Tek.no

Test

Buenos Aires, 1977

Buenos Aires, 1977 setter spor.
Terje Nomeland
30 Aug 2007 10:00

Argentina er et ”up and coming”-land i filmverdenen. I vår kom den prisbelønnede ”Kandidaten”, og nå altså ”Buenos Aires, 1977”; et drama så sterkt og godt at du vil huske filmen for alltid. At filmen er basert på hovedpersonen Claudio Tamburrinis memoarer gjør det enda sterkere. Regissør Adrian Caetano, som er fra Uruguay, men bor i Buenos Aires, ble belønnet med hovedprisen under Tromsø Internasjonale Filmfestival tidligere i år. Også Cannes-publikummet fikk se den under fjorårets festival, da den deltok i hovedkonkurransen.

Å ta et valg

Militærdiktaturet kom til makten 24.mars 1976, og styrte med jernhånd til 1985. Regimet drepte og torturerte såkalte ”terrorister”; det antas at cirka 30 000 personer ”forsvant” i løpet av juntaens ni år lange rgjeringstid. Som tittelen antyder er handlingen lagt til hovedstaden Buenos Aires i 1977, omtrent et år etter statskuppet. Hovedpersonen Claudio blir kidnappet av juntaen og fraktet til det beryktede huset ”Atila”; en konsentrasjonsleir i hus-form. Her møter han noen av sine venstrevridde kamerater, og til slutt blir det en kamp på liv eller død, og sammen kjemper de en desperat kamp for frihet. I flere måneder må han og medfangene gjennomgå tortur, og mens andre tyster og angir, gir Claudio aldri etter. Men det er ikke til unngå at Claudio tenker på å komme seg bort ved å tyste. Han blir dratt mellom to valg; å følge geriljaens uskrevne lov om aldri å tyste, eller å tenke mest på selv. Et dilemma som kverner rundt i hodet til Claudio og hans medsammensvorne gjennom hele fangenskapet, og som blir glimrende skildret i filmen.

Tvers igjennom god

En av årets beste filmer.

”Buenos Aires, 1977” er velregissert, brutal, sterk og meget engasjerende. Historien, som er basert på en sann historie, flyter godt, og i de mest spennende sekvensene, ja, da vil hjertet begynne å banke som det aldri har gjort i en kinosal før. Man får så mye sympati med Claudio, Vasco, Gallego og Guillermo at spenningen blir nesten uutholdelig. Ja, ”Buenos Aires, 1977” blir som en thriller å regne.

Skuespillerne gjør seg ikke bort; både Rodrigo De La Serna, Pablo Echarri, Nazareno Casero, og Daniel Valenzuela imponerer som de fire fangene.

Konklusjon

”Buenos Aires, 1977” er rett og slett et mesterverk av en film. Sjelden har man sett noe så brutalt bli skildret så godt på det store lerretet. Her er det lite å sette fingeren på; filmen engasjerer deg fra første stund, og blir i ditt sinn lenge etter at du har forlatt kinosalen. Dette er en av årets aller beste filmer. Løp og se!

annonse

Les også