Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestLian Li Pitstop T60

En flatpakket perle

Lian Li er kjent for fin design, men dette kabinettet er ikke noe for enhver smak.

Introduksjon

Vi har testet mange kabinetter over årenes løp her på Hardware.no, og vi tester også mye annet artig utstyr som for eksempel prosessorer, hovedkort, RAM-brikker og harddisker. Men utrolig nok har vi aldri testet en testbenk før.

Selv om begrepet testbenk gjerne omfatter en serie av ulike tester vi foretar på produkter, kan en testbenk også være et veldig enkelt kabinett som gjør det lett å teste ut enkeltkomponenter. Med andre ord en slags ramme hvor maskinvaren er lett tilgjengelig uten at vi trenger å åpne kabinettdører eller knote inni trange rom.

Dagens testprodukt er laget av den velkjente kabinettprodusenten Lian Li og heter Pitstop T60. Kabinettet er enkel i utformingen, men allikevel ganske komplisert i konstruksjonen. T60 er nemlig flatpakket fra fabrikk, og vi må skru det hele sammen for at denne testbenken skal kunne holde maskinvaren vår på plass.

Spesifikasjoner
Materialer Aluminium
Farger Sort, sølv eller rød
Vifter ingen inkludert 2 x 120/140 mm ikke inkludert NB: Monteres til ekstrautstyr
Ekspansjonsspor 8 stykk, festet med tommelskruer
Støttede hovedkort ATX micro-ATX
Eksterne tilkoblinger 2 x USB 3.0 1 x eSATA Mikrofon og hodetelefon NB: Kun som ekstrautstyr
Strømforsyning Plass til én, nederst i kabinettet
Vekt 1,8 Kg
Pris Fra 570 kr

Som vi ser av spesifikasjonene er det relativt lite plass til luksuriøs maskinvare i dette kabinettet, slik som kompliserte RAID-oppsett og mange vifter. Med plass til kun tre harddisker, for ikke å snakke om den åpne løsningen uten vegger eller tak, kan vi trygt anta at dette ikke er et kabinett for hvem som helst.

Takk til Techbay.no som sendte produktet til test.

Førsteinntrykk og utseende

Rett ut av den tynne esken er det kun et virrvarr av metallplater, gummifester og et lite hav av skruer i alle mulige størrelser og fasonger som møter oss. Det er fullt mulig å prøve seg på monteringen uten noen forkunnskaper, men skal du da klare å sette sammen noe som likner på bildene må du være et geni av en annen verden.

Vi andre dødelige må bare svelge alt vi har av maskulin stolthet og ta bruksanvisningen fatt. Vi tok noen bilder under den hasardiøse monteringsprosessen og resultatet ser dere under (trykk på bildene for full størrelse).

Etter 14 operasjoner har vi ikke kommet langt

Etter 31 operasjoner er vi godt i gang

Etter 42 operasjoner tar kabinettet form

Etter 67 operasjoner er vi endelig i mål

En drøy time etter at vi fant frem skrutrekkeren satt vi igjen med noe som likner en fullverdig testbenk. Den nydelige materialkvaliteten til dette kabinettet gjør resultatet i all sin råhet faktisk ganske pent. De sortlakkerte aluminiumspanelene passer perfekt sammen, og konstruksjonen virker gjennomtenkt.

I front er det en knapp til å slå av og på maskinen, samt en resetknapp. Det er også noen hull til ymse tilkoblinger, slik som eSATA, USB og lyd, men panelet som passer inn her er ekstrautstyr. Vi har faktisk ikke funnet denne enheten i en norsk butikk enda.

Det er et stort håndtak som strekker seg over hele toppen av T60, noe som kommer godt med når du skal flytte rundt på hele kabinettet med innhold. Selv med masse maskinvare på plass gikk dette lett som bare det, og vi synes det hele fikk en fin balanse. Vi ble ikke redde for at noe skulle ryke eller bøye seg, noe som sier litt om kvaliteten i konstruksjonen.

