Tek.no

Test Jensen Omni Lite

Mesh med tre noder til under 2000 kroner

Kan det være for godt til å være sant?

Stein Jarle Olsen, Tek.no
2 Sept 2018 06:00

Vi har lenge hatt lyst til å teste norske Jensens mesh-sett, kalt Omni. Jensen sier imidlertid at disse er de fullstendige tomme for, men tilbød i stedet det nye og billigere Omni Lite.

Dette koster «bare» 2000 kroner for en trepakning, noe som gjør det til minst en tusenlapp billigere enn de fleste andre mesh-sett på markedet, for eksempel Google Wifi.

Prisene på mesh er riktignok generelt på vei ned, og stadig flere av produsentene har nok innsett at folk flest kanskje ikke har behov for de avanserte trebåndsløsningene de fleste kom opp med i første generasjon.

Nå er det billigere tobåndsløsninger med mindre avanserte radioer som gjelder, og disse koster fra 3000 kroner og ned. Vi skal teste flere slike fremover, men foreløpig er det altså Jensen Omni Lite som er i søkelyset.

Omni-boksene veier lite og har dessuten hull for veggoppheng innebygd.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Omni Lite-enhetene er som navnet tilsier, svært lette. De små plastboksene skriker kanskje ikke akkurat heftig byggekvalitet og avansert innmat, men skinnet kan bedra.

Boksene har for øvrig veggoppheng innebygd, slik at du bare kan skru to skruer i veggen og hekte boksen på. Det er praktisk.

Hver node har to ethernet-innganger, hvorav den ene vil være forbeholdt internett-tilkoblingen på hovednoden. Settet støtter også såkalt ethernet backhaul, så du kan eventuelt bruke kabler til å koble sammen nodene om du ønsker, men det har vi ikke testet.

Enkelt og greit oppsett – i alle fall nesten helt i mål

Omni Lite kan by på to ethernet-porter per enhet. På hovednoden går den ene til internett-tilkoblingen.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Oppsettet er så enkelt som vi har lært å kjenne fra mesh-nettverk i det siste. Omni Lite har imidlertid ikke bluetooth-støtte, så du er prisgitt å koble deg til det midlertidige nettverksnavnet som står på en etikett bakpå ruteren. De tre boksene i settet er for øvrig identiske, så det spiller ingen rolle hvilken du velger som hovednode.

Etter at du har koblet til den midlertidige SSID-en (nettverksnavnet) og lastet ned Omni-appen, er det rimelig beint frem å komme i gang. Vi hadde imidlertid en del problemer med å få Omni Lite til å gjenkjenne internett-tilkoblingen hjemme, men en restart av modemet senere var alt i orden. Til Jensens forsvar ber den også om at du gjør nettopp dette, altså restarter modemet, men det har ikke vært nødvendig på de fleste andre mesh-sett vi har testet.

Mesh-nodene kommer også forhåndsparet i esken, så etter at du har satt opp den første, valgt nettverksnavn og passord, er det i praksis bare å koble de øvrige til strøm. Systemet setter seg deretter opp helt selv, og du behøver strengt tatt bare å følge med på LED-noden i front. Grønt lys betyr at alt er i orden.

Oppsettet var for oss litt knotete, men en restart av modemet gjorde susen.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Enkel app, men ikke helt strippet for funksjoner

Som vi har nevnt med mange andre mesh-sett, savner vi en viss plasseringshjelp også her. At systemet melder at nodene har «utmerket» signal er ikke det samme som at vi har plassert dem optimalt i boligen vår. For en litt mindre kyndig bruker gjetter vi at det er veldig lett å gå litt i baret hva gjelder plasseringen, selv om Jensen anbefaler at det er minst 10 meter mellom dem.

Omni-appen er rimelig enkel og brukervennlig, men har fortsatt tilgang til en del mer eller mindre avanserte funksjoner.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Appen er ellers enkel, men brukervennlig. Den har et svært enkelt kart over nettverkstopologien, men for å finne ut hvilken node hver enkelt enhet er tilkoblet, må du navigere deg inn i enhetslista. Det er litt mer innviklet enn nødvendig, for denne informasjonen er praktisk for å kartlegge hvordan roamingen i nettet foregår. Det er det ikke bare vi testere som bør være interesserte i.

Ellers er de mest nødvendige funksjonene her, selv for brukere som har litt større behov enn det aller mest grunnleggende. Har du flere enheter i bruk kan du for eksempel sette opp en QoS-variant (quality of service) hvor du kan dra i skyvebrytere for å justere hvilken type trafikk (for eksempel spill, strømming, surfing) som skal prioriteres. Noen form for VPN-serverfunksjon finnes imidlertid ikke.

Testleiligheten er på cirka 80 kvadrat, med et modulbad i stål i midten. Punkt 1 er plasseringen av hovednoden, punkt 2 er der vi vanligvis plasserer mesh-satellitten. Resten er punktene vi måler fra.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Registrerer du en Omni-konto kan du for øvrig administrere og overvåke nettet fra utenfor huset. Det er litt irriterende at det krever konto, men samtidig ikke helt uvanlig.

