Test

Oppfølgeren til solide Jabra Move har 50 timers batteritid

Jabra Elite 45h tar opp arven etter budsjett-kuppet Jabra Move.

Jabras Move-hodetelefoner var veldig god valuta for pengene, spesielt med tanke på at de i perioder ble solgt for så lite som 399 kroner. De bød sannsynligvis på den aller beste lyden i prisklassen under tusen kroner, var behagelige å ha på, kompakte og ganske pene å se på.

Nå er den spirituelle oppfølgeren her. Move-navnet er forlatt, men det er også eventuelle innvendinger som måtte være mot batteritiden.

Elite 45h, som de nye hodetelefonene heter, kan nemlig skilte med hele 50 timers trådløs avspilling, en voldsom forbedring fra de åtte timene på den originale Move-versjonen og 14 timer på den oppdaterte «Style Edition».

Jabra Move til venstre, 45h til høyre.

Lette og komfortable

Prisen er fortsatt i det lavere sjiktet, men 45h er langt fra noe like tydelig kupp som forgjengeren i mange tilfeller var. Opprinnelig var nemlig veiledende pris satt til 999 kroner, men som følge av det vi antar er valutasituasjonen er denne nå økt til 1.199 kroner. En del butikker har imidlertid likevel satt prisen til 999 kroner, og om vi kjenner Jabra-produkter rett vil denne bare gå én vei fremover, og det er ned. Det skal selvfølgelig sies at 999 kroner også har vært veiledende pris både for Move og Style Edition.

45h er fortsatt for kompakte hodetelefoner å regne, og vekten på 160 gram er lav. Du får likevel solid med polstring både rundt øret og under hodebøyla, og 45h er dermed ikke overraskende veldig komfortable. De klemmer også relativt lett på ørene, så det er ikke noe problem å bruke dem sammen med briller.

Øreklokkene kan foldes innover, men dessverre har de ikke noe ledd som lar dem brettes helt sammen. Det følger med en tøypose for lagring og transport. Vi skulle selvfølgelig helst gjerne sett at det var snakk om et hardplastetui, men det er naturligvis ikke noe vi forventer i denne prisklassen.

Jabra Elite 45h
8.5
Meget bra
Anbefalt

Jabra Elite 45h

sitat"Et meget solid par hodetelefoner til under tusenlappen"

Fordeler

 • Krysse av
  Varm og behagelig lyd, egen hørselstest
 • Krysse av
  Lette og komfortable
 • Krysse av
  Voldsom batterilevetid, lader raskt
 • Krysse av
  God samtalekvalitet, støtter multipoint
 • Krysse av
  Enkle å kontrollere, egen taleassistentknapp
 • Krysse av
  God app

Ting å tenke på

 • Bytt
  Savner litt skarphet i diskant og øvre mellomtone
 • Bytt
  Ingen støtte for AAC eller Aptx
 • Bytt
  Ingen minijack-inngang
 • Bytt
  Ikke sammenleggbare

Mer bass enn før

Hovedargumentet for å anskaffe Jabra Move var altså kombinasjonen av lydkvalitet og pris, og Jabra har også vist seg meget habile på lydfronten i det siste, blant annet med Elite 85h og Elite 75t. Det var derfor med visse forventninger vi tok i bruk 45h. Om du forventer like skarp og veloppløst lyd som var hovedgrunnen til å like Move må vi muligens advare mot at du kan bli skuffa - i alle fall i standardinnstillingen Neutral.

Elite 45h har nemlig en noe fyldigere og mer basstung fremtoning enn Move hadde, og det går litt ut over akkurat detaljnivået og luftigheten i toppen av registeret. Det skal sies at du i Jabras Sound+-app kan gjennomføre en hørselstest som tilpasser lyden til akkurat dine ører.

Her får du presentert en serie av bipper og bopper i ørene, og så skal du trykke på skjermen når du hører noe. Testen tar knappe to minutter, og deretter gjør appen automatisk tilpasninger - dessverre uten at du får innsyn i akkurat hva den gjør.

Tilpasningen hjelper definitivt noe, men ikke nok til at vi ikke ønsker å gjøre ytterlige småjusteringer. Heldigvis er Jabras equalizer svært enkel å ha med å gjøre, og det er enkelt å gjøre endringer - også om du ikke liker noen av de seks modusene som allerede ligger i appen.

