Tek.no

Test

Panasonic Lumix LX3

Svein Eriksen
24 Okt 2008 10:59

Overblikk

Introduksjon

LX-serien representerer Panasonics mest avanserte kompaktkameraer – og noen av de mest interessante modellene på markedet. Akam testet LX1 som var først med ”ekte” 16:9-format da det kom for 3 år siden. RAW-format hadde det også og 28mm var bra vidvinkel på et kompaktkamera i 2005. Vi rakk aldri å teste LX2 som var en mindre oppgradering og kom et år senere, men LX3 er vesentlig endret og vel verdt en test.

Mens LX1 og LX2 hadde 28-112mm ekvivalent zoomområde så har LX3 fått et nytt 24-60mm objektiv. Dette er et virkelig interessant zoomområde for vidvinkelentusisaster, mens 60mm tele vil være litt lite for andre. En forbedring i forhold til tidligere er at objektivet nå har F2.0 som største blender ved vidvinkel. Det er den beste lysstyrken vi har sett siden Panasonic LC1 og Canon G6 ble lansert i 2004.


Panasonic hevdet at megapikselracet var over da de lanserte LX3, og vi må si oss enig i at LX3 er et skritt i riktig retning. For LX3 har en 1/1.6 tommers sensor med 10MP (egentlig 11, men kun 10 brukes på en gang) og det gir litt lavere pikseltetthet enn konkurrentene som nå har opp til 14MP med omtrent samme sensorstørrelse.

Les hele testen her.

Fysisk

LX3 er et middels stort kompaktkamera. Byggekvalitet er gjennomført bra med kamerahus i metall og ingen opplagte svake punkter. Objektivet har 2.5x zoom og utmerker seg med 24mm vidvinkel og F2.0 som største blender. LCD-skjermen er på tre tommer, og 460000 bildepunkter er en fordobling i forhold forrige generasjons skjermer. Søker mangler, men en optisk søker finnes som ekstrautstyr. LX3 har et Li-Ion batteri med en kapasitet på 380 bilder og det er rimelig bra for denne typen kamera.

I bruk

LX3 har alt fra full manuell eksponering og fokus til automatikk som skal gjette motivtype. Blitssko er på plass og kameraet har Panasonics anerkjente bildestabilisator. Brukergrensesnittet fungerer meget bra med en kombinasjon av joystick, knapper og menyer som vi synes er helt i toppklasse. Kameraet virker stort sett raskt nok, selv om det ikke scorer helt i toppen når det gjelder fokustider og oppstart. Ventetid mellom to bilder er derimot veldig kort for et kompaktkamera, både med JPG og RAW-format.

Bildekvalitet

LX3 er blant de beste kompaktkameraene på bildekvalitet. Det er ikke i noen særklasse, men gjør det jevnt bra. Mulighet for RAW-format er også positivt. Bildekvalitet ved høy ISO var tidligere en av Panasonics svake sider, men LX3 er faktisk et av de beste kameraene i klassen på dette området. Lyssterkt objektiv bidrar også til at LX3 fungerer bedre enn de fleste konkurrentene i lite lys.

Konklusjon

Bildegallerier

Les også