Tek.no

Test Tilbehør – Sony Xperia

Dette er utstyret du ikke visste at fantes til Xperia-telefonene

Ekstern stereomikrofon, støydempende ørepropper og NFC-brikker er blant godbitene.

Torstein Norum Bugge, Tek.no
Torstein Norum Bugge
26 Sept 2016 18:00

Støydempende ørepropper

Det er en viden kjent sak at mobiltelefonprodusenter også lager en bråte med ekstrautstyr til mange av sine modeller. Sannsynligvis har du blitt servert noe av dette gjennom mobilkjøp.

Det meste av ekstrautstyr er dog ting som kjøpes separat. Ofte er utstyret spesifikt for én produsent, og enkelte ganger også for én telefon. LG G5 er et godt eksempel, med sin utbyttbare, modulære bunn og tilhørende moduler.

I dag skal det imidlertid handle om Sonys ekstrautstyr – og her er det flere glemte ting å ta fatt i.

En helt spesiell hodetelefoninngang

Sonys toppmodeller, her vist med Xperia Z5 Premium, har hodetelefoninnganger som skiller seg ut.
Espen Irwing Swang, Tek.no

På verdensbasis er Sony en ganske liten produsent, og at de ikke har brukt så store ressurser på å markedsføre ekstrautstyr er derfor ikke rart. Men siden lanseringen av Xperia Z2 tilbake i 2014 har Sony levert alle toppmodellene sine med en 5-polet hodetelefoninngang.

Helt til venstre ser du en vanlig plugg. De andre tre er Sony-plugger med fem poler.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Vanligvis finner du bare tre eller fire poler på både plugg og inngang, noe du kan sjekke ved å se på antall ringer på pluggen.

I en «vanlig» plugg med fire poler vil to vanligvis være dedikert til stereolyd og én til mikrofon. Den siste polen er da jordingen.

Så hva er det egentlig Sony benytter den femte polen til? Jo, til støykansellering – både ved opptak og avspilling. Dette er en ganske sjelden løsning, og japanerne har derfor et knippe spesiallagd Xperia-tilbehør i sitt sortiment.

To par støykansellerende ørepropper.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Det uten tvil mest interessante tilbehøret til Xperia-serien er de støydempende øreproppene. Undertegnede har i godt over ett år vært den lykkelige eier av første generasjon slike, i form av Sony MDR-NC31EM.

Lykkelig, fordi den aktive støykanselleringen fungerer svært godt. Bevares, det er fortsatt et stykke opp til støydempe-kongen Bose QC35, men så spiller da også Sonys propper i en helt annen liga; MDR-NC31EM koster nemlig i skrivende stund ikke mer enn 349 kroner.

Her sitter mikrofonene som står for støykanselleringen.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Xperia-telefonens innebyggede maskinvare for kanselleringen, som ellers måtte ha blitt besørget av elektronikk i proppene selv. Ulempen? At utstyret dermed kun fungerer med Xperia-utstyr. Fordelen? At totalpakken blir mye, mye billigere.

For ikke veldig lenge siden lanserte Sony en helt ny generasjon av proppene, i form av MDR-NC750. Også denne er Xperia-spesifikk, men i nå tilbyr de også en (dyrere) søstermodell med støykanselleringen innebygget: MDR-EX750NA. Dermed kan alle bruke proppene (utenom vordende iPhone 7-eiere, da).

NC750 vs NC31EM – fungerer støykanselleringen som den skal?

De to generasjonene propper er nokså forskjellige. Nederst ser vi også forskjellen på hvordan de to proppenes ledninger er ordnet.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Aktiv støykansellering på billigsalg er absolutt ikke å kimse av, og noe man lærer seg å sette pris på nærmest umiddelbart – spesielt på reisefot. Derfor skal vi raskt sammenligne de to generasjonene.

Felles for de to modellene er at de gjenkjennes av Sonys programvare som støykansellerende produkter. Med én gang du plugger dem i dukker det opp et festet varsel som lar deg skru støykanselleringen av og på, eller gå inn i innstillingene til utstyret:

Støykanselleringsmenyene.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/Skjermdump/montasje

Her kan du flikke en strømsparingsmodus av og på, velge støymiljø og plukke riktig lydprofil for proppene. Profilene er knyttet til hvilken modell du bruker, og for alle formål vil det å velge din egen modell være det riktige.

NC31EM ser litt merkelige ut...
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Det er tre støymiljøer å velge mellom: Kontor, Fly eller Buss/tog. Modusene styrker den aktive støykanselleringen i synkende rekkefølge, og fjerner også lyd fra forskjellige frekvenser.

Enkelt sagt, så vil du høre en svak susing i bakgrunnen av musikken din om du bruker Fly-modus på kontoret, og omvendt vil ikke Kontor-modus oppleves tilstrekkelig på transportmidler.

Resultatet er imidlertid slående: plutselig trenger du ikke lenger kjøre full pinne på volumet for å holde ut flyturen, og selv svært svak musikk vil være nok til å fullstendig blokke ut bakgrunnsstøy på lesesaler og kontorer.

