Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Sony Ericsson W980i

Design og brukervennlighet

W980i søker automatisk i telefonboken når du taster inn tall.

Walkman-serien til Sony Ericsson har vært en stor suksess de siste årene. Når de nå har lansert en ny toppmodell blant Walkman-telefonene, har de derfor et visst forventningspress på seg.

Toppmodellen heter W980i, og er en blank og nokså kantete telefon i kamskjellformat. Den er ikke blant de aller minste der ute, men er ikke større enn at du fint kan ha den i lommen.

Høy speilfaktor

Sony Ericsson mener tydeligvis at jo blankere, jo bedre når det gjelder en mobiltelefon i den øvre enden av prisskalaen. W980i er nemlig blank både inni og utenpå.

Du skulle kanskje tro at fronten er som en magnet for stygge fingermerker, men selv om fronten blir merket med fingeravtrykk ganske fort, så synes de ikke så veldig godt og utgjør dermed intet estetisk problem.

Da er det verre med riper. Dersom du har telefonen i en lomme med nøkler eller i en veske, må du regne med at fronten av telefonen ikke er like fin etter noen måneders bruk.

Selv om W980i har god kvalitetsfølelse og helt klart ikke er noen billig-telefon, blir det allikevel et sterkt plastikk-preg. Fremtoningen blir dermed ikke spesielt eksklusiv.

Livlige taster

På forsiden av telefonen finner du også taster for å styre musikken. I motsetning til førproduksjonsutgavene av W980i, er disse tastene nå blitt svært følsomme. Kombinert med at de vibrerer, er de meget gode å betjene.

Problemet oppstår når du putter telefonen i lommen. Med mindre du vil at musikkspilleren skal starte av seg selv og leve sitt eget liv, er du nemlig nødt til å skru på tastelåsen. Dette gjør du med en skyveknapp på høyre side av telefonen.

Dessverre er denne knappen så liten at den må betjenes med neglene. Det er heller ikke fjernkontroll på hodetelefonen som følger med, og å betjene musikkspilleren når telefonen er lukket blir derfor en knotete opplevelse.

På samme side av telefonen som tastelåsen finner du også en tast for å veksle mellom forskjellige funksjoner, samt en volumknapp. Disse er også i minste laget, og ikke alltid like lett å betjene uten at du tar opp telefonen og ser hvor du trykker.

Nederst på fronten er det en gjennomsiktig stripe av det som best kan beskrives som pleksi-glass. Når du spiller musikk, blir denne stripen opplyst med diverse lyseffekter.

Intet nytt er godt nytt

Sony Ericssons nyeste menyer er enkle å bruke samtidig som de også ser tiltalende ut. At W980i har samme menyer som andre nye telefoner fra samme produsent, er derfor ingen ulempe.

Du har for eksempel det Sony Ericsson kaller Smartsøk. Det vil si at telefonen søker i telefonboken samtidig som du taster inn tall. Taster du for eksempel 7 3 7, vil du få opp en liste over alle som har blant annet bokstavkombinasjonen "per" i navnet.

Om du av en eller annen grunn ikke skulle like denne funksjonen, kan du også skru den av. Når du har bladd deg frem til et navn i telefonboken, er det også enkelt å velge mellom ulike numre lagret på samme kontakt. Du slipper å måtte gå inn på kontakten for å velge nummer, og kan isteden bare bla til høyre eller venstre for å velge det nummeret du ønsker å ringe til.

Responsen i menyen er god. Det er sjelden noen forsinkelse, ei heller når du blar i kameraalbumet.

W980i ved siden av W890i og Nokia N95 8GB

God skjerm, men...

Skjermen er ligner også på det vi har sett på andre Sony Ericsson-telefoner av den mer påkostede sorten. Den er med andre ord både skarp og fargerik. På en telefon til denne prisen hadde vi dog håpet på en enda litt større skjerm for bedre utbytte av bilder og video, men så markedsfører da også Sony Ericsson mer som en musikktelefon enn en multimedia-telefon.

Ring ring

Ikke helt uvesentlig er det at W980i fungerer godt til å ringe med. Både lydkvalitet og samtalevolum er bra.

Dekningen opplevde vi som midt på treet, noe som vil si at du ikke vil ha problemer med å komme gjennom med mindre du er langt utenfor allfarvei.

Salgspakken inneholder først og fremst det du trenger for å spille musikk med W980i. Det vil ved siden av datakabelen for å overføre musikk si et HPM-77. Dette er blant de bedre hodesettene fra Sony Ericsson og er av typen som sitter inne i øret. De demper lyd fra omgivelsene noe, men er til gjengjeld følsomme for bevegelse på ledningen og vind, noe som vil forplante seg som støy.

Eskens innhold er følgende:

  • Lader
  • USB-kabel
  • Stereohodesett med overgang til mini-jack
  • Bruksanvisning
  • CD med programvare

Teknologi og funksjoner

W980i er langtfra fargesprakende.
Her ser du skrittelleren i bakgrunnen.

