Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

13 strømforsyninger

Introduksjon

2007 var et spennende år generelt sett på hardware-fronten, og strømforsyningene som ble lansert gjorde det ikke mindre spennende. Etter at vi gjorde en solid oppgradering av testrutinene våre i august, har vi fått tilgang på veldig mange spennende produkter til test. Det er disse vi nå skal sammenligne.

Vi har også skrevet en god del guider rundt strømforsyninger, som nok et godt generelt grunnlag rundt temaet. Lurer du på hvordan de forskjellige kontaktene er bygget opp, hvor krafitg strømforsyning du faktisk trenger eller om du bare lurer på hvordan den er bygget opp, så har vi gode svar og veiledninger.

Takk til Corsair, Fortron Source, Hiper Group, Akasa, NorthQ, OCZ Technology, Antec, Chieftech, Cooler Master og Gigabyte som har sendt strømforsyninger til test.

Presentasjon

Gigabyte Odin GT 800 W

Testet 3. august - Les hele testen.

Odin er en ganske unik strømforsyning, hovedsakelig på grunn av programvaren som følger med. Der kan du kontrollere alle funksjonene i strømforsyningen og litt til. Strømforsyningen har kjøleribber av anodisert aluminium og japanske kvalitetskondensatorer fra Matsushita.

Strømforsyningen har 4 individuelle +12 V-linjer og et meget godt kontaktsortiment. Odin GT har totalt fire 8-pins PCIe-kontakter og en meget grei kabellengde. Gigabyte har også lagt ved en pen holder som du kan oppbevare de modulære kablene i.

Cooler Master Real Power M620W

Testet 7. august - Les hele testen.

Kabinettprodusenten Cooler Master har lenge hatt strømforsyninger i sitt produktsortiment. Real Power-serien er lakkert halvblank sort, og har en sort viftegrill med Cooler Masters emblem i krom, midt på. +3,3 V- og +5 V-linjen kan totalt belastes med så mye som 191 W, noe mer enn hva vi vanligvis finner i slike strømforsyninger. Den har mange kontakter, men ingen av PCIe 8-pins kontakter.

I topplokket finner vi en vifte fra Superred, Cheng Home Electronic. Vi finner også to ganske spinkle kjøleribber i aluminium. Strømforsyningen er produsert av Acbel Polytech og har kondensatorer fra både Lys og Ltech.

Chieftec Turbo-series CFT-750-14C

Testet 27. august - Les hele testen.

Chieftech har lenge vært kjent for sine kabinetter, som leveres med egenproduserte strømforsyninger. Turbo-series er modulære og de er lakkert i den gode gamle Chieftec-blåfargen mange husker fra deres Dragon-kabinett serie. Strømforsyningen har fire +12 V-linjer, som til sammen kan belastes med hele 720 W. Strømforsyningen har et greit kontaktsortiment, men ingen 8-pins PCIe-kontakter.

Når vi åpner CFT-750-14C, finner vi en vifte fra Yate Loon, et merke som er kjent for å produsere meget stillegående vifter. Kondensatorene på primærsiden av strømforsyningen er fra Hitatchi sin HP3 serie, mens vi på sekundærsiden finner kondensatorer fra Samxon.

PC Power & Cooling Silencer 750

Testet 29. august - Les hele testen.

PC Power & Cooling har opparbeidet seg et meget godt rykte blant både forbrukere og entusiaster og de ble i mai 2007 kjøpt opp av OCZ. Silencer er deres serie av stillegående strømforsyninger, hvor 750 Watteren er den kraftigste modellen. Den har kun en +12 V-linje, på henholdsvis 60 A. Den har et godt kontaktsortiment, men ingen av kablene er modulære. PCP&C har også valgt å ikke trekke kabelstrømpene helt ut til alle kontaktene.

På innsiden av strømforsyningen finner vi en vifte på 80 x 80 mm, produsert av ADDA. På primærsiden av strømforsyningen finner vi en kondensator fra Nippon Cemi cons SMQ-serie, mens det på sekundærsiden er kondensatorer fra samme produsent, men av KV-typen.

