Apple iOS 5
Innhold
Apples Steve Jobs avduket neste generasjon av operativsystemet iOS for iPad, iPhone og iPod Touch på mandag. Nå har vi testet den første betaversjonen av iOS 5, som kommer ut til høsten i ferdig versjon.
Apples nye iOS 5 inneholder en rekke gode nyheter for deg som har iPhone, selv om Android-brukerne lenge har hatt mange av de nye funksjonene.
Oppsett i telefonen
Etter å ha installert iOS 5 på iPhone eller iPad, er tanken at du endelig ikke lenger er avhengig av å koble enheten til en PC med programvaren iTunes. Tidligere har du vært nødt til å koble telefonen til PC-en din med den proprietære kabelen for å sette den opp første gangen og for å installere oppdateringer.
Dessverre er det fortsatt ikke mulig å bruke flere PC-er sammen. Hvis du har både en stasjonær og en bærbar PC har du vært nødt til å velge å synkronisere med bare én av dem. Kobler du en iPhone til en PC den ikke har snakket med før, må du slette alt på telefonen.
Med iOS 5 fungerer heller ikke telefonen eller nettbrettet ditt som en vanlig masselagringsenhet. Du trenger driverne som ligger i iTunes før Apple-enheten snakker med datamaskinen din, og dermed kan du fortsatt ikke avinstallere iTunes.
Apple har imidlertid lansert iCloud som skal sørge for at du ikke trenger den proprietære Apple-kabelen.
Skyen
Den nye skytjenesten iCloud skal samle alt på telefonen din oppe i skyene, etter samme modell som Googles synkroniseringstjenester, slik at du får tilgang til dem fra flere forskjellige enheter. I tillegg til e-post, kalender, kontakter og programmer, kan du også aktivere automatisk sikkerhetskopi av telefonen, og skyen kan inneholde både bilder og musikk.
For å komme igang må du koble Apple-kontoen din sammen med iCloud, og for å bruke notatfunksjonen eller e-post i iCloud trenger du også å sette opp en e-postadresse som slutter på @me.com.
Når du har satt opp dette skal du i være klar til å dele filer med andre Apple-enheter du eier så vel som med iTunes, og det blir mulig å sikkerhetskopiere telefonen automatisk mot din del av skyen.
Ved å sette opp samme konto på iPad og iPhone fikk vi nye bilder vi tok til å dukke opp på begge enhetene. Løsningen fungerer altså, men iTunes 10.3 har ikke implementasjon for iCloud.
Du bør imidlertid være påpasselig meg å lagre ting i skyen. Det er trolig lite lurt å bruke skyen til piratkopiert materiale og lovverkene er foreløpig svært uklare.
Ettersom vi har prøvd en betaversjon av iOS 5 er ikke alle sky-funksjonene på plass ennå. Les mer om hvordan iCloud skal fungere »
Les også kommentaren: – iCloud blir en suksess »
Endringer i låseskjerm
Låseskjermen i iOS er lik som før, men om du dobbeltklikker på tasten på fremsiden av iPhone får du opp et kameraikon. Klikker du på dette kan du ta bilder helt uten å trenge å låse opp telefonen. Du kan også bla i bildegalleriet deretter, men bare blant de bildene du nylig har tatt "på utsiden" av låseskjermen.
I iPad ser vi foreløpig ikke noen endringer i låseskjermen, men det er mulig at det også skal være en kameratast her.
Nye kamerafunksjoner
Kameraet har fått tofingerzoom. Ved å dra to fingre oppover skjermen får du opp en zoom-linje slik at du også kan zoome med én finger. Undertegnede synes imidlertid dette var lettere før, da du bare berørte skjermen for å få opp zoom-linjen, og dermed kunne du zoome med bare én finger.
Ellers har det også blitt mulig å ta bilder ved hjelp av "volum opp"-tasten på høyre siden av telefonen, slik at du kan holde iPhone på samme måte som et kamera når du knipser. Tasten tar bilde med én gang du trykker den ned, og kan ikke trykkes halvveis ned for å fokusere slik man gjør på mange andre telefoner og vanlige kameraer.
I stedet trykker du rett på skjermen på punktet du ønsker å fokusere på, slik vi kjenner fra Android-telefoner - spesielt de uten dedikert kameratast.
Etter å ha tatt bilder er det også mulig å sortere dem, noe som ikke har vært mulig i tidligere versjoner av iOS.
Mangefingerskjerm
På iPad kan du nå veksle mellom applikasjonene dine ved å dra fire fingre horisontalt på skjermen, og du kan dra fire fingre mot hverandre over skjermen dersom du synes det er tungvint å trykke på hjemtasten. Kanskje tyder det på at ryktene om forsvinnende hjemtast stemmer.
