TestNokia 9 PureView

Nokias kameramonster skuffer

Fordelene er ikke store nok og den svake programvaren ødelegger.

Du har kanskje sett bilder av Nokia 9 PureView i en liten evighet. Telefonen med hele sju «øyne» på baksiden, der fem av dem er kamera.

Ryktet dukket opp i januar i fjor, men telefonen ble offisiell i februar i år. Da viste det seg at alle ryktene hadde stemt, og at de fem kameraene var på plass. Vi fikk også bekreftet det mange hadde spekulert i en stund; telefonen er et samarbeid med kameraselskapet Light.

De sju øynene på baksiden får telefonen til å se ganske annerledes ut. Det er ingen typisk kamerahump her, så optikken er plassert under det samme glassdekselet som dekker resten av telefonens baside.

Ulempen med en slik design er at du har omtrent dobbelt så god sjanse for å sette igjen fingermerker på ett av objektivene som du har med andre telefoners kamera.

Fingerleseren er bygget inn i skjermen på Nokia 9 PureView. Men den fungerer ganske dårlig. Ansiktslåsen er bedre, og uansett relativt sikker.

Du finner ingen synlig fingerleser på telefonen. Den er i stedet gjemt i skjermen, slik det har blitt populært å gjøre det for tiden. Like fullt er det forholdsvis store rammer både over og under skjermen, men du slipper unna kamerahakket mange telefoner har.

Spesielle kamerafunksjoner

Light er fra før kjent for L16, et kompaktkamera med 16 linser og kamerasensorer. Dessverre har L16 fått ganske kjølige kritikker, og det ser ikke ut til at Nokia 9 klarer å nyttegjøre seg teknologien stort bedre.

HMD Global, selskapet bak Nokia-telefonene, skryter av to ting; mulighet til å stille på dybdeskarpheten i bildet og mulighet for svært god dynamikk i bildene – der kameraet kan håndtere både svært lyse og svært mørke områder på en god måte.

For det er ikke zoom eller vidvinkel de ekstra øynene på baksiden bidrar med. Her har alle sammen 28 mm brennvidde, men tre av dem er svart-hvitt-kamera som sanker lys og to av dem fotograferer i farger. De kan samle inn ulike eksponeringer og ulike fokus som du siden kan bruke når du redigerer bildet.

Til en viss grad fungerer det også. For bilder med skarpt solskinn og mørke partier, eller mange ulike farger og skygger, kan Nokia 9-kameraet ha noe for seg. Her blir bildene noen ganger synlig bedre enn fra konkurrerende toppmodeller.

Dybdeinformasjonen telefonen samler kan brukes til endre fokus i bildet etter at det er knipset.

Et dårlig bytte

Men løsningene fungerer ikke så godt. Det er ofte steder i bildet som er utelatt fra refokusløsningen, slik at vi ikke kan få skarpt fokus på dem. Det hjelper ikke så mye at vi kan gjøre den opprinnelige forgrunnen uskarp. Hvis den bedrede dynamikken skal bli synlig må det være spesielle lysforhold. En lysstråle inn vinduet eller en mosaikk badet i sola er optimalt. I de fleste tilfeller merker vi ikke stort til dynamikkfordelen.

Tross sine mange linser har ikke Nokia 9 PureView imponerende zoom, hverken optisk eller digital. Alle sensorene knipser i 12 megapiksler, så ulikt Lumia 1020 har du ikke en dullion megapiksler i bakhånd som kan kastes bort på digital zoom.

Du kan til en viss grad sette fokus etter å ha tatt bildene. Men jeg opplevde at fokuskartet telefonen lager ikke alltid fungerer helt etter forventningene. Det er alltid noen områder i bildet som det er vanskelig å gjøre skarpe.

Jeg hadde håpet at de mange objektivene skulle bidra med massive mengder lys, i det minste. Men nei. Det skal ingenting til før telefonen gir bevegelsesuskarpheter i bildet. Den virker dårligere enn de fleste toppmodeller vi har brukt de siste par årene på lysfølsomhet.

