Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Cooler Master Silent Pro Gold 600 W

Introduksjon

Med et marked som renner over av gode produkter, kjemper produsentene kontinuerlig med å toppe hverandre ved å produsere mer stabile, mer effektive og mer stillegående strømforsyninger. Når samtlige produkter fra de store og kjente merkevarene som oftest er av god kvalitet, fyres det fort i gang en rekke markedsføringstiltak for at akkurat et spesifikt produkt skal skille seg ut fra mengden.

Cooler Master lanserte nylig serien "Silent Pro Gold", de første strømforsyningene fra kjølegiganten med gullsertifiseringen til 80-plus. Akkurat dette med 80-plus-sertifisering har vært en av de store tingene den siste tiden. Med en energieffektiv strømforsyning, som 80-plus-direktivet belønner, leverer som oftest den samme strømforsyningen stabile spenninger og et lavt støynivå.

Silent Pro Gold-serien byr på modeller fra 600 til 1200 Watt. Ved å kjøpe en slik strømforsyning har du muligheten til å vinne en klump med ekte gull. I dag skal vi ta en nærmere titt på versjonen med 600 W under panseret. Hvis det heller er spesifikasjonene som vil friste deg, kan strømforsyningen skilte med én massiv +12 V-linje, lavt støynivå, modulære kabler og et spesielt termisk design. Vi tar en nærmere kikk!

Takk til Cooler Master som sendte strømforsyningen til test.

Spesifikasjoner

Cooler Master Silent Pro Gold 600 W
FormfaktorATX12V Rev:2.30
Dim. (BxHxD)150 x 86 x 160 mm
DC ut
DC UT+3,3 V+5 V+12 V1+12 V2 +12 V3+12 V4 -12 V+5 Vsb
Strøm22A25 A48 A- - 0,3 A3,5 A
Totalt Effekt Ut150 W-576 W ---3,6 W17,5 W
600 W--------

Ut i fra den lille spesifikasjonslappen ser man at Cooler Master har bygget strømforsyningen rundt én +12 V-linje, på 48 A. De to andre primærlinjene kommer med litt mindre krutt enn vanlig, men vi ser ikke noe galt i at dagens testkandidat leveres med 150 W spredd på disse to.

Det er også verd å nevne at enheten leveres med 5-års garanti fra produsenten.

Til at dette er en strømforsyning på 600 W, kommer den med et temmelig bredt kontaktsortiment. Det er snakk om 4 PCIe-, 9 SATA- og 4 periferiske 4-pins-kontakter. Slettes ikke dumt, spesielt når samtlige kontakter, foruten hovedkortkontaktene, sitter på modulære kabler.

Disse kontaktene får du tilgang til via syv kontakter på strømforsyningens bakside. Kablene er av den flate typen som Corsair introduserte den gangen de kastet seg på strømforsynings-bølgen. Ikke bare ser disse pene ut, men det er også lett å trekke disse på gode steder i kabinettet.

En nærmere titt

Med et såpass stort gullfokus som Cooler Master har satt i gang, er det ikke overraskende at produktesken kommer i samme farge. Dette er definitivt noe som vil skille seg ut i butikkhyllene. Samtidig må vi trekke frem at strømforsyningen ligger godt beskyttet innenfor et lag med skumgummi, samtidig som kablene kommer i en egen liten pose.

Viften er produsert av ingen andre ringere enn ADDA, et velkjent og trygt merke på denne kanten. Den aktuelle modellen, AD1212MS, har i ikke møtt på tidligere. Ut i fra vifteprodusentens spesifikasjonsark ser vi at viften kan spinne med 2800 RPM, flytte 104,8 CFM luft samtidig som den jobber med et støynivå på 42,8 dBA.

På den mer tekniske kanten vil vi først av alt trekke frem kjøleribbene. Disse er av aluminium, og er L-formet i samme retning som luften vil trekke fra viften og ut av strømforsyningen. Målet Cooler Master har hatt er at de varmeste komponentene skal få den kalde luften først, noe de ser ut til å ha klart på en helt streit måte.

For å videre gjøre noe med det termiske designet, er transformatorene koblet direkte på kjøleribbene, og kabelgatene fra de vitale komponentene går i direkte og korte strekker.

På primærsiden finner vi japanske og gode kondensatorer, fra Matsushita, et merke under Panasonic-paraplyen. Temperaturraten er riktig nok litt lavere enn hva man ønsker, men når det er to enheter som deler belastningen burde det gå fint. På sekundærsiden er det selveste Nippon Cemi Con som hjelper til med filtreringen.

Testresultater

Vår testbenk for strømforsyninger - Techred TR-368

Når vi tester spenningene til en strømforsyning presenterer vi vanligvis resultatene fra fem stadier. I hvilket område som for deg vil være realistisk ved praktisk bruk varierer veldig. Det er i utrolig få tilfeller at en strømforsyning jobber ved sin maksimale kapasitet. Vi har derfor skrevet en guide som gir deg en pekepinn mot hvor mange Watt som er nok for deg.

Hva er rippel? Kort fortalt er dette "urenheter" i spenningen, altså noe som ikke er ønsket. Rippel oppgis som en verdi i forhold til den aktuelle spenningen, i mV (tusendeler av en Volt). Desto lavere tallet er, desto bedre.

Rippelen er målt ved de samme stadiene som vi målte spenningen. I dette tilfellet betyr det at vi har målt rippelen ved 200, 300, 400 og 550 Watt.

Vi har målt effektivitetsnivået ved de samme stadiene som vi målte spenning og rippel, og i tillegg ved 20 % belastning. Sistnevnte ble gjort for å forsikre oss om at strømforsyningen overholder kravene for 80-plus-programmet.

