Til hovedinnhold
TestSharp LC-46LE831

Dette er Sharps nye toppmodell

Men skjermen er en ulv i fåreklær.

Ole Henrik Johansen

Sharp LC-46LE831

I 2010 var det 3D som tok mye av søkelyset blant nyhetene på TV-fronten. Teknologien tok steget over fra kinosalen og hjem i vår egen stue. Men det ble også utviklet andre spennende teknologier dette året. Sharp kom blant annet med et nytt flatskjermpanel som hadde fått en ny pikselfarge - Quattron som selskapet kalte teknologien.

Normalt har din LCD-skjerm tre grunnfarger per piksel; rød, blå og grønn. Den fjerde fargen Sharps har lagt til sitt nye panel er gul, og skal bidra til bedre og mer naturtro farger.

Nå skriver vi 2011 og Sharp lanserer nå nye flatskjermer med andre generasjons Quattron-teknologi.

Vi har testet Sharp LC-46LE831, den råeste modellen med Quattron-panel som lanseres fra selskapet i år. TV-en har kanskje ikke den mest spennende designen, men viser absolutt muskler når det kommer til bildekvalitet. Den ekstra pikselfargen bidrar til knakende gode farger.

Rammen på LE831

Design

Sharps nye Quattron-TV er ingen revolusjon på design, med enkle rene rammer i sort, blank plast. Rammene er ikke verken spesielt tykke eller bred, noe som gjør at skjermen fremstår som nokså slank. Nedre del av rammen under panelet er todelt, der øverste del har samme sorte plastoverflate som resten av rammene, mens nedre del er speilblank. Denne gjør at skjermen ikke blir fullt så traurig i designen etter vår mening. Er du en av mange som misliker støv, riper og fingermerker bør du nok styre unna denne skjermen.

Når du slår på TV-en lyser en hvit vinkellogo midt på den nederste rammen, Samtidig dukker en rekke berøringsknapper på høyre side for logoen, i samme hvite lys. Med disse knappene kan du blant annet trykke deg inn i menyene, justere volumet og skifte kanal.

Foten til LE831.

Foten til skjermen er heller ingen original løsning. Den er firkanten med samme sorte plastfinish, med mulighet for å dreie skjermen noen grader til hver side. Dog er overgangen mellom foten og TV-en krommet, noe som piffer opp den ellers litt kjedelige foten.

Menyer og tilkoblinger

Meny og tilkoblinger

Grafikken i menyene er heller ikke like intuitiv som for eksempel Samsungs nye utseende, og det kan være en liten utfordring å finne det du er på utkikk etter, dersom du ikke er helt stødig i alle tekniske uttrykk. Noen av disse utrykkene er forkortet, slik at du må markere dem for å få opp en forklarende tekst.

Menyen på LE831.

Når du trykker på Meny-knappen kommer det opp en rekke valg som ikoner i øvre del av bildet, mens undervalgene legger seg i rekkefølge nedover på den høyre siden. Resterende del av bildet som ikke er fylt ut med menygrafikk viser programmet du ser på. Det er litt uvant til å begynne med, i og med at de fleste menyer gjerne begynner fra venstre side og går mot høyre, men etter litt bruk sitter navigeringen greit i fingrene.

Aquos NET+

Du har flere interaktive muligheter med LE831. Blant annet AQUOS NET +, som er utviklet i samarbeid med blant annet Philips. Utseende er derfor ganske likt som når du bruker Philips' tilsvarende tjeneste, Net TV. Når du kommer inn i selve menyen til NET + får du opp flere apps. Her i blant en egen nettleser. Nettleseren er ikke spesielt rask, heller tvert om. Generelt blir ventetiden på at nettleseren, og de andre appene for den sakens skyld, skal hente inn informajon for lang til at tålmodigheten vil at du skal bruke NET + hyppig over lengre tid. Noe LE831 på ingen måter er alene om, for generelt har vi tilgode å teste en TV med kjapp nettleser, som samtidig kan håndtere Flash.

