Tek.no

Test

Stor oppstandelse

Sånn går det hvis du tar "valium".
David Auby Johansen
23 Aug 2007 13:00

Frank Oz har oppnådd kultstatus for å styre dukkene og å inneha stemmene til Yoda i Star Wars og Miss Piggy i The Muppet Show. Innimellom dukkestuntsene har den britiske altmuligmannen regissert en håndfull anerkjente filmer – sist med The Stepford Wives i 2004. "Stor Oppstandelse", eller "Death at a Funeral" som den heter originalt, passer som hånd i dukke for Frank Oz. I denne sorte situasjonskomedien briljerer han med skrudde karakterer og på-kanten-humor slik han har gjort det før. Allikevel kan det virke som om det skreddersydde manuset har gjort det litt for enkelt for regissøren. Oz ser ikke ut til å anstrenge seg nevneverdig for å lage litt moro ut av en svigersønn på LSD og en sleip dverg.

Festlig begravelse

Mye rart kan skje i en begravelse hvis man er del av en eksentrisk familie. Daniel (Matthew MacFadyen) gjør de siste forberedelser til sin nylig avdødde fars begravelse. Broren (Rupert Graves), en suksessfull forfatter, kommer med fly fra New York. Han har fløyet på første klasse, men har ikke penger til å betale sin andel av begravelsen. Men det er bare starten på elendigheten, eller moroa – alt ettersom. Kusinen Martha (Daisy Donovan) tar med forloveden Simon (Alan Tudyk) i et forsøk på å ”selge” ham til sin kritiske far. Det går selvfølgelig skeis da Simon hiver i seg en valium som viser seg å være LSD.

Som om det ikke skulle være nok dukker det opp en dverg (Alan Tudyk) som hevder å ha hatt et forhold til den avdøde faren. Slu, som dverger ofte er i filmer, forsøker han å presse brødrene for penger. 15tusen pund eller avslørende bilder eksponert for alle og enhver i den allerede skrantende begravelsen.

Smakfull balansekunstner

For å sitere en av karakterene i Stor oppstandelse: ”Quite exciting for a funeral”. En begravelse er et ideelt sted å sette en situasjonskomedie. Ikke bare har man gravalvoret lurkende i bakgrunnen, men hva er vel morsommere enn å kødde med døden? De mange aktverdige britiske skuespillerne gir i tillegg en enda sterkere kontrast til den slemme humoren. Regissør Oz balanserer mellom lik, dverger og dophuer like stødig som han styrer sine velkjente dukker. Istedenfor å ende som smakløst blir dette faktisk ganske smakfullt. Det er riktignok ikke noe gourmetmåltid med subtile smaksnyanser, men mer enn lapskaus – en av de bedre i sitt slag.

Tre menn og en ba...jeg mener dverg.

Allikevel, det er noe med ettersmaken. Etter et langt og komisk løp klarer ikke Oz helt å fullføre. Avslutningen blir for snill i en ellers fandenivoldsk komedie. Alvoret, som tidligere har blitt harselert over, kommer liksom snikende tilbake. Litt feig og helt unødvendig. Det er jo allikevel for sent å lokke tilbake de som gikk etter en halvtime. Enten synes man likskjending er gøy eller så gjør man det ikke.

Konklusjon

Det er gledelig å se at Frank Oz har tatt seg tid til litt regiarbeid mellom dukkeslagene. Mannen er utvilsomt et multitalent av de sjeldne, og her viser han at sort komikk, ja det kan han. Settingen kunne ikke ha vært bedre og castingen er superb. Briter er utvilsomt troverdige begravelsesgjester. Ved å kjøre på med ekstremiteter – ja, jeg tenker på dvergen, dopet og liket, har Oz nok av situasjoner å ta av. Det blir kanskje i enkleste laget. Litt skuffende er det også at Oz feiger litt ut mot slutten. Allikevel, dette er en smakfull lapskaus. Jeg bare lurer litt på hva slags kjøtt dette er…

annonse

Les også