Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestNvidia GeForce GTX 980 Ti

Leverer god ytelse – i 4K!

Trodde du ikke 60 FPS med høye innstillinger var mulig i 4K? Tro om igjen...

Innledning

Denne uken slapp Nvidia et splitter nytt skjermkort for de aller mest kravstore spillerne – flaggskipet GeForce GTX 980 Ti.

Kortet bygger på storebror GTX Titan X og tar med seg dette kortets beste egenskaper ned til et prisnivå som minner mer om lillebror GTX 980.

Over de neste sidene skal vi se nærmere på alt fra temperaturer, støy og effektforbruk, men selvsagt også det aller mest interessante: ytelsen i spill.

Overrasker i 4K-oppløsning

Kanskje luktet noen av dere lunta da vi i slutten av forrige uke oppdaterte skjermkorttestbenken vår med resultater fra en håndfull spill i 4K-oppløsning. Jepp, det var selvsagt for å ha gode bakgrunnstall når vi i dag skal sette Nvidias GTX 980 Ti på prøve i blant annet 4K-oppløste spill.

Om du lurer på om Nvidias nyeste er det du trenger for endelig å rettferdiggjøre et innkjøp av en superdeilig 4K-skjerm til spillene dine, da kan du bare hoppe rett til en av spilltestene våre her:

Batman: Arkham Knight »

Battlefield 4 »

Hitman: Absolution »

Metro: Last Light »

Minner om resten av GTX-familien.

Kanskje blir du ganske så overrasket over resultatene, spesielt der vi i 4K-oppløsning har tatt oss den frihet å overklokke kortet litt, eller der hvor vi slår av kantutjevning for å låse opp det vi allerede her kan avsløre er svært pene FPS-tall – uten egentlig å gå på kompromiss med bildekvaliteten.

Det er jo likevel slik at for de aller fleste av oss er drømmen om å nyte favorittspillene våre i 4K-oppløsning fortsatt et stykke unna, selv om GTX 980 Ti – med en pris på omtrent 6800 kroner ved lansering – absolutt bringer den nærmere oss. Derfor tester vi selvsagt som alltid også de faste spillene i Full HD-oppløsning samt oppløsningen 2560 x 1600 punkter.

Det som gjør Nvidias nyeste lansering ekstra spennende er ryktene om at AMD snart er klare med splitter nye skjermkort som skal erstatte dagens Radeon 200-serie fra høsten 2013. Lite vites om ytelsen til disse kortene foreløpig, men når Nvidia velger nettopp GTX 980 Ti til å forberede seg på konkurransen er resultatene vi skal se over de neste sidene muligens en god pekepinn på hva de forventer.

Kjent utside

Du skulle finne det du trenger av tilkoblinger bak her...

Utvendig er det umiddelbart lite som ser ut til å skille GeForce GTX 980 Ti fra GTX 980. Når vi får det opp av esken finner vi det samme designet med lik vifteløsning og den samme sorte kjøleplaten bak.

Videre er dagens kort utstyrt med hele tre DisplayPort 1.2-utganger, så vel som én utgang hver til HDMI 2.0 og DL-DVI. Med såpass mange DisplayPort-utganger bør det ikke være noe problem å få koblet til en G-Sync-skjerm, som det nye kortet selvfølgelig støtter.

Det som taler aller mest for hvilken ytelse vi kan forvente oss av kortet, sett fra utsiden, er PCI-E-strømkontaktene. Kortet har nemlig to stykker med henholdsvis seks pluss åtte pinner hver. Når vi vet hvilken ytelse det energieffektive GTX 980 leverer med 2 x 6 pinner, øker nysgjerrigheten voldsomt for hva Nvidia klarer å gjøre med enda mer energi.

Skal klare 4K i GTA V og Battlefield 4

Nvidia selv er ikke snauere enn at de sier GTX 980 Ti skal kunne kjøre populære spill som Battlefield 4 og GTA V med 4K og mer enn 30 bilder i sekundet. Videre hevder de at GTX 980 Ti skal være opptil tre ganger raskere enn GTX 680 – selskapets toppmodell fra noen år tilbake.

Over de neste sidene får vi svaret på om disse påstandene holder og mye annet.

Sammenligning og testoppsett

Stjeler fra kongen

Plass til mye teknologi på kretskortet.

Prosessorkjernen er som tidligere bygd på Nvidias Maxwell-arkitektur, som kom på markedet første gang i GeForce GTX 750 Ti. I GTX 980 Ti finner vi andre generasjons Maxwell-arkitektur, som ikke overraskende er en forbedring av første generasjon.