Disse flerfingerfunksjonene ser imidlertid ikke ut til å være på plass i iPhone.
I iPad kan du også flytte tastaturet oppover på skjermen, slik at det er lettere kan holde iPad-en mens du taster.
På iPhone har tastaturet blitt noe endret når du skal skrive inn e-postadresser, slik at du får opp krøllalfa rett på tastaturet slik du er vant med fra Android.
iMessage
Ikke nok med at Apple satser på Facetime, som er videosamtaler som kun fungerer mellom Apples enheter. Nå satser de også på iMessage, som er tekstmeldinger som kun fungerer mellom Apples enheter.
Til tross for proprieritæriteten er dette positivt for lommeboka di dersom du kjenner andre med iOS 5. Å sende slike iMeldinger koster nemlig nesten ingenting i datatrafikk med de fleste abonnementer innenlands, mens operatørene tar seg langt bedre betalt for tekstmeldinger.
For å sende tekstmeldingen som iMessage trykker du på en ny, blå sendetast i stedet for den vanlige grønne.
Android-varsling
Varslingssystemet i iOS har etter vår mening vært svært plagsomt, der en rekke bokser legger seg oppå hverandre i tillegg til å avbryte alt du holder på med. Nå har Apple etter alt å dømme hentet inspirasjon fra Google, og du drar enkelt og greit ned den øverste linja på skjermen for å se alt som har skjedd i det siste.
Du kan alternativt velge å ikke få denne typen varslinger, eller å motta dem som en boks midt på skjermen i stedet for notifikasjonslinjen.
På låseskjermen får du også opp varslinger. Dersom du skal lese en tekstmelding tar du tak i ikonet og drar det helt til høyre på skjermen. Ikke akkurat selvforklarende, men lettere enn å først låse opp skjermen og deretter lete fram meldingen.
Safari har fått faner
Safari på iPad har manglet støtte for å raskt veksle mellom vinduene i nettleseren, i stedet for å bruke faner slik vi er vant til fra andre telefoner. Dette har vært ekstra irriterende siden Apple ikke slipper inn konkurrerende nettlesere i særlig grad. Nå har heldigvis Safari endelig fått faner, men bare i iPad og ikke i iPhone.
I tillegg har bokmerkefunksjonen blitt utvidet, slik at du kan legge sider til i bokmerker, en leseliste eller til hjemmeskjermen. Å kvitre på Twitter om nettsiden er også enkelt å gjøre fra denne menyen.
Spillportalen Game Center har blitt fornyet med flere sosiale funksjoner. Her får du dele anbefalinger med vennene dine så vel som å dele bilder og poengsummer. I tillegg skal det være bygd inn flerspillerfunksjoner i selve operativsystemet.
Mye småtterier
De som har brukt tidligere versjoner av iOS kommer også til å merke mange mindre endringer, og spesielt inne i innstillingsmenyene er det mye småendringer.
Notatfunksjonen og reminders er verdt å nevne. Nå er det mulig å legge inn oppgaver med peker til kontaktlisten din, og det fungerer bra. Akkurat som med Googles synkroniseringsløsning dukker disse rett opp på andre enheter med samme kontoinformasjon.
I App Store har det kommet en bryter som lar deg bytte mellom mobilnettet og Wi-Fi. Nå ser det også ut til at det er mulig å laste ned programmer over 20 MB over mobilnettet. Tidligere har dette vært begrenset slik at det ikke er mulig.
I iPad har det også dukket opp en liste over programmer du har lastet ned tidligere, slik at du får full oversikt. I iPhone mangler dette, men du får i det minste opp en installer-knapp som viser at du har kjøpt applikasjonen tidligere, i stedet for kjøpknappen.
Dersom du har installert en applikasjon som senere har blitt fjernet fra App Store har det tidligere vært umulig å installere den på nytt. Nå er det mulig å installere applikasjoner som Apple har fjernet, trolig fordi de bare har fjernet stien til applikasjonen og ikke selve applikasjonen.
Oppsummering
Den nye versjonen er ikke helt ulik eldre iOS-versjoner, men noen godbiter gjør det likevel verdt en oppgradering når en endelig versjon dukker opp.
Vi setter stor pris på å være litt mer uavhengige av iTunes enn før. Synkroniseringsløsningene over iCloud ser ut til å fungere bra, og vi setter stor pris på at automatisk sikkerhetskopi har blitt mulig. Vi tror denne tjenesten blir en suksess.
Det er ingen tvil om at mange av nyhetene kommer den jevne iPhone- og iPad-eieren til gode, men det må være lov å si at mye av det Apple nå har gjort er å følge Googles fotspor - som ikke engang er helt ferske. Det er ingen grensesprengende nyheter i iOS 5, og mang en eier av Apple-produkter hadde kanskje forventet litt mer.