Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestFujitsu Lifebook UH572

Bærbar, 3G-klar og antirefleksskjerm

Holder det for at  Fujitsus nye ultrabook skal komme helt til mål?

Innledning

I sommer og høst har det dukket opp en rekke nye bærbare, og flere av dem er såkalte ultrabooks eller ultraportable – datamaskiner med større fokus på vekt, størrelse og batteritid. Flere av disse har vi hatt sansen for, og vi har anbefalt tre slike 13-tommere: Apple MacBook Air, Asus Zenbook Prime UX31A og Samsungs nye 9-serie.

Men mange av oss har jo også et budsjett å følge, og modellene som nevnt over ligger på rundt ti tusen kroner. Heldigvis finnes det da rimeligere alternativer, og ett av disse er Fujitsu Lifebook UH572.

Fujitsu Lifebook UH572.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no
Spesifikasjoner -
Maskinvare -
Prosessor Intel Core i5-3317U (1,7 GHz, 3 MB cache)
Harddisk 500 GB HDD + 32 GB SSD
Skjerm 13,3 tommer 1366 x 768 pikslers oppløsning Antirefleks (matt)
Optisk enhet N/A
Trådløs tilkobling 802.11a/b/g/n WiFi Bluetooth Mobilt internett (3G)
Batteri 42 Wh
Annet -
Størrelse 1,8 cm tykk
Vekt Datamaskin: 1,60 kg Strømforsyning: 260 gram
Pris Omtrent 7000 kroner

Fujitsu Lifebook UH572 kommer i to nesten identiske utgaver, der den ene er utstyrt med 3G-modem, den andre ikke.

Som alle ultrabook-merkede bærbare har vårt testobjekt en Intel-prosessor, og Lifebook UH572 er naturligvis utstyrt med tredje generasjon av denne: Ivy Bridge. Med på lasset følger da grafikkløsningen HD Graphics 4000.

UH572 er også utstyrt med matt skjerm, noe vi ikke så ofte ser på bærbare i denne prisklassen.

For å holde prisen nede, ser vi også at Fujitsu har utstyrt denne modellen med en vanlig harddisk og en liten SSD, fremfor en stor og dyr SSD. Merk at disse normalt ikke jobber som to separate enheter, men som en hybridløsning.

Bla om for se nærmere på Fujitsu Lifebook UH572.

Takk til Fujitsu for lån av datamaskinen.

I bruk

Vårt testeksemplar av Fujitsu Lifebook UH572 kom i sølvgrå og sort utførelse. Føler du at det blir litt for traust, er det også mulig å få den i kombinasjonen rød og sort.

Lokket er kledd med en metallplate, og metall er også brukt til den store luken på basens underside. Resten er i matt plast, og overflatene klarer seg godt mot fingermerker og smuss.

i forhold til størrelse og vekt virker UH572 relativt godt skudd sammen, selv om vi kanskje hadde foretrekket litt mindre fleksibilitet i lokket.

Skjermlokket kan for øvrig fint åpnes med én hånd.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Løsner du den store bunnplaten, får du faktisk muligheten til å gjøre en del sprell selv. Her finner du harddisken, nettverkskortet, batteripakken og plass til mer minne. I tillegg er UH572 "3G ready". Det betyr at du kan utstyre den med modem for mobilt bredbånd, selv om utgaven du kjøpte ikke var satt opp med det.

Tastatur og pekeplate

Som hos andre moderne bærbare er Fujitsu Lifebook UH572 utstyrt med et såkalt island style-tastatur. Layouten som sådan har vi ikke noe spesielt å utsette på, men vi merker oss at det ikke er i full størrelse – både i lengde- og høyderetningen er det litt mindre enn standard tastaturer.

På en moderne 13,3-tommers bærbar PC skal et slikt krympet tastatur være totalt unødvendig.

Litt avhengig av dine skrivevaner trenger ikke et litt krympet tastatur være noe problem. Men for en som bruker flere forskjellige datamaskiner daglig, og følgelig også forskjellige tastaturer, vil det i hvert fall ikke være noen fordel.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Ellers føles tastaturet helt kurant, selv om det har litt fleks på midten. Men det støyer litt mer enn de fleste bærbartastaturer, spesielt når vi skriver litt hardt.

Pekeplaten støtter bruk av opp til fire fingre og har integrerte musetaster. Den kunne dog gjerne ha hatt en ekstra centimeter i høyderetningen. Platen er av typen du kan tappe og/eller presse helt ned for å klikke. Begge deler fungerer utmerket, men platen kan oppleves som litt "skranglete" dersom du er av typen som tapper litt hardt.

Skjerm

Fujitsu Lifebook UH752 skilter med en oppløsning på 1366 x 768 piksler, altså "standardoppløsning" for skjermer på denne størrelsen per i dag. Panelet er matt, det vil si at den har et belegg som sørger for at lyskilder ikke lager sjenerende refleksjoner i skjermen.

Lysstyrken er i underkant av 200 nit (candela per kvadratmeter). Det er kanskje ikke spesielt imponerende, men helt greit – det matte panelet gjør at den klarer seg bedre enn sine blankskjermede brødre med tilsvarende lysstyrke.

