Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSennheiser HD 820

Himmelsk lyd fra Sennheisers nye toppmodell

Møt de lukkede hodetelefonene som låter som de er åpne.

Sennheiser har gjennom flere år hatt sin HD 800-serie som en slags toppmodell for mannen i gaten – selv om de lager hodetelefoner som koster opp mot en halv million kroner.

Disse har vært såkalt åpne klokker, som betyr at du har hatt et noe begrenset bruksområde om du ikke vil plage andre med hva du hører på – eller bli forstyrret av bråk fra omgivelsene.

Under årets CES-messe fikk vi en liten smakebit på den nyeste modellen i denne serien, HD 820, og nå har de endelig ankommet testbenken vår.

Det er to betydelige ting som skiller denne modellen fra forgjengerne: Den har nå et lukket design, og prisen har blitt mye stivere.

I skrivende stund ligger prisen på over 22 000 kroner, hvilket er nesten 10 000 kroner mer enn dagens, åpne HD 800S-modell.

Klare likhetstrekk

Putene kan enkelt tas av for rengjøring.

Når du pakker ut de nye HD 820-hodetelefonene vil du raskt oppdage at Sennheiser ikke har gjort noen enorme endringer på designen sammenlignet med tidligere modellene.

Fortsatt er selve klokkene gigantiske, og er formet som en slags D med innsyn til baksiden av elementet. Likevel er det noen endringer som avslører at dette er en ny variant av serien.

Du kan nemlig ikke fysisk ta på elementene i klokkene lenger. De er nå gjemt bak et skall av sort hardplast med et distinkt mønster. Klokkens ringradiatortransduser er fortsatt beskyttet, men nå er metallgitteret skiftet ut med buet glass. Så det særegne preget de tidligere HD 800-ene har hatt på utseende, lever i alle høyeste grad videre med denne modellen.

Samtidig så beholder Sennheiser en god del av løsningene rundt selve klokkene, som for eksempel den spesielle feste- og hode-bøylen. Riktignok har denne fått en annen farge enn hva den for eksempel HD 800S har på sin tilsvarende feste-bøyle, og den har blitt noe mer strømlinjeformet, men fra avstand er det visuelle inntrykket mye det samme som før.

Litt varmere å ha på seg

Stoffet på putene gir bedre lydtetting mot hodet enn før. Men det gjør også klokkene varmere.

Også putene til dette nye hodesettet er enorme, akkurat som tidligere. Forskjellen ligger imidlertid i materiale som brukes. Siden dette er en lokket konstruksjon krever det et mer tettende materiale enn «fløyelen» som har blitt brukt hittil.

I stedet bruker selskapet angivelig mikrofibermateriale på den delen av putene som treffer hodet ditt. Etter vår mening fremstår dette materiale mye på samme måte som alcantara, som du for eksempel finne i setene på en del biler.

Det samme stoffet finner vi også i hode-bøylen, og takket være materialets høyre friksjon sitter de godt mot hodet, og ramler ikke lett av dersom du beveger raskt på hodet.

Fortsatt er dette et hodesett som er meget komfortabelt å ha på hodet, men det skal sies at siden dette er en lukket konstruksjon, blir vi litt varmere på ørene etter lengre tids lytting. Dette er ikke noe vi opplever med for eksempel dagens HD 800S-modell.

Er ikke helt lydtette

Klokkene har godt med rom for ørene, så her vil de aller fleste oppleve at klokkene sitter langt på utsiden av ørene. Et problem med dette er likevel at du kan oppleve lekkasjer til de rundt deg. De bygger nemlig ganske mye ut til sidene, så har du et veldig «rundt» hode vil du mer lekkasjer.

Klokkene er meget komfortable å ha på seg, selv om de kan bli litt varme over lengre tid.