Nvidia har lånt mange elementer fra sitt mest velutrustede skjermkort, GTX Titan X til omtrent 10 000 kroner, noe som – uten at vi har noen egne testresultater å lene oss på – på mange måter eliminerer behovet ditt for å blakke deg totalt for omtrent identisk ytelse.

Spesifikasjonstabellen nedenfor forteller oss at kortet har 6 GB videominne klokket til effektivt 7 GHz på en 384-bits minnebuss, som betyr at GTX 980 Ti både har mer minne og større båndbredde enn sin lillebror. GTX Titan X stiller riktig nok med hele 12 GB minne, men ytterst få applikasjoner og spill utnytter dette.

Dette er en betydelig økning som vil mer enn veie opp for de noe lavere klokkehastighetene GTX 980 Ti byr på kontra GTX 980. Merk også at antallet transistorer er like mange som hos GTX Titan X, altså hele åtte milliarder, opp fra 5,2 milliarder hos GTX 980.

Når vi kommer til antallet CUDA-kjerner, som er Nvidias streamprosessorer, ser vi at GTX 980 Ti har fått 2816 av dem. Det er hele 37,5 prosent flere enn GTX 980s 2048 – og nesten like mange som storebror Titan X har med sine 3072.

Nvidia GeForce GTX 980 Ti sammenliknet med andre kort i omtrent samme klasse:

ModellNvidia GeForce GTX 780 TiNvidia GeForce GTX 980Nvidia GeForce GTX 980 TiAMD Radeon R9 290X
GrafikkprosessorGK110GM204GM200Hawaii XT
Kjernefrekvens875 MHz1126 MHz1000 MHz-
Boost-frekvens928 MHz1216 MHz1076 MHz1000 MHz
Prosess28 nm28 nm28 nm28 nm
Minnefrekvens (eff.)7000 MHz7000 MHz7000 MHz5000 MHz
Minnemengde3 GB GDDR54 GB GDDR56 GB GDDR54 GB GDDR5
Minnebusbredde384-bit256-bit384-bit512-bit
Streamprosessorer2880204828162816
Transistorer7,1 mrd.5,2 mrd.8 mrd.6,2 mrd.
TMU240128176176
ROP48649664
Typisk forbruk250 W165 W250 W-

Lurer du på hva spesifikasjonene betyr?
Med Tek Ekstra kan du lese vår store guide til hvordan skjermkort fungerer »

Testoppsett

Maskinvaren og rutinene vi tester med, samt en forklaring på hvorfor vi har valgt ut akkurat disse, er også nærmere beskrevet i en egen sak om skjermkort-testriggen vår, men her følger en kort oppsummering av de viktigste komponentene:

Vår testbenk for skjermkort.Foto: Varg Aamo, Tek.no

Til dagens testing benyttet vi den nylig lanserte driveren med versjonsnummer 353.10. De øvrige skjermkortene i utvalget, som vi sammenlikner dagens testmodell med, benytter følgende drivere:

  • AMD Radeon-kort: Catalyst 14.4
  • Nvidia GeForce GTX-kort: 340.52

Syntetisk ytelse testes med 3DMark Fire Strike 1.1 og prosesseringskraft med FAHBench 1.2. Spillytelse måles i Battlefield 4, Batman: Arkham Origins, Hitman: Absolution og Metro: Last Light. Bildeflyten måles enten med Fraps eller innebygde måleverktøy i spillene, og samtlige spilltester kjøres minimum to ganger for å sikre at vi har stabile, representative resultater.

Temperaturmålinger gjør vi med GPU-Z med mindre annet er oppgitt, og temperaturen som måles er den høyeste som oppnås under det sammenhengende testløpet av Metro: Last Light. Effektmålinger leser vi av ved stikkontakten under samme test.

Syntetiske tester

Første test er gode gamle 3DMark. Denne testen belaster hele datamaskinen for å simulere ytelse i moderne spill, og her ser vi at Nvidias oppgraderte GTX 980, eller nedgraderte GTX Titan X om du vil, kommer svært godt ut.

Med flere transistorer, flere streamprosessorer og større minnebåndbredde får faktisk vårt GTX 980 Ti hele 14 731 poeng, et resultat som er 28 prosent bedre enn det snart ni måneder gamle GTX 980-kortet vi har liggende leverer.

Enkelte mener kanskje at det ikke er nødvendig å overklokke et så kraftig kort som GTX 980 Ti, men når mange som er i markedet for dette kortet nok lar seg friste av herlig 4K-spilling, da kan en moderat overklokk være svært velkommen. 4K-spilling er nemlig ikke noen lett oppgave for skjermkort i 2015.

