Til hovedinnhold
TestÅrets kameraer 2015

Dette er kameraene som imponerte oss mest i årets som gikk

Sjekk ut våre favoritter.

Shutterstock/Sony

2015 var ikke det mest spennende kameraåret vi har sett, selv om det er eksempler på kameraer som har forsøkt å «sprite» ting opp litt.

Det er for eksempel de to kameraene DXO One (lenke til Prisguide.no, kommersiell partner) og Panasonics svindyre kompaktkamera-mobiltelefon Lumix CM1, som begge har forsøkt å konkurrere med mobiltelefonen ved å rett og slett være en del av den. Også har vi jo det merkelige L16, kompaktkameraet fra Light som består av 16 små kameraenheter.

Men for det meste må vi vil konkludere med at 2015 har vært et år uten de helt store innovasjonene. Kameraprodusentene ser for det meste ut til å ha jobbet videre med og forbedret det de drev med året før. Speilløst er stadig mer i vinden, og av systemkameraene som kom på markedet i 2015, utgjorde de mer tradisjonelle speilreflekskameraene en knapp tredjedel.

Leica kom med sitt første speilløse fullformat, mens de gamle traverne Canon og Nikon fortsatt glimrer med sitt fravær i dette markedet. Ryktene vil dog ha det til at begge selskapene vil komme sterkere inn i markedet i år, så vi venter i spenning. Riktignok kom Canon med to speilløse systemkameraer i fjor; EOS M3 og EOS M10, og Nikon ga ut den kompakte Nikon 1 J5. Helt greie kameraer alle tre, uten at vi lot oss imponere nevneverdig.

Men her er kameraene som faktisk imponerte oss:

Årets kompaktkamera: Sony RX100 IV

Kameraets fulle navn er Sony Cyber-shot DSC-RX100 IV.
Kristoffer Møllevik/Tek.no

Det er andre året på rad at Sony stikker av med denne utmerkelsen, siden forgjengeren, Sony RX100 III ble valgt ut som årets kompaktkamera i fjor. I likhet med forgjengeren er Sony RX100 IV utstyrt med imponerende god og lyssterk optikk, og en svært hendig, innfellbar elektronisk søker. En relativt stor 1-tommers bakbelyst bildebrikke gjør også at kameraet takler høye ISO-verdier svært godt, samtidig som kameraet fortsatt er lite nok til å få plass i lomma.

Selv om konkurransen har tilspisset seg noe, kom Sony med nok forbedringer med RX100 IV til å beholde pall-plasseringen, som for eksempel videooptak i 4K-oppløsning, sakte film og forbedret skuddtakt. Den svært høye prisen på rett under 11 000 kroner vil nok virke avskrekkende for mange, så det går an å spare noen tusenlapper på å gå for forgjengeren RX100 III, som ligger på rundt 6500 kroner, og som utenom forbedringene nevnt ovenfor stort sett er samme kamera.

Andre alternativer som kan være verdt å sjekke ut er Fujifilm X100T og Panasonic Lumix LX100.

Du kan lese hele testen av Sony RX100 IV her »

Beste pris på Sony RX100 IV finner du på Prisguide.no» (kommersiell partner)

Årets kompakte systemkamera: Olympus OM-D E-M10 II

Olympus OM-D E-M10 II gir veldig mye for pengene.
Kristoffer Møllevik/Tek.no

Siden «kompakthet» er relativt, har vi her en kategori med stort rom for flisespikkeri og kverulanse. Nesten alle kameraer ser for eksempel små ut ved siden av en Canon EOS 1D-X, mens selv en liten speilrefleks blir svær satt opp mot Panasonic Lumix GF7. Olympus OM-D E-M10 II er riktignok større enn GF7, men når det helt greit får plass i en vanlig jakkelomme, mener vi at vi trygt kan kalle det kompakt.

Da vi testet Olympus OM-D E-M10 II i november i fjor, skrev vi at kameraet nesten ikke vet selv at det er et billigkamera. Med en utsalgspris på rundt 5200 kroner for kamerahuset, ligger det i det nedre prissjiktet for systemkameraer, til tross for kameraet på mange måter er utstyrt som et mye mer profesjonelt kamera enn prisen antyder.

Det er kanskje særlig den gode bildestabiliseringsfunksjonen som gir dette «billigkameraet» muligheten til å gni skuldre med de dyre gutta, men også den svært gode elektroniske søkeren, de mange tilpasningsmulighetene og smarte funksjoner som for eksempel fokus-stabling. En svært rask autofokus hjelper også på, selv om den kontinuerlige autofokusen ikke er veldig pålitelig når vi tar bilder av ting i høy fart.

To andre kompakte alternativer som har begeistret oss i år, som er verdt å sjekke ut, er Fujifilm X-T10 og Panasonic Lumix GF7.