I løpet av denne testen har klokkene sittet på hodet til flere i redaksjonen, og gjengs for alle er at vi merker at klokkene lekker noe lyd når du spar på litt ekstra med volum. Sitter du ved siden av noen, vil de ganske enkelt kunne høre hva du lytter til når volumet jekkes mye opp.

Motsatt vei er du ikke like plaget. I øyeblikket foregår det bygningsarbeider rundt ørene på oss her i lokalene i Akersgata, og det skal svært lite volum til før dette stenges ute.

Krever forsterker

Sennheiser HD 820 er fortsatt en klassisk hodesett med kabel, og i esken kan vi velge mellom en balansert kabel med fire pins XLR-plugg, en kabel med minijack eller en kabel med standard jackplugg.

Hodesettet har ikke blitt noe mindre lett å drive siden sist vi testet HD 800 S, så går du med planer om å bruke disse direkte på telefonen din, kan du bare glemme det først som sist.

Det følger med flere ulike kabler. Blant annet enn XLR-variant

Likevel får vi ganske så gode opplevelser allerede på en lomme-DAC i form av en RHA Dacamp L1. Her får du ganske bra med bass, selv om det fortsatt er mer å gå på før hodetelefonene låter på sitt aller beste.

Vi testet også med en kombinasjon av en rimeligere DAC- og forsterkerløsning for vi avsluttet med Sennheisers HDV 820. En forsterker som er laget for disse hodetelefonene. Som også koster over 20 000 kroner.

Likevel må vi si at selv med en enkel lomme-DAC vil disse klokkene gi deg mye lytterglede, selv om de sultefôres noe versus de kraftigere, stasjonære alternativene.

For en lydkvalitet!

I skrivende stund koster altså disse hodetelefonene deg over 22 000 kroner. Det er hinsides all fornuft for de aller fleste av oss, hvor du for eksempel kan slippe unna med «kun» 12 500 kroner for dagens HD 800S-modell.

Men det Sennheiser gjør her, er først og fremst å lage en ekstremt rå lydopplevelse, som etter vår mening er fullt på høyde med HD 800S, og som i tillegg er pakket inn i lukkede hodetelefoner.

Kabelen kan enkel kobles fra selve klokken.

Bare det å kunne få servert en så åpen og dynamisk lyd, hadde vi ikke trodd på forhånd at var mulig. Da vi fikk en smakebit i Las Vegas tidligere i år, var allerede gåsehuden på vei å bli lokket frem. Nå er den nærmest konstant.

Stereoperspektivet du får levert av disse virker nesten endeløst, og det hele er velbalansert og kontrollert – akkurat som man vel burde kreve av hodetelefoner i denne klassen.

Sammenligner vi for eksempel med Sony' Z1R-modell, som koster omtrent det samme, vil vi si at Sennheiser gruser disse på flere området, og spesielt hvor luftig og detaljert musikken kommer ut.

HD 820 er kanskje aller best på klassisk musikk, hvor du kan sitte med øynene lokket og plassere de ulike instrumentene foran deg. Diskanten er klarere og skarpere enn noe annet vi har hørt, samtidig som kontrabassen virkelig kan vise pondus uten at den blir dominerende.

Også jazz er noe disse klokke liker spesielt godt, hvor en brutal ærlighet avslører innspillingskvaliteten så det virkelig synger etter. Sjelden har stemmen til Louis Armstong vært med nyansert og raspede, og B.B. Kings karakteristiske særpreg på gitar er klart som krystall.

Lyden er ganske så nøytral, selv om spesielt mellomtonene fremheves noe i enkelte tilfeller. Resultatet er et hodesett som vil mestre de fleste sjangere. Bassen er kraftig og rapp, og går nokså langt ned. Men dette er ikke hodesettet for deg som leiter etter en brutal bass. Den er helt klart tydelig og potent, men er balansert mot resten av spekteret.