Corsair VX450W

Testet 4. september - Les hele testen.

Minnegiganten Corsair har ikke bare minne i sitt produktsortiment. For godt over ett år siden entret de strømforsyningsmarkedet, noe som har vist seg å være en god avgjørelse. VX450W er strømforsyningen som er rettet mot den normale forbrukeren. Den har èn +12 V-linje på 33 A, og har kun de grunnleggende kontaktene. Ingen av kablene er modulære, den har en meget god pris, og har et løfte om god energieffektivitet.

I topplokket finner vi en vifte fra ADDA, med gummiforinger i skruehullene. Vifte har også en påmontert plastplate som dekker 40 % av arealet, tilsynelatende for å forbedre aerodynamikken. På primærsiden finner vi en kondensator fra Hitatchi, med en temperaturterskel på 105°. Kondensatorene på sekundærsiden er fra Chemi-Cons KZE-serie.

Antec TruePower Quattro 850W

Testet 24. september - Les hele testen.

Antec, selskapet som ble startet i 1986, er sett på som en pioner innen mange felt. De har lenge produsert kabinetter av god kvalitet, med medfølgende strømforsyninger, men best husket er de nok for P180- og P182-kabinettene. TruePower Quattro 850W har en frekk design. Den har fire +12 V-linjer som til sammen kan belastes med nesten 770 W. Den har et meget solid kontaktsortiment, hvor mange av kablene er modulære.

Innsiden av denne strømforsyningen er også meget stilig. Vi finner to massive kjøleribber i aluminium, og en 80 mm vifte fra ADDA montert i front. Kondensatoren på primærsiden er fra Nippon Cemi Con sin KMQ serie. Disse har en temperaturterskel på 105 grader, mer enn de 85 som er påkrevd. På sekundærsiden finner vi kondensatorer fra Teapo.

PC Power & Cooling Turbo-Cool 1200 W

Testet 25. september - Les hele testen.

Som første publikasjon i verden tok vi en skikkelig titt på PC Power & Coolings nyeste flaggskip, som byr på massive 1,2 kontinuerlige kilowatt! Monsteret er riktig nok ikke rettet mot alle og en hver, spesielt ikke når prisen ligger på nesten 3000 kroner. Turbo-Cool 1200 benytter seg av èn stor +12 V-linje på 90 A. Som alt annet på denne strømforsyningen, er også kontaktsortimentet stort. Den har blant annet hele 6 PCIe-kontakter. Ingen kabler er modulære.

Under panseret finner vi en 80 mm vifte fra Delta, et merke som er kjent for å lage ganske støyende, men kraftige, enheter. Strømforsyningen har kondensatorer fra Hundai på primærsiden, og Nippon Cemi Con på sekundærsiden. Strømforsyningen har også montert tre variable motstander, så man selv kan regulere spenningen på de tre primær-linjene.

Presentasjon forts.

NorthQ Giant Connector 850W

Testet 23. oktober - Les hele testen.

NorthQ er en av mange produsenter som satser på støysvake strømforsyninger, men har tidligere hovedsakelig rettet seg mot den jevne forbruker. I september i fjor kom de derimot med tre strømforsyninger, rettet direkte mot entusiasten. Giant Connector 850W er en strømforsyning hvor absolutt alle kablene er modulære, noe som er litt unikt. Strømforsyningen har to +12 V-linjer og et meget godt kontaktsortiment. Av en eller annen grunn er det ikke trukket kabelstrømper helt ut til alle kontaktene.

Strømforsyningen har en toppmontert 140 mm vifte fra Yung Lin. Viften er transparent, og har en rød lysdiode i hvert hjørne. Kondensatoren på primærsiden er fra Nippon Cemi Cons KMQ-serie. De har en temperaturterskel på 105°, noe som er et godt stykke over det som er påkrevd. På sekundærsiden av strømforsyningen er det benyttet kondensatorer fra Teapo.

