Til hovedinnhold
TestNå er Windows Phone 7.5 her

Gratis oppdatering gir bedre Windows-mobil

Dette får du om du oppdaterer til Windows 7.5 Mango.

Windows Phone Mango har flerprogramkjøring.
Slik ser nettleseren i nye Windows Phone ut.
Med oppdateringen kommer trådet e-postvisning.
Menysystemet ser fortsatt ut slik vi kjenner det. Grensesnittet er bygget opp av såkalte tiles og har fått navnet Metro UI.
Bildevisningen i Windows Phone.

Vi har prøvekjørt Windows Phone 7.5, som Microsoft mener er fremtidens operativsystem for smartmobiler. Operativsystemet omtales som Windows Phone Mango, og er et operativsystem der tjenester, applikasjoner og mobilfunksjonalitet er forsøkt smeltet sammen.

Norsk hele veien

Ved første øyekast er det ikke mye som skiller Windows Phone 7.5 fra Windows Phone 7. Men funksjonaliteten er kraftig forbedret, og ikke minst er den nå tilpasset bruk også i Norge.

Den nasjonale tilpasningen handler om langt mer enn at telefonen har fått norske menyer. Windows Phone 7.5 er ment brukt som en del av et større system. Ved å logge deg inn med din Live ID får tilgang til de samme nettbaserte tjenestene som du har på en Windows-PC. Da Windows 7 ble lansert manglet denne tilpasningen, og du kunne hverken bruke markedsplassen eller Xbox Live fra mobilen. Nå er dette på plass, i tillegg til at du kan dele filer med PC-en din via SkyDrive eller Windows Live Mesh.

Fleroppgavekjøring

En annen funksjonalitet i nye Windows 7.5 er muligheten for å kjøre flere programmer samtidig, såkalt multitasking. Dette er en funksjonalitet som i 2011 nærmest er for en selvfølge å regne, men som har manglet i Windows Phone 7. Multitasking gjør det for eksempel mulig for deg å motta Skype-anrop til mobilen, selv om du bruker musikkspilleren, surfer på nettet eller bruker andre programmer.

Windows Phone 7.5 kan kjøre fem applikasjoner i bakgrunnen, og prioriterer programmer som er avhengige av å bli holdt i live. Starter du det sjette programmet vil telefonen med andre ord pause det programmet som det er lengst tid siden du åpnet, og som ikke er avhengig av å bli kjørt hele tiden. I perioden vi har prøvd Windows Phone 7.5 har dette fungert bra.

For å hoppe tilbake til programmer som kjører i bakgrunnen er det bare å holde inne tilbaketasten. Da dukker alle aktive programmer opp som kort du kan bla i med fingerstrøk.

Åpner norsk markedsplass

Markedsplassen er i skrivende stund åpen, men foreløpig er det dårlig med norske apper. Vi forventer å finne Yr, Gule Sider og NRK, men finner ingen av dem.

Applikasjonene som er tilgjengelig for nedlasting kan også søkes opp fra Windowsphone. Herfra kan du installere dem direkte på mobilen, forutsatt at du er logget på begge steder med samme Live-ID.

Kobler sammen informasjon

En av nyhetene i Mango er muligheten for å koble ulike samtaler du har med en kontakt til en felles samtaletråd. På den måten ser du alle meldinger i en kronologisk rekkefølge, og du kan svare i hvilken kanal du måtte ønske. Her kommer også statusoppdateringer opp. Men det er bare direktesamtaler (chat) du fører via mobilen som blir logget i disse trådene, og du må selv sørge for å koble samme de tjenestene du ønsker å knytte til hver enkelt kontakt.

Den jobben er enklere enn det høres ut som. Telefonen foreslår nemlig selv å slå sammen kanaler som hører til samme kontakt.

E-post i tråder

Også e-post blir samlet i tråder. Det er en funksjon Microsoft snarest burde få på PC-versjonen av Outlook også. Nå må vi sortere hele postkassen etter avsender for å få tilsvarende funksjon på PC-en. Det er jo litt pussig at du skal ha bedre oversikt over e-post på mobilen enn du har på en PC.

Microsoft Mango gjør det også mulig å bruke en rekke nye talekommandoer. Du skal blant annet kunne snakke inn SMS-er, søk og be om kjøreanvisninger i telefonens kart-program. Men på vår testversjon var ikke noe av dette klart, så disse funksjonene fikk vi ikke testet.