Du kan lese mer om Olympus OM-D E-M10 IIs fordeler og ulemper her:
E-M10 II vet nesten ikke selv at det er et «billigkamera »

Og oppdaterte priser finner du på Prisguide.no» (kommersiell partner)

Årets systemkamera: Panasonic Lumix DMC-GX8

20 megapiksler, dobbel bildestabilisering, ekstremt god buffer og en veldig god elektronisk søker; Panasonic har gjort veldig mye veldig riktig.
Kristoffer Møllevik/Tek.no

Vi har tidligere pleid å skille mellom speilreflekskameraer (SLR) og speilløse systemkameraer i disse kåringene, men brukerne og markedet er i endring, og speilløse kameraer er ikke lengre et nisjeprodukt for spesielt interesserte. Som vi har nevnt tidligere ble det gitt ut langt færre speilreflekskameraer i 2015 enn speilløse, og de færreste blant oss har så spesifike behov at det er nødvendig å skille mellom dem.

Her kan lese om forskjellene mellom speilrefleks og speiløst » (Tek Ekstra)

Panasonic GX8 er ikke et stort systemkamera, men i dagens marked er det likevel blant de større speilløse. Dette er mye på grunn av at GX8 er utstyrt med et av de beste kameragrepene vi så i fjor, og det har gitt Panasonic plass til å utstyre kameraet med hele fire kontrollhjul og fem funksjonsknapper, i tillegg til de «vanlige», dedikerte knappene. På funksjonsknappene kan vi velge mellom hele 52 ulike funksjoner, noe som gjør det mulig å sette kameraet opp på en slik måte at du svært raskt endringer i oppsettet mens du fotograferer.

Vi lot oss også imponere av den svært raske og fleksible søkeren og skjermen, og en utrolig lyssterk autofokus som fungerer selv om månen er eneste lyskilde (vi har testet det). Kameraet har også en sabla solid buffer, men mangelen av fasedetekterende fokuspunkter som kunne forbedret den kontinuerlige autofokusen, gjør at det ikke er særlig godt egnet til for eksempel fuglefotografering.

Da kan Sonys fartsvidunder a6000 være et alternativ for sports- og dyrefotografen på budsjett, mens Canon EOS 7D Mark II vil være et veldig godt alternativ for deg med litt romsligere lommebok.

Vi ble likevel veldig begeistret for GX8, og du kan lese mer om hvorfor i vår test: 20 megapiksler, dobbel bildestabilisering, ekstremt god buffer og en veldig god elektronisk søker; Panasonic har gjort veldig mye veldig riktig »

Husk at det kan lønne seg å finne de beste, oppdaterte prisene hos Prisguide.no » (komersiell partner)

Årets fullformatkamera: Ingen. Men på en måte Sony A7 Mark II, igjen

Sony A7 II.
Johannes Granseth/Tek.no

Ok, her ser vi at vi bør utdype mer enn bare litt, sånn siden A7 Mark II vant i fjor også. At et kamera er fullformat vil i utgangspunktet bare si at bildebrikken er på størrelse med et 35 mm negativ. Den er da nesten dobbelt så stor som en APS-C-brikke, og fire ganger så stor som en (Micro) Four Thirds-brikke. Dette gir som regel bedre bildekvalitet med mindre støy når du fotograferer med høye ISO-verdier i lite lys. Kameraer med en slik bildebrikke har heller ingen crop-faktor, noe som gir deg muligheten til å bruke mer eller mindre rett-tegnende vidvinkeloptikk, og/eller ta bilder med lavere dybdeskarphet enn med mindre bildebrikker.

Du kan lese mer om de ulike bildebrikkene her » (Tek Ekstra)

Dette kan dekke såpass spesifike behov, at vi mener fullformatskameraene bør få stå i kategori for seg selv. Men da møter vi oss selv i døra og får et problem: Vi har ingen å kåre. I 2015 ble det lansert åtte systemkameraer og to systemløse kameraer med fullformats bildebrikke. Fire av disse kom fra Leica, som sikkert er gode kameraer, men på grunn selskapets forferdelig høye priser helt uaktuelle for de aller fleste av oss. Det billigste koster over 40 000 kroner og det dyreste nærmere 80 000. Av de resterende er det ingen som har en prislapp på mindre enn 30 000 kroner, noe som gjør at også disse blir lite aktuelle for selv veldig dedikerte hobbyfotografer, så vel som mange profesjonelle.

Så for hvermannsen holder vi fortsatt en knapp på Sony A7 II. Med en prislapp på omtrent 16 000 kroner for kamerahuset alene, er det et av få fullformatskameraer av nyere dato som er tilgjengelig for «folk flest», selv om vi bør nevne at prisen raskt klatrer over 20 000 kroner hvis du vil ha en grei normalzoom med kameraet. Men så får du også valuta for pengene; vi var i alle fall svært begeistret for kameraet da vi testet det.

Det kan du lese mer om her: Sony imponerer med sitt nye flaggskip »

Ikke glem at du kan sette opp prisvarsel på Prisguide.no, da får du epost med en gang kameraet går ned i pris »

annonse