På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Razer Copperhead
Innhold
Introduksjon
Razer Copperhead er en svært godt spesifisert lasermus, med 2000 DPI og en modifisert USB-inngang for lavere forsinkelse. Musen ble lansert sist høst, omtrent samtidig med G-serien til Logitech.
Enhver musprodusent med respekt for seg selv har i dag svært høy DPI, og mulighet for å endre denne – helst i hardware. Razer Copperhead er ikke noe unntak, men har i tillegg sin egen vri på det hele: Copperhead har 32 kB innebygd minne. Dermed har den også oppgraderbar firmware og mulighet for å huske lagrede profiler fra maskin til maskin.
Copperhead er også den første musen vi tester som offisielt støtter 1000 Hz USB-oppfriskningsrate, noe som tilsvarer 1 ms reaksjonstid. Dette er åtte ganger raskere enn standard USB, og dobbelt så raskt som G-serien til Logitech.
Copperhead finnes i tre farger, nemlig Anarcy Red, Chaos Green og Tempest Blue. Vi har testet den blå utgaven. For å komme kritikerne i forkjøpet – grunnen til at vi er sene med å teste denne musen er at eksemplaret som ble sendt oss ved lanseringen ble borte i posten.
Vi tror at mange lurer på hvordan denne er i forhold til G-serien til Logitech, så vi vil delvis skrive denne testen komparativt, selv om vi også har egne tester av G5 og G7.
Takk til Razer som sendte oss et eksemplar av Copperhead til test.
Spesifikasjoner og pakkens innhold
- Vekt: ca 105 gram
- Overføringsteknologi: Kabel
- Grensesnitt: USB (Opptil 1000 Hz oppfriskningsrate)
- Bevegelsesdeteksjonsteknologi: Optisk (laser)
- Antall knapper: 10 (musehjulet telles her som tre), av disse er 7 programmerbare.
- Bevegelsesoppløsning: 400-2000 dpi
- Driver / Firmware: 6.09 / 6.17b
- Bildebehandlingsprosessering: Ca. 7000 fps
- Egenskaper: Programmerbare knapper, rullehjul
- Produksjonsland: Kina
Tilbehør og emballasje
Tilbehøret består av sirkelformet bok, med driver-CD og manual, og et eget "sertifikat" på at man har et ekte Razer-produkt. Manualen er forholdsvis omfattende, og beskriver alt fra installasjon til avansert konfigurasjon, og tips og råd om hva man kan gjøre for at musen skal fungere best mulig med det utstyret man har fra før.
Boksen er en svartlakkert sak, med mye reklame og skryt på. Det presenteres en tabell hvor Copperheads spesifikasjoner sammenlignes med en standard mus, og et brev fra Razerguy som beskriver musens uovertruffenhet enda en gang.
Dette er en type skryt som vanligvis ikke slår særlig godt an i Norge. Vi nordmenn skal helst være moderate, og ikke skryte mye av seg selv og sitt.
Installasjon og drivere
Razer Copperhead leveres med drivere for Windows XP, men fungerer også uten disse installert i både Windows og Linux. Musen er "USB-only", noe som betyr at man ikke kan bruke den med en PS/2-konverter.
Klikk for større bilde
Over ser man hardware-egenskapene fra Linux (Fedora Core 4) og Windows XP. Driverinstallasjonen på Windows foregår etter at man har akseptert en EULA. Lurer på hvem som kom på at man skulle ha EULA-er for å installere musedrivere?
Etter installasjon får man et nytt ikon nede på system-delen av oppgavelinjen, og om man trykker på dette kommer man til Razer Synapse, hvor man kan endre innstillingene og omprogrammere musen.
Det første vi gjorde var å oppgradere driveren og flashe musens firmware til seneste versjon.
Dette gjøres ved å plugge inn musen mens man holder inn knappen for profilvalg under musen. Dette gjør at driverprogrammet får skrivetilgang til musen, og man kan velge oppgradering. Mens oppgraderingen pågår kan man ikke bruke musen, og alle lysene er slukket. Etter noen sekunder er oppgraderingen over, og man kan plugge den inn og ut igjen.
Razer Synapse gjør det mulig å omprogrammere alle de sju knappene på musen. Basisinnstillingen, som DPI, knappeprogrammering og profilnummer vil bli lagret i musens minne. Med driveren installert kan man også detaljstyre horisontal og vertikal hastighet, og slå av og på akselerasjon m.m. Disse innstillingene vil ikke bli husket av musen, men trenger at driveren er til stede. Razer anbefaler ikke å bruke en mus med så høy oppløsning som Copperhead med akselerasjon.
Klikk for større bilde
Til slutt kan man også lage makroer. Man kan f.eks. lage knappesekvenser som trigges av en av knappene på musen, med innlagte forsinkelser.
Dette kan være hendig i visse typer strategispill, og gir brukeren en sleip fordel ved online-spilling. Makrofunksjonen trenger også at driveren er installert for å fungere.
Responstest
Razer Copperhead har en lasersensor på 2000 DPI. Dette er like høy oppløsning som Logitech G5 og G7. Selve laseren er usynlig sak som er oppgitt til å være 320 nm.
