Til hovedinnhold

Portal 2 (Multi)

Om du ikke har hørt om Portal så har du enten blitt kidnappet av en mellomamerikansk paramilitær bevegelse – i så fall vil jeg ønske deg velkommen tilbake i frihet – eller rett og slett ikke vanket noe særlig på Internett de siste årene. Her snakker vi ikke bare om et spill, men også et fenomen og en landeplage.

En ny og modig verden

Portal handlet om å skyte blå og oransje portaler rundt omkring, for så å finne ut hvordan du glupest hopper gjennom en av dem, for å sprette ut den andre og dermed ende opp der du vil. Omgivelsene var sterile og kliniske, historien var knapp, og utover de strålende monologene til skrulledatamaskinen GlaDOS var mye av sjarmen det du gjorde den til selv. Det var et enkelt spill.

Sånt holder ikke om man skal overbevise folk en andre gang, særlig ikke om man kaller seg Valve og er kjent for å ha utgitt noen av de stolteste spillseriene i senere tid. Derfor har den første timen av Portal 2 mer handling enn hele forgjengeren til sammen, og fokuset er på å gjøre dette til noe mer enn spennende fysikklek.

Nye verktøy

Valve har gjort en strålende jobb. Portal gjorde egentlig alt det kunne med de verktøyene som var tilgjengelige. Utviklerne har heldigvis forstått at de må se videre, og selv om Portal 2 ikke er det modigste prosjektet der ute så gjør det nok. Beslutningen om å bygge et ordentlig rammeverk rundt kjernemekanismene med portaler viste seg å være strålende.

Introduseringen av nye verktøy som væsker med ulike egenskaper og andre finurligheter har gitt gåtene en ny dimensjon. Det samme har helt nye, større omgivelser. Sistnevnte er ikke helt optimalt, ettersom man rett og slett kan rote seg bort til tider, men det blir aldri så problematisk at det spenner bein på deg. Dessuten har spillet en helt fantastisk samarbeidsmodus som virkelig løfter det til nye høyder.

Bedre enn forgjengeren

Portal 2 er utfordrende, og balanserer hårfint mellom å gi deg inntrykk av å være djevelsk glup og fryktelig teit om hverandre. Vet du løsningen på en gåte så er den for det meste overkommelig å utføre, og begrensningene ligger mellom ørene heller enn hvor treffsikker eller kjapp du er med styrestikka. Dette spillet skaper neppe like mye oppstyr som forgjengeren, men er noen gode hakk bedre. Inkluderingen av en fungerende historie er bare en av mange ting som gjør at alle burde prøve et av årets virkelige storspill.

Vi spilte Portal 2 i Valves kontorer i Seattle. Turen dit og oppholdet ble betalt av utgiver EA.

Dom PC/X360/PS3: 9/10 KLASSISK

Finn beste pris på Portal 2 i Prissøk.

Vil du vite mer?
Les hele anmeldelsen av Portal 2 på Gamer.no

Les også
Disse PC-spillene er suverene julegaver
Les også
Anmeldelse: World of Tanks
Les også
Disse spilltalene gir deg frysninger
Les også
The Witcher 2: Assassin of Kings (PC): Den beste spillopplevelsen du får i år?
Les også
Anmeldelse: Cargo: The Quest for Gravity (PC)
Les også
Slik ser Mass Effect 3 ut
Les også
Anmeldelse: Hector: Episode 1 (PC)
Les også
Blir mai årets spillmåned?
Les også
Might & Magic: Clash of Heroes HD (PS3 / X360)
Les også
Er dette spillet kunst eller racing?
Les også
Dynasty Warriors 7 (PS3 / X360)
Les også
De 5 beste skytespillene i tredjeperson
Les også
Shift 2: Unleashed (X360/PS3)
Les også
Swarm (X360 / PS3)
Les også
Disse spillene kommer i april
Les også
Crysis 2 - Fremdeles skarpladd
Les også
Bygg en topptrimmet spill-PC
Les også
PixelJunk Shooter 2 (PS3)- Som å leke med et kjemisett
Les også
Anmeldelse: Bulletstorm
Les også
Dette spillet blir garantert en suksess
annonse