Under støytestene har vi målt viftenes turtall, og gjenskapt belastningen i vårt testlab for støymålinger. Nytt fra og med denne testen er at mikrofonen er montert 30 cm over støykilden, ikke 60 cm som vi har gjort tidligere. Dette er gjort for at vi skal kunne tilby mer nøyaktige målinger. Bakgrunnsstøyen ble målt til 26,0 dBA

Spenninger

Først av alt tar vi en titt på det helt grunnleggende, spenningene. Vi ser nærmere på nøyaktig hvilken spenning du får ut, og Cooler Master gjør det temmelig godt. +12 V-linjen er det ikke engang verd å snakke om, som vanlig er alt fint og flott her.

+5 V-linjen gjør det også godt, et maksimalt avvik på 2,6 % er helt ypperlig og samtidig ikke noe du bør bekymre deg over. +3,3 V-linjen gjør det også relativt godt, men den faller over "grensen" for 3 % avvik med 0,01 V.

+12 V+5 V+ 3,3 V
200 W0,25 %0,00 %0,61 %
300 W0,00 %-0,80 %0,30 %
400 W-0,25 %-1,40 %-1,21 %
500 W -0,33 % -1,80 % -2,42 %
MAKS-0,58 %-2,60 %-3,33 %

Rippel

+12 V Maks.
+5 V Maks.
+3,3 V Maks.

Neste måling blir rippelen, eller urenheter på spenningslinjene. +12 V-linjen danser litt, men 26 mV er fortsatt ikke noe man kan klage på, spesielt når de aksepterte marginene her strekker seg helt til 120 mV.

+5 V-linjen svinger med en noe lavere verdi, 20 mV, men marginene her er noe mindre. Vi vil uansett omtale dette som godt, spesielt når vi ser nærmere på +3,3 V-linjen. Her ser beveger ikke kurven seg med mer enn 8 mV, meget godt!

Effektivitet

80-plus gull-sertifiseringen betyr her i Norge at strømforsyningen skal ha en energieffektivitet på 88 %, 92 % og 88 % ved henholdsvis 20 %, 50 % og 100 % belastning. Silent Pro Gold klarer disse kravene med helt streit margin, vi måler en effektivitet fra 90 % og opp til 91,5 %. Vi gjorde også en ekstra måling ed 120 W for å bekrefte at enheten holdt kravene, noe den gjorde.

Støynivå

Med et høyt energieffektivitetsnivå er det lite varme som forsvinner ut i løse luften, spesielt når vi her bare snakker om en modell på 600 W. Strømforsyningen er definitivt en stillegående sak, og ved maksimal belastning snakker vi ikke om mer enn 30,1 dBA. Litt over hva man kan definere som stillegående, men fortsatt godt.

Konklusjon

Ja, Cooler Master Silent Pro Gold 600 W er en kvalitetspreget og god strømforsyning, vi sier det like gjerne med en gang. Vi snakker riktig nok ikke om det massive nivået som Corsairs AX 1200 W nylig viste oss, men vi snakker fortsatt om en meget god strømforsyning.

Selv om +3,3 V-linjen avviker litt mer enn hva vi liker å se, er vi fortsatt fornøyd med det totale inntrykket fra de forskjellige linjene. +12 V-linjen er fjellstabil, mens +5 V-linjen beveger seg med små 2,6 %. Slettes ikke dumt til at dette er en 600-Watts strømforsyning.

Urenhetene på de forskjellige primærlinjene er også liten. Vi måler verdier mellom 8 og 26 mV, noe vi totalt sett vil skildre som meget godt. Samtidig kan vi trekke frem at viften er av den stillegående typen, vi opplever ikke lydnivået som skjemmende på noe tidspunkt under testperioden.

Det som nå gjenstår er det store effektivitetsspørsmålet. Høy energieffektivitet er ofte en god indikator på generelt god byggekvalitet, og med en høy energieffektivitet følger det fort med både et lavere støynivå og mer stabile spenninger. Dette har vi allerede bekreftet og vurdert, så det som gjenstår er den generelle effektivitets-verdien. Vi er så klart kjempefornøyd når vi ser at 91,5 % av strømmen nyttegjøres, selv om man har i Norge varmer opp hjemmet store deler av året. Om varmen da kommer fra en strømforsyning eller panelovner går for det samme.

Grunnen til at jeg tar opp dette, er strømforsyningens pris. Cooler Master skal ha omtrent 1050 kroner for enheten, og det er da spørsmålene begynner å samle seg opp. Både Corsair HX 650 W og Mist 650 W Rev. 4 holder god kvalitet og er i likhet med dagens testkandidat modulære, men de er billigere. De kan derimot ikke skilte med den samme graden av energieffektivitet, så spørsmålet blir hvor viktig dette er for deg. Om du går den grønne veien av rene samvittighets-grunner kan det være greit, men økonomisk sett finner det ikke et hardt grunnlag for å velge Sildent Pro Gold. Om du da har en strømforsyning med dagens testkandidats energieffektivitet på 91,5 %, eller Corsairs 87,5 % skiller det bare 34 kr i året på strømregningen (600 W belastning, 40 timer i uka, 36 uker, 1 kr/kWh inkl. transport).

Det er akkurat dette som blir fellende for Cooler Master Silent Pro Gold 600 W, nemlig prisen. Det er for all del et virkelig kvalitetsstykke av en strømforsyning, det skal vi overhode ikke undergrave. Men, det er rett og slett ikke verdt pengene. Hvis du derimot ser denne artikkelen om noen månender og prisen har falt med en hundrelapp eller to, så kjør på!

+ God +12 V- og +5 V-linje
+ Lav rippel
+ God energieffektivitet
+ Modulær


- Litt avvik på +3,3 V-linjen
- Pris

annonse