Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestHP Omen X Emperium

Vi har testet tidenes råeste spillskjerm på 65 tommer

Fremkaller store glis hos alle som prøver den.

Ole Henrik Johansen, Tek.no

Alle som spiller på datamaskin løper risiko for å på et tidspunkt utvikle fobi mot spillkonsoller og spilling på TV-er.

Grunnen er enkel: grafikken og bildeflyten du får fra en datamaskin ut på en PC-skjerm er så mye bedre enn det en konsoll og en TV kan vise, at det til slutt blir umulig å gå tilbake.

Det er jo synd, for TV-en er jo så stor og sofaen i stua så god.

Men TV-en i stua har aldri kunnet måle seg med PC-skjermen hverken på hastighet, responstid eller bildekvalitet, så den kvalitetsbevisste spilleren har i stedet valgt å trekke seg tilbake til soverommet eller kontoret hvor den lille, men langt raskere og mer responsive spillskjermen venter.

Alt dette endrer seg imidlertid når HP nå lanserer sin «Omen X Emperium», deres versjon av Nvidias såkalte BFGD-skjerm, en forkortelse som står for «Big Format Gaming Display». Betegnelsen betyr kort og godt at skjermen er spekket med godsaker og teknologier for å gjøre den attraktiv for spillere, i stort format.

Skjermen støtter inntil 144 bilder i sekundet.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Emperium kommer blant annet med G-sync-støtte, 4K-oppløsning med HDR og 144 bilder i sekundet, samt ultrakort responstid. I forhold kan en vanlig TV bare vise 60 bilder i sekundet. For å ikke snakke om størrelsen på 65 tommer.

Målet med skjermen er å gi deg som er mer spillinteressert enn TV-interessert muligheten til å ta tilbake stua, og oppleve spillene i stort format på like god måte som du i dag kan gjøre på den lille spillkkjermen din på kontoret.

Men det koster å være kar. I skrivende stund koster et eksemplar av HPs Omen X Emperium rett under 40 000 kroner. Er den verdt det? Vi har hatt skjermen til test den siste uka og under kan du lese vår hyllest.

Tøft design

For å starte med designet: Dette er en skjerm som tar opp litt plass i dybden, men HP er unnskyldte. De har nemlig utstyrt Emperium med et såkalt Full Array-baklys heller enn en mer tradisjonell kantbelysning. Full Array er dyrere å produsere og gjør skjermen tykkere, men gir langt flere soner med lokal dimming (hele 384). Dette gir dypere sortnivåer, høyere kontrast og generelt rikere bilder enn en kantbelyst variant kunne gjort.

Sett rett forfra er dette imidlertid en stilren skjerm med svært smale rammer. Føttene, som er plassert på hver side av skjermen, gir et mer spillaktig preg, og virker veldig robuste. De er ganske tøffe og laget i metall, og bidrar til at skjermen står som støpt på bordet.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Etter hvert vil det komme en egen lydplanke fra HP som er designet for å akkurat passe inn under skjermen, mellom beina. Emperium kommer nemlig uten innebygget lyd som standard, og baserer seg på at du enten kobler til hodetelefoner, en forsterker via den optiske lydytgangen, eller recieveren/lydplanke via en HDMI-kontakt.

Innebygget Nvidia Shield

Emperium har ikke innebygget tuner, slik tradisjonelle TV-er har. Det betyr at den regnes som en monitor, og du trenger ikke betale NRK-lisens hvis du erstatter TV-en i stua med denne. Det er godt nytt for deg som har ønsket deg en gigantisk skjerm enten for PC-spilling eller strømmetjenester, men tidligere har styrt unna på grunn av styret med å plombere TV-er for å unngå lisenskrav.

I stedet for antenneinngang kommer HP-skjermen med noe som er mye bedre: en innebygget Nvidia Shield. Dette er en fullverdig mediespiller og spillplattform som lar deg strømme musikk via Spotify, serier og filmer fra Netflix og HBO, eller spille toppspill rett fra datamaskinen eller gjennom Nvidias GeForce Now-tjeneste.