Slik ser altså Lian Li T60 ut bakfra, og vi kan se en metallfot som sørger for at kabinettet står stødig i bakkant. Vi teller hele åtte ekspansjonsspor der hovedkortet sitter, noe som bør gi oss plass til selv de heftigste skjermkort-oppsettene.

Når det gjelder luftflyt er dette vanskelig å forutsi. Siden det ikke finnes noen vifter som vil sørge for å forsyne prosessor, hovedkort, harddisk og skjermkort med kald luft, mistenker vi at dette vil føre til litt høyere temperaturer enn i de fleste kabinetter. Det vil i tillegg bli veldig støvete over tid, så det gjelder å ha en støvsuger eller litt luft på boks i nærheten.

Installasjon

Når vi først har gjort grovjobben med å montere kabinettet går installasjonen av maskinvare ganske greit. Det er ingen dører som skal av eller noen skruer som må løsnes før vi kan begynne på moroa.

På brettet til hovedkortet er det klart for montering. Selve brettet kan løsnes med tommelskruer dersom du skulle ønske dette, men det burde ikke være nødvendig. Dersom håndtaket skulle plage deg når du monterer maskinvare kan dette også lett fjernes.

Strømforsyningen festes i bunn av kabinettet, sammen med harddiskrammen. Kablene stikker ut på fremsiden, og disse blir vanskelig å skjule. Siden vi benytter en modulær strømforsyning ble det heldigvis ikke mange kabler liggende og slenge.

Ekspansjonskort slik som skjermkort smetter lett på plass. Med kabinettets utforming er det faktisk ingen begrensning på hvor lange disse kan være, og da har vi muligheter for bygge en helt rå gaming-maskin uten at det blir trangt om plassen.

Det finnes få muligheter for å skjule kabler med testbenken til Lian Li. Her blir det meste blottet, og liker du det ikke blir du pent nødt til å se etter en annen plass å oppbevare maskinvaren.

Harddisker og optiske enheter

Det finnes ingen form for skrueløs montering i T60, men noen praktiske løsninger er det allikevel. Harddiskene festes inni en ramme på undersiden av kabinettet som lett kan dras ut og inn ved å løsne på to tommelskruer. Når det kommer til optiske stasjoner, festes disse på undersiden av hovedkortbrettet.

Generelt sett kan vi si at T60 byr på både den enkleste og mest kompliserte monteringen vi har sett til dags dato. Det tar lang tid å sette sammen selve kabinettet, og er du hverken byggingeniør eller et geni må du dessverre ty til bruksanvisningen.

Men på en annen side er det veldig lett å bytte ut maskinvaren del for del når kabinettet på et mirakuløst vis er ferdig montert. For de som liker å teste ut nye datakomponenter (inkludert oss testskribenter i Hardware.no) er dette et stort pluss.

Termiske egenskaper

Vi har satt inn den maskinvaren vi tidligere kun har brukt på mATX-kabinetter. Dette er for å kunne sammenlikne mATX-kabinetter med de litt større midi- og fulltower-kabinettene som også støtter ATX-standarden. Vi har som vanlig kjørt noen runder med krevende programmer, og her er oppsettet vi brukte:

Testoppsett -
Hovedkort Gigabyte GA-P55M-UD4
Prosessor Intel Core i5 760 (Kjøler: Intel stock)
Skjermkort ATI Radeon HD 5830
Harddisk Western Digital Caviar Black 640 GB
Strømforsyning Corsair HX 650 W

Siden det ikke følger med en eneste vifte til dette kabinettet vil det nok ikke bli mye luftflyt rundt maskinvaren annet enn det vifta til prosessoren og skjermkortet skaper. På en annen side er det heller ikke noen vifter eller kabinettåpninger som setter begrensning på mengde tilgjengelig luft.

Først av alt er det helt sikkert mange som vil undre seg over hvordan idle-temperaturen på prosessoren kan være lavere enn romtemperaturen ved noen av kabinettene. Dette er ganske enkelt fordi temperatursensoren i prosessoren viser forskjøvede verdier.