Bak den blanke overflaten til W980i skjuler det seg heldigvis godt med funksjoner. Den støtter blant annet super-3G, slik at det går raskt å surfe med telefonen.

Til tross for høy datahastighet er ikke e-postleseren like kjapp, og det kan ta sin tid å oppdatere innboksen selv om du kun laster ned overskriftene. Å laste ned en enkelt, større e-post foregår på sin side i bra hastighet.

Et pluss er at W980i også støtter Exchange, noe som vanligvis bare er å finne på mer dedikerte profftelefoner. Dette er svært aktuelt for bedriftskunder, og gjør at du kan synkronisere e-post, kalender og kontakter med bedriftens server.

Det merkes allikevel at dette ikke er noen profftelefon.

For eksempel kan du kun bruke en e-postkonto av gangen. Du kan ha flere kontoer liggende inne, men du må gå inn og manuelt bytte konto dersom du ønsker å sjekke e-post i en annen konto enn den du allerede har valgt.

Du har også litt lange tidsintervaller på automatisk sjekk av e-post med Exchange. Du kan riktignok sette den opp med push, altså at e-post kommer til telefonen umiddelbart. Ønsker du derimot å spare litt på batteriet og heller sjekke e-post automatisk med jevne mellomrom er tidsintervallene fra 1 time til 7 dager. Vi har vanskelig for å se for oss at noen som faktisk bruker Exchange bare ønsker at telefonen skal synkroniseres hver syvende dag. Dette er dog som bagateller å regne, spesielt siden dette ikke er en profftelefon, men en musikktelefon.

Vanlig e-post har på sin side mer fornuftige intervaller for automatisk sjekk av e-post, fra 5 minutter til 24 timer.

Litt nytte

W980i har brukbart med nytteprogrammer, selv om du ikke finner noen revolusjonerende funksjoner her. Omregner og to verdensklokker kan alltids være kjekt å ha, og du har også et eget værprogram.

Google Maps ligger også ferdig installert. W980i har riktignok ikke GPS, så noen stor navigator er den ikke. En viss idè om hvor du befinner deg kan du allikevel få. W980i bruker nemlig informasjon om hvilke basestasjoner du er i nærheten av til å beregne hvor du befinner deg.

Nøyaktigheten avgjøres av hvor langt unna basestasjonen du befinner deg, og du får oppgitt hvor stor feilmargin din oppgitte posisjon har. Dette kan være alt fra noen titalls meter til flere kilometer.

Skritteller og annen bevegelig moro

W980i er utstyrt med en bevegelsessensor. Denne brukes blant annet til et skrittellerprogram. Skrittelleren er forholdsvis enkel og viser antall skritt gått i dag, siste 7 dager samt et gjennomsnitt.

Noe som gjør skrittelleren mer anvendelig er at den kan settes som bakgrunn på hovedskjermen. Dersom du ikke gjør dette, må du passe på at programmet alltid kjører i bakgrunnen for at det skal registrere dine skritt.

Bevegelsessensoren har også flere funksjoner. Når du ser på bilder eller spiller musikk, roterer skjermen automatisk etter hvilken vei du holder telefonen. Dette fungerer forholdsvis kjapt, men vi opplevde at skjermen låste seg i feil stilling et par ganger.

Spillytelsen står i tråd med den raske responsen i menyene. W980i raste gjennom Java-testene våre, og endte med et respektabelt resultat.

Romslig rakker

I det siste har vi sett flere telefoner uten støtte for minnekort, men med et stort innebygget minne. W980i er en slik telefon, og har hele 8 GB internminne. Dette gir plass til et par tusen sanger i topp kvalitet, og skulle ikke dette være nok er det ikke mange andre alternativer enn å drasse med deg en Ipod ved siden av mobilen din.

Batteriet til W980i er upåklagelig. Vi brukte telefonen i rundt tre døgn mellom hver opplading. Da ble den forholdsvis aktivt brukt med nedlasting av e-post, litt surfing og musikk, knipsing av bilder samt vanlig telefonbruk som samtaler og meldinger.

Multimedia

Knappene på fronten er gode å bruke, men svært følsomme.
Multimediamenyen til Sony Ericsson er oversiktlig og minner om menyene du finner på PSP og PS3.
Walkman-programmet er velkjent for mange.

Som en toppmodell i Walkman-serien er musikkspilleren selvsagt svært viktig for W980i. Sony Ericsson oppgir selv at W980i ifølge uavhengige tester skal ha "best lyd i sin klasse".

Vi ble ikke like overbevist. Når du må punge ut en liten rull med tusenlapper for noe som skal være en topp musikktelefon, er kravene høyere enn for en telefon til en fjerdedel av prisen.

Blant annet synes vi musikkspilleren ikke hang så godt med når vi spilte musikk med et tettpakket lydbilde. Dette gir seg for eksempel utslag hvis du spiller rock med litt tempo, da blir det vanskelig å skille instrumentene fra hverandre og det hele blir litt grøtete.

Videre var ikke bassen den mest slagkraftige vi har vært borti, noe som riktignok kan avhjelpes hvis du kobler til et par hodetelefoner av topp kvalitet.

