Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestOCZ RevoDrive 350 SSD 480 GB

Har du råd til å være kompromissløs er dette din neste SSD

Den koster flesk, men leverer så det synger.

Introduksjon

OCZ har gjort mye riktig med SSD-ene sine etter at Toshiba kom og kjøpte dem opp, og både modellene Vector 150 og Vertex 460 endte med vår anbefaling etter at vi fikk testet dem. Svært høy ytelse, kombinert med lavere priser enn før, er noe vi kan sette pris på.

I dag har vi imidlertid fått inn en enhet som på ingen måte passer for deg som lever på stramt budsjett. Vi skal nemlig teste den splitter nye oppfølgeren til selskapets lynraske PCI-E baserte RAID-SSD; og den heter RevoDrive 350 480 GB.

Prislappen på dagens testenhet ligger tett oppunder 7000 kroner, men da skal du til gjengjeld få nesten en halv terabyte med lagringsplass, og en nesten absurd rask PC. Med lese- og skrivehastigheter som begynner å nærme seg 2 GB/s skal nemlig denne enheten være flere ganger raskere enn alle «ordinære» SSD-er på markedet.

Vi skal sjekke om enheten innfrir på OCZ' løfter om ytelse, men la oss først ta en nærmere titt på hva du får.

Kjempeenkel montering

OCZ RevoDrive 350 kommer levert i en ganske solid eske.Foto: Varg Aamo, Hardware.no
OCZ RevoDrive 350 SSD: Godt polstret.Foto: Varg Aamo, Hardware.no
Splitter nye OCZ RevoDrive 350 SSD er blank og fin, og nytt av året er at enheten er omsluttet av en svær varmespreder. Den lille mini-CD-en med drivere hadde vi ikke bruk for.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Til forskjell fra en vanlig SSD, som du plasserer inn i maskinen på samme vis som en helt ordinær harddisk, monteres OCZ RevoDrive 350 på samme måte som for eksempel et skjermkort, i et PCI Express-spor på hovedkortet ditt.

Dette gjør at du får en helt kabelfri løsning, og at du slipper å plages av SATA-kontakten din blir en flaskehals for ytelsen. PCI Express 8x, som denne SSD-en benytter seg av, har nemlig langt høyere kapasitet enn de 6 Gb/s i maksimal teoretisk hastighet som SATA III-grensesnittet kan by på.

At SSD-en kommer i form av et ordinært utvidelseskort gjør også monteringen lekende lett. Den svuppes inn i et ledig spor, festes til kabinettet med en skrue, og så er den klar til oppstart.

Lett å ta i bruk

OCZ RevoDrive 350 SSD.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Vi merker oss også at første oppstart med SSD-en i systemet går helt knirkefritt. Et kort skjermbilde med noen statusmeldinger blinker over skjermen før Windows starter opp, og så er det bare å sette opp partisjoner og slikt som du selv måtte ønske.

Selv om det følger med en mini-CD med noen drivere på var denne helt unødvendig for oss, da Windows 7-installasjonen på vår SSD-testmaskin gjenkjente enheten automatisk med det samme. Det skal også være fullt mulig å installere Windows rett på denne enheten, og dermed slippe å ha noe annet lagringsmedium i maskinen.

OCZ RevoDrive 350 SSD har en lekker og skinnende overside, så at enden som vil peke opp i kabinettet ser så 2001 ut er en liten nedtur.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Så sant du ikke har fylt opp alle PCIe-sporene på hovedkortet ditt med skjermkort, lydkort og annet snadder er det med andre ord en veldig lettvint prosess å få denne SSD-en i gang. Dette er ikke så mye til forskjell fra mer tradisjonelle enheter, men en liten lettelse siden maskinvare som ikke er helt A4 gjerne er litt trøblete å ta i bruk.

Heftige spesifikasjoner

På spesifikasjonssiden har heller ikke OCZ spart på kruttet. Vår testmodell rommer 480 GB, og kommer ferdig utstyrt med hele fire SandForce SF2282-kontrollere for å holde styr på alle bits og bytes SSD-en skal motta og sende ut.

Disse er dessuten koblet opp mot en RAID-kontroller på selve kortet, som skal løfte ytelsen enda et par hakk.

Minnebrikkene kommer fra Toshiba, og er av akkurat samme type 19 nm MLC som vi fant på OCZ Vector 150. Dette lover i og for seg godt, og kombinert med løftene OCZ selv presenterer gjør at forventningene våre til denne SSD-en er skyhøye.

Ekstrem ytelse

Sekvensiell skriving av data skal nemlig komme opp i hele 1700 MB/s, og lesehastigheten er oppgitt til enda drøyere 1800 MB/s. Uten SATA-grensesnittet som flaskehals, og med en RAID-kontroller attpåtil, har vi ingen problemer med å tro på disse verdiene.

På antall operasjoner SSD-en skal være i stand til å utføre per sekund tar ikke selskapet like hardt i, og lover «bare» opp til knallgode 140 000 IOPS ved skriving av 4K-data, med kødybde på 32. Lesing av data oppgis til solide 90 000 IOPS, med de samme parametrene.

Disse verdiene gjelder imidlertid bare for vår 480 GB-modell; varianten med 240 GB lagringsplass yter bare rundt halvparten så bra på alle punkter, mens den på 960 GB greier 130 000 IOPS ved lesing av data.

Skal duge i lengden

Et av de store salgspoengene OCZ har servert den siste tiden er at deres SSD-er leverer ytelse med god holdbarhet; i den forstand at ytelsen ikke skal dabbe av selv etter timevis med belastning. OCZ selv hevder å kunne gi flere ganger så høy IOPS-ytelse over et 12-timers testløp enn konkurrentene, en påstand de gjentar for RevoDrive 350.

I tillegg til å skulle gi vedvarende høy ytelse skal dessuten RevoDrive 350 fint holde ut å bli skrevet 50 GB data til hver dag gjennom fem år uten å ta kvelden av den grunn.

OCZ RevoDrive 350 480 GB SSD
9
Imponerende

OCZ RevoDrive 350 480 GB SSD

sitat"Nye RevoDrive 350 SSDer utvilsomt det raskeste vi har sett. Men det koster å ha det beste."

Fordeler

 • Krysse av
  Den aller råeste ytelsen
 • Krysse av
  Enkel å bruke

Ting å tenke på

 • Bytt
  Svært kostbar
 • Bytt
  Tar opp et PCI Express-spor
annonse
OCZ RevoDrive 350 PCI-Express 480GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no