Til hovedinnhold
TestSeks robuste mobiltelefoner

Hvor mye tåler de råeste støtsikre mobilene?

Vi kalte inn Hæren for årets mest ekstreme produkttest.

Finn Jarle Kvalheim

Vi elsker å teste telefoner til det ytterste. Solide mobiler som kommer til oss vet at det ikke er noen vei tilbake. Denne gangen har hele seks telefoner måttet bøte med skjermer og kretskort, slik at vi kunne finne ut hvilken som tåler mest.

Vi reiste Rena Leir og fikk hjelp fra Hæren. Telefonene har fått være med på en såkalt "helvetesuke"!

Etter boka først

Vi startet selvsagt med det telefonene skulle tåle ifølge sertifiseringen. Kun to av telefonene i testen er oppgitt å være støtsikre. De andre fire skal tåle vann og støv i ulik grad. Vår erfaring er likevel at telefonene som tåler vann også pleier å tåle litt juling.

Vi har utsatt telefonene for stadig tøffere påkjenninger, og de har falt fra én etter én.

Denne testen er ikke vitenskapelig. I knall og fall er det mange tilfeldigheter som rår. Det er for eksempel forskjell på hvilken vinkel telefonen treffer bakken i. Det du får her er altså et inntrykk av hva telefonene tåler. Det virker sannsynlig at rekkefølgen ville blitt lik dersom vi testet igjen, men helt sikkert er det ikke.

Her er utfordringene

  • Vi velter en kaffekopp og skyller mobilene med vann
  • Fall fra fire meter
  • Vintersimulator: Vi legger mobilene i fryseren
  • Troppeløp med hæren
  • Senking én meter under vann
  • Overkjøring med stridsvogn

Kun én mobil overlevde nesten alle strabasene.

Se videoen TV 2 hjelper deg laget fra testingen her:

1. Fuktighet

Vi søler kaffe, og skyller av med vann

Mange uskyldige telefoner dør hvert år av sølte drikkevarer. Vi har skylt telefonene med en kanne kaffe, og rent kaldt vann.

Denne hverdagsutfordringen tålte alle telefonene godt. Det skal de også. Den lavest sertifiserte telefonen i testen er Nokia 3720, som kun er vannavvisende. Den ble kun testet for å tåle å bli skyllet i vann, noe som gikk uten prolbemer.

Vi går videre til neste test.

Bestått:
Samsung B2710 Xcover
Nokia 3720
Motorola Defy
Sony Ericsson Xperia Active
Simonsen Freeway F510
Sonim XP3300 Force
Stryk:
Alle telefonene overlevde denne testen

2. Støt

Vi mister telefonene fra fire meters høyde

Simonsen F510 Freeway er den eneste norske telefonen i testen.
Også Sony Ericssons Xperia Active falt fra i støttesten.

Det er kun to av telefonene i testen som lover å tåle knall og fall: Sonim XP3300 Force og Simonsen F510. Men det stoppet oss ikke i å teste alle seks.

Dette er en hard test. Fire meters høyde er forholdsvis mye, og vi forventet at denne slipphøyden ville bli vanskelig for også de mest robuste mobilene i testen.

Etter å ha sluppet telefonene i bakken , måtte både Simonsen F510 og Sony Ericsson Xperia Active legge på røret. Skjermen i Xperia Active knuste, mens Simonsen F510 begynte å oppføre seg veldig rart. Telefonen lot seg fortsatt skru på, men den mistet dekning og det fungerte kun unntaksvis å ringe ut.

Av disse to er det kun Simonsen-telefonen som skal tåle støt, men fall på fire meter er mer enn også denne i utgangspunktet er testet for. Sony Ericsson Xperia Active er ikke markedsført som støtsikker i det hele tatt.

Vi synes det teller ekstra negativt at Simonsen som faktisk skal tåle støt var den første til å falle fra. Simonsen F510 er dermed testens taper.