Razer Copperhead
På undersiden har musen tre teflonføtter, som sikrer en liten kontaktflate med underlaget. Profilvelgeren kan sees nede til høyre. Hvis man sammenligner teflonføttene på G5 (under) og G7, er det klart at kontaktflaten er mindre på Copperhead.
Logitech G5
Vi testet som vanlig musen på ulike overflater: Tre forskjellige typer treverk, plexi-glass, speil, og musematter av glass og tøy.
Musen leser alle overflatene uten problemer, dette er for øvrig likt som G-serien til Logitech.
Når vi sammenligner glideevnen kommer Copperhead hakket bedre ut av det på både treoverflatene, tøymatten og glassmatten. Forskjellen er merkbar, og Copperhead glir litt jevnere og lettere ved direkte sammenligning.
Ergonomi
Copperhead er som de andre Razer-musene utformet symmetrisk, slik at den passer like godt for både venstre- og høyrehendte. De fleste andre museprodusentene lager mus som er tilpasset høyrehåndsbruk, så venstrehåndspillere har ikke så mange alternativer å velge mellom.
Som på Microsoft Lasermouse 6000 har også Copperhead ekstraknapper på begge sider av musen. Knappene på høyre side kan dermed omprogrammeres til å bli tommelknapper, med den medfølgende programvaren.
Copperhead er ganske lik G-serien i høyde og lengde, men ikke ellers. Mens G-serien er avrundet og myk i kantene, føles Copperhead litt mer kantete. Sidene på Copperhead (de transparente stripene) er kledd i gummi, og gir et godt grep.
Knappene er lette å trykke ned, men har nok motstand til at man ikke trykker de ned ved uhell. Musehjulet er litt hardere å trykk enn hva som strengt tatt er nødvendig. Alle knappene har fine og jevne klikkelyder.
Musene er også omtrent like bred, men G-serien har vinger som man kan "hvile" tommelen og lillefingeren på når disse ikke brukes.
Copperhead har på sin side bredere knapper, noe som gir mer rom til de tre midterste fingrene. Dermed oppleves det ikke som belastende å holde på gummien med tommel og lillefinger når man er i spillet.
Hånden blir liggende litt mer flatt på Copperhead enn på "skjeve" mus, men det er ikke så veldig mye å snakke om. Det at Razer-musen smaler ut mot bakenden kompenserer for den manglende skjevheten.
I spill og ellers
Vi har testet musen i gode gamle Quake 3 og nyere spill som Splinter Cell: Chaos Theory og Grand Theft Auto San Andreas. Vi har også benyttet musen en liten uke i testlaben, til kontorarbeid i både Linux og Windows.
Helhetsinntrykket er at dette er en mus som fungerer svært bra. Uansett hva vi prøvde er musen responsiv og god. Den er presis i Photoshop og den er presis i ulike spill. Fra produsenten er knappene til høyre på musen satt opp til å velge DPI, og disse virker uavhengig om driveren er installert eller ikke.
Razer Copperhead-logo
Dermed kan vi skifte DPI både innad i spill og faktisk også uavhengig av operativsystemet. Det er kjekt å kunne programmere makroer og lignende, men det er nå en gang DPI-skifte som er viktigst inne i en real deathmatch eller hvis man hopper mellom å jobbe i en nettleser og redigere bilder (en svært vanlig aktivitet for Hardware.nos medarbeidere).
Konklusjon
Alt i alt er Copperhead en svært god mus som vi ikke nøler med å anbefale hvis man spiller mye dataspill og er ute etter en ny mus. Spesielt venstrehendte har med Copperhead et meget godt alternativ til Logitechs G-serie, siden den er symmetrisk utformet.
Copperhead har også noe nytt som vi ikke har sett før – nemlig skrivbart minne. Musa har 32 kB innebygd minne slik at profilene man lagrer forblir i musa, ikke på harddisken til maskinen. Man kan dermed programmere profilene i Windows, og så bruke dem i f.eks. Linux (som ikke har noen driver).
Likevel er det noen få punkter musen kunne vært bedre på. Copperhead er noe stiv, og er ikke komfortabel som mer ergonomiske mus ved lang tids bruk. Noen vil kanskje rynke litt på nesen over de grelle lysene, spesielt det pulserende blå lyset på museryggen vil nok irritere en del.
Noen lurer sikkert på hva vi mener om denne i forhold til G5. Begge er utvilsomt svært gode mus. G5 er passer nok noe bedre til allround-bruk, mens Copperhead er noe stivere, og mer spesialutviklet for spillere. Det viktigste for spillere er likevel respons og glid, og her er Copperhead absolutt på høyde med G5, om ikke bedre! G5 har utskiftbare vekter, men denne kan faktisk også kjøpes til Copperhead som ekstrautstyr for den kresne.
Selv om ergonomien skulle mangle, har Copperhead noe annet, kanskje det kan kalles en "gamer-spirit". De store knappene er deilige å trykke ned, og de litt kantete sidene gir musen et sportslig ytre som stimulerer hånden til det ytterste når det røyner på som verst. Dette kan selvsagt være like så viktig som ergonomi for noen.
+ Svært presis og nøyaktig
+ Passer venstrehendte
+ Kompakt og godt bygd
+ Teflonføtter med liten kontaktflate
- Ikke så ergonomisk ved lang tids bruk