Hiper HPU-4M630

Testet 9. november - Les hele testen.

Hiper en definitivt mest kjent for sin Type-R-serie av strømforsyninger, men de har også produsert blant annet kabinetter og tastaturer. Når det gjelder strømforsyningene, er de kjent for sin design som ordrett er fult av små hull. HPU-4M630 er en strømforsyning hvor det er tatt hensyn til miljøet hele veien, den leveres til og med i en eske laget av resirkulert papp. Strømforsyningen har fire +12 V-linjer, som kan belastes med en samlet effekt på 600 W. Kontaktsortimentet er greit nok, og alle kabler har sorte kabelstrømper.

I topplokket til strømforsyningen finner vi en 14 cm bred vifte fra Yate Loon, hvor omtrent 40 % av viften er tildekket av en plastplate. Kondensatorene på primærsiden av strømforsyningen er fra Hitatchis HP3-serie, og har en temperaturterskel på 85°. På sekundærsiden finner vi Samxon-kondensatorer, men en temperaturterskel på 105°.

Akasa PowerMax 850 W

Testet 19. november - Les hele testen.

Akasa er nok best kjent her til lands som en produsent og sponsor av "casemod"-produkter. Likevel er det innen kjøleløsninger de har lagt fundamentet sitt. PowerMax-serien består av to strømforsyninger, rettet mot spilleren. Den benytter seg av to +12 V-linjer, med en samlet utgangseffekt på nesten 770 W. Den har et godt kontaktsortiment, men kablene kan fort bli litt lange.

Strømforsyningen holder temperaturen nede ved hjelp av en 14 cm vifte fra Young Lin. Blant all elektronikken finner vi kjøleribber av aluminium. Akasa har valgt samme produsent av kondensatorer på både primær- og sekundærsiden, nemlig Teapo.

Hiper HPU-5B680

Testet 21. november - Les hele testen.

Hiper har vært tidlig ute med nye teknologier flere ganger, deriblant modulære kabler og unike tilkoblinger. HPU-5B680 har et meget unikt design, men skiller seg ut fra den store mengden fordi den har hele 8 USB-kontakter montert på fremsiden, og en USB-lader. Strømforsyningens fire +12 V-linjer kan til sammen belastes med 624 W. Den har et helt greit kontaktsortiment i forhold til størrelsen, men ingen kabler er modulære.

Under topplokket finner vi en 14 cm vifte fra Yate Loon, som også har en påmontert plastplate. Denne er lakkert i crome, og har en blå lysdiode i hvert hjørne. Kondensatorene på primærsiden er laget av Hitatchi og har en temperaturterskel på 85°

Fortron Source Epsilon 80plus 600

Testet 6. desember - Les hele testen.

Fortron Source er en velkjent produsent verden over. De har 14 års erfaring bak seg, og har opparbeidet seg til et godt rykte, som er rettet mot både forbrukeren og entusiasten. 600 Watts versjonen benytter seg av fire +12 V-linjer. Den har et greit kontaktsortiment, men det kunne godt ha vært litt større. Ingen kabler er modulære, og kabelstrømpene er ikke trukket helt ut.

På innsiden av strømforsyningen finner vi en transparent 12 cm vifte fra Yate Loon. Kondensatoren på primærsiden er produsert av CapXon som har en temperaturterskel på 85°. På sekundærsiden finner vi kondensatorer fra både CapXon og Samxon.

Corsair TX750W

Testet 14. desember - Les hele testen.

Minnegiganten Corsair har også opparbeidet seg et sterkt rykte på strømforsyningsmarkedet. Deres to første strømforsyningsserier var rettet mot forbrukermarkedet, mens den nye TX-serien også berører entusiastene. TX750W er en strømforsyning hvor det meste av kraften er konsentrert i den 60 A store +12 V-linjen. Den har et meget godt kontaktsortiment, tilpasset de fleste oppsett. Ingen av kablene er modulære.

