Test

Test av NVIDIA GeForce FX Go5650

Introduksjon

Sist vi testet grafikkbrikker for bærbare var i mars i fjor. Da så vi på to løsninger fra ATI og NVIDIA som gikk under navnet ATI MOBILITY Radeon 7500 og GeForce2 Go. Vi må innrømme at det har skjedd mye innen den tid så det er nesten tid for en liten oppdatering.

NVIDIA har slitt voldsomt på grafikkmarkedet etter at ATI lanserte sin Radeon 9700 PRO brikke i juli fjor. NVIDIA har forsøkt seg tre ganger uten å lykkes. Når NV38 lanseres senere denne måneden vil gapet mellom disse to selskapene bli riktignok noe mindre, men tester som ligger ute på nett viser at ATI er fortsatt kongen av grafikkmarkedet. Dette er situasjonen på skrivebordsmarkedet.

Når det gjelder grafikkmarkedet for bærbare er situasjonen noenlunde det samme. ATI har hatt særdeles stor suksess med sin MOBILITY Radeon 9000 brikke som har hatt meget mange ”design wins”, det vil si at andre produsenter har valgt å bygge et produkt basert på brikken fra ATI. Konkurrenten NVIDIA kan ikke skryte om det samme om sin GeForce4 4200 Go brikke som ble sluppet i fjor vinter for å konkurrere mot nettopp MOBILITY Radeon 9000. Tester viste at GeForce4 4200 Go var raskere enn MOBILITY Radeon 9000, men problemet for NVIDIA var at det var så forferdelig få som valgte å satse på produktet. Det er ikke godt å si hvorfor så få produsenter valgte å satse på GeForce4 4200 Go, men stor varmeutvikling og et vanvittig strømforbruk har vært essensielle faktorer for produsenter som vi har vært i kontakt med. Dessuten skal ATI ha dumpet prisen på MOBILITY Radeon 9000 kort tid etter lanseringen av GeForce4 4200 Go, noe som gjorde brikken meget attraktivt for produsentene.

Under CeBIT messen i år skjedde det mange NVIDIA tilhengere hadde håpet på. NVIDIA lanserte oppfølgeren til GeForce4 4200 Go, GeForce FX Go. Den nye familien er delt inn i fire forskjellige utgaver for ulike markedsdeler;

  • GeForce FX Go5650 - bærbare dedikert til spilling
  • GeForce FX Go5600 – for kraftige bærbare
  • GeForce FX Go5200 – bærbare som skal gi mye for pengene
  • GeForce FX Go5100 – meget billige bærbare

Bare noen timer senere etter NVIDIAs lansering av GeForce FX Go-familien, valgte ATI å avduke sine nyeste produkter for bærbare på samme messe. Du kan finne mer informasjon om ATI sine nyeste brikker i vår artikkel her. Vi vil ellers bare legge til at vi kommer til å se grundigere på MOBILITY Radeon 9600 Pro som er GeForce FX Gos største konkurrent senere i år. Problemet er at det finnes ingen eller få maskiner basert på dette produktet ennå, mens i USA og resten av verden så har maskiner med denne brikken vært på markedet en god stund. Vi har dog fått klarsignaler fra noen produsenter om at de kan levere maskin med denne grafikkbrikken i løpet av denne eller neste måned.

Ikke lett å teste grafikkbrikker på bærbare

Problemet med å teste grafikkbrikker på bærbare er at det finnes få eller ingen bærbare med grafikkbrikkene til ATI og NVIDIA med samme konfigurasjon. Det blir derfor vanskelig å teste og sammenlikne de i mot hverandre. Vi har nå forsøkt for å gi våre lesere et hint om hvor landet ligger.

Takk til

for utlån av produktet!

Takk til

for rykende ferske drivere i forbindelse med denne testen!