– Opptil 100 Mbit

Omni Lite er oppgitt som et såkalt AC1200-sett, hvilket betyr at den har en total teoretisk båndbredde på 1167 Mbit, fordelt på 867 Mbit i 5 GHz-båndet og 300 Mbit i 2,4 GHz-båndet. Disse tallene er imidlertid vanligvis å regne for fantasitall, kun mulig å oppnå gjennom høyst urealistiske øvelser.

På eska heter det at Omni Lite er egnet for nettlinjer opptil 100 Mbit/sek, og det i seg selv bør kanskje være litt urovekkende når vi tenker på at de beste konkurrentene gjerne leverer minst 500 Mbit/sek under optimale forhold.

Som vanlig er vi på plass i undertegnedes rundt 80 kvadratmeter store leilighet, som riktignok er litt for liten til å teste mesh-løsninger med tre noder fullt ut, men likevel byr på noen wifi-utfordringer som må løses.

Først og fremst har den nettverksinntaket i den ene enden, pluss et modulbad midt i leiligheten som effektivt sperrer for svake wifi-signaler over til soverommet i andre enden. Innenfor soverommet er det dessuten en betongkledt bod som også er vanskelig å nå med signaler.

La oss først se på ytelsen med én, to og tre Omni Lite-noder.

Som vi ser er ikke hastighetene i seg selv spesielt imponerende, men Omni Lite gjør to ting: Den gjør stort sett akkurat det de hevder på eska, og dessuten er målingene veldig stabile. Stort sett lå målingene bare et par megabit fra hverandre, noe vi ikke kunne si om det forrige settet vi testet, fra TP-Link.

Omni Lite-boksene er små og plasseringsvennlige.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Toppfarten virker å være rundt 90 megabit i sekundet, og så halveres båndbredden ganske nøyaktig når du beveger deg utenfor hovednodens rekkevidde. Det er som forventet, all den tid det er snakk om tobåndsenheter uten dedikert backhaul mellom nodene. Det er også ganske tydelig at antennekvaliteten er god, med akseptable hastigheter gjennom hele leiligheten selv med bare én enhet i bruk.

Samtidig gjør den litt begrensede båndbredden plasseringen av nodene enda viktigere. I grafen over har vi først plassert nodene slik vi pleier å gjøre, og deretter forsøkt oss med et litt mer alternativt oppsett, hvor vi droppet den tredje noden og plasserte node to helt inne i boden, lengst mulig unna hovednoden.

Det lot klientene holde på tilkoblingen til hovednoden (som gir størst hastighet), og så tar satelitten seg av tilkoblingene i de mest perifere delene av boligen. Med dette oppsettet var det også fint mulig å se Netflix i oppgangen utenfor leiligheten, forbi heissjakten, og vi målte rundt 30 Mbit/sek der.

Om vi ser på Omni Lite mot konkurrentene blir det imidlertid veldig tydelig hvor begrenset hastighetene her er.

Konklusjon

I praktisk bruk oppfører Jensen-settet seg stort sett akkurat som vi ønsker. Til vanlig bruk, spesielt i en husholdning uten mange samtidige brukere, er det ikke mulig å merke at Omni Lite har godt under halvparten av båndbredden til konkurrentene. Den håndterer dessuten overleveringen mellom nodene svært godt, og gir alt i alt en sømløs og god opplevelse.

Jensen Omni Lite gjør det de skal, men vi skulle ønsket at de hadde litt mer fart å by på.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Dermed blir konklusjonen litt utfordrende, for Omni Lite gjør jo akkurat det vi vil, men vi kommer likevel ikke unna at den tilgjengelige båndbredden her er et visst minus. Det fremstår som litt lite fremtidssikkert å kjøpe et slikt sett, spesielt med tanke på at en såpass kostbar ruterløsning gjerne er noe de fleste av oss ønsker å ha i noen år fremover.

Om du har et stort areal å dekke, men ikke har behov for noen voldsom båndbredde, kan imidlertid Jensen Omni Lite være et godt valg. På det grunnlaget er det likevel vanskelig å gi en generell anbefaling, selv om dette bør være mer enn nok for de fleste av oss.

For oss her i Tek førte denne testen imidlertid hovedsaklig til at vi fikk enda større lyst til å teste det vanlige Omni-settet.

Gode alternativer til Jensen Omni Lite

Jensen of Scandinavia Omni Lite Mesh System (3-pack)
6.5
Helt greit

Jensen of Scandinavia Omni Lite Mesh System (3-pack)

sitat"Et rimelig mesh-sett for deg som verdsetter dekning mer enn hastigheter."
 • Krysse av
  Solide antenner, god dekning
 • Krysse av
  Enkelt å sette opp
 • Krysse av
  Brukervennlig app
 • Krysse av
  Rimelig i innkjøp
 • Krysse av
  Kan henges opp bare med to små skruer
 • Bytt
  Mager båndbredde sammenliknet med mesh-konkurrentene
 • Bytt
  Ingen bluetooth
 • Bytt
  Kun to ethernet-porter per enhet
annonse

Les også