Vi finner en vifte fra Yate Loon på 14 cm, montert i topplokket. Denne har en påmontert plastplate for å regulere aerodynamikken. Kondensatoren på primærsiden av strømforsyningen er produsert av Matsushita, nærmere bestemt deres PET-serie. På sekundærsiden finner vi Nippon Cemi Cons KZE-kondensatorer.

Resultater - spenninger

Da var alle strømforsyningene kjapt gjennomgått. Vi skal nå sammenligne spenningene, og presenterer en graf til hvert effektstadie. Ikke alle strømforsyninger ble testet ved hvert effektstadie, så hver enkelt graf presenterer kun de strømforsyningene som ble testet ved akkurat det stadiet.

Ved så lav belastning som 100 W og 200 W ligger alle spenningene til alle strømforsyningene langt innenfor akseptable rammer.

Med en belastning på 300 og 400 W, et område hvor strømforsyninger ofte må jobbe, har de fleste strømforsyningene gode spenninger. Alt i alt er det definitivt Hipers to strømforsyninger som har de beste spenningene. På en tredjeplass kommer PC Power & Cooling Turbo Cool 1200 W.

Vi ser igjen at det er Hiper HPU-4M630 og HPU-5B680 som har de totalt sett beste spenningene. PC Power & Cooling Silencer 750 og Antec TruePower Quattro 850 W har også relativt gode spenninger. Turbo Cool 1200 W er selvsagt i en helt egen klasse for seg selv, men spenningene vi ser her er meget lovende.

Når vi ser på alle strømforsyningene sammen, må vi selvsagt dele de inn i klasser. En strømforsyning i toppklassen rettet mot entusiastene vil det i praksis stilles større krav til, enn en strømforsyning som plasseres i en maskin til en helt normal forbruker. Corsair VX450W har i seg selv ikke de beste spenningene, men av en strømforsyning i denne klassen vil det i praksis ikke bli krevd mye av den.

Alle strømforsyningene hadde de største avvikene ved maksimal belastning.

Hiper HPU-4M630 har fjorårets beste spenninger sammenlagt, med PC Power & Cooling Silencer 750 Quad hakk i hæl. At PC Power & Cooling har klart å holde spenningene så stabile som de har klart på sin TurboCool 1200, imponerer oss. Hiper HPU-5B680 fremtrer også som et sterkt eksemplar. På en annen side, har flere opplevd at strømforsyninger fra Hiper streiker etter en tid i drift, noe vi dessverre ikke har ressurser til å dokumentere.

Resultater - rippel

Da vi tidligere testet strømforsyningen, presenterte vi rippelen ved alle de stadiene vi belastet den aktuelle strømforsyningen. Resultatene og bildene vi presenterer her er de maksimale verdiene vi fant under testing. Ved hvilken belastning vi målte den største rippelen, står under bildene.

Ingen av strømforsyningene vi testet, overskred det ATX-standarden spesifiserer som maksimalt. For +12 V-linjenen betyr dette en maksimal rippel på 120 mV, mens +5 V- og +3,3 V-linjen ikke kan ha en rippel på mer enn 50 mV.

Gigabyte Odin GT 800 W

+12 V snitt MAKS / +5 V MAKS / +3,3 V MAKS

På Gigabyte Odin GT 800 W opplevde vi de største rippelene ved maksimal belastning på alle linjene. På +12 V-linjen ligger rippelen på 36 mV, mens den på +5 V og +3,3 V-linjen ligger på henholdsvis 19 og 18 mV

Cooler Master Real Power M620W

Cooler Master Real Power M620W har en ganske høy rippel på +12 V-linjen, "hele" 74 mV. +5 V-linjen har en rippel på 13 mV, mens +3,3 V-linjen ender opp på 17 mV.

Chieftec Turbo-series CFT-750-14C

På CFT-750-14C finner vi en 78 mV stor rippel på +12 V-linjen. +5 V-linjen har den største rippelen ved laveste målte belastning, da på 19 mV, mens +3,3 V-linjen har ved maksimal belastning en rippel på 18 mV.

