Tek.no

Test

Test av Corel Knockout

Martin Lexow Wirak
1 Jan 2002 13:44

Av Pål Joakim Olsen

Corel Knockout er som sagt et program som hjelper deg med å merke ting for å klippe dem ut av bildet. Dette gjøres ved hjelp av avanserte algoritmer som "skjønner" hva du vil ha ut og hva du ikke vil ha ut. I det enkleste tilfellet er det bare først å tegne en røff skisse innenfor kanten av det du vil ha ut og deretter en utenfor - klikke 'process' og vips! La oss prøve:

Dette testbildet er tatt med en grå gardin i bakgrunnen som ikke er så alt for pen. Legg merke til at det er noen små hårstrå som stikker ut her og der, kanskje spesielt på toppen av hodet. Ved først å dra en linje på "innsiden" av håret og deretter utenpå får vi en seleksjon som, litt forstørret, ser ut som på bildet til høyre. Det er faktisk alt man trenger å gjøre før man trykker process. Jeg har forstørret ytterligere på toppen av hodet for å vise hvordan det ferdige bildet ser ut.

Slik ble resultatet, og det er ikke så galt med tanke på at jeg brukte i underkant av 20 sekunder på det (som du kanskje ser er det noen prikker fra gardina som er tatt med; dette kunne jeg unngått ved å sette ned kompleksiteten et hakk). Nå kan man enten eksportere bildet til f.eks. en Photoshopfil eller importere et annet bilde å sette bak. Vi tar et bittelite eksempel på det siste ved å sette på en del av et skogbilde fra Estenstadmarka i Trondheim.

Der - modellen er nå i skogen etter et knapt minutt arbeid. Litt desaturering av ansiktet først og en tanke mer grønnfarge ville gjort det litt mer troverdig, men da må man bruke programvare som f.eks. Adobe Photoshop.

Knockout har også noen flere funksjoner som er litt mer avanserte. Siden dette er en miniomtale skal jeg ikke komme inn på alle, men jeg tenkte jeg kunne vise hvordan støtten er for å "knocke" ut semistransparente objekt. Ta en titt på dette glasset og resultatet ved å sette det mot en sort bakgrunn til høyre:

Ganske imponerende, eller hva? Corel Knockout kan definitivt spare deg for en del arbeid. Dog bør du ha et program i tillegg til å justere farger etc. - programmet har også begrenset funksjonalitet når det gjelder å importere bakgrunnsbilder - du har for eksempel ingen mulighet til å flytte på bakgrunnsbildet, så dersom det er mye større enn originalbildet ditt får du nøye deg med midtregionen av bakgrunnen.

Corel Knockout koster ca. kr 2000,- Litt stiv pris for en vanlig bruker, men driver man med profesjonell billedbehandling er programmet uvurderlig som maskeverktøy.

annonse

Les også