På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Gigantisk spillskjerm som kan nesten alt
Lei av «små» 27 tommere? Her er skjermen du har ventet på.
Innhold
Design og brukervennlighet
Acer er en av flere PC-aktører som kan tilby deg produkter som er myntet på spill. Bak merkenavnet Predator lanserer selskapet en rekke nye modeller som skal hjelpe deg i å lykkes på slagmarken.
Vi har allerede testet noen av disse produktene, der blant annet den nye ultrabrede skjermen Predator X34 imponerte oss. På den andre siden er det også produkter vi ikke skjønner hvorfor Acer har satt sitt Predator-stempel på.
Nå har nok et produkt i Acers Predator-familie funnet veien til vår testbenk, og denne gangen er det en ny spillskjerm som står på menyen. Modellen vi snakker om heter Predator XB321, og som det kryptiske navnet avslører, er dette en stor skjerm på hele 32 tommer med 16:9-format – spekket med mye snacks på papiret – og en prislapp på nesten 11 000 kroner.
Ikke like spradende som X34
Da vi testet X34 i Predator-familien, var dette en skjerm som designmessig skilte seg ut fra mengden med en spennende utforming. XB321 innehar noen av de samme likhetstrekkene, men er ikke like spradende som X34.
Mens X34 hadde ganske smale siderammer, er XB321 noe mer «lubben» i kantene. Samtidig er er rammene enklere utformet, hvor blant annet Predator-ikonet nå er plassert på en helt rett ramme, hvor X34 hadde en mer spenstig utforming rundt ikonet.
Når det er sagt har også denne modellen en fot som skiller seg fra en vanlig, traust fot. Delene av foten som stikker ut foran skjermen er farget i Predator-rødt, og har den samme minimalistiske og spisse utformingen som sin bror.
Dette er også en skjerm som krever mye plass på pulten din. Både i høyde, bredde og dybde. Fra baksiden av skjermen må du sette av rundt 25 centimeter i dybden. Altså omtrent det samme som med X34.
Skjermen har en fot som gir deg gode muligheter til å justere skjermen slik du ønsker. Den kan senkes og heves, samtidig som du kan tilte skjermen i den vinkelen du ønsker. Dog er det ikke mulig å svinge skjermen sideveis slik at du kan ha den på høykant.
Én ting skiller brukeropplevelsen fra X34
Tar vi nærmere kikk på menyen og brukeropplevelsen av XB321, er denne naturlig nok nær relatert til menyen vi fant på X34. Med det samme antall knapper skal du navigere deg rundt i menyene, men det er allikevel én stor forskjell.
Mens X34 har sine meny-knapper på undersiden av skjermen, har XB321 fått sine plassert på fremsiden av rammen. Dette kan nok være en smakssak, men etter vår mening er det langt enklere å bruke disse knappene som sitter synlig. Mye på grunn av nettopp det at det er enklere å se hva du trykke på, samtidig som knappene også er en del større rent fysisk.
Ellers er meny-grafikken på skjermen mye av den samme, og denne er det ikke så mye å utsette på. Den er helt enkel, og er samtidig helt ok å finne frem i. Trykker du på knappene kommer det, som på X34, opp hvilke funksjoner de ulike knappene har på skjermen når du trykker deg inn i menyene.
XB321 er med andre ord et hakk bedre å bruke når du skal navigere deg rundt. Samtidig er det fortsatt en vei å gå før den tukter den smått geniale løsningen til Asus, hvor du har en liten joystick til å komme deg rundt i menyene.
En ting som kan være verdt å merke seg med denne skjermen er vekten. Spesielt når det er pakket trygt ned i esken. Vi har ingen vekt for hånd, men for første gang siden CRT-monitorene, legger vi spesielt merke til at den er tung.
Har det du trenger
Ser vi nærmere på tilkoblingene har denne skjermen alt du trenger på baksiden. Utenom strøminntaket har du én DisplayPort og én HDMI å boltre deg i. Her vil du, gitt at du har et nyere Nvidia-kort, kun bruke det førstnevnte alternativet om du vil dra nytte av G-sync-funksjonen.
Samtidig kan også denne skjermen brukes om en USB-hub. Via en USB-A- til USB-B-kabel kan du koble skjermen mot PC-en din. Når dette er gjort, har du fire USB 3.0-porter å velge mellom, hvor to av disse sitter på baksiden, men de to siste er plasser på venstre siden på skjermen.
