Tek.no

Test

Kanye West - Graduation

Kanye West har helt klart stått eksamen med hans nye plate "Graduation".
Kaspar Fuglesang
30 Sept 2007 16:06

"Graduation" er Kanye Wests tredje album, og dersom man skal tolke albumnavnet det siste i hans skolering som rapper.

Frydefull forandring

Kanye West er ikke som andre rappere, han er født og oppvokst i et middelklassehjem og har aldri hatt det store behovet for å holde seg inne med publikumet på gata, og bruke deres klisjeer og regler for hvordan musikken skal være. Derfor kan ”Ye” leke seg mer med musikken, noe som gjør ham til en av de mest interessante på hip-hop markedet. ”Graduation” skiller seg ut fra et vanlig hip-hop album før man har puttet CD’en i spilleren, et albumcover inspirert av japansk manga er ikke akkurat dagligdags i denne sjangeren.

Musikalsk eksperiment

Kanye Wests musikk skiller seg fra andre hip-hopere ved at den nettopp er så musikalsk og eksperimentell, ikke bundet av de strenge reglene som mange mener eksisterer. På ”Graduation” har Kanye latt seg inspirere av elektronika, noe som særlig merkes på blant annet singelen ”Stronger”, hvor han har samplet Daft Punk og laget en mer elektronisk låt enn den han har samplet fra. Det kan nesten virke som Kanye har funnet ut at det er andre måter å lage beats på enn å sample soullåter og kjøre dem i trippel hastighet. Han har tydeligvis funnet fram til synthene og deres muligheter. Men det finnes jo smurfesang her og, det er jo et Kanye-album! Lydbildet er lett og lekende som man kjenner fra Kanye, men med et større fokus på akkorder og melodi enn det man er vant med. Det er en god variasjon i tempo og stemning på låtene, samtidig som det er en helhetsfølelse over albumet.

En annen ting Kanye har gjort, er å gå litt bort ifra hip-hopens rytmiske basis og gå mer over til melodidrevet musikk som det så rappes over. Låtene ”I Wonder”, ”Drunk n’ Hot Girls” med Mos Def og ”Flashing Lights” med Dwele er gode eksempler på dette. Sangene kan virke litt merkelige og i utakt til å begynne med, men dersom man gir dem et par gjennomlyttninger vil låtene synke inn. Det eneste Kanye West ikke har overrasket med er en haug gjesteartister, den eneste som kan minne litt om en overraskelse er Chris Martin fra Coldplay, selv om Kanye har hatt med hvite mannlige popsangere før.

Konklusjon

”Graduation” er et veldig musikalsk og spennende album fra en av hip hopens mest kreative artister. Kanye har gått litt vekk fra smurfesang-samples og over på synthene og et mer elektronisk og melodisk lydbilde, noe som fungerer bra og gjør at han får vist seg frem på en ny måte. Albumet har en del gode enkeltlåter, men dette er laget som et album med en god helhetsfølelse. Kanye West har helt klart stått på eksamen, karakter: M

annonse

Les også