PC Power & Cooling Silencer 750

På Silencer 750 W sin +12 V-linje finner vi en rippel på 72 mV ved 500 W belastning, noe som er det største vi finner. Det samme gjelder også for +5 V-linjen, men da er rippelen 25 mV høy. +3,3 V-linjen har den største rippelen ved maksimal belastning, hvor den da ligger på 18 mV.

Corsair VX450W

Corsair VX450W har en 48 mV høy rippel ved maksimal belastning, +5 V-linjen er 13 mV ved 100 W belastning mens rippelen på +3,3 V-linjen er 12 mV stor.

Antec TruePower Quattro 850W

Under testing av Antec TruePower Quattro 850W finner vi en rippel på ikke mer enn 24 mV. +5 V- og +3,3 V-linjen har en rippel på henholdsvis 44 og 36 mV, to tall som er litt store, men fortsatt innenfor akseptable grenser.

PC Power & Cooling Turbo-Cool 1200 W

Da vi testet PC Power & Cooling Turbo-Cool 1200 W, fant vi den høyeste rippelen ved laveste målte belastning på både +12 V- og +5 V-linjen, henholdsvis 20 og 21 mV. Den største rippelen vi finner på +3,3 V-linjen er 35 mV, ved maksimal belastning.

NorthQ Giant Connector 850W

NorthQs kontaktgigant viser gode verdier, ikke mer enn 29 mV på +12 V-linjen ved laveste målte belastning. Ved maksimal belastning, er rippelen på +5 V-linjen 30 mV høy. +3,3 V-linjen har en rippel på 21 mV ved 600 W belastning, som er den høyeste verdien vi fant på denne linjen.

Hiper HPU-4M630

HPU-4M630 sin +12 V-linje har ved maksimal belastning en rippel på 59 mV, mens +5 V-linjen ved samme belastning har en rippel på 22 mV. Den største rippelen vi finner på +3,3 V-linjen er 18 mV ved laveste målte belastning(200 W).

Akasa PowerMax 850 W

Den største rippelen til de tre primærlinjene til Akasa PowerMax 850 W er faktisk den samme verdien, 18 mV. På 12 V-linjen finner vi denne verdien ved 600 W belastning, mens vi på både +5 V- og +3,3 V-linjen finner den ved 200 W belastning.

Hiper HPU-5B680

Kjekkasen Hiper HPU-5B680 har relativt lave verdier over alle linjer. +12 V-linjen ender til slutt opp på 36 mV, +5 V-linjen har lave 12 mV ved 400 W belastning, mens +3,3 V-linjen har en rippel som ved 200 W belastning er 18 mV høy.

Fortron Source Epsilon 80plus 600

På Fortron Source Epsilon 80plus 600s +12 V-linje finner vi en meget lav rippel, ikke høyere enn 22 mV. +5 V-linjen har den høyeste rippelen ved 200 W belastning, da på 14 mV. Ved maksimal belastning er rippelen på +3,3 V-linjen 16 mV.

Corsair TX750W

Sist ut er Corsairs nyeste modell, TX750W. På +12 V-linjen finner vi en rippel på 58 mV ved maksimal belastning, mens +5 V-linjen ligger på 18 mV. Ved samme belastning på +3,3 V-linjen er rippelen også 18 mV.

Resultater sammenlagt

Sammenlagt er det Fortron Source Epsilon 80plus 600 som stikker av med seieren, nært etterfulgt av Akasa PowerMax 850 W. På en god tredjeplass ligger Hiper HPU-5B680, etterfulgt av Corsair VX450W og Gigabyte Odin GT 800 W som begge har en sammenlagt lik rippel.

Under presenterer vi en tabell som sammenligner alle ripplene.