Som vi var inne på, er dette et hodesett som gjør at dårlige innspillinger blir tatt på fersken. Men de blomstrer også desto mer jo bedre kvaliteten er. Stemmen til Kari Bremnes gir brutale frysninger nedover armer og rygg, og det samme gjør gitaren til David Gilmour.

Oppsummering

Sennheiser HD 820 er et helt rått produkt.

Disse nye hodetelefonene har noen svakheter, som for eksempel en helt avskrekkende pris. De lekker også en del lyd om du er glad i vri godt i volumhjulet, samt at de kan bli litt varme å ha på seg over tid.

De to siste svakhetene drukner likevel helt når du setter på musikk. Til 22 000 kroner er det lov å være særs kresen og forventningsfull til hva som leveres, men vi må si at HD 820 innfrir så det synger etter.

Lyden er like imponerende og luftig som den du får servert fra dagens HD 800S – og det fra en lukket hodetelefon. Du kan med andre ord høre på ganske høy musikk uten at det plager sidemann på jobbe nevneverdig, noe som er helt umulig å få til med H 800S.

Alt i alt leverer Sennheiser over det vi forventet på forhånd med sine nye HD 820. De har klart det mesterstykke med å få en lukket hodetelefon til å låte minst like bra som en åpen løsning. Og som alltid koster det å være tidlig ute med ny teknologi, for dette er virkelig som legger listen aller andre produsenter må hoppe etter.

Alternativer

Beyerdynamic DT 1770 PRO
Kremlyd til under 5000 kroner

Beyerdynamic DT 1770 PRO

fra 4480:-

En av våre absolutte favoritter når det kommer til hodetelefoner er dette settet her fra Beyerdynamics. Her får du et hodesett som fint kan måle krefter med langt dyrere alternativer, og som ikke minst er langt hyggeligere priset enn dagens testkandidat. I denne prisklassen skal du etter vår mening leite lenge etter noe alternativ som låter like ærlig og åpent som disse. Og de er dessuten meget behagelige å ha på seg, samtidig som det er godt med reservedeler å få kjøpt dersom uhellet skulle være ute.Her leser du hele testen av Beyerdynamics DT1770 »

Sennheiser HD800 S
Spar 10 000 om du ikke behøver å plage noen

Sennheiser HD800 S

fra 18990:-

Sennheiser har i flere år laget HD 800, og HD 800S er nok den beste utgaven av hodetelefonen som er åpen. Om du ikke trenger å ta hensyn til hverken naboer eller sidemann når du hører på musikk, vil du ha mulighet til å spare nesten 10 000 kroner på dette sette, som etter vår mening ikke henger tilbake på lydkvalitet for HD 820. Da har du tross alt penger til over, mer enn nok til å få sikret en skikkelig DAC og forsterker til klokkene – om du allerede ikke har det fra før.Les testen av hodetelefoner til over 10 000 kroner hvor HD 800S vinner »

Sennheiser HD 820
9.5
Imponerende

Sennheiser HD 820

Fordeler

 • Krysse av
  Helt rå åpenhet
 • Krysse av
  Helt rått stereoperspektiv
 • Krysse av
  Store og komfortable puter
 • Krysse av
  Gnistrende lydkvalitet
 • Krysse av
  Gnistrende dynamiikk
 • Krysse av
  Flere ulike kabler med i esken
 • Krysse av
  Putene kan enkelt demonteres for rengjøring

Ting å tenke på

 • Bytt
  Dyre
 • Bytt
  Lekker noe lyd når du spiller høyt
 • Bytt
  Blir litt varme å ha på seg over tid
annonse
Sennheiser HD 820 Over-earI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Les også
Sony WH-1000XM3: Nå er det ingen tvil: Sony er kongen av støydemping
Les også
Westone W80 + Westone Bluetooth Cable: Svindyre, men fantastiske, high-end-ørepropper
Les også
Hodetelefoner for gaming til under 1000 kroner: God lyd og fine funksjoner til under 1000-lappen
annonse