Tek.no

Test

Prosessorer for skrivebordet

28 Aug 2009 15:07

Introduksjon

Prosessorene har de siste årene gått fra å kjempe om de høyeste klokkefrekvensene til å kjempe om antall kjerner og praktisk ytelse. Vi har nå sett på en mengde prosessorer fra noen få hundrelapper og opp til den populære Core i7 920.

Juli 2006 ble Intel nok en gang ytelseskongen på skrivebordet etter noen år med AMD-dominans. Core 2-serien ga Intel et kraftig byks, noe de har klart å holde på de siste tre årene med både to og fire prosessorkjerner. AMD har fulgt noe haltende etter, men leverer fortsatt gode prosessorer for de prisbevisste.

AMD har prøvd å hamle opp med Intel de siste årene og det siste produktet går under navnet Phenom II, de har i tillegg kommet med en ny sokkel (AM3).

Intel lå ikke på latsiden mens de surfet på Core 2-bølgen, men utviklet i mellomtiden en helt ny prosessorserie. Denne ble lansert i slutten av 2008, og sørget for at Intel fortsatt var overlegen på ytelsesfronten, også etter AMDs lansering av Phenom II.

Alle bilder: Adrian Jektvik

Nå er en ny prosessorserie fra Intel like om hjørnet, som har fått navnet Core i5. Denne tar over for Core 2 og 775-sokkelen, og vi synes derfor det er på sin plass med en samletest over populære prosessorer siden Core 2 ble introdusert, til dagens toppmodeller.

Takk til Intel og AMD som leverte prosessorer, samt Asus og Gigabyte med hovedkort til test.

Les også