Derfor testet vi også GTX 980 Ti med en overklokk på 13 prosent på kjernefrekvensen samt en mindre økning av minnefrekvensen. Denne justeringen ga, som dere kan se av grafen nedenfor, gode utslag i 3DMark. Med 15 625 poeng er det overklokkede GTX 980 Ti-kortet hele 31,2 prosent raskere enn den overklokkede utgaven av GTX 980 fra Asus og hele 35,7 prosent bedre enn Nvidias referanseutgave av GTX 980.

Både med standardfrekvenser og med overklokking fikk GTX 980 Ti en overraskende god start, og vi har bare såvidt begynt.

Nå har turen kommet til FAHBench. Denne testen har ingenting med spill å gjøre, men måler først og fremst skjermkortets prosesseringsevne – noe som på ingen måte plager vårt GeForce GTX 980 Ti.

Når det settes til fysikksimulering i FAHBench, den offisielle ytelsestesten for Folding@Home-programmet, går følgelig kortet også forbi alt annet som det burde kunne sammenliknes med.

Ved implisitt oppgaveløsning oppnår GeForce GTX 980 Ti 14,2 prosent bedre resultater enn referanseutgaven av GTX 980, men det skal også sies at det kun er marginalt bedre enn den overklokkede varianten fra Asus som ligger på annenplass.

Ved eksplisitt oppgaveløsning, som er en mer krevende oppgave, er ikke marginene så veldig store. Dagens testmodell klarer likefullt å dra i land et resultat drøyt 6 prosent bedre enn det nest beste kortet i utvalget, som ikke overraskende også her er den overklokkede GTX 980-varianten fra Asus sin Strix-serie.

Batman: Arkham Origins

I første spilltest går vårt GeForce GTX 980 Ti på en aldri så liten smell mot kort det ellers skal feie av banen i de to laveste oppløsningene. AMD Radeon R9 290X, og til gru også GTX 980 ligger over nykommeren – og ikke med rent lite heller. For oss er det vanskelig å forklare smellen med annet enn dårlige drivere i startgropa, men resultatene vi får av 4K-målingen gjør det vrient å falle til ro med denne forklaringen. Som dere ser under gruser nemlig GTX 980 Ti de nærmeste konkurrentene her i den tyngste oppløsningen.

Resultatene vi får i 4K-målingen er intet mindre enn imponerende. For et par tusenlapper mer enn GTX 980 koster får du hele 30 prosent økning i FPS, og om vi justerer frekvensen en smule (nærmere bestemt med omtrent 13 prosent for kjernen og omtrent 100 MHz for minnet) øker forspranget ytterligere.

Vi kan altså allerede i første spilltest konstatere at GTX 980 Ti lar deg nyte selv krevende spill med maks detaljinnstillinger i 4K-oppløsning med en absolutt godkjent bildeflyt. Enda bedre blir det når vi slår av vår 8X kantutjevning og kun lar TXAA stå aktivert. Da fyker nemlig bildeflyten i taket og vi spiller med ett Batman: Arkham Origins i 4K med en bildeflyt milevis over det magiske 60 FPS-tallet så mange søker etter og som mange skjermkort fortsatt ikke klarer å levere i Full HD.

Ikke savnet vi kantutjevningen heller ettersom 4K-skjermen vår er så tettpakket med piksler at vi uansett ikke ser om innstillingen er av eller på når vi spiller.

Battlefield 4

I Battlefield 4 friskmeldes GTX 980 Ti for lavere oppløsninger enn 4K. Kortet tar umiddelbart ledelsen fra det overklokkede GTX 980 Strix fra Asus, og avstanden ned til nærmeste konkurrent levner liten tvil om at skjermkortfrelste med Nvidias Ti-revisjon har fått en skikkelig fristelse på bordet som faktisk gir en stor opplevd forbedring av ytelse.

Ekstra morsomt er det at nykommerens laveste registrerte bildeflyt (105 FPS) ligger foran gjennomsnittlig bildeflyt for andreplassen ved Full HD-oppløsning (100,6 FPS).

På de to «folkeoppløsningene» Full HD samt 2560 x 1600 piksler holder GTX 980 Ti et forsprang på rundt 20 prosent målt mot GTX 980, noe som absolutt må kunne kalles godkjent.

Akkurat som med Batman på forrige side ser vi også her i Battlefield at GTX 980 Ti leverer svært god bildeflyt i 4K-oppløsning. Du kan velge å sette alle innstillingene til Ultra og få en grei opplevelse. Du kan overklokke kortet et lite hakk akkurat som vi også har gjort, men alt dette gjør er å pynte litt på FPS-telleren. Den beste opplevelsen får du nemlig når du slår av kantutjevningen. Da kan du, som i Batman, nyte Battlefield 4 med øvrige effekter skrudd i taket i 60 FPS og 4K-oppløsning. Vi vet i alle fall hva vi ville valgt av 2560 x 1600 pikslers oppløsning med kantutjevning eller 4K-oppløsning uten kantutjevning...