I grafen over har vi også med Sony Vaio T13 og Dell Inspiron 14z Ultrabook, som kan sies å ligge i omtrent samme prisklasse som Lifebook UH572. I tillegg får den måle seg mot de dyrere Apple MacBook Air 13", Asus Zenbook Prime UX31A og Samsungs 9-serie. Som vi ser er det en viss klasseforskjell opp mot de dyrere maskinene, som også har høyere oppløsning og bedre bildekvalitet.

Men for Fujitsuens del er vi likevel stort sett fornøyd med bildet. Kontrast og farger kommer godt nok frem, selv om skjermen gjerne kunne vært enda litt bedre kalibrert fra fabrikken. Innsynsvinkelen er dog ganske lav, helt typisk for rimelige skjermer.

I rammen over skjermen sitter et webkamera og en integrert mikrofon.

Høyttalere

Vi er ikke spesielt godt vant med god lyd på disse ultrabookene, og Fujitsu Lifebook UH572 føyer seg lydig inn i rekken av små bærbare med innestengt bokslyd, fremtreden diskant, tynn mellomtone og manglende bass. Vi må som vanlig anbefale eksterne høyttalere eller hodesett for noe som helst annet enn vanlige systemlyder.

Tilkoblinger

Inn- og utganger -
Type og grensesnitt
Bilde HDMI
Enhetstilkobling 2 x USB 3.0 1 x USB 2.0
Annet Integrert webkamera og mikrofon Minnekortleser for SD og MemoryStick SIM-kortleser
Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

På høyre side har du minnekortleser, en USB 2.0-kontakt og strøminntaket. Bak den lille plastluken sitter SIM-kortleseren.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

På venstre side finner vi HDMI, to USB 3.0-kontakter og minijack for lyd.

Verd å merke seg er at kablet nettverk mangler helt på denne modellen. Skulle du ønske eller behøve dette, må du selv anskaffe en USB til LAN-adapter.

Temperatur og støy

Lifebook UH572 blir litt varm, men de høyeste temperaturene er i stor grad begrenset til området mellom tastaturet og skjermen – Fujitsuen har nemlig utblåsningsgrillen plassert bak. Som du kan se holder håndleddsstøttene seg relativt kjølige.

Viftestøyen har en litt plystrende eller hvinende karakter, selv om den egentlig ikke er spesielt støyende. Det gjør at den er lett å legge merke til i ekstra stille omgivelser. I kontorlandskapet forsvinner lyden fortere i bakgrunnsstøyen.

Videre er vifta gjerne rolig når maskinen står uvirksom eller brukes til enklere jobber. Krever oppgavene litt mer muskler, som eksempelvis filmavspilling, vil vifta gå jevnt i brorparten av tiden, men likevel spinne ned en gang i blant.

Batteri

Vi har nylig endret rutiner for måling av batteritiden, og kjører nå to forskjellige tester. Den ene er "bransjestandarden" MobileMark, nå med 2012-utgaven og testløpet "Office Productivity", som skal simulere en vanlig arbeidsøkt på kontoret.

Den andre måten vi tester på er å spille av et HD-filmklipp (720p) i mediespilleren VLC, og ser hvor lenge datamaskinen klarer seg på batteridrift.

For begge batteritester setter vi lysstyrken til så nærme 150 candela per kvadratmeter (nits) som mulig.

En ultrabook bør klare rundt fem timer med arbeid, men det takler ikke Fujitsuen. Den legger seg på rundt tre og en halv times konstant aktivitet, noe som er er litt i det minste laget for en datamaskin som er ment å være ekstra portabel.

Som de fleste andre moderne bærbare har Lifebook UH752 en hurtigstartfunksjon som gjør det enklere å spare batteri. Fra hvilemodus, noe den går i straks du stenger lokket, starter den opp igjen på ett par sekunder.

Ytelse

Fujitsu Lifebook UH572 kommer med operativsystemet Windows 7 Home Premium installert. Du kan også kjøre Linux på den. Vi testet kjapt med siste versjon av Ubuntu, hvor alt umiddelbart så ut til å være på plass – om enn med et lite unntak: Pekeplaten fungerte ikke.

Systemytelse

UH572 er her naturligvis satt opp mot både Sony Vaio T13 og Dell Inspiron 14z Ultrabook, som er ganske sammenlignbare rent prismessig. I tillegg får den måle seg mot de dyrere Apple MacBook Air 13", Asus Zenbook Prime UX31A og Samsungs 9-serie.

Fujitsu Lifebook UH572 er utstyrt med den samme prosessoren som vi finner i kandidatene fra Dell, Samsung og Sony. Datamaskinene fra Apple og Asus er utstyrt med hakket kjappere motorer.

I Windows' opplevelsesindeks ser vi at Fujitsuen er sammenlignbar med sine mer likt prisede konkurrenter, der grafikkytelsen henger etter de dyrere maskinene. Hybridløsningen med SSD + HDD holder seg også dårligere enn de rene SSD-løsningene.

