Til hovedinnhold

Test: LG KS360 - Billig med touch og taster

Test: LG KS360 - Billig med touch og taster

Testresultater

Tastatur og trykkfølsom skjerm, FM-radio, bra lyd og lav pris
Mangler EDGE og 3G. Svakt kamera, ingen multitasking, håpløs nettleser.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

LG KS360 ser nok smartere ut enn den faktisk er. For selv om den har fullt qwerty-tastatur og en slags trykkfølsom skjerm, så er det ikke til å komme unna at telefonen har en del mangler.

Denne mobiltelefonen er nominert til pris i kategorien ”årets beste mobiltelefon”, under årets Mobile World Congress i Bacelona. Det får meg til å lure på hvordan Bjarne Håkon Hansen ville gjort det på hopplandslaget.

Tast og touch

LG KS360 er et morsomt forsøk på å tilføre en basismobil et helt nytt brukergrensesnitt. I utgangspunktet er tastaturet heller ikke så dumt, og det er faktisk mulig å skrive ganske raskt. Men hvor i alle dager er det blitt av bokstraven ”å”? Bokstavene æ og ø finnes heller ikke på tastaturet, men de kan vi hente opp ved å holde inne A eller O. Men noen Å finner vi ikke, og den er heller ikke omtalt i bruksanvisningen vi fikk med.


Tastene er greie nok, men deter litt tungvint med de norske tegnene, særlig "å"

En telefon til LG gir oss svaret. Hold inne ”A” til det dukker opp en ”Æ”, og trykk raskt en gang til. Da bli ”Æ” til ”Å”. På samme måte gjør du norsk ”Ø” til svensk ”Ö” via ”O”-tasten
Det er ikke så ille som det høres ut. Med litt øvelse går det riktig raskt å skrive på dette tastaturet.
Vi skriver innledningsvis at telefonen har en slags trykkfølsom skjerm. I praksis betyr det at du fra hvilemodus kan hente frem knappene du trenger for å slå et telefonnummer (0-9, samt # og *). Men av en eller annen grunn er dette det eneste du kan bruke telefonens trykkfølsomhet til.
Du kan hente opp bokstaver på talltastene, og bruke disse for å søke i kontaktene du har registrert. Men du kan ikke bruke dette skjermtastaturet til å skrive meldinger på. Det er heller ingen ordliste eller funksjon for autofullføring av tekst.

Enkel

Telefonen har radio, men kan ikke kjøre radiolyd samtidig som du bruker mobiltelefonen til noe annet, som å lese e-post eller meldinger. E-postleseren er også av det svært enkle slaget. Det samme er nettleseren, som ikke støtter vanlige nettsider.

Et annet alternativ er å laste ned Opera Mini, og kjøre denne java-applikasjonen. Da får du en langt bedre surfeopplevelse.


Navigasjonstastene fungerer bra. "Kalkulatortasten" åpner skjermtastaturet i hvilemodus.

Design

Det er ulike meninger om designen på denne mobiltelefonen. Med sine runde hjørner og blå sidelist (finnes også i sort/rød, sort/sølv og hvit/rosa) ser telefonen litt lubben ut. Skjermen er god, med oppløsning på 240x320 punkter fordelt på en skjerm som måler 2,4 tommer diagonalt. Men telefonen er ikke verken tykk eller stor. Den veier 108 gram, og er 16,8 mm tykk.

Tastene på fronten (menytastene) er gode, og skjermtastene fungerer bra som et alternativ til å åpne telefonen og bruke tallene på qwerty-tastaturet. Fra hvilemodus kan du slå et telefonnummer direkte, uten å gå veien om funksjonstasten som du ellers må bruke for å veksle fra tekst til tall.

Spill

Spillene er skrevet i Java, og det er tre spill på telefonen når vi tester den. Disse er Shrek den tredje, Sudoku Cafe og Extreme skateboard. Grafikken er ikke all verden, og spillet med Shrek kan du bare spille i 90 sekunder x5. Da er prøvetiden ute, og du må kjøpe spillet for å kunne fortsette.

Kamera

Kameraet har egen utløserknapp, som også fungerer som snarvei for å åpne kamerafunksjonen. Bildekvaliteten er ikke mye å skryte av. Oppløsningen er på 2 megapiksler, men her er det såpass mye fortegning, fargefeil og signalstøy at gleden ved å fotografere langt på vei blir ødelagt.

Ikke er det kameralys heller.

Irritasjon

Det er en del andre irritasjonsmomenter også. En stund ville ikke høyre/venstre piltast virke når vi navigerte i menyikonene, mens de virket til andre ting. Piltastene på tastaturet, som lar deg forflytte deg i teksten du jobber med, må du trykke på funksjonstasten først for å nå. Men det spiller ikke så stor rolle, for det er enklere å bruke piltrastene på fronten av mobilen.

