik at bildene blir uklare. Hvis man er veldig påpasselig med å holde mobilen i ro kan bildene bli ganske ålreite også i skumringen.

En ulempe som melder seg nærmest uansett er forholdsvis store mengder støy. På sitt beste trenger det ikke å være påtrengende, men det er der hvis du ser godt etter. Det gjelder også for bilder tatt i forholdsvis godt lys. Med en prislapp på rundt 7.000 kroner hadde jeg forventet noe bedre kamera enn det Nubia Z20 stiller med.

Telefoner som iPhone 11 og Huawei P30 Pro gjør det vesentlig bedre på stillbilder enn Nubiaen, men de koster også en tusenlapp eller to mer, og er langt mer «tradisjonelle» telefoner enn denne saken.

Beklager, en feil oppstod. Prøv å spill av videoen senere
Feilkode: 15000

Slik funker det med to skjermer på en mobil

Det er verdt å merke seg har en annen fordel enn «bare» at det beste kameraet også er selfiekamera. Den kan vise bildet kameraet tar inn på skjerm nummer to mens du fotograferer med den store skjermen. Dermed ser motivet ditt hvordan resultatet vil bli. Det er en fiffig funksjon som vi ellers som regel har sett demonstrert på fleksible mobiler, så som Huaweis Mate X.

Til video gjør kameraet en ålreit jobb, med silkemyk video i 1080p og helt ålreit ytelse i 4k. Av en eller annen grunn har røverne i ZTE valgt å inkludere 8K-opptak her, men med en bildefrekvens på bare femten bilder i sekundet, elendig bildekvalitet og knapt en eneste skjerm i markedet som er egnet til å vise hakkevideoene er det ikke så veldig nyttig. Så skal det også sies at ZTE ikke gjør noen stor hemmelighet av at dette er en eksperimentell funksjon, med en diger Beta-merkelapp i menyen der du velger det.

Uansett; Nubia Z20 skårer altså positivt på video og helt ok til stillbilder - litt avhengig av hvordan du bruker den.

PS! Hvis du vil se eksempler på video fra Nubia Z20 kan du ta en titt på testen av et annet produkt, re-Stream App, donglen som gir trådløs CarPlay i bilen. Videoen i testen er filmet med ZTE Nubia Z20 i en DJI Osmo Mobile 3. Den har gått gjennom Adobe Premiere, og kan dermed ha mistet noe kvalitet her og der.

Les også
re-Stream Carplay Adapter: Må-ha-dingsen for deg som bruker CarPlay

Gi den en klem

En egenskap vi er vant til å se hos andre aktører, så som HTC og Google er muligheten til å klemme rundt telefonen for å aktivere ulike funksjoner. I utgangspunktet er Nubia Z20 satt opp slik at du aktiverer tilgangsmodusen der skjerminnholdet flyttes ned, innen rekkevidde av tommelen din. På andre telefoner med liknende funksjoner er det gjerne slik at du kan starte taleassistenten med klemmefunksjonen.

Faktisk kan ikke Nubia Z20 starte taleassistenten med klemmefunksjonen, men den lar deg velge blant et knippe funksjoner og du kan også starte valgfri app ved å klemme kort eller lenge. Som på andre telefoner med tilsvarende funksjoner kan du stille på hvor hardt du må klemme før telefonen reagerer.

Lang batteritid, gammel Android

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Et forholdsvis stort batteri på 4.000 mAh er bygget inn. Det betyr at Nubia Z20 holder leeeenge mellom hver lading, og med hurtiglading på plass går det også fort å fylle på igjen. Noe mindre hadde vi egentlig ikke forventet i prisklassen.

Det som er mer betenkelig er at en telefon som slippes på denne siden av tiårsskiftet stadig bare leveres med Android 9. En oppdatering til Android 10 er på vei, men det kan ta sin tid før den er på plass. I mellomtiden betyr det at du ikke får fordeler som muligheten til å velge sveipestyring i menyene, og sikkerhetsmessig er siste Google-fix fra august i fjor. Det begynner å bli litt støvete, med tanke på at de fleste har blitt flinke til å hente inn Googles sikkerhetsoppdateringer.

En ting du vil legge merke til om du kjøper Nubia Z20 som fjellape, er at ikke alle menyene er fullt oversatt til norsk. En del funksjoner har navn på engelsk. Det er imidlertid vanskelig å holde mot Nubia Z20 av to årsaker. For det første selges den ikke egentlig i stort monn her, men viktigere for deg som kanskje skal kjøpe en slik; det aller meste er enten på norsk eller rimelig greit å ta seg frem i uansett. Den er altså ikke betydelig vanskeligere å bruke enn andre, selv om du støter på et engelsk ord her og der.

Middels nyttig ekstraskjerm

Ekstraskjermen kan vise ulike ting. Du kan for eksempel ha e-posten din på den ene siden, og nettleseren på den andre. Men i den grad skjermene bidrar til at du kan gjøre flere ting samtidig, er det mest som referanser for hverandre. Snu telefonen for å sjekke informasjonen du skriver e-post om, for eksempel. Direkte overføring av data mellom de «to skrivebordene» kan du ikke gjøre på noen enkel måte.