Dette er veldig vanlig, og den eneste måten vi kan være 100 prosent sikker på hvilken temperatur prosessor-kjernen har, er ved å bruke eksterne målerverktøy. Dette fører igjen til et helt nytt sett med problemstillinger, så vi har istedet valgt å gjengi de temperaturene som prosessoren melder.

Resultatene

Det kommer klart frem av grafene at temperaturene til prosessoren, hovedkortet og skjermkortet alle er ganske høye når maskinen ikke jobber noe særlig. Men ved full last over lengre tid begynner den åpne løsningen å bli mer effektiv, og T60 er ikke lenger blant værstingene.

Vi tror dette kan ha noe å gjøre med at tilgangen på kald luft er ganske laber når viftene til skjermkortet og prosessoren kjører sakte. Når de derimot øker farten på grunn av høyere temperaturer utnytter kjølerne bedre at det ikke finnes noen vegger eller andre vifter som sperrer for omringende kald luft.

Når det gjelder harddisktemperaturer, så må vi trekke frem det faktum at kalde harddisker ikke nødvendigvis er bedre enn varme harddisker. Google gjorde en massiv undersøkelse på akkurat dette. Temperaturene vi ser i dag er allikevel litt i høyeste laget for en god levetid på diskene. Enda verre hadde det blitt med flere harddisker installert.

Støy

Siden det ikke følger med en eneste vifte til Lian Li T60, er selve kabinettet helt lydløst. Men mangelen på vegger og tak gjør også at lyd fra maskinvaren høres veldig godt. Det følger med gummifester til harddiskene som skal hindre at lyden fra disse forplanter seg så lett i metallet, men det hjelper egentlig ikke så mye.

Konklusjon

Lian Li T60 er tilsynelatende ikke et kabinett alle bør ha på gutterommet, men er heller kun laget for de spesielt interesserte, meget spesielt interesserte. Dagens testprodukt utfordrer ideen om at et kabinett bare er en boks du oppbevarer maskinvaren i. Dette "kabinettet" er heller en veldig mobil ramme du kan montere maskinvaren på.

Når det gjelder de termiske egenskapene til T60 blir vi ikke akkurat overbevist. Ved full last skaper vifta til prosessoren og hovedkortet nok flyt og turbulens til at temperaturene er lave. Men når viftene roer seg stiger temperaturene raskt, og da kan det være lurt med en ekstra vifte eller to som skaper en bedre luftflyt.

Det vi vil trekke frem som mest positivt er utvilsomt den solide og lekre gjennomføringen i designen. Kabinettet byr på en skikkelig monteringsjobb, men har du en liten nerd i magen er det faktisk bare moro.

Noe av det negative med T60 er at både ramme til ekstra vifter og eksterne tilkoblinger er ekstrautstyr som vi enda ikke har funnet i Norge. I tillegg synes vi at Lian Li har valgt unødvendig mange forskjellige typer skruer i dette byggesettet. Ved lite tung aktivitet blir også kompnentene og spesielt harddiskene varme.

Lian Li T60 er en testbenk, enkelt og greit. Dersom du oppgraderer, bytter og monterer maskinvare på en daglig eller ukentlig basis kan dette være et lettvint alternativ til et tradisjonelt kabinett, og vi vil absolutt anbefale det. Men hvis miksing og triksing med maskinvare ikke er din yndlingshobby bør du rett og slett styre unna.

+  Lekker design
+  God kvalitet i konstruksjon og materialer
+  Lettvint å montere og demontere maskinvare


-  Mye arbeid å sette sammen
-  Høye temperaturer, særlig på harddisk
-  Ekstrautstyret burde fulgt med, og er ikke tilgjengelig i Norge

Andre alternativer

Det finnes ikke så mange andre testbenker på markedet i samme stil som Lian Li T60, men dersom det er et åpent kabinett du er ute etter, kan også Antec Skeleton være et godt alternativ.

Dette kabinettet er dobbelt så dyrt, men her får du med vifter, eksterne tilkoblinger og litt mer beskyttelse mot elementene. Det er derimot ikke like enkelt å bytte maskinvare i Skeleton, og det er mye plast i konstruksjonen.

annonse