Hitman: Absolution

Hitman: Absolution har vært med oss en stund, men er fortsatt en av de hardeste testene vi har å by på – som vises på at det er en rekke skjermkort som ikke klarer å drive det i Full HD engang. Nvidias GTX 980 Ti så dermed muligheten til å bli første skjermkort ut til å passere 60 FPS-grensen, noe det straks grep sjansen til. All respekt til Asus' overklokkete GTX 980 Strix, men med 25 prosent bedre ytelse i Full HD er dette GTX 980 Ti sin måte å pent be konkurrenten til snaue 1500 kroner mindre å pakke sammen sakene sine og forlate banen.

Ett kort vi likevel skal se litt ekstra opp for i Hitman: Absolution er AMDs Radeon R9 290X. Dette kortet, til en tredjedel(!) av prisen for et GTX 980 Ti leverer nemlig ikke så alt for gale resultater verken i Full HD eller kanskje også hakket høyere oppløsning.

For spilling i 4K-oppløsning ser det ut til at dagens kandidat fra Nvidia ikke utgjør den store forskjellen med et skille på kun 4,5 FPS ned til Radeon R9 290X. Hitman: Absolution trenger dermed fortsatt krefter fra dobbeltkjernede kort, som AMDs Radeon R9 295X for å levere en jevn bildeflyt med alle innstillinger toppet. Som nevnt flere ganger tidligere står du imidlertid fritt til å lempe på kantutjevningen for en høyoppløst og velsmurt snikmorderopplevelse i 4K-oppløsning. Det er bare at alt tyder på at du med vilje til mindre kompromisser også kan få gode resultater her med langt rimeligere kort.

Metro: Last Light

Når vi kommer til siste spilltest, Metro: Last Light, seiler vårt GTX 980 Ti atter opp på førsteplass. Her blir avstanden ned til lillebror GTX 980 dessuten relativt stor på alle målinger. Spesielt ved oppløsningen 2560 x 1600 markerer GTX 980 Ti seg som en nærmest nødvendig investering om du tenker å spille med høye grafikkinnstillinger og en levelig bildeflyt.

Metro er det absolutt mest krevende spillet vi tester med, og uansett om vi dropper kantutjevningen får vi ikke en knirkefri bildeflyt med de andre innstillinger makset samtidig. GTX 980 Ti er med andre ord ikke noe kort som temmer 4K-oppløsningen, men det hadde vi da heller ikke forventet.

Effektforbruk og temperatur

En av de virkelig spennende egenskapene ved den nye Maxwell-arkitekturen da den ble introdusert med Nvidias skjermkort i fjor var det lave effektforbruket. Mens GeForce GTX 980 har færre strømpinner enn mange tidligere toppskjermkort i samme familie, og en TDP på svært lave 165 watt, har likevel effektforbruket gått en del opp igjen med GTX 980 Ti. Kortet leveres med innganger for åtte + seks strømpinner og har en TDP på 250 watt. Når vi belaster datamaskinen som verst under spilltestingen ser vi også – som ventet av et så sprekt kort – at GTX 980 Ti trenger den økte TDP-en.

For mens vi med et GTX 980 innabords trekker omtrent 375 watt totalt for skjermkortriggen vår, sørger det nye GTX 980 Ti for at vi henter ut en hel del mer fra strømnettet når det er i aksjon i Metro: Last Light. Vi registrerte en belastning på alt fra 350 watt til over 550 watt i korte perioder. Det øvre snittforbruket under testingen lå likevel i området 475 watt. Ikke veldig imponerende, spør du oss, men så er det da også noen voldsomme krefter som er i arbeid i GTX 980 Ti.

Når vi måler temperaturen på GTX 980 Ti, som er basert på annengenerasjons Maxwell-arkitektur, blir vi ikke særlig overrasket. Ved full belastning kommer kortet opp i en noe høyere temperatur enn de andre svakere referansekortene fra Nvidia med samme kjøleløsning. Etter å ha hvilt i 15 minutter faller temperaturen på grafikkprosessoren også til et nivå som er marginalt varmere enn de øvrige referansekortene fra Nvidia.

Dette er definitivt godkjente temperaturer, kanskje spesielt med tanke på at kortets kjølevifte aldri beveget seg over 50 prosent hastighet og at støynivået hele tiden var under full kontroll og ikke hørbart over prosessorviften vår.