Nokia 9 tegner bilder du av og til kan endre fokuset i, som noen ganger har høyere dynamikk enn andre og som lider mindre under digital oppskarping enn bildene du får fra Galaxy S10 eller Huawei P30 Pro. Men den fungerer ikke etter skumring, den fungerer ikke til brede motiver som trenger vidvinkel og den kan ikke zoome nevneverdig.

Vi snakker altså om en telefon som bytter en rekke «må ha»-funksjoner i «kjekt å ha»-funksjoner. Det er et dårlig bytte.

Se for øvrig flere testbilder fra Nokia 9 helt nederst i saken.

Kameraappen er enkel å bruke, men tidvis litt treg. Den bruker en stund etter at et bilde er knipset på å behandle dybdekartet som lagres sammen med bildet.

Sikker ansiktslås, dårlig fingerleser

Nokia 9 har fingerleser i skjermen, men jeg mistenker at de fleste som bruker Nokia 9 PureView heller vil aktivere ansiktslåsen, som skal være en av de aller sikreste i Android-verdenen. Den er også relativt kjapp og god å bruke.

Til tross for at Nokia 9 bare har ett frontkamera er den faktisk sertifisert av FIDO-alliansen. De brukes fra tid til annen til sertifiseringer av slike løsninger. Sist du hørte navnet kan ha vært da Samsung skulle skryte av fingerleseren i Galaxy S10.

Fingerleseren er plassert relativt høyt opp sammenliknet med andre varianter over samme tema. Og den også ganske vanskelig å bruke.

Den er først og fremst blant de tregeste skjermskjulte fingerleserne vi har prøvd. Og akkurat som med Samsungs S10-modeller er det veldig ofte at indikasjonen for hvor man kan trykke ikke dukker opp når telefonen er i bevegelse. Dermed blir det til at jeg må trykke på låseknappen eller dobbeltappe skjermen for å vekke telefonen før jeg kan låse den opp med fingeren.

Det er også forvirrende at fingerleserindikatoren legger seg oppå annen skjermgrafikk eller kodelåsen. Ganske ofte tror skjermen at jeg prøver å trykke på tallet fem fremfor å vekke den med fingeravtrykket.

Det er litt vanskelig å forstå seg på bakgrunnen for at en så svak fingerleser er lagt til i en telefon der produsenten skryter av å ha en så sikker ansiktslås. Den bidrar ikke positivt til inntrykket.

Ellers er den ... en Nokia

Menyene er kjappe og enkle, slik de er på Nokia-telefoner flest. Noen flere bugs enn i de andre må påregnes.

Ellers opplever jeg Nokia 9 PureView som en litt mer ustabil variant av selskapets andre telefoner. Den rene Androiden er knall å bruke, men akkompagnert av noen nykker som muligens skyldes at det er kameraet som jobbes mest med.

I testperioden har vi for eksempel opplevd at installasjoner fra Google Play har blitt avvist, men så til slutt fungert etter flere forsøk. Ved ett tilfelle viste telefonen en times feil klokkeslett etter å ha blitt vekket fra dvale, helt til den ble låst og låst opp igjen.

Selv ren Android fra Google kan trenge litt finpuss, med andre ord.

Enkelte vil kanskje reagere på at telefonen kjører fjorårets maskinvare, men Snapdragon-prosessoren på innsiden her er fortsatt mer enn kjapp nok til å gi en ålreit brukeropplevelse. Og stort sett gjør den det i Nokia 9 PureView.

Til meldinger og samtaler funker den fint - 4G-tale er støttet på Telia i dag, men kommer senere for Telenor, lover produsenten. Og batteriet på 3300 mAh er tilstrekkelig til at telefonen klarer seg med en drøy dags bruk mellom hver lading.

Så alt i alt ...

Så er vi fremme ved den uunngåelige konklusjonen. Nokia 9 PureView har et fantastisk sært kamerakonsept. Det er vanskelig å ikke glede seg over galskapen, men for at det skal være verdt å betale for må det nesten fungere bedre enn dette - og by på flere fordeler.