Det ligger også relativt få skjermrelaterte funksjoner i menyene her. Rett ut av esken kommer telefonen med en knapp som lar deg manuelt velge å bruke skjerm nummer to. Knappen «svever» over andre apper du kjører, og er dermed ganske ofte i veien når ting skal trykkes på. Det er langt mer intuitivt å la telefonen veksle mellom skjermene selv bare basert på at du snur den. Samtidig er det også langt mer sannsynlig at den kommer til å ta feil av enkle ting som at du bærer den med deg og at du ønsker å bytte mellom skjermene, slik at de veksler på å lyse opp. Det har skjedd et par ganger i testperioden, men ikke vært noe stort problem for undertegnede. Verdt å nevne er det likevel, siden automatiske løsninger som dette blir kompromisser som sjelden er helt uten ulemper.

Til spilling

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Nubia Z20 yter godt og trekker de fleste spill godt, og to av de mest krevende mobilspillene er godt egnet til å teste.

I battle royale-spillene PUBG og Fortnite går det unna, selv med grafikken stilt til topps. I PUBG merket jeg knapt noen problemer med absolutt makset grafikk, inkludert HDR. En svært sjelden gang droppet spillet et bilde eller to, slik at det ble hakkete. Men det virket mer tilfeldig enn relatert til andre lagkammerater eller konkurrenter rundt meg. Så det virket mest å være forstyrrelser i nettoppkoblingen.

Dessverre er det litt slik vi har blitt vant til med disse to spillene; mange telefoner trekker enten Fortnite eller PUBG godt. Ikke mange telefoner er svært gode på begge. Og Nubia Z20 liker ikke Fortnite spesielt godt. Du får valget mellom 20 og 30 fps, noe som er småkjipt når vi vet Fortnite fint kan levere 60 fps hvis du har en Huawei-telefon. Og selv ikke på mine valgte 30 fps går det så veldig fort i svingene. Det hakker og bærer seg, selv uten konkurrenter i nærheten av meg på kartet. Spillopplevelsen her er ikke allverden. Men samtidig er det vanskelig å ta Nubia så altfor hardt på dette; heller ikke Samsung-telefoner kjører Fortnite så fryktelig godt, noe som er sært gitt at Samsung var lanseringspartner på Android for Epic og Fortnite.

Dette er uansett ytterpunktene. Og selv Fortnite fungerer såpass greit tross alt, at det lover godt for omtrent alt annet i Play Store.

Liker du PUBG, vel - da er dette en strålende telefon å spille på. Om din spillestil går ut på å nyte duften av gresset, mens du camper uforstyrret oppå en bygning og venter på at resten av konkurrentene dine skal kjølhale hverandre;

 1. Slutt med det
 2. Ok, hvis du likevel må kan du snu telefonen og lese VG på skjerm nummer to i noen sekunder mellom slagene

Under ser du ytelsestestene fra Nubia Z20, før vi ankommer til den endelige konklusjonen. Som du ser er alt omtrent som forventet for Snapdragon 855-brikken inni.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Telefonen som skiller seg ut, men ikke er for alle ...

Nubia Z20 er en svært spesiell telefon. Den har ingen veldig tydelige ulemper, men den har likevel en del egenskaper som gjør at den kanskje ikke er for alle. Den viktigste er kanskje at du ikke vinner så fryktelig mye på ekstraskjermen. ZTE har ikke brukt den til så mye. Den kan lage lys og mønster på ekstraskjermen mens du spiller, og muligens kunne fungere nesten som Philips’ Ambilight-funksjon. Du kan snu telefonen for å gjøre andre ting hvis du plutselig må, eller hvis du sjonglerer samtidige gjøremål. Men i det store og hele er det ikke så praktisk at det føles som en mulighet det er verdt å betale ekstra for.

De to fingerleserne er både en fordel og en ulempe, og resulterer i at det er vanskelig å bære Nubia Z20 uten å låse den så du må taste pinkode i stedet. Til sist er dette en kinesisk telefon som ikke i utgangspunktet er rettet mot Norge. Det betyr at støtte for tale over 4G ikke nødvendigvis er en del av pakken, avhengig av din operatør. På ICE fungerte det greit.

I prisklassen rundt 7.000 kroner, der Z20 bor, er det ikke mange andre telefoner som ikke er vanntette. At den ikke er oppdatert på snart et halvår er også grunn til å være skeptisk.

Men alt det i betraktning; det er ikke noe av dette som er åpenbare dealbreakere uansett hvem du er. For noen vil noe av dette være det, mens for andre vil det være små ulemper å leve med for en telefon som på sett og vis er en nerdete «fashion statement». Så kjøp denne hvis du vil ha en uvanlig telefon, med god ytelse og batteritid, og tåler å leve uten den siste prikken over i-en i finish og programvare.

7.5
Bra

ZTE Nubia Z20 (8GB RAM) 128GB

sitat"Nubia Z20 likner ikke på noen annen telefon på markedet."
 • Krysse av
  Lang batteritid
 • Krysse av
  Lynende rask
 • Krysse av
  Flotte AMOLED-skjermer
 • Krysse av
  God på selfier
 • Krysse av
  Lar deg vise resultatet til den du fotograferer
 • Krysse av
  Fingerleser på hver side av telefonen
 • Krysse av
  Klemmefunksjon fungerer bra
 • Krysse av
  Rask lading
 • Bytt
  Ikke vanntett
 • Bytt
  Fortsatt Android 9
 • Bytt
  Vanskelig å holde uten å aktivere en fingerleser
 • Bytt
  Svak sammenliknet med de beste mobilkameraene

Gode alternativer:

annonse