Du har ingen mulighet for å sette på tastelås selv, men etter om lag 10 sekunder slår denne seg inn av seg selv. Dessverre låser den også volumtastene, om du hører på musikk eller radio når låsen kommer på.

Det innbygde minnet i telefonen er begrenset tikl 15 MB, men du kan utvide minnet ved hjelp av minnekort opp til 4GB.

Telefonen har en funksjon som lar deg forstørre tekst, så skjermen blir mer lettlest. Men ser du dårlig er dette neppe telefonen for deg. Symbolene på tastene er små og har svak kontrast (grå og oransje på blå).


Trykkfølsomme talltaster - men hvorfor kan vi ikke navigere med fingertrykk?
Lyd
Lydkvaliteten er god nok når telefonen brukes til samtaler. Er du ute etter en grei musikkspiller bør du velge noe annet. Og når vi først er inne på dette med lyd, sørg for at du er alene første gang du bruker telefonen. Og bruk ikke mobilen blant folk før du har funnet ut hvordan du skrur av de mange plinkplonk-lydene telefonen avgir (stenges under ”profiler” i menyen).
KS360 er en rimelig basismobil som mangler det meste av funksjoner vi ser på andre tastaturmobiler. Den har ikke 3G, ikke EDGE, svakt kamera, elendig nettleser og svak mediespiller. Ingen har til dags dato utnyttet kapasiteten til en trykkfølsom skjerm dårligere.

Valuta for pengene

Vi er fristet til å gi telefonen strykkarakter, men skjermen er bra, og tastaturet vil nok glede mange som sliter med å takle T9. Vi kan også høre på radio, selv om vi må skru den av for å få lest meldinger. 5 timer taletid og 430 timer standby er svært bra, men så er det heller ikke stort denne mobiltelefonen kan bruke strøm på.

Uansett er prisen er så lav at vi lar nåde gå for rett, og strekker oss til terningkast tre. Da føler vi i grunnen at vi har vært rimelig snille. For årets beste mobil er dette definitivt ikke.

Bildeeksempler

Testresultater

Tastatur og trykkfølsom skjerm, FM-radio, bra lyd og lav pris
Mangler EDGE og 3G. Svakt kamera, ingen multitasking, håpløs nettleser.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Bildeeksempler

Spesifikasjoner

Testresultater

Tastatur og trykkfølsom skjerm, FM-radio, bra lyd og lav pris
Mangler EDGE og 3G. Svakt kamera, ingen multitasking, håpløs nettleser.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Testresultater
Størrelse/Batteri-
Størrelse101.5 x 51 x 16.8 mm
Vekt108 gram
Standby-tid430 timer
Taletid5 timer
Tilkobling-
BluetoothJa Ja, med A2DP
USB-portJa Ja, proprietær
Meldingsfunksjon-
TasteutformingBra qwertyy-taster, men vanskelig på nordiske tegn
MMSKrysse av
EpostJa Ja, svak løsning
Sosiale tjenesterBytt
OrdbokBytt
Kamera/Display-
Brukervennlighet, kameraEgen kameraknapp. Mangler lys
Bildegjengivelse inneSvak
Bildegjengivelse dagslysSvak
Bildeoppløsning2 mp
VideoopptakJa Ja, enkelt
Skjermstørrelse240x320, 2,4 tommer
Fargedybde256.000
Minne-
Minnekapasitet15 MB
Støtte for minnekortJa Ja, maks 4 GB
Nettverk-
UMTSBytt
EDGEBytt
1900-bånd (trippelbånd)Krysse av
WLANBytt
GPSBytt
Tilbehør/Media-
FM-radioJa Ja, enkel
MediaspillerKrysse av
JavaKrysse av
Stereo handsfreeKrysse av
Generelt-
TotalinntrykkEn morsomt forsøk som ikke holder helt.
PrisklasseLav
MenynavigeringGod
BrukervennlighetLitt for tungvint tasteløsning
DesignLubben med spennende løsninger
Støttede applikasjoner-
Spill på mobilKrysse av
Utgåtte egenskaper-
GPRSKrysse av
IRBytt
Push and talkBytt
Nye egenskaper-
LTEKrysse av
NFCKrysse av
SAR-verdiKrysse av
WIMAXKrysse av
DMBKrysse av
TouchJa0
Les også
Test: LG KP500 Cookie - Mye touchmobil for pengene
Les også
Test: Supertooth One – billig, bra og lovlig håndfri
Les også
Norges mest populære mobiler
Les også
Test: LG KC910 Renoir
Les også
Smart Samsung med OLED-skjerm
Les også
Designmobil med dobbelt skjerm
Mer om
annonse