De nye proppene har bedre lydkvalitet, og langt bedre design

Lydkvaliteten i NC750 er ikke til å kimse av.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Lydkvaliteten i NC31EM – altså første generasjon – har alltid vært av det bedre slaget, prisen tatt i betraktning. Undertegnede har imidlertid savnet litt mer trøkk i bånn, og akkurat dét har Sony gjort noe med med i generasjon to. Her er frekvensområdet økt fra 20 – 20 000 Hz til 5 – 40 000 Hz, noe Sony feirer med å føye produktet inn i sitt HiRes-sortiment – der det får selskap av blant annet disse lydverstingene.

Slik forklarer Sony Hi-Res.
Sony/Skjermdump fra video

Det skal sies at diskusjonen om hvorvidt man kan høre forskjell på Hi-Fi-lyd og «vanlig» lyd lever i beste velgående, men uansett hva så er det klare forbedringer å spore.

På Sony-språk betyr HiRes at produktet kan gjengi filer med en bitrate på 24 bit og samplingfrekvens på opptil 96 kHz, men i realiteten er forskjellen liten. For ikke å snakke om at slike filer er notorisk vanskelige å faktisk få tak i.

Fancy ord eller ei: NC750 er gode ørepropper, med balansert lyd og stor bredde. Her er dessuten bassen representert, uten å kvele verken mellomtoner eller detaljer.

Nye drivere og en ventilasjonskanal gir bedre lyd.
Sony/Tek.no, montasje

Noe av dette kan vi nok takke et bittelite, diskrét hull på undersiden av proppen for. Der har Sony plassert en ventilasjonsåpning som maksimerer luftflyten for lave frekvensområder, slik at bassen kan reproduseres mer levende og detaljert. NC750 har også fått splitter nye drivere, og spiller høyere enn sin forgjenger.

Designet har endret seg kraftig – til det bedre, mener vi.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Hva angår design, så har det skjedd et skikkelig løft. NC31EM var rett ut sagt litt småstygge. Klumpete, merkelige og uformelige stakk de ut av ørene til undertegnede i godt over ett år, og var både svakt ubehagelige og utfordrende å få til å sitte skikkelig. Den gode lyden og støykanselleringen var imidlertid vel verdt det utseende- og komfortmessige handicapet.

NC750 er mye mer behagelige enn de gamle proppene.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

NC750 ser mye bedre ut – ja, de ser rett og slett mer «normale» ut. Her er det få tegn til sprell, og designet er både elegant og diskrét og tiltalende på samme tid. Komforten er også mye, mye bedre.

Mens vi er inne på forbedringer, så har også ledningene blitt bedre. Der NC31EM hadde forskjellige lengder og ble forent på en lite tillitsvekkende måte (les: fra hver sin side, slik at én ledning alltid var i klem) er NC750 fullstendig symmetrisk. De to proppene forenes logisk og enkelt, og ingen bekymringsverdig oppførsel kan bemerkes.

Sony MDR-NC31EM
7
Bra

Sony MDR-NC31EM

sitat"NC31EM er den billigste støykanselleringen du får tak i, men det er en del ulemper også."
 • Krysse av
  God, balansert lyd
 • Krysse av
  God støykansellering
 • Krysse av
  Latterlig billige
 • Bytt
  Ser merkelige ut
 • Bytt
  Vanskelige å få til å sitte
 • Bytt
  Mangler litt i de dypere registrene
 • Bytt
  Kun kompatibel med Xperia-enheter
 • Bytt
  Rotete kabelkobling
Sony STM10
8
Meget bra
Anbefalt

Sony STM10

 • Krysse av
  Pen og elegant
 • Krysse av
  Store tilpasningsmuligheter
 • Krysse av
  Mye bedre lyd enn innebygde mikrofoner
 • Krysse av
  Følger med vindhette
 • Krysse av
  Sitter godt fast
 • Krysse av
  Følsomhet kan stilles inn
 • Krysse av
  Billig
 • Bytt
  Fungerer kun med Xperia-enheter
 • Bytt
  Kan ikke kjøpes i norsk nettbutikk
Sony MDR-NC750
9
Imponerende
Anbefalt

Sony MDR-NC750

sitat"Har du 500 kroner og en Xperia, så er det støykansellerende propper du skal ha"
 • Krysse av
  Godlyd på billigsalg – HiRes har noe for seg
 • Krysse av
  Super støykansellering
 • Krysse av
  Ikke veldig dyre
 • Krysse av
  Elegant og diskrét design
 • Krysse av
  Godt med trykk i bånn
 • Krysse av
  Bra kabeldesign
 • Krysse av
  Kan brukes til å ta opp lyd med
 • Krysse av
  Behagelige å bruke
 • Bytt
  Kan kun brukes med Xperia-enheter
 • Bytt
  ...med mindre man kjøper den dyrere modellen
 • Bytt
  ...som er klumpete og må lades opp

Les også