Det er Nvidia Shield-maskinvaren som styrer hele skjermen, og denne integreringen fungerer veldig godt. Vi opplever at skjermen er enkel å navigere på og har krefter i massevis, slik at vi slipper å vente lenge på at apper skal laste inn. De ulike spillene du kan legge til via Shield-plattformen fungerer også strålende, selv om det vel skal sies at det neppe er dette som er hovedgrunnen til at du vurderer en Emperium-skjerm.

Elegant fjernkontroll og ryddig meny

Fjernkontrollen som følger med er den samme som følger med alle Nvidia Shield-bokser og minner egentlig veldig om den stilrene Apple-TV-fjernkontrollen.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
Om du ikke finner fjernkontrollen kan du styre skjermen fra denne spaken på baksiden. Denne er brukervennlig og rask å bruke.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Det betyr at du får en kompakt og small kontroll hvor det er minimalt med knapper. Likevel gir den nok muligheter til å bla seg elegant gjennom menyer, skifte mellom ulike kilder og styre volum. Volumet styrer du for øvrig ikke med noen av tastene, men ved å dra en finger langs den berøringssensitive flaten mellom dem. Dette fungerer veldig godt, selv om dedikerte taster alltid er hakket mer presise.

Kontrollen brukes til å styre både de Android-baserte Nvidia Shield-menyene, som du vil bruke mesteparten av tiden, men også skjermens bildeinnstillinger.

Sistnevnte er ryddig satt opp og lar deg velge modus (spill, kino, dynamisk osv.) og finjustere elementer som responstid, baklys, sortnivå, gamma, lokal dimming og sensitiviteten til lyssensoren. Ikke alle innstillingene er mulig å endre dersom du kobler til med Display Port, dog.

Vi liker godt at skjermen gir deg rikelig med informasjon om oppløsning, format og antall bilder i sekundet i en egen infoboks når du velger inngang.

Skjermen har både inngang for DisplayPort og HDMI, samt optisk lyd. En artig detalj er at disse lyses opp når hånden din nærmer seg, slik at det blir lett å se hvor kabler skal kobles til når det er mørkt.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Strålende bildekvalitet

Skjermen er godt kalibrert ut av esken. Her vises Standard-modusen, som på de fleste TV-er ville vist et tydelig blåstikk for hvitbalansen.

HP Omen X Emperium kommer nesten ferdigkalibrert ut av esken.. Dermed får du ikke store endringer i hvitbalansen uansett hvilken modus du velger, være seg Kino, Spill eller Standard. Den største forandringen ligger i hvor mye lys skjermen gir og i responstiden, som vi kommer tilbake til.

Skjermen har en gammakurve som er litt mørk over hele linja, uansett modus, men dette kan du i de fleste tilfeller justere ved å skru gammaverdien fra 2,2 til 2,1.

Du kan også slå på lyssensoren i skjermen, for eksempel når du ser film eller TV-serier. Når du skal spille anbefaler vi imidlertid å skru av denne ettersom inputlag-en øker med noen millisekunder, noe du aller helst vil unngå.

Emperium byr også på de små kvanteprikkene (Quantum Dots) vi kjenner fra blant annet Samsungs skjermer, som gir deg inntil 95 prosent av DCI P3-fargerommet. Det betyr grønnere grønt og rødere rødt, for å si det enkelt.

Skjermen har også godt med lysstyrke. Vi målte den rett over 1000 nits på et lite 10-prosent vindu, hvilket gjør at du fint kan se innhold i HDR-format. Den ekstra lysstyrken gir ikke minst en ekstra dimensjon når du spiller, der eksplosjoner, solskinn og generelt lysskilder får en helt annen «omph» over seg. Bare merk at selve spillet må støtte HDR-modus, noe blant annet Battlefield V, Far Cry 5, Destiny 2, Forza, Hitman 2, Tomb Raider og Metro Exodus gjør.