Bestått:
Samsung B2710 Xcover
Nokia 3720
Motorola Defy
Sonim XP3300 Force
Stryk:
Sony Ericsson Xperia Active
Simonsen Freeway F510

3. Kulde

Telefonene tilbringer natta i fryseren

Hvilke temperaturer mobiler kan tåle har vært mye i fokus etter to kalde vintre. Vi puttet de gjenværende telefonene i fryseren, for å se om de overlevde en natt i rundt 18 kuldegrader.

Mellom 0 og 40 varmegrader er som regel det en mobil skal tåle i bruk. Ofte utvides området med ti grader i hver ende når vi snakker om lagring. Noen av telefonene i denne testen skal tåle betydelig mer.

Alle de fire gjenværende telefonene overlevde natten i fryseren uten problemer.

Bestått:
Samsung B2710 Xcover
Nokia 3720
Motorola Defy
Sonim XP3300 Force
Stryk:
Ingen telefoner falt fra

4. Ekstrembruk

Troppeløp med hæren

I denne testen allierte vi oss med Hæren. Under en ukelang øvelse, en såkalt "helvetesuke", utstyrte vi en tropp med de gjenstående telefonene – Nokia 3720, Sonim XP 3300 Force, Samsung B2710 Xcover og Motorola Defy.

I øvelsen skulle soldater og telefoner gjennom en løype med både gjørme og eksplosiver.

Ingen av telefonene slapp uskadd fra øvelsen. Alle får synlige skrammer på veien gjennom. To av de fire telefonene tok helt kvelden – Nokia 3720 og Samsung B2710 Xcover. De inneholdt blant annet mye vann når løpet var ferdig.

Nokia 3720 våknet riktignok til live igjen etter at testen var ferdig. Vannskadene var synlige på skjermenen, og når vann først har kommet til elektronikk dukker det som regel opp problemer i ettertid. Vi er altså er usikre på hvor lenge Nokias telefon ville levd etter denne testen. Til å være telefonen med den laveste sertifiseringen i testen har den likevel imponert oss.

Bestått:
Motorola Defy
Sonim XP3300 Force
Stryk:
Samsung B2710 Xcover
Nokia 3720

5. Vann

Slippes en meter under vann

Motorola Defy skal egentlig tåle vann - men mye slitasje i resten av testen gjorde at den ga seg under én meter vann til slutt i testen.

Motorola Defy og Sonim XP3300 Force var de to telefonene som gjensto til sist i testen.

Begge telefonene skal tåle nedsenking i vann. Sonim skal tåle en time på to meters dyp, mens Motorola Defy skal overleve én meters dybde i en halvtime.

På dette tidspunktet hadde likevel telefonene vært gjennom mye. Derfor var det slett ikke sikkert at de ville tåle det de i utgangspunktet er sertifisert for.

For å ikke presse telefonene for hardt, ga vi dem kun ett minutt på én meters dyp. Det er likevel nok til å ta livet av Motorola Defy.

Motorola Defy har i testen blitt utsatt for mye mer enn den skal tåle, og holdt ut nesten helt til sist. Derfor får Motorola Defy det første store smilet i denne samletesten.

Sonim XP3300 Force gjenstår som eneste telefon før siste test.

Bestått:
Sonim XP3300 Force
Stryk:
Motorola Defy

6. Umulig?

Kjøres over av en CV-90 stormpanservogn

Sonim XP3300 Force tåler nesten alt, bortsett fra å bli overkjørt av en panservogn.

Kan en mobiltelefon overleve å bli overkjørt av en panservogn? Vi var ikke helt sikre, men vi prøvde likevel.

Etter at panservognen hadde kjørt over XP3300 Force var testens mest robuste telefon ubønnhørlig død. Deler av tastaturet var skjevt, batteridekselet hadde åpnet seg og hele innmaten var fuktig.

Bestått:
Ingen telefoner overlevde
Stryk:
Sonim XP3300 Force

Så langt har vi gått gjennom hvor robuste telefonene er. Det er likevel ikke det eneste som teller når du skal kjøpe ny telefon. Brukervennlighet og pris er også viktig.

Se hvilke av telefonene som er best i hverdagsbruk på Mobilen.no..

annonse