Høyre og venstre er preget inn i øreputene.

Vi endte på en variant hvor vi dro opp noe fra mellomtonen og opp, mens vi roet ned den nedre mellomtonen litt, og da ble resultatet også rimelig fint. Dette er i det hele tatt ganske behagelig lyd som mange kan like, men vi savner fortsatt noe mer skarphet i toppen.

Bassgjengivelsen er også kraftigere enn hva som gjerne har vært gjengs på hodetelefoner som ikke omslutter øret, selv om det ikke er snakk om den fasteste og strammeste bassen vi har vært borti. Sånn sett passer Jabra-lyden her veldig godt til bruk utendørs og i hakket mer støyete omgivelser.

Jabras MySound-funksjon tester hørselen din og tilpasser lydgjengivelsen deretter.

Oppsummert: Mer bass og fylde enn hva som tidligere har vært tilfellet fra Jabra, som ikke udelt er positivt. Hørselstest og equalizer hjelper en del, men bringer oss ikke hele veien i mål. Samtidig må det tas med i betraktningen at dette er relativt rimelige hodetelefoner, og til prisen må dette sies å være veldig kurant. Et savn er nok støtte for lydforbedrende bluetooth-kodeker - 45h støtter verken AAC eller Aptx, så her må du ta til takke med den mest grunnleggende kodeken SBC.

Vi skal heller ikke hevde at vi har testet en drøss av hodetelefoner i denne prisklassen, men vi har hatt Audio-Technicas ATH-SR30BT liggende i testkø en stund, og de er meget sammenliknbare med Jabraene. SR30BT koster nemlig 899 kroner og byr på voldsomme 70 timers batteritid, samtidig som de nok har en lydgjengivelse vi såvidt foretrekker over 45h (men de er også around-ear-hodetelefoner). Vi har imidlertid ikke testet dem ordentlig enda, så vi får ta et forbehold om at det kan være andre faktorer som teller mot Audio-Technicaene.

Siden det er snakk om åpne «on-ear»-hodetelefoner er det for øvrig selvfølgelig også slik at 45h lekker en god del lyd. Verdt å merke seg om du har for vane å sitte i kontorlandskapet og lytte til høy musikk, for eksempel.

45h er lette og komfortable. De går ikke rundt øret, bare ligger «på».

Egen taleassistent-knapp

Jabra fortsetter ellers med fysiske knapper på hodetelefonene sine. Her får du en skyvebryter som av- og på-knapp, i tillegg til vanlige kontrollknapper og en egen, dedikert taleassistentknapp. Greit nok, men spesielt plasseringen taleassistentknappen stusser vi litt over.

Taleassistenten finner du noe underlig plassert.

Den er plassert på «utsiden» av den høyre øreklokka, og tilfeldigvis akkurat der man griper hodetelefonene om man vil justere litt på passformen. Vi har gjentatte ganger aktivert taleassistenten uten å mene det, og vi skulle gjerne også sett at denne knappen var mulig å konfigurere til andre formål eller deaktivere.

Kontrollknappene er imidlertid godt uthevet og intuitivt konfigurert, med volum på ett trykk og hopping mellom låter ved å holde inne. Også her er vi litt skeptisk til plasseringen, som krever at du vrir hånda i en underlig vinkel for å treffe.

Batteritiden er som nevnt oppgitt til inntil 50 timer med musikkavspilling, 40 timer med telefonsamtaler. Vi skal ikke hevde å ha tømt batteriet i løpet av testperioden, men vi kan i alle fall skrive under på at batterimåleren tømmes ekstremt sakte. Om det skulle vise seg at batteritiden er drastisk annerledes enn oppgitt får vi eventuelt oppdatere etter hvert.

Om du skulle gå tom skal det ellers gå svært raskt unna å fylle opp igjen - 10 timers avspilling kan oppnås på bare 15 minutter, og 45h lader naturligvis med USB-C.

Jabras app er god, om enn noe mindre funksjonsrik her enn for storebror 85h.