 +12 V+5 V+3,3 V
Gigabyte Odin GT 800 W 36 mV19 mV18 mV
Cooler Master Real Power M620W74 mV13 mV17 mV
Chieftec Turbo-series CFT-750-14C78 mV19 mV29 mV
PC Power & Cooling Silencer 75072 mV25 mV18 mV
Corsair VX450W48 mV13 mV12 mV
Antec TruePower Quattro 850W24 mV44 mV36 mV
PC Power & Cooling Turbo-Cool 1200 W20 mV21 mV35 mV
NorthQ Giant Connector 850W29 mV30 mV21 mV
Hiper HPU-4M63059 mV22 mV18 mV
Akasa PowerMax 850 W18 mV18 mV18 mV
Hiper HPU-5B68036 mV12 mV18 mV
Fortron Source Epsilon 80plus 60022 mV14 mV16 mV
Corsair TX750W58 mV18 mV18 mV

Resultater - effektivitet / støynivå

Resultater - effektivitet

ATX 2.2-standarden sier at strømforsyningen alltid skal ha en effektivitet på 70 % eller høyere ved maksimal belastning, 72 % ved middels belastning og 65 % ved lav belastning. Det er anbefalte er imidlertid at strømforsyningen ligger på eller over 77 % ved full belastning, 80 % ved middels belastning og 75 % ved lav belastning.

Det er derimot 80-plus direktivet som stiller de strengeste kravene, som sier at strømforsyningen ved 20%, 50% og 100 % last skal ha et effektivitetsnivå på over 80 %.

Effektivitetsnivået til strømforsyningene vi har testet, har alltid blitt målt ved de samme stadiene vi har testet for spenning og rippel. Hvis dette betyr at vi ikke har testet strømforsyningen ved 20 % eller lavere, tester vi også strømforsyningen ved 20 % for å kontrollere hvorvidt strømforsyningen overholder kravet til 80-plus-direktivet.

Resultatene vi presenterer i tabellen under er kun de tallene vi målte, men grafen som dannes av verdiene tilsier at det i de fleste tilfeller vil være et høyere effektivitetsnivå mellom våre målinger. Vi vil heller referere til de enkelte testene (som også er linket til i tabellen) for disse verdiene.

 Laveste effektivitetHøyeste effektivitet80-plus validerbar
Gigabyte Odin GT 800 W 72,9 % @ 100 W85,6 % @ MAKSOK
Cooler Master Real Power M620W76, 2 % @ 100 W85 % @ 400 WOK
Chieftec Turbo-series CFT-750-14C74,2 % @ 100 W86,5 % @ 500 WOK
PC Power & Cooling Silencer 75083,1 % @ MAKS86,2 % @ 300 WOK
Corsair VX450W87,9 % @ 100 W91,2 % @ 400 WOK
Antec TruePower Quattro 850W81,2 % @ 200 W87,1 % @ 400 WOK
PC Power & Cooling Turbo-Cool 1200 W80 % @ 200 W83,2 % @ 600 WOK
NorthQ Giant Connector 850W85 % @ 200 W88,5 % @ 400 WOK
Hiper HPU-4M63085,1 % @ 200 W86,5 % @ 400 WOK
Akasa PowerMax 850 W81,2 % @ 200 W85,1 % @ 300 WOK
Hiper HPU-5B68082,9 % @ MAKS85 % @ 400 WOK
Fortron Source Epsilon 80plus 60083,5 % @ MAKS85,1 % @ 400 WOK
Corsair TX750W83,2 % @ 200 W86,5 % @ 400 WOK

Som vi med en gang ser passerte alle strømforsyningene vårt strengeste krav - 80-plus-direktivet. Riktig nok var flere av disse på hengende håret, men godkjent er godkjent.

Den klare vinneren av effekttesten er Corsair VX450W, som har et effektivitetsnivå så høyt som 91,2 %. Dette er den eneste strømforsyningen vi har målt med et effektivitetsnivå over 90 %. Vi må bevege oss nesten 3 % ned før vi finner den neste strømforsyningen med det høyeste nivået, NorthQ Giant Connector 850W med 88,5 %. På en nær tredjeplass finner vi Antecs bidrag, som har et effektivitetsnivå på 87,1 %. Etter det begynner flere strømforsyninger å ha effektivitetstnivået sitt innenfor samme hele prosent.