Merk at sammenligningen mot spesielt MSI GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr V og GTX 980 Strix OC fra Asus blir litt urettferdig i idle-grafen. Det er fordi disse kortene slår av viftene ved temperaturer under 60 celsius. GTX 980 Ti utvikler, til tross for at det er langt sprekere enn AMDs enkeltkjernede kort i R9-serien, langt mindre varme. Det kan være vedt å tenke på nå som sommeren er over oss.

Konklusjon

Om du bare skal spille i Full HD kan GTX 980 Ti raskt være «overkill» om du ikke har en 120- eller 144 Hz-skjerm som du liker å utnytte til sitt fulle. Med en 60 Hz-skjerm kommer du fortsatt godt ut med et GTX 970, som for tiden gir mye for pengene og veldig gode resultater i Full HD-oppløsning.

Når du begynner å snuse på høyere oppløsninger, slik som 2560 x 1600 eller 4K-oppløsning, da bør GTX 980 Ti virkelig begynne å få det til å røske i lommeboken din.

Som målingene våre viser gir nemlig dette kortet deg mulighet til å nyte spill i høy oppløsning nesten uten å gå på kompromiss med detaljnivået på grafikken og bildekvalitet, noe som frem til nå har vært uhørt av.

Ved høyere oppløsninger, spesielt ved 4K, er effekten av og behovet for kantutjevning – en teknologi som er svært krevende for alle skjermkort – så godt som borte. Ved å slå av kantutjevning kan du med et GTX 980 Ti nyte selv nyere spill med svært god bildeflyt i 4K og med grafikkdetaljene toppet herfra til himmelen.

Nå har vi ikke målinger av eksempelvis GTX 980 uten kantutjevning å sammenligne mot, men de omlag 20 prosent flere bildene i sekundet GTX 980 Ti jevnt over har levert i våre tester med kantutjevning påslått gir deg uten tvil det ekstra forspranget du trenger for å være sikret en god spillopplevelse om du er kompromissløs med grafikkinnstillingene dine og vil spille i 4K-oppløsning.

Også når det kommer til temperaturer og støynivå sier vi oss godt fornøyd med GTX 980 Ti. Kun strømforbruket ved last – som er litt større enn vi er vant med fra Nvidia i det siste – samt prisen på voksne 6800 kroner, legger en liten demper på halleluja-stemningen som oppstår når vi spiller i nydelig 4K-oppløsning her på kontoret med GTX 980 Ti godt plassert i testriggen vår.

Å anbefale eller ikke anbefale

sitat"– GTX 980 Ti er et beist."

Alt i alt var vi svært fristet til å klistre en anbefaling på Nvidias GTX 980 Ti. Vi vet likevel at AMD er rett rundt hjørnet med en helt ny generasjon skjermkort, og velger derfor å la (den for øvrig svært sterke) totaltkarakteren stå for seg selv. AMDs nært forestående storslipp kan for alt vi vet rokke kraftig om på dagens situasjon. Ikek bare når det kommer til rå ytelse, hvor Nvidias skjermkort i mange tilfeller virker å ha overtaket, men også der vi tar hensyn til pris/ ytelse-verdien.

Vær likevel ikke i tvil. GTX 980 Ti er et beist. Det er dessuten ikke bare svært kraftig, det leverer faktisk ganske OK ytelse tatt den høye anskaffelseskostnaden i betraktning. Der GTX 980 sliter i 4K-oppløsning, løsner det mer for Ti-versjonen som med mindre kompromisser fra din side lar deg nyte spill i 4K og høy bildeflyt. Har du pengene, kjør på, har du litt tålmodighet, vent og se hva AMD finner på før du bestemmer deg. Om ikke AMD overgår ytelsen med sine kort, kan Nvidia uansett tenkes å ha en prisjustering på lur bare i tilfelle de kommer vel nær.

På bruktmarkedet vårt kan du enkelt legge ut ditt gamle skjermkort for salg »

Det skal nevnes at vi her har testet referanseutgaven av GTX 980 Ti. De kommende ukene vil testrommet vårt fylles av det som kan krype og gå av tredjepartsutgaver, både fra produsenter som EVGA, MSI, Asus og sikkert mange andre med sine heftige kjøleblokker, større rom for overklokking og enda mer stillegående vifter. Det er liten tvil om at vi går spennende tider i møte, selv om vi for tredje generasjon på rad sitter bom fast på 28-nanometer fabrikasjonsprosess for skjermkort.

En krymping vil gi langt kraftigere skjermkort:
2016 kan bli året da AMD er klare med 14-nanometer produksjonsprosess »

annonse