Nettleseren i Windows Phone 7.5 er også oppdatert. Den støtter riktig nok ikke Flash, men har støtte for HTML5.

Personsentrisk

Hele ideen med Windows Phone er at den skal være personsentrisk. Har du ingen venner kan du nesten like gjerne velge en annen mobiltelefon. Du kan samle kontakter i grupper, som du igjen fester til startsiden på telefonen. Du kan enkelt sende en e-post eller SMS til alle kontaktene i en gruppe, og om du har lagt gruppen på forsiden av telefonen vil du også kjapt kunne se tapte anrop, oppdateringer og meldinger fra medlemmene i denne gruppen.

På samme måte er også fotoalbumet i telefonen blitt noe du kan dele med vennene dine, samtidig som du kan bla i venners delte fotoalbum. Du trenger ikke starte noen ny applikasjon heller. Microsoft har integrert alle kjernetjenestene i mobilen på en slik måte at du godt kan ringe en kontakt fra fotoalbumet.

Kontormobil, mobilt kontor og sikkerhet

Med Office på mobilen har du full tilgang til å lese og redigere Office-dokumenter på telefonen. Lagre filene på Skydrive, eller SharePoint, og de er tilgjengelige for deg også fra andre maskiner som er koblet til Internett. Vi satte opp vår konto til å synkronisere mapper på PC-en med Skydrive via gratistjenesten Windows Live Mesh.

Nå kan du endre dokumentene på telefonen, og samtidig få alle endringene synkronisert inn i det opprinnelige dokumentet. I gratistjenesten får du 25 GB lagringsplass på SkyDrive. Trenger du mer plass kan du kjøpe dette.

Fra nettet kan du også spore opp telefonen på et kart, låse den, slette den eller få den til å ringe høyt.

Brukervennlig

Alt i alt er møtet med Windows Phone 7.5 en gledelig opplevelse. Brukergrensesnittet med såkalte fliser kjenner vi fra før, og vi synes det fungerer bra. Flisene, som egentlig er snarveier til ulike funksjoner i telefonen, kan stokkes og tilpasses ettter eget ønske. De viser også om det skjer aktiviteter vi trenger informasjon om, som at det er kommet ny post, nye meldinger, oppdateringer til programmene på telefonen og så videre.

Tilpasningen av grensesnittet er enkel, og du kan legge på så mange slike fliser som du måtte ønske. Men du kan ikke ha flere startskjermer, slik du kan på Android.

På mange måter er Microsofts tilnærming mer ryddig, men samtidig blir det vanskeligere å skape et personlig brukergrensesnitt. Produsentene kan ikke lage sine egne menyer slik de har gjort på Android. I stedet må de kanalisere alle sine gode ideer inn i såkalte hubs.

Klar til strid

Det er ikke mye ved dagens Windows Phone som minner om den første Windows-mobilen artikkelforfatteren testet i 2002. Den gang het telefonen SPV, ble laget av HTC, og solgt i Norge under navnet Qtek.

Microsoft kan med Windows Phone 7 Mango endelig ta opp kampen mot operativsystemene iOS og Android. Det mest gledelige er at Microsoft ikke har kopiert sine konkurrenter, men i stedet skapt et reelt alternativ. Men Microsoft har i likhet med Apple valgt en løsning der du ikke står like fritt til å installere programvare som du gjør med Android på mobilen. Selskapet er fremdeles opptatt av å tilfredsstille bedriftskundenes krav til sikkerhet.

Telefonen vi har brukt i vår test av Windows Phone 7.5 er en LG Optimus 7 med norsk Windows Phone 7.5 (Mango). Denne telefonen har vært solgt med Windows Phone 7 tidligere, og har du en eldre versjon kan den fra i dag oppdateres med Mango. Telefonen tilfredsstiller minstekravene Microsoft har satt til mobiler som skal kunne kjøre Windows Phone, men siden dette ikke er en test av mobiltelefonen, så er maskinvaren underordnet. Likevel er det verdt å nevne at produsentene nå vil komme med nye og kraftigere Windows-mobiler. Blant annet har Samsung varslet at de kommer med en modell som støtter deling av Internett over Wi-Fi. Slik støtte er ikke en del av Mango-spesifikasjonene.

annonse