Støynivå

Under testperiodene i fjor hadde vi ikke standardisert testutstyr tilgjengelig for å måle støy. Underskrevne har testet, sett og hørt alle de aktuelle strømforsyningene i denne testen, og sammenlignet støynivået deretter.

Totalt sett er det fire strømforsyninger som utmerker seg som meget stillegående, nære det som i praksis kan kalles "lydløst". Alle fire ligger i effektklassen som passer til en normal forbruker, som selv ved maksimal belastning holdt et lavt støynivå. Listen er ikke sortert kronologisk på noen måte.

De andre strømforsyningene vi testet, hadde på generell basis et ganske lavt støynivå frem til 400-500 W belastning, før støynivået økte til et nivå som fortsatt var akseptabelt, men merkbart. Den eneste strømforsyningen vi opplevde som hadde et direkte skjemmende støynivå, var PC Power & Cooling Turbo-Cool 1200 W. Sistnevnte er riktig nok i en helt egen klasse, hvor ekstremt høy ytelse er i fokus.

Konklusjon

På bakgrunn av våre tester har vi kåret en vinner i tre ulike klasser.

Økonomen

Corsair VX450W er strømforsyningen med et greit effektnivå for den normale forbrukeren, til en veldig billig penge. Strømforsyningen koster i skrivende stund faktisk ikke mer enn rundt 600 kroner. Den har riktig nok ikke de beste spenningene, men de er godkjent, spesielt med tanke på at en som velger en strømforsyningen i denne klassen ikke vil stille de høyeste kravene til spenningene.

Strømforsyningen har også en ganske fin rippel, spesielt på +5 V- og +3,3 V-linjene. Den har også et meget høyt effektivitetsnivå, i tillegg til at den er meget stillegående. Dette er med andre ord et godt valg for økonomen, som vi anbefaler på det varmeste.

Mellomsjiktet

Hiper HPU-5B680 er virkelig en kjekk strømforsyning, både utseendemessig og når det gjelder funksjonaliteten. Spenningene viste seg under testing å være meget stabile, og rippelen er meget lav. Strømforsyningen lover et effektivitetsnivå på opptil 85 %, et løfte som blir holdt. Støynivået på enheten er meget lavt, på kanten til det som kan defineres som lydløst. Strømforsyningen har en veiledende pris på 800 NOK her til lands.

Vår testperiode på en strømforsyning er en uke, og vi har naturlig nok ikke resurser til å teste levetiden på en strømforsyning. Hiper har et rykte på seg for at strømforsyningene deres gir opp etter relativt kort tid, men akkurat denne enheten har ikke fått noe rykte på seg den tiden den har vært på markedet. Strømforsyningen har denne testens beste resultater sammenlagt i sin klasse, men vi ber våre lesere om å ta dette ryktet til etterretning.

Kraftpakka

PC Power & Cooling Turbo-Cool 1200 W er et beist av en strømforsyning, rettet mot de mest ekstreme entusiastene, som ikke bryr seg om litt viftestøy. Strømforsyningen har meget stabile spenninger, tross det ekstreme effektnivået. Dette skyldes nok valget av både kvalitetskomponenter og et meget godt kretsdesign. I tilegg til gode spenninger, er også rippelen på de meget lav på alle tre primær-linjene vi tester.

Strømforsyningen har et effektivitetsnivå som ved alle testerpunkter var over 80 %. Naturlig nok så støyer strømforsyningen en god del, betydelig mer enn sin forgjenger 1KW-SR.

Slik rå kraft er riktig nok ikke billig, og strømforsyningen er i skrivende stund priset til $ 500 (2700 NOK) på produsentenes hjemmesider. På en annen side leveres strømforsyningen med hele 7 års garanti, så det er en ganske sikker investering.

annonse