Nettleseren på Sharp LE831
Slik taster du inn adressen

Men skjermen har andre funksjoner som er mer interessante. Du kan blant annet koble sette inn programkortet ditt i TV-en ved hjelp av en kortleser, og koble til en ekstern harddisk. Resultatet er at du kan bruke skjermen som opptaker med Timeshift-funksjon. Hvilket betyr at du blant annet kan sette sendingen på pause om du blir avbrutt av svigermor som ringer på døra.

Skal du henge TV-en på veggen er Sharps nye LE831s tilkoblinger vennlige i så måte at de fleste digitale tilkoblingene stikker ut langs med skjermen. Kun analoge tilkoblinger som Scart, komponent og RGB står rett ut bak på TV-en, så trenger du disse må du ta det med i regnestykket når skjermen skal opp på veggen.

Tilkoblinger bak på LE831. Merk at de analoge tilkoblingene står ut bakover.
Det medfølger Wi-Fi-dongel i esken. Nedenfor den ser du brukermanualen, som følger med elektronisk.

Av tilkoblinger er LE831 godt utstyrt, og du har blant annet fire HDMI-tilkoblinger til digitalt bruk, tre USB-tilkoblinger for bruk mot kamera, minnepinner og eksterne harddisker, kortleser for bruk mot det digitale bakkenettet eller kabel, VGA så du kan bruke TV-en som PC-skjerm. Skal du hente opp musikk, film eller musikk i tillegg til de andre interaktive tjenestene, kan du koble flatskjermen til internett eller ditt lokale hjemmenettverk, både trådløst eller via kabel. For å bruke skjermen trådløst må du bruke en Wi-Fi-dongel, som følger med i esken. For å hekte skjermen opp i mot et eksternt lydanlegg kan du bruke enten en optisk digitalkabel eller en analog stereovariant med RCA-kontakter.

Fjernkontrollen til LE831.

Lyd- og bildekvalitet

Sharp LC-46LE831 er kanskje ikke et fyrverkeri når det kommer til verken design eller menyutseende, men bildekvaliteten er det ingenting å kimse av. For en stund siden testen vi Samsung nye 8000-serie, UE55D8005, og her får designperlen konkurranse av Sharp på flere felter når det kommer til bildekvalitet.

Tatt i betraktning at Sharp-TVen har en markedspris på rundt halvparten av Samsung-en, altså rundt 12 000 kroner, får du mye skjerm for pengene.

Sharp har med sitt Quattron-panel, en ekstra gul fargepiksel, noe som gjør at fargene blir meget bra. Ut av esken er TV-en stilt litt feil, der bildet lider av litt blåstikk, men dette kan greit justeres i menyen. For justeringsmulighetene for bilde er fullt på høyde med de andre toppmodellene vi har testet hittil i år. Se våre innstillinger på høyre side.

Med fargene riktig innstilt byr LE831 på et fargespekter og nøyaktighet som er noe av det aller beste vi har sett. Fargene er naturlige, godt mettet og spiller på et bredt spekter.

En annen styrke LE831 har er behandlingen av raske bilder. Her henger den meget godt med i svingene selv ved raske panoreringer, også når du ser på 3D. På lik linje med de andre 3D-skjermene vi har testet i år, leverer også LE831 tredimensjonale bilder omtrent fri for crosstalk, fenomenet som plaget mange av fjorårets modeller, der bildene opplevdes som doble.

SD-kvalitet

Sortnivået er tett oppunder hva D8005 leverer, som er den beste kant-LED-TVen vi har testet hittil. LE831 skiller godt mellom detaljene i mørke scener av filmen.

HD-kvalitet

Når det kommer til lavoppløse signaler, SD, er ikke LE831 fullt så god. Den mangler litt på detaljskarpheten for å kunne tukte D8005. Slår vi over til høyoppløst materiale, HD, henger den mye bedre med, selv om det fortsatt er et steg opp til Samsung-en.

De nåværende 3D-brillene. Nye er på vei.

Vi testet 3D med de nåværende 3D-brillene til Sharp. Her kommer det snart nye modeller. De skal ifølge selskapet være både lettere og ha bedre batterilevetid. Samtidig så blir prisen på disse omtrent halvparten av hva dagens modell koster. Så, uten at vi har testet de nye brillene, tror vi det nok lønner seg å vente på siste skrik. Ikke minst for lommeboka di.