Sterkere lys kombinert med et godt sortnivå, og ikke minst egenskapen til å gjengi detaljer i mørke partier, gjør at denne skjermen gir deg en fantastisk god bildekvalitet både til spill og film. HP oppgir 384 dimmingsoner, hvilket er et respektabelt nivå til en såpass dyr TV å være.

Det er lite grums og støy i bildet, og det oppleves som behagelig å hvile øynene på være seg om du leser på en nettside, spiller eller ser på film. Vi vil gå så langt som å si at HPs Emperium fint tåler sammenligningen med minst like dyre TV-er.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Mens skjermen ellers er god også på bevegelser kunne den gjerne hatt et par hakk bedre skarphet i de aller minste detaljene. Sammenlignet med en Sony ZF9-TV, som vi hadde som sammenligning, er skjermen fra HP noe mindre skarp på for eksempel skjegget til en person.

Du skal imidlertid ikke så langt ut på sidene før farger og sortnivå begynner å vaskes noe ut. Den er ikke dårlig sammenlignet med billigere LCD-skjermer, men i denne prisklassen finnes det rene TV-er som gjør en bedre jobb på området.

Bak skjermen finner du for øvrig en LED-stripe som lyser opp veggen basert på hvor intenst lysnivået på skjermen er. Dette er altså en slags «fattigmanns» Ambilight på én side og med svært begrenset fargespekter, men vi synes uansett dette er en fin detalj som øker stemningen og komforten når du bruker skjermen.

Superraskt panel

Inputlagen er minimal og noe av det desidert laveste vi har målt.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

Inputlag er viktig for spillere. Desto mer inputlag, jo lengre tid tar det fra du trykker på en tast til handlingen skjer på skjermen. Og på dette området danker HPs Emperium ut de fleste TV-ene på markedet. I alle fall så lenge du holder den automatiske lyssensoren avslått og setter skjermen i spillmodus. Da måler vi inputlagen til lave 13,2 millisekunder ved en oppløsning på 1080p og 60 bilder i sekundet, noe som er svært godt.

Du kan i tillegg velge mellom syv ulike nivåer for responstiden i menyen. På nivå syv får du den laveste inputlagen, men også litt andre problemer på kjøpet. Blant annet opplever vi at ulike objekter «renner» utover skjermen, endrer farge og får massive kontrastlinjer rundt seg når vi snur oss eller justerer kameraet, noe som totalt ødelegger innlevelsen. Særlig i stiliserte og fargerike spill.

Om vi reduserer responstid-nivået fra syv til to blir vi heldigvis kvitt dette problemet, og fortsatt viser måleren at skjermen klarer gode 13,6 millisekunder. Så det er absolutt å anbefale at du ikke velger de høyeste nivåene her. Disse feilene i grafikken synes nemlig ekstremt godt på en 65 tommer stor skjerm.

Har G-sync-støtte

Med så mye annet som legger opp til en herlig spillopplevelse er selve rosinen i pølsa at skjermen også har støtte for Nvidias G-Sync-teknologi. Dette betyr at du dersom du bruker en DisplayPort-kabel mellom skjermen og et grafikkort fra Nvidia, eliminerer såkalt «tearing» eller riving i bildet. Dette kan ellers oppstå når panelet og grafikkortet ikke samarbeider om rekkefølgen nye bilder skal vises i.

Men med et såpass stort panel er tears enda enklere å oppdage, og ikke minst irritere seg over. Samtidig så gir det en silkemyk bevegelse, som kombinert med for eksempel en håndkontroller, gir deg en langt bedre opplevelse når du spiller enn hva en tradisjonell TV klarer med sine 60 bilder i sekundet uten noen form for «sync».

Konklusjon

HPs Omen X Emperium har «alt» en spiller kan drømme om, og vi vil ha en. Emperium gir nemlig en overlegen spillopplevelse ingen vanlig TV kommer i nærheten av, og størrelsen på 65 tommer mangedobler innlevelsen i forhold til en mindre PC-skjerm.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
Tilkoblingsportene.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Denne tilsynelatende ukritiske beskrivelsen skyldes flere ting, men særlig panelet dens, som kan vise inntil 144 bilder per sekund. Det er over dobbelt så mange som en vanlig TV kan vise og gir en vanvittig mye bedre flyt og innlevelse enten du spiller skytespill, racing- eller RPG-spill. Du får bedre fartsfølelse, og det å snu seg eller traske gjennom en verden full av detaljer kan du nå gjøre uten at detaljer sløres til mens du beveger deg.