I Cinebench 11.5 brukes ren prosessorkraft til å rendre et bilde – først med en prosessorkjerne (og en prosesstråd), deretter med alt den har av muskler. Fujitsuen legger seg oppkriftsmessig på linje med maskinene fra Dell, Samsung og Sony.

I videokonverteringsprogrammet ser vi tilsvarende resultater.

Spillytelse

Grafikkløsningen på samtlige av disse maskinene – Intel HD Graphics 4000 – er bakt inn i selve prosessoren.

Den samme grafikkløsningen gir dog ikke likt resultat. Som du kan se varierer det fra prosessor til prosessor, men ikke engang modellene med identisk prosessor gir nøyaktig det samme resultatet. Vi mistenker at det har noe med umodne drivere å gjøre, noe som til dels også kan forklare hvorfor vi ikke klarte å få Half-Life 2 Lost Coast til å kjøre skikkelig på Fujitsuen.

Totalt sett ser vi at Lifebook UH572 legger seg mer eller mindre likt med modellene fra Dell og Sony. Ytelsen er god nok til å kunne kose seg med en rekke spilltitler, men utpregede gamere bør naturligvis gå for en bærbar med dedikert grafikkort.

Oppsummering

Oppsummering og konklusjon

Utsnitt av metallplaten på lokket.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Fujitsu Lifebook UH572 er en såkalt ultrabook – en liten og lett bærbar PC med siste generasjon av Intels Ivy Bridge-plattform innabords. En Core i5-prosessor, 4 GB minne og en hybridløsning med 500 GB HDD + 32 GB SSD sikrer anstendig ytelse for de aller fleste oppgaver.

Datamaskinen har metall utenpå lokket og over store deler av bunnen, mens resten er i matt plast. Byggekvaliteten virker stort sett god, selv om lokket har litt fleks. Du får UH572 i fargekombinasjonene sølv/sort og rød/sort.

En ting som skiller denne modellen fra de fleste andre ultrabooker er skjermen, som er av den matte typen. Det betyr at du i langt mindre grad trenger å bekymre deg for refleksjoner fra diverse lyskilder, og veier i stort grad opp for at skjermen ikke er av de aller mest lyssterke. Oppløsningen på 1366 x 768 piksler er helt kurant på en 13,3-tommer.

Det er også langt mellom bærbare med muligheter for mobilt bredbånd (3G), så der har du en annen ting som skiller Lifebook UH572 fra bermen. Selv om du skulle kjøpe utgaven uten 3G, har også den SIM-kortleser og kan oppgraderes med modem for mobilt bredbånd senere, om du så skulle ønske.

Av annen nettverksteknologi har den Bluetooth og vanlig trådløst nett på både 2,4 GHz og 5 GHz frekvens. Men den har ikke kablet nettverk – skulle du ha bruk for dette, må du selv sørge for en LAN til USB-adapter.

Datamaskinen er ellers utstyrt med minnekortlsere, USB 3.0 og HDMI.

Av ting vi ikke er så begeistret for har vi først og fremst tastaturet, som er litt mindre enn et standard tastatur – helt unødvendig på en 13,3-tommer. Joda, det er i stor grad en vanesak og trenger ikke være noen ulempe, spesielt om du uansett kun holder deg til en datamaskin. Men er du en av dem som bytter datamaskin og følgelig også tastatur flere ganger daglig, er det jo en fordel å ha dem i samme størrelse.

En annen ting som kommer negativt ut for Lifebook UH572 er batteritiden, som er under par. Tre og en halv times kontinuerlig jobbing er ikke spesielt imponerende på en bærbar som tross alt er ment å være ekstra portabel.

Til slutt nevner vi viftestøyen, som ikke er spesielt høy, men har en litt plystrende karakter. Spesielt blir dette merkbart når maskinen må jobbe hardt.

Totalt sitter vi med litt blandede følelser for Fujitsu Lifebook UH572. Elementer som matt skjerm og mobilt bredbånd gjør den ekstra egnet for folk på farten, men dette blir igjen skjemmet av litt dårlig batteritid. Videre vil nok både tastaturpuritanister og støyallergikere ha sluttet å lese på side to av denne testen. Og det er egentlig leit, for vi synes at Fujitsu også viser noen gode takter med denne modellen.

Uansett gjør svakhetene at vi vanskelig kan anbefale Lifebook UH572. Men det er langt mellom ultrabooker med matt skjerm og mobilt bredbånd til 7000 kroner, så for noen vil sikkert disse styrkene veie opp for de svake sidene.

+  Matt skjerm
+  Mulighet for mobilt bredbånd
+  Grei prosessorytelse


-  Tastatur ikke i full størrelse
-  Litt sjenerende viftestøy ved belastning
-  Noe laber batteritid

Alternativer

Hvis en 13,3-tommers ultrabook er det du vil ha, og du har råd til det, får du bedre bærbar PC for mer penger. I sommer delte vi ut anbefalingsstempelet til Apple MacBook Air 13", Asus Zenbook Prime UX31A og Samsungs 9-serie. Sistnevnte er også utstyrt med matt skjerm, men ingen av dem har muligheter for mobilt bredbånd.

annonse