Fordeler
- +IPS-panel som gir meget gode farger
- +G-Sync kompenserer for «kun» 60 bilder i sekundet når du spiller
- +4K-oppløsning
- +Lav inputlag
- +Robust og enkel design
- +Krever ikke særlig justering ut av esken
Ting å tenke på
- —Dyr
- —Tung å drasse på
Bildekvalitet
Spillskjerm med 4K og G-sync
Predator er altså Acers nye spill-serie, og XB321 har et par ess i ermet. I tillegg til at den er stor, hele 32 tommer, har den også høy oppløsning. Maksimalt klarer den 3840 x 2160 punkter, også kjent som 4K UHD.
Panelet er av typen IPS, In Plane Switching, som er en teknologi forbundet med blant annet bedre og mer korrekte farger. Dog har vi ved flere anledninger opplevd at det kreves en del justeringer før skjermen gjør jobben så godt som mulig.
- 32 tommer er ikke den største skjermen vi har testet: Sjekk dette monsteret »
Meget godt kalibrert fra fabrikk
Derfor får vi oss en overraskelse når vi tar fatt på målingene av bildekvaliteten. Som sagt pleier ikke fargene å være helt hundre, men i dette tilfellet har Acer virkelig gjort en god jobb. Fra fabrikk har du en rekke ulike moduser å velge blant, og med unntak av brukerdefinert-modus, byr alle på knakende gode og riktige farger.
Den største forskjellen mellom de ulike modusene er hvordan lysstyrken og kontrasten er justert, hvor ingen av dem treffer helt hundre på vårt mål om 180 nits. Dette vil selvsagt være en smakssak, men Standard er den modusen som treffer best på dette.
Ser vi nærmere på fargene, som du kan se på bildet til høyre, er hvitbalansen meget god. Rødt, grønt og gul er litt vel kraftige, men de er fortsatt ikke på bærtur. Blå, Cyan og Magenta er helt korrekte, og samlet sett er dette det beste vi har sett av justeringer ut av esken.
Det eneste vi velger å gjøre er å gå inn i menyene og justere noe på lysstyrken for å treffe eksakt på vårt 180 nits-mål. Til opplysning skrudde vi verdien opp fra 50 til 58.
En skjerm som selv semiproffe kan like
Ferdig justert byr denne skjermen på en kvalitet som selv de mer kresne kan bruke. Med det tenker vi på deg som liker å redigere bilder og video på fritiden. Fargene er nemlig presise som vi har vært innpå, og samtidig gir IPS-panelet riktig lys og kontraster.
Ofte er ikke belysningen like god på alle spillskjermer, men denne skjermen henger like godt med som Predator X34. Lekkasjene er minimale, og er mer enn godkjente etter vår mening. Men det er først og fremst spillere denne skjermen er myntet på.
G-Sync redder skinnet til skjermen
Denne skjermen har som sagt støtte for 4K-oppløsning. Men, oppløsning er langt fra alt når det kommer til spilling. Antall bilder per sekund du kan tyne ut av panelet er sammen med inputlag vel så viktig.
Våre målinger viser en inputlag på rundt 8 millisekunder, altså det samme som X34. Men XB321 klarer ikke like mange bilder per sekund som sin storebror. Og her klarer XB321 maksimalt 60 bilder per sekund. Det kan på papiret virke lite, og det er det også – hadde det ikke vært for G-Sync.
Som en preferanse har vi en skjerm ved siden av som klarer 144 bilder per sekund, riktignok med en oppløsning på «kun» 2560 x 1440 piksler. Uten G-sync-støtten aktivert er forskjellen som natt og dag. Spesielt om du spiller skytespill merker du raskt at det er langt fra like smidig å bevege seg med 60 bilder i sekundet. Spesielt merker du det som du møter en fiende tett på, og vil snu deg raskt for å vinne nærkampen.
Med G-sync påslått bedres opplevelsen mange hakk. Såpass mye bedre blir det at vi tidvis ikke tenker over at antall bilder per sekund ikke er mer enn 60 bilder. Dog vil nok de aller mest ihuga spillerne fortsatt foretrekke flere bilder per sekund for å få maksimal flyt i bevegelsene.