Når det kommer til lydkvalitet er LE831 ikke så aller verst. Bassen er mer fremtredende enn på mange av de andre modellene vi har testet, men det trengs mer krutt for at filmen du ser på skal bli en opplevelse. Mellomtonene er også litt for lite fremtredende, mens diskanten er klar uten å bli ubehagelig skarp. Lyden i TV-en er med andre ord helt greit til å se Dagsrevyen, men for slapp til film.

Konklusjon

Konklusjon

Er du på jakt etter en LCD-skjerm med knallgod bildekvalitet, og ikke er alt for opptatt av interaktive løsninger, er LC-46LE831 en skjerm du burde ta nærmere i skue. Her får du en meget habil til under 12 000 kroner.

For det er bildekvaliteten som er TV-ens store styrke, spesielt farge og bevegelse. For med LE831 får du et panel, som Sharp kaller Quattron, hvor antall fargepiksler er økt fra tre til fire. Normalt vis har flatskjermen din fargene rød, blå og grønn. LE831 har i tillegg gul, og resultatet er meget gode farger i et bredt spekter med god metning. Bevegelsene i bildet er det heller ikke mye å utsette på. Selv under de raskeste panoreringene i bildet gir Sharp-TVen deg valuta for pengene.

Videre holder også LE831s sortnivået høyt nivå, selv om den må se seg slått av Samsungs nye designperle, UE55D8005. Sharp-en leverer godt med detaljer, selv i mørke scener av filmen.

I år har 3D blitt en funksjon på stadig flere modeller, og kvaliteten er generelt bedret. LE831 leverer også meget habil kvalitet når du ser film i tre dimensjoner. Blant annet er crosstalkproblemer omtrent en saga blått, fenomenet som gjør at du opplever bildet som dobbelt.

Men skjermen er ikke fullt så god når vi setter på lavoppløst bildekvalitet (SD). Da blir detaljskarpheten ikke i nærheten like god som på vår referanse-TV, Philips 46PFL9705. Når vi imidlertid gir skjermen høyoppløste signaler å jobbe med (HD), blir resultatet bedre.

LE831 har flere interaktive muligheter, med det selskapet kaller AQUOS NET+, som er utviklet i samarbeid med blant annet Philips. Trykker du deg inn på tjenesten finner du flere app, samt en egen nettleser. Nettleseren er helt greit i bruk, men blir på lik linje med appene litt for treg til at den kommer til å avløse laptopen.

Menyene er litt spesielle på LE831, som på lik linje med Sonys menyer tar utgangspunkt i høyre side. Hovedvalgene ligger riktig nok oppe på skjermen, men alle undervalg kommer opp og navigeres i på høyre side av bildet. Dog etter litt tilvending går det helt greit å jobbe seg rundt i menyene.

Designen til Sharp-TVen er ikke veldig spennende. Men de tynne rammene gjør at skjermen fremstår som nett, og den blanke delen av nedre ramme hjelper til med å høyne totalinntrykket.

Alt i alt får du mye for pengene om du kjøper deg en Sharp LC-46LE831. For 12 000 kroner får du en LED-TV med et nytt type panel, med fire grunnfarger i pikslene, som gir deg meget god bildekvalitet. Er du ute etter mye ekstra finesser som nettleser og apper, er ikke LE831 førstevalget for deg.

Finn beste pris på Sharp LC-46LE831 her

Alternativer

Er du ute etter en 3D-skjerm med LCD-teknologi, men vil slippe billig unna når du skal kjøpe inn 3D-briller? Sjekk ut LGs nye passive 3D-skjerm, 42LW550W. Her får du en LED-TV med god bildekvalitet og skal du se 3D sammen med kompiser, er det bare å ta med 3D-brillene du kjøpte sist du så film på kino i tre dimensjoner.

Ønsker du deg heller en god plasmaskjerm som i tillegg har støtte for 3D, bør du ta en nærmere titt på Panasonics TX-P50GT30. Her får du en 50-tommers stor skjerm med meget god bildekvalitet til 2 000 kroner mer enn Sharp-en.

annonse