Test

Tjuvstart jula her

Anmeldelse

Hvem kjenner vel ikke til den klassiske julefortellingen om den bitre og gjerrige einstøingen Ebenezer Scrooge som får besøk av noen spøkelser på selveste julaften – som viser ham hvor skrekkelig han har vært mot alt og alle rundt seg? Den udødelige klassikeren av Charles Dickens dukker her opp i sin audiovisuelle 1984-utgave.

Den nylig avdøde Clive Donner har regissert denne TV-filmen, og fra før har han britiske nybølgefilmer som The Caretaker og What's New Pussycat? på merittlisten. I hovedrollen som Ebenezer Scrooge finner vi George C. Scott, som kanskje er best kjent for sine roller som generaler i Patton og Dr. Strangelove. A Christmas Carol har blitt filmatisert haugevis av ganger opp gjennom historien, men denne utgaven er blant de mest populære.

Les også: Blu-ray-utgivelser i november

Tradisjonell og god

Historien i A Christmas Carol er velkjent – en gammel gnier får muligheten til å se sitt eget liv i fortid, nåtid og fremtid, og innse hvilke konsekvenser den kalde og hjerterå livsstilen hans forårsaker. Alt i julas glade ånd! Handlingen i denne filmen forløper på klassisk vis, og støtter seg til gode skuespillerprestasjoner, troverdige og vellagde kulisser, dandert med en fin liten dose av oppfinnsomme effekter.

A Christmas Carol forsøker med andre ord å være en bokstavelig eller tradisjonell tolkning av Dickens klassiker, i motsetning til for eksempel andre eksperimenter som Scrooged med Bill Murray i mer moderne setting. Det er derfor gledelig å informere om at denne 1984-utgaven gjør en god jobb med å fange atmosfære av både 1800-tallet og julestemning.

Skuespiller av rang

Mye av A Christmas Carol står og faller på hovedkarakteren Ebenezer, og George C. Scott gjør en fremragende innsats som den gamle surpompen. Han virker troverdig når han er tverr og stolt, samt når han begynner å få emosjonelle kvaler. Den velkjente forvandlingen om til en smilende og gavmild bestefartype er også strålende utført, det virker verken billig eller karikert. Scott er/var en kvalitetsskuespiller av rang, og det er flott å se ham i en sånn klassisk og velkjent rolle.

Spøkelsene i filmen blir akkompagnert av spennende og dramatisk musikk som passer bra til det visuelle uttrykket. Effektene vi ser i den forbindelse er kanskje ikke revolusjonerende i dag, men vitner likevel om en fortellerglede og oppfinnsomhet blant filmskaperne. Det viktigste er at effektmakeriet tjener historien, og det gjør det også i denne anledningen. Til tross for enkelte småskumle scener, bidrar både lyd og bilde til at denne versjonen av A Christmas Carol får en flott atmosfære som passer ypperlig til den kommende juletida.

Konklusjon

Følg Audiovisuelt på Twitter

A Christmas Carol er en flott adapsjon av Charles Dickens' klassiske julefortelling. George C. Scott i rollen som Ebenezer Scrooge er muligens en av de beste tolkningene av karakteren gjennom historien, og passer godt sammen med resten av det hyggelige, men til tider småskumle uttrykket i denne filmen.

Ikke glem å lese om det tekniske eller å se på skjermbildene!