Tek.no

Test

Nokia MD-6

1 Sept 2007 16:00

Nokias har lansert et nytt høyttalersett som skal være enkelt å ta med på stranda samtidig som det leverer god lyd. Det har de lykkes med.

Høyttalersettet MD-6 er lite, og får god plass i en jakkelomme eller i laptop-bagen. Det blir likevel for stort og tungt for bukselommen.

Settet er designet som en sylinder. Nederst finner du en sammenrullet ledning med en standard 3,5 mm minijack-plugg i enden. En mekanisme gjør at ledningen enkelt kan rulles sammen eller trekkes ut opp til 70 centimeter.

Ledningen er gjemt

Den øverste delen på sylinderen MD-6 brettes opp for å få frem høyttalerne som ligger gjemt inni. En innebygget magnet holder høyttalerne mot hverandre.

Når høyttalersettet ligger i lommen er likevel ikke magneten god nok. Da har høyttaleren lett for å åpne seg. Når det skjer, slår også høyttalerne seg i hvilemodus og bruker dermed ekstra strøm.

Inne i høyttalersettet finner du fire AAA-batterier som driver settet. Disse er enkle å skifte ut mens du er på farten. Batteriene gir en batterilevetid på 27 timers musikkavspilling, noe som er imponerende lenge.

God lydkvalitet - med noen ulemper

Lydkvaliteten i MD-6 er absolutt helt grei i forhold til høyttalerens størrelse. Lydbildet er overraskende bredt, og du går ikke glipp av noen viktige stemmer i musikken. Når lydnivået i høyttalerne er lavt, fungerer det også helt greit å høre på.

Et problem med høyttalerne er imidlertid at de leverer lyd i lavt volum når de kobles til de fleste mobiler. Det er heldigvis mer futt i høyttalerne når du kobler de til PC-en.

Høyttalerne kan gjengi de fleste instrumenter på en grei måte, og både gitarer, trompet, saksofoner og piano høres absolutt helt greit ut i seg selv til å høre på mens du er på farten. At en så storartet lyd kan komme ut av et så smått høyttalersett er ikke annet enn imponerende.

Et kresent øre er skeptisk

Om vi vender det kresne øret til har vi likevel noe å klage på. Dypere toner er litt svake, og dype pianoakkorder er vanskelig å fange opp. En kontrabass i bakgrunnen blir også fort forsvinnende svak. I tillegg savner vi mer presise og definerte trommeslag og litt spissere lyd fra symbalene.

Stiller du opp volumet, sliter høyttalersettet enda mer. Som i alle små høyttalere med mye lyd, låter det hele fort grøtete ut og det blir vanskelig å få noe definert musikk ut av det hele.

I tillegg mangler høyttalersettet trykk nok til å gjengi noe spesielt kraftig lyd. Det gjør at trommene høres kjedelige og lite energiske ut, og basstromma mangler både trykk og dybde. Siden musikken mangler dybde så vel som at lydbildet flates ut, blir du også sliten av å høre på høy musikk i lengden.

I tillegg er høyttalerelementene plassert så nære hverandre, at lyden ikke oppleves som skikkelig stereo.

Det er ingen tvil om at god lyd krever større høyttalere, og vi nøler ikke med å si oss strålende fornøyde med det knøttlille MD-6-settet til tross for ulempene i lyden.

Konklusjon

MD-6 har en praktisk design, som gjør høyttalerne lett å bære med seg. Samtidig har settet en glimrende (oppgitt) batterilevetid på så mye som 27 timer med musikklytting.

I all kresenhet kan vi klage på lyden, og må si at vi opptil flere ganger har hørt bærbare høyttalere som leverer mye bedre lyd. Men om vi tar høyttalernes svært beskjedne størrelse i betrakning har vi ingen grunn til å klage. Den auditive opplevelsen i MD-6 er alt i alt god.

Trenger du et sett høyttalere du kan ha med deg overalt, nøler vi ikke med å utnevne MD-6 som et godt alternativ. Men husk at du får bedre lyd om du har litt ekstra plass i sekken å avse.

Det har per i dag ikke dukket opp noen pris på MD-6, men i prisguiden kan du bestille prisvarsling slik at du får en e-post så snart prisene dukker opp.

Les også
Nytt tilbehørsdryss fra Nokia
Les også
Godlyd for stranda
Les også
Høyttalere for parken
Les også
Trådløs ulyd fra Nokia
Les også
Portable Nokia-høyttalere
annonse