Da er vi inne på et annet ankepunk ved musikk-delen til W980i. Vi synes at en musikktelefon anno 2008 til denne prisen bør ha inngang for mini-jack. Det følger riktignok med en overgangsledning, men de færreste er interessert i å gå med en stor kabelkveil i lommen.

Løsningen, eller alternativet, alt ettersom hvordan du ser det, er å kjøpe et par trådløse hodetelefoner. Med A2DP på plass kan du nemlig nyte stereomusikk over Bluetooth.

Fiffige funksjoner

Musikkspillereen har et par fiffige funksjoner. En av dem er Shake-kontroll, en annen er SensMe. Begge funksjonene kan du lese mer om i vår test av en annen Walkman-telefon, W760i.

Videre har du også TrackID-funksjonen, som etterhvert har blitt et varemerke ved Sony Ericssons musikktelefoner.

Noe som du knapt finner på andre telefoner i dag, er en FM-sender. W980i har ikke bare en god RDS-radio, men kan også fungere som en radiosender. Hvis du spiller av en mp3-fil på telefonen, kan altså lyden sendes ut som et radiosignal. Dette gjør at du kan spille musikken din på et hvilket som helst stereoanlegg med radio.

Du velger selv hvilken frekvens som skal brukes, og så er det bare å stille inn radioen på samme frekvens. Rekkevidden er riktignok begrenset, det begynner å skurre hvis du beveger deg særlig mer enn èn meter fra radioen.

Kamera-nedtur

Mens 3,2 megapiksler for ikke lenge siden ville vitnet om en rå kamera-telefon, er det ikke slik lenger, noe W980i dessverre er et eksempel på.

Det største ankepunktet er at den mangler autofokus. Dette gjør at bildene ikke blir helt skarpe. Det kan virke som fokusen er stilt inn på forholdsvis kort avstand, for uskarpheten synes best på motiver som er et stykke unna.

Hvis det i tillegg er mye informasjon i bildet, blir det hele nokså grøtete. Vi hadde også endel bilder som ble undereksponert, et ikke ukjent fenomen for mobilkameraer når det er blå himmel med i bildet. Å lyse opp motiver i motlys kan du bare glemme, for W980i har nemlig hverken fotolys eller blitz.

Gir fingern

I praktisk bruk er kanskje plasseringen av kameralinsen det største minuset ved kameraet til W980i. Èn ting er at den er ubeskyttet, verre er det at den er plassert der hvor du normalt har pekefingeren hvis du holder telefonen med høyre hånd. Resultatet er at du må holde telefonen på en keitete måte hvis du ikke vil at linsen skal bli dekket av fingeren din.

Her ser du panoramafunksjonen.

Konklusjon

For å ta det viktigste først: Sony Ericsson W980i er ingen dårlig telefon. Tvert i mot, den er god å bruke med gode taster og skarp skjerm. Batteriet har også brukbar levetid, og den er god å snakke i.

Den tynges dessverre av store forhåpninger som ikke helt innfris. Med en fet prislapp, lovnader fra Sony Ericsson om at dette skal gi den "beste lydopplevelsen" samt et digert internminne på 8 GB forventer vi en rå Walkman-telefon.

Bevares, det er en god musikktelefon, men lydkvaliteten er langt fra revolusjonerende, utgang for minijack mangler, og tilbehøret står heller ikke i stil med prislappen. Wow-effekten som en slik telefon bør lokke frem, uteblir med andre ord.

Det er imidlertid ikke noe å si på spekteret av musikk-funksjoner. Her finner du både radio og radiosender, Track ID, Sensme og Shake-kontroll.

Knotete kamera

Kameraet har god oppløsning, men bildene blir dessverre ikke spesielt skarpe. I tillegg er kameralinsen idiotisk plassert, akkurat der hvor du normalt holder fingeren.

Selv om W980i ikke er noen fullblods profftelefon, kan den allikevel hjelpe deg med endel dagligdagse gjøremål. Den har blant annet støtte for Exchange, slik at det er stor sannsynlighet for at du kan koble deg til bedriftens e-postsystem.

Nedlasting av e-post samt nettsurfing foregår med god hastighet takket være støtten for Super-3G.

Den innebygde bevegelsessensoren brukes ikke bare til å styre musikkspilleren og rotere skjermen, W980i har også innebygget skritteller. Denne kan du legge i bakgrunnen på startskjermen, slik at du hele tiden har kontroll på hvor mange skritt du går.

For spesielt interesserte

Tidligere Walkmanmodeller i samme prisklasse har ikke slått an hos et bredt publikum, og vi tror dessverre W980i vil lide samme skjebne. Ser du bort fra prisen og kan klare deg med en helt grei mp3-spiller som har plass til drøssevis av sanger, er W980i derimot ikke så dum.

Vi ville heller brukt pengene på for eksempel Sony Ericssons egen W760i. Den mangler radiosenderen til W980i, men har til gjengjeld GPS. Ikke minst er den hakket billigere og blir dermed et bedre kjøp.

annonse