Multipoint bluetooth

Noe annet som ikke er så vanlig i denne prisklassen er muligheten til å være tilkoblet to enheter samtidig, såkalt multipoint Bluetooth. Stort sett fungerer dette som det skal, men mens vi var tilkoblet en iPhone og en Mac samtidig opplevde vi at Spotify til stadighet vekslet mellom de to, med det resultat at musikken ikke ville spille mer enn i halvannet sekund av gangen. Sannsynligvis et Spotify-problem, men likevel irriterende. Det ble uansett løst ved å lukke Spotify på én av enhetene.

Doble mikrofoner gir god samtalekvalitet på 45h.

For det viktigste formålet, nemlig å sømløst kunne veksle mellom enhetene for å kunne svare på en telefonsamtale, fungerer det akkurat som det skal. Vi har imidlertid opplevd noe mer kluss med tilkoblingen når to enheter er tilkoblet, men ikke så mye at det er verdt å trekke for.

Samtalekvaliteten er også meget god i Elite 45h. Hodetelefonenes to mikrofoner gjør en svært god jobb med å isolere stemmen vår fra omgivelsene, og støyreduksjonen er ikke så voldsom at motparten noen gang sliter med å høre hva sier, selv med snakkende mennesker, trikker og annen trafikk rundt. Samtalekvaliteten var aldri noe høydepunkt med Move, så her er 45h betydelig bedre - og også bedre enn selv mange mye dyrere hodetelefoner.

Som på storebror 85h får du også en såkalt «sidetone»-funksjon her, som gjør at hodetelefonene bruker mikrofonene til å slippe inn lyden av stemmen din i miksen når du fører en samtale - for å unngå at du snakker kjempehøyt siden du ikke hører eget volum. Mengden sidetone kan justeres i appen, og det kan også skrus helt av om du foretrekker det.

Ellers må det også nevnes at muligheten for å koble til hodetelefonene med minijack er tatt helt vekk her. 45h har rett og slett ingen minijack-inngang, og kan kun brukes trådløst.

Til sist: Vi har ikke lagt merke til noen merkbar forsinkelse i lyden ved avspilling av video, så er det også nevnt.

Knapper lar deg spille/pause/bytte låt og justere volum.

Konklusjon

Jabra Elite 45h er oppgradert på de absolutt aller fleste områder fra forgjengeren Move. Batterilevetiden er mangedoblet, samtalekvaliteten er forbedret drastisk og støtte for Bluetooth 5 og multipoint er på plass.

Elite 45h er fortsatt et godt kjøp, bare ikke like soleklart som Move en gang var.

Det er i praksis bare lydkvaliteten som holder oss fra å gi 45h en enda høyere karakter. Move skilte seg ut i positiv retning, mens 45h låter mer slik man forventer fra hodetelefoner i denne prisklassen. Det er ikke så mye galt med lyden, den er varm og behagelig og kan attpåtil justeres etter hørselen din. Den er bare litt vel rettet mot bass og fylde, etter vår mening, og det går ut over detaljnivå og skarphet.

Når det er sagt, så er det sannsynligvis slik at du ikke er like opptatt av ren og skjær lydkvalitet som oss om du ser på hodetelefoner til under tusenlappen, og for alle praktiske formål er dette veldig, veldig bra. Derav også anbefalt-stempelet.

PS: Vi skal prøve å få i stand en større test av hodetelefoner i dette segmentet over sommeren. Der vil naturligvis Jabraene inngå, i tillegg til Audio-Technica-paret vi nevnte i teksten. Er det andre par til under 1.000 kroner du gjerne vil se testet? Hør fra deg i kommentarfeltet.

Jabra Elite 45h
8.5
Meget bra
Anbefalt

Jabra Elite 45h

sitat"Et meget solid par hodetelefoner til under tusenlappen"

Fordeler

 • Krysse av
  Varm og behagelig lyd, egen hørselstest
 • Krysse av
  Lette og komfortable
 • Krysse av
  Voldsom batterilevetid, lader raskt
 • Krysse av
  God samtalekvalitet, støtter multipoint
 • Krysse av
  Enkle å kontrollere, egen taleassistentknapp
 • Krysse av
  God app

Ting å tenke på

 • Bytt
  Savner litt skarphet i diskant og øvre mellomtone
 • Bytt
  Ingen støtte for AAC eller Aptx
 • Bytt
  Ingen minijack-inngang
 • Bytt
  Ikke sammenleggbare
annonse