Problemet er dog at det krever kraftig maskinvare for å trekke spill i 4K-oppløsning med 144 bilder per sekund, og som et godt kompromiss må vi si at G-Sync redder dagen for deg som vil ha en stor skjerm med høy oppløsning uten å bruke en liten formue på resten av maskinparken – og fortsatt ha mulighet til å spille.
Fordeler
- +IPS-panel som gir meget gode farger
- +G-Sync kompenserer for «kun» 60 bilder i sekundet når du spiller
- +4K-oppløsning
- +Lav inputlag
- +Robust og enkel design
- +Krever ikke særlig justering ut av esken
Ting å tenke på
- —Dyr
- —Tung å drasse på
Konklusjon
Vårt første møte med en Predator-skjerm var modellen X34, som viste seg å være en god modell. Nå står en ny spillskjerm på menyen. Denne gangen heter den XB321, og er en 32 tommer stor 4K-skjerm med mulighet for å bruke G-Sync.
Sistnevnte er helt avgjørende for at du skal like denne skjermen som en spillskjerm. I utgangspunktet klarer nemlig skjermen «bare» 60 bilder i sekundet med en oppløsning på 3840 x 2160 punkter. Og det i seg selv gir en dårligere opplevelse for spillere, som ofte vil ha minst 120 bilder per sekund.
Heldigvis for denne skjermen har den støtte for G-Sync, en teknologi som gjør at opplevelsen forbedres en god del. Faktisk bra nok til at vi på flere spill ikke tenker over at det er betydelig færre antall bilder i sekundet enn skjermen vi sammenligner med – som ligger stabilt på 144 bilder per sekund. Dog vil nok den aller mest iherdige spillerene fortsatt holde en knapp på et høyere antall bilder per sekund.
Skulle denne skjermen klart over 120 bilder i sekundet ville den nok kostet betydelig mer – for å ikke tenke på hvor mye mer penger du måtte lagt i kraftigere maskinvare. På denne måten synes vi Acer gir deg et godt kompromiss med denne skjermen, selv om det fortsatt krever sitt å drive 4K-oppløsningen selv med 60 bilder i sekundet.
Skjermen har et IPS-panel, og kombinert med en god kalibrering fra fabrikken er det omtrent bare å pakke denne ut av esken og starte å bruke den. Det eneste du eventuelt trenger å gjøre noe med er å finne den lysstyrken du liker best. Dette er noe av det som varierer mye med de ulike modusene.
Dette er en tung skjerm som har et nokså nøkternt design. Den er ikke like skrikende i sin fremtoning som for eksempel X34-modellen, men den har fortsatt en spenstig fot. Denne gjør at skjermen fortsatt skiller seg noe fra mengden.
I bruk er den helt kurant, og er hakket bedre enn X34 fordi knappene både er større og bedre plassert. Skjermen har videre det du trenger av tilkoblinger, hvor du blant annet kan ta i bruk skjermen som en USB-hub.
Alt i alt er dette en meget gjennomført skjerm, som for de aller fleste fint kan brukes til alt. Den egner seg like godt til å spille på, som å redigere bilder. Med andre ord er dette en skjerm som fortjener et Anbefalt-stempel fra oss – selv om den koster flesk.
Alternativer
Er du på jakt etter en stor skjerm, og kanskje ikke har noe stor interesse av å spille? Da finnes det alternativer for deg. En av disse kommer fra Philips, som kan by på en gigantisk 40 tommer stor monitor. Prisen ligger i skrivende stund et stykke under 7000 kroner.
Er du en ihuga spiller hvor alt fokus står på ytelse i spill, skal det vanskelig gjøres å komme utenom Asus sin nye ROG-skjerm. Dette er per dags dato den beste skjermen vi har testet når det kommer til nettopp spill. Her har selskapet klart å smelte sammen godene fra et IPS-panel med ekstremt mange bilder per sekund.
Fordeler
- +IPS-panel som gir meget gode farger
- +G-Sync kompenserer for «kun» 60 bilder i sekundet når du spiller
- +4K-oppløsning
- +Lav inputlag
- +Robust og enkel design
- +Krever ikke særlig justering ut av esken
Ting å tenke på
- —Dyr
- —Tung å drasse på