Tek.no

Test

Rock & roll-hodetelefoner med støykansellering

Slettes ikke verst fra Marshall.

Marshall Monitor II ANC
Ole Henrik Johansen / Tek.no
14 Mar 2020 06:00

På konserter så er det ikke uvanlig at ulike band og artister bruker forsterkere og annet utstyr fra Marshall – som de har laget i flere tiår. Selskapet har imidlertid de siste årene også kommet med en del lydutstyr myntet på forbrukere.

Blant annet var en av de første Bluetooth-høyttalerne til selskapet en av få produkter som fikk 10 / 10 i karakter av oss det året den kom, mens vi ikke var like begeistret for hodetelefonene Major II.

Nå har vi fått inn et par trådløse hodetelefoner med aktiv støykansellering, Monitor II ANC. Med en prislapp på rundt 3.200 kroner legger disse seg i en klasse hvor det hagler med gode alternativer.

Mønsteret på selve klokkene er særegent for Marshall.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Rocka utseende

Noe som kjennetegner Marshall er et særegent design. Et lett gjenkjennelig mønster, hentet fra blant annet gitarforsterkerne til selskapet, preger utsiden av de nye øreklokkene. Og ikke minst logoen i klassisk hvitfarge mot den ellers svarte overflaten.

Samtidig har klokkene en annen retro-detalj i kabelen som kommer ut fra bøylen og ned til klokkene. Denne er spiralkveilet. Dette gir nok dem som husker tilbake noen tiår gode assosiasjoner til den tids hifi-utstyr. Det samme kan sies om polstringen til øreputene. Denne er myk og litt «rynkete» i festet mot utsiden av klokkene.

Og vi liker at Marshall velger å være tro mot sin egen stil på denne måten. Det er ikke tvil om at det er nettopp et Marshall-produkt du går rundt med på hodet, og at inspirasjonen er hentet fra flere tiår som et ikon på scenekanten.

Samtidig så virker kvaliteten å være helt på høyde med mange andre produsenter. For eksempel er innfestingene mellom bøylen og klokkene solide. Og det hele virker godt skrudd sammen, uten noe rakling fra de ulike leddene.

Skulle du ville bruke kabel mellom hodetelefonene og enheten din, så følger dette med i esken, sammen med et etui i et slags olabukse-stoff. Kabelen har også spiralkveil, og er med det også tro til den samme retrostilen som resten av produktet.

Bøylen er godt polstret.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

God bærekomfort – etter en stund

Polstringen i bøyla er det lite å utsette på. I starten var den litt stram for undertegnede, slik at klokkene klemte litt mer på hodet enn nødvendig.

Men etter å ha brukt klokkene en stund, har de nå myknet til, slik at de ikke lenger er noe problem å bruke dem selv over lengre perioder av gangen.

Du blir heller ikke spesielt varm på ørene av å bruke Monitor II ANC. Og skinnet som omfavner putene er mykt og behagelig. Samtidig er det godt med plass inne i klokkene, så disse passer nok de aller fleste ører.

Joysticken er smart, men krever en del tilvenning.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Joystick som krever tilvenning

Ser vi nærmere på betjeningsmulighetene til Monitor II ANC, så har du en slag joystick på den ene klokken. Denne fungerer til blant annet å slå klokkene av eller på, sette dem i paringsmodus, justere volum og pause eller hoppe mellom sanger.

Joysticken er en god løsning for å kombinere mange funksjoner på et sted, men læringskurven er ganske bratt. Det krever blant annet litt presisjon når du skal slå av eller på klokkene, hvor joysticken skal trykkes rett inn og holdes i noen sekunder. Da er det nemlig fort gjort å klemme den litt til sidene, og da må du starte prosedyren på nytt.

En liten morsom greie er jo at du ikke er i tvil om hodetelefonene slo seg på eller ei. Når du skrur på hodetelefonene vil du få et kort, stigende gitarriff når den slår seg på, og tilsvarende synkende når de slår seg av.

Sammen med joysticken har du i tillegg en knapp på hver av klokkene som sitter der disse er festet sammen med bøylen. Disse lar deg henholdsvis velge mellom tre ulike (og konfigurerbare) equalizer-innstillinger og veksle mellom de tre modusene for støykansellering.

Appen du laster ned er enkel og ryddig i bruk. Den krever ikke at du registrerer deg for å bruke den, selv om det er et valg du kan gjøre. Appen i seg selv er langt fra avansert, men du finner det du trenger for å justere det aller mest vesentlige som forhåndsvalgene av equalizer og støykansellering.

Kabelen mellom bøylen og klokken er i tro retrostil.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

God batterilevetid

En av tingene som har blitt mye bedre de siste årene er batterilevetiden på trådløse hodetelefoner. Og her henger også Marshall med i svingene. Produsentene oppgir 30 timers bruk ved middels volum, og det viser seg å være i tråd med våre erfaringer.

Vi prøvde også å se hvor lenge de holdt ut ved maks volum, og her kan du fortsatt forvente deg litt over 22 timers brukstid – helt innenfor det man forventer av et slik hodesett i dag.

Monitor II ANC bruker en USB-C-port til lading, og er de helt tomme vil du måtte vente om lag tre timer før de batteriet er fylt helt opp igjen. Det er langt fra best i klassen, hvor mange av de andre produsentene har en form for hurtiglading som gir deg et par timers ekstra brukstid bare fra fem minutter tilkoblet laderen.