Telefonen i seg selv er svært god. Det har ikke kommet en dårlig Nokia-telefon omtrent siden det første halvåret etter at merket på nytt ble introdusert. Men Nokia 9 PureView klarer ikke å innfri forventningene, og andre telefoner leverer bedre der skoen for mobilfoto trykker. Den er på sett og vis en 2500 kroner dyrere Nokia 8.1. Og da kan det for svært mange være like greit å spare pengene og gå for Nokias supre mellomklassetelefon først som sist.

Men hvis kameraet virkelig er viktig for deg, og ytelse i mørket eller på avstand er mer avgjørende enn dynamikkomfang og mulighet til å refokusere bildene, er det lurt å ta en titt på telefonene under.

PS! Vi har holdt denne testen i noen uker, gjennom to Nokia 9 PureView-enheter og en manuell oppdatering med kommende programvare rett fra HMD.

HMD Global har lovet at noen av buggene som har vært i begge programvareversjonene vil bli borte i en fremtidig oppdatering. Men den viktigste årsaken til at denne telefonen ikke når helt opp er uansett de mange kameraene som hverken produsent eller samarbeidspartneren Light ser ut til å ha fått det beste ut av.

Et bedre kamera i mørket

Huawei P20 Pro Dual SIM

Huaweis toppmodell fra i fjor vår snudde opp ned på hva vi trodde mobilkamera kunne få til i mørket. Nattmodus og et ekstremt høyoppløst kamera ga til sammen bilder vi ikke hadde sett maken til.Den har siden blitt overgått i disiplinen av årets P30 Pro, men hvis bilder etter skumring er din greie, er P20 Pro definitivt fortsatt en telefon du bør prøve. I tillegg er den kjapp og fin å bruke og har et lekkert, vanntett ytre. Den bytter ut den frustrerende fingerleseren i skjermen med en fingerleser under skjermen som funker vesentlig bedre, men du får ikke en like trygg ansiktslås som Nokia 9 byr på.

Den beste kameramobilen

Huawei P30 Pro

fra 5390:-

Huaweis telefoner har en tendens til å oppskarpe bildene en del. I noen fall kan fargene være litt feil sammenliknet med realitetene, men i de fleste tilfeller er dette .Fordelen med P30 Pro er at ingen annen mobiltelefon kan gi like detaljerte bilder etter mørkets frembrudd. Det er heller ingen annen mobiltelefon som har et 5x teleobjektiv. Hvis du kombinerer digital zoom fra telefonens høyoppløste kamera med teleobjektivet får du 10x hybridzoom. I tillegg har du også et helt ålreit vidvinkelkamera til rådighet. Du får masse allsidighet mot at du bytter vekk mer korrekte bilder i dagslys. Men billigste variant P30 Pro koster fra rundt 8400 kroner.

Fjorårets topp-Samsung?

Samsung Galaxy S9 Plus SM-G965F 64GB

fra 5158:-

Fjorårets Galaxy S9-modell er fortsatt en meget kompetent kameratelefon, og i Plus-versjon får du både stort batteri og ekstra zoom-kamera på baksiden.Telefonen er oppdatert med Samsungs nye OneUI-menyer og har dermed blitt enda bedre å bruke siden den var ny. Kameraet fungerer ikke like godt i like mørke omgivelser som P20 Pro-kameraet, men det klarer seg vesentlig bedre enn Nokia 9 PureView. Vær obs på at den vanlige S9-modellen fås ned i 4500 kroner nå, og Galaxy Note 9 er heller ikke et dårlig valg til rundt 800 kroner mer enn Nokia 9 PureView.

Nokia 9 PureView
7.5
Bra

Nokia 9 PureView

sitat"Nokia 9 PureView er ambisiøs og spennende, men lykkes ikke helt."

Fordeler

 • Krysse av
  Uvanlig design
 • Krysse av
  Velbygget
 • Krysse av
  Rask og ren Android
 • Krysse av
  Hurtiglading
 • Krysse av
  Spennende kamerafunksjoner
 • Krysse av
  Sikker ansiktslås

Ting å tenke på

 • Bytt
  Kameraet trenger mye lys
 • Bytt
  Ingen zoom eller vidvinkel
 • Bytt
  Dårlig fingerleser i skjerm
 • Bytt
  Alltid et fingermerke på «kameraet»
annonse
Nokia 9 PureView Dual SIMI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Ikke på lager
annonse