Den gode flyten gjør det svært vanskelig, ja kanskje til og med umulig, å gå tilbake til de vanlige 30- eller 60 bildene i sekundet som vanlige TV-er gir deg.

Å sette ned bildeoppdateringshastigheten fra 144 eller 120, til 60 bilder i sekundet, opplevdes som å spille ved halv hastighet med to i promille, der bildet hoppet fremover i store bolker av gangen og hvor man gikk glipp av store mengder informasjon. Tilsvarende, å ta steget videre ned fra 60 til 30 bilder i sekundet – som de fleste konsollspillere opplever – forsterket dette ytterligere ti hakk.

Konklusjonen er altså at å spille med over 100 bilder i sekunder gir en helt annen opplevelse og innlevelse. Dette har vært mulig på små PC-skjermer tidigere, men å få et bilde som er mange ganger større forsterker innlevelsen mange ganger.

For å ytterligere krydre frieriet til PC-spillere som vil ta tilbake stua og storskjermen har Emperium innebygget G-sync. Det bidrar til at alle som har en spill-PC med et grafikkort fra Nvidia får en enda mer polert opplevelse i form av jevnere bildeflyt.

Dette kommer i tillegg til panelets HDR10- og Dolby Vision-støtte, som gir høy lysstyrke og detaljert sortnivå. På plass er også både kvanteprikker og utvidet P3-fargerom, og når kalibreringen fra fabrikk er tilnærmet perfekt gjør dette at du kan hoppe rett til nyte-stadiet, uten fikling i menyen.

Det eneste du må endre er responstiden, der standardinnstillingen kan gi flere stygge feil uten at den egentlig er tregere enn lavere responsnivåer.

Når vi skal gi vår dom er det egentlig bare den svakere innsynsvinkelen og manglende lyd som trekker ned. Men førstnevnte er et marginalt problem og sistnevnte bidrar i det minste til at skjermen koster mindre. Dessuten ville nok de færreste i målgruppen uansett brukt skjermens integrerte høyttalere om de fantes. Denne skjermen bør kobles opp til et godt anlegg, noen gode hodetelefoner eller i det minste en kraftig lydplanke.

Konklusjonen er dermed at HP har lyktes i å levere en gigantisk skjerm som truer plassen TV-en har i stua i dag. I alle fall dersom TV-titting ikke lenger er den primære oppgaven. Du må selvsagt ha en ganske kraftig spillmaskin for å få full nytte av en skjerm med 4K-oppløsning, HDR og 144 bilder i sekundet, men vårt RTX 2080 Ti klarte seg ganske godt der vi stort sett lå langt over 100 FPS i spill med middels eller høye grafikkinnstillinger. Og om dagens maskinvare er begrensningen så kommer det jo alltids noe kraftigere senere som vil gjøre HPs Omen X Emperium til en skjerm som ikke slutter å imponere med potensialet sitt på mange år ennå.

HP Omen X Emperium 65
9.5
Imponerende

HP Omen X Emperium 65

9.5
Imponerende
sitatPerfekt for spill- og TV-serienerden

Fordeler

  • +
    Meget gode farger
  • +
    HDR gir spill en ny dimmensjon
  • +
    144 bilder i sekunder gir overlegen flyt
  • +
    G-Sync eliminerer «tearing»
  • +
    Solid sortnivå
  • +
    Innebygget Nvidia Shield
  • +
    Mulighet for tilpasset lydplanke
  • +
    Ryddige og enkle menyer
  • +
    Superrask responstid
  • +
    Enkel fjernkontroll

Ting å tenke på

  • Middels innsynsvinkel
  • Noe gjenskinn
  • Fungerer best med råsterk maskinvare
annonse