Til hovedinnhold

Ovi Maps

Slik ser hovedmenyen i Ovi Maps ut. Her har vi lagt til noen tjenester. Av en eller annen grunn får vi kun lagt til fire tjenester før menyen er full.
Slik ser navigeringsvisningen ut med dempede farger, såkalt nattmodus.
Einar Eriksen noterer for harde livet under testing av navigasjonsapps.
Enkelte bygninger stikker opp av kartet, men stort sett er det flatt.
Slik er fargeskjemaet i dagmodus.
Det fins haugevis av tjenester for Ovi Maps. Dessverre er dette nettjenester som ikke lar seg synkronisere. Dermed kan det fort koste deg mye å bruke disse tjenestene i utlandet.
Store skjermer og enklere menysystemer er viktige momenter. Her applikasjonen Ndrive på en Android-telefon med stor skjerm.

Det skapte bølger da Nokia fjernet abonnementsavgiften på sin navigasjonsløsning, Ovi Maps, i fjor. Flere av konkurrentene ble spådd en dyster fremtid, fordi det som før var en premiumtjeneste med høye priser plutselig var blitt gratis.

Konkurrentene fins fortsatt, og enkelte nye løsninger har kommet til. Ovi Maps er imidlertid fortsatt gratis og vi tar en nærmere titt på programvaren som er inkludert med de fleste av dagens Nokia-telefoner.

Les også: Gratis navigasjon fra Nokia

Du trenger Ovi-konto

For å få hentet ned kart og stemmer må du ha registrert konto hos Nokias innholdstjenester. Dette må du uansett ha for å få maksimalt utbytte av en Nokia-telefon.

På navigeringsfronten er Ovi Maps en av de bedre appene vi har vært borti. Her får vi gode treff på det meste vi søker etter, men i frakoblet modus fungerer ikke autofullfør. Dermed må vi skrive inn hele gatenavnet, og satse på at gaten fins i kartene.

Svært god stemmeguiding

Når du har søkt opp riktig mål er det bare å sette i gang, og her får du knallgod guiding. Stemmeguiden er en av de aller beste vi har hørt, og du får rolig beskjed om hvor du skal kjøre eller gå, og instruksjonene oppleves aldri som forvirrende.

Ovi Maps informerer i god tid om fotobokser som kommer, og den viser også tydelig hvor fort du kan kjøre forbi fotoboksen med et skilt på skjermen. Om du ønsker det kan du også få ekstra hjelp til å holde fartsgrensen - i Ovi Maps kan du nemlig aktivere en funksjon som finner ut om du kjører for fort. Blir gasspedalen for tung maser telefonen fortløpende om at du må kjøre saktere.

Gode kart

Kartvisningen er forholdsvis god og enkel å følge. Enkelte steder ser du hele bygninger i kartet, men stort sett er det gater som gjelder.

I tunneler simulerer Ovi Maps at du kjører videre i den hastigheten du hadde på vei inn, men da vi testet dette bommet appen plutselig på veien vi kjørte på et lite stykke inn i tunnelen. Det samme skjedde med flere av de andre appene vi testet. Tunnelen vi testet i var en middels lang tunnel som har vært i kartene i flere år.

Dermed kan du ikke uten videre stole på å få riktige instrukser i tunneler med Ovi Maps.

Mange gratistjenester

En annen ting vi liker svært godt er det store utvalget av tilleggstjenester som tilbys av appen. Her kan vi få værvarsel for målet, Lonely Planet kan fortelle oss at "Oslo puts the nice in ice" og med Bookatable kan du reservere bord på restaurantene du nettopp har lest om i Lonely Planet eller Michelin-guiden som også er inkludert.

Dette er stort sett internettjenester, så derfor bør du være litt forsiktig med disse om du reiser utenlands. Vi hadde vært mer fornøyde med tjenestene dersom vi kunne synkronisere dem før reisen. Desverre er det et stykke mellom Michelin-restaurantene i Norge, og dermed virker flere av tjenestene mer aktuelle for utenlandsreiser.

Til tross for at de ikke lar seg synkronisere blir vi likevel imponert over utvalget og mangfoldet. Nettsøk er også inkludert dersom du bruker Ovi Maps i såkalt tilkoblet modus, som betyr at applikasjonen genererer datatrafikk. Vi ville vært litt forsiktig med dette i utlandet.

Alt i alt er Ovi Maps et svært godt supplement til en Nokia-telefon, men vi mener at skjermstørrelsen på mange av telefonene. Det skal også sies at Symbian-plattformen er i ferd med å bli erstattet av Microsofts Windows Phone 7 mot slutten av året.

Kommer for Windows Phone 7

I alle tilfeller mener vi at både Apples iOS- og Googles Android-systemer er mer brukervennlige, så vi ville ikke kjøpt en telefon spesifikt for å bruke Ovi Maps i dagens mobilverden.

Tidligere i år sa imidlertid Nokia-sjef Stephen Elop at en av tingene Nokia ville bidra med i samarbeidet med Microsoft, var tjenester. Nylig bekreftet også Elop at Ovi Maps ville komme for Windows Phone 7. Bekreftelsen kom i Nokias egen blogg, Conversations. Det kan altså være fornuftig å vente litt dersom du vil ha den beste gratisnavigasjonen på en plattform som er skikkelig brukervennlig.

Les tester av de siste Symbian-telefonene

Mer om
annonse