Vi har ingen problemer å bruke briller sammen med klokkene.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Greie til samtaler

Samtalekvaliteten fra Monitor II ANC er helt grei.

Når vi befinner oss steder hvor det er lite bakgrunnsstøy så er lyden ganske god, og det er lite annet enn stemmen som slipper igjennom. Går vi derimot ut i gaten, så sliter Marshall-ene mer med å filtrere ut uønsket støy.

Så vi vil vel si at du kan snakke med disse om det trengs, men bruker du funksjonen mye, så er ikke disse noe åpenbart førstevalg. Da bør du nok heller se til for eksempel Jabra Elite 85h.

Klokkene kan fint brettets sammen slik at de er enklere å ha med på tur.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Meget god støykansellering

Noe av det som gjør Monitor II ANC interessante er at de også har aktiv støydemping. Noe man strengt talt nesten forventer når man i dag kjøper trådløse hodetelefoner i denne prisklassen.

Sony og Bose er kongen på haugen blant modellene som har denne funksjonen, og det vil de også fortsette å være – selv om Marshall er ganske så gode de også, og faktisk tukter dem som ligger bak Sony på listen.

Når vi aktiverer støykanselleringen til hundre prosent, er det noe «white noise» å høre om du ikke har på lyd. Men det skal sies at det er marginalt, og problemet blir borte når du setter på noe innhold, selv på lavt volum.

Med støyreduksjonen på maks, er det mye av støyen som blir borte rundt deg. Den er ikke fullt så god som Sony sin WH-1000XM3, men vi vil si de fint henger med andre modeller som B&W PX7 og Bose QC35 II. Du blir minimalt plaget av andre stemmer og støy når du for eksempel sitter på bussen hjem fra jobb.

Det skal i tillegg nevnes at klokkene i seg selv også har god passiv demping i klokkene, som også hjelper godt til med å holde uønsket støy ute.

Hodeklokkene er godt egnet til rock.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Låter bra

Marshall har overrasket oss før med god lyd i sine produkter, og Monitor II ANC låter faktisk bedre enn mange av konkurrentenes alternativer i samme prisklasse.

Lyden som møter deg er åpen og velbalansert, og ikke minst er dynamikken ganske så god.

Lydbildet er ikke like engasjerende som hos for eksempel Sony og B&O, selv om både bass og diskant gjør en solid jobb med å være både presise og detaljerte.

Diskanten er skarp og veloppløst, og balanserer så vidt det er på riktig side av hva som er behagelig å høre på. Men det er ofte her du vil befinne deg, om du skal ha ha med deg alle detaljene.

Likevel er dette en lyd det er enkelt å like, og det skal sies at du kan påvirke den noe via appen. Selv om vi fortsatt foretrekker å beholde en nøytral innstilling fremfor for eksempel å øke nivået på bassen. Det påvirker hele sammensetningen, og blir litt mer ullent over hele fjøla enn om du lar det være. I det hele tatt er Marshalls predefinerte equalizer-innstillinger bedre enn det vi klarer å lage på egen hånd.

Konklusjon

Vi liker mye ved de nye hodetelefonene til Marshall. Du gjør ingen bommert om du velger deg et par av disse hodetelefonene.

Noe av det vi liker spesielt godt er designet. At Marshall holder fast ved detaljer som du lett kan kjenne igjen fra forsterkere og annet utstyr fra selskapet, er med å gi dem et særpreg som skiller dem fra mengden. Bare det at du møtes av et gitarriff når du slår dem av eller på, er nok til å få et gammelt rockehjerte til å banke litt ekstra.

Dessuten er både byggekvalitet og komfort er helt på høyde med andre hodetelefoner i denne prisklassen. Samtidig så er de forholdsvis enkle å betjene, selv om joysticken du bruker til de fleste funksjonene krever litt tilvenning.

Marshall gjør seg heller ikke bort på lyd, hvor du får en åpen og balansert opplevelse. Noen vil nok si at de er litt lite engasjerende å høre på, mens de nok faller godt i smak hos dem som jakter en nøytral lyd.

I tillegg har selskapet klart å lage en støydemping som henger med mange av de bedre modellene på markedet. Det er fortsatt et lite skritt opp til de tukter Sony og Bose, men til å være første forsøk må vi si oss imponert.

Totalt er dette er hodesett som legger seg hakk i hæl på de beste i klassen, og fortjener uten tvil et Anbefalt-stempel i vår bok.

Marshall Monitor II ANC
8.5
Meget bra
Anbefalt

Marshall Monitor II ANC

annonse
Prisjakt
3290 NOK
Sjekk nå
HiFiKlubben
3290 NOK
Kjøp nå
sitat"Rock & roll-særpreg på sitt beste."
 • Krysse av
  Åpen og detaljert lyd
 • Krysse av
  Design som skiller seg fra mengden
 • Krysse av
  Enkel og ryddig app
 • Krysse av
  Meget god støykansellering
 • Krysse av
  God bærekomfort
 • Bytt
  Låter litt tynt og uengasjerende for noen
 • Bytt
  Hørbar «white noise» fra støykanselleringen når du ikke spiller musikk
 • Bytt
  Joysticken krever tilvenning før du blir skikkelig venn med den

Alternativer:

annonse

Les også