Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Galaxy Note 8.0

Samsung Galaxy Note 8 gruser Apple iPad Mini

Men vi synes iPad mini er penere.

Espen Irwing Swang, Amobil.no

Design, skjerm og menyer

Note 8.0 er ikke noe enhåndsprodukt.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no
Lars Jørgen Skattebo synes størrelsen er litt upraktisk.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no
Det mørke feltet til venstre er Ir-senderen til fjernkontrollen.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no
Bunnkontakten er standard MicroUSB.Foto: Lars Jørgen Skattebo, Amobil.no
Pennen er plassert i selve brettet.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no
Du kan rable i kalenderen med skjermpennen.

Samsung Galaxy Note 8.0 plasserer seg pent i sjiktet mellom kjempemobilen Galaxy Note 2, og nettbrettet Note 10.1. Lurer du på hvilke nyskapende ideer Samsung har kommet med denne gangen?

Det er ikke stort. Brettet har fått en standard ladeplugg av typen MicroUSB, men ellers er det lite annet enn formatet som er nytt.

En kjempediger mobiltelefon

Som navnet mer enn antyder, er skjermen på 8 tommer. Brettet minner mer om en forvokst mobiltelefon enn om et krympet nettbrett. 8-tommeren har den fysiske returtasten plassert på tilsvarende måte som kjempemobilen Note 2 og andre Galaxy-mobiler, og det føles mer naturlig å holde den som en mobiltelefon.

Her er deler av Galaxy-familien samlet. S4, Note 8.0 og Note 10.1.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

10-tommeren har ganske kraftige høyttalere plassert på hver side av skjermen, slik at du kan se video med stereolyd. Note 8.0 har konferansehøyttaleren plassert under skjermen. Der er det også en mikrofon, så brettet kan brukes som en vanlig håndholdt mobiltelefon. Det forutsetter imidlertid at du enten bruker IP-telefoni, eller venter på telefonversjonen av brettet. Versjonen som selges i Norge nå, har ikke støtte for SIM-kort, men 4G-versjonen skal komme snart.

Les også: 10 nettbrett under lupen

Utsatt kamera

Galaxy Note 8.0 har en ganske bred ramme rundt skjermen. Hjørnene er avrundet, og baksiden er i ett stykke plast. Kameraet på baksiden av brettet stikker litt ut fra overflaten, og ligger følgelig utsatt til. Resultatet er at kameraet blir liggende å gnisse mot underlaget. Men så langt er linsen på vårt testeksemplar like fin.

Brettet vi har fått til test er hvitt, med en ramme i sølv. Mest av alt ser det hele ut som en forstørret Galaxy S III.

Størrelsen er ideell for den som liker å holde brettet i en hånd, og betjene det med den andre. Oppløsningen på skjermen er 1280 x 800 piksler, noe som gir 189 piksler per tomme. Skjermen ser derfor skarpere ut enn skjermen på storebror Note 10.1, selv om antallet piksler er identisk. Vi hadde kanskje ventet at den ville fått full HD-oppløsning, nå som slike skjermer har gjort sitt inntog på mobiltelefoner.

God skjerm med moderat oppløsning

Den "gamle" 7,7-tommeren fra Samsung hadde AMOLED-skjerm. Det har ikke Note 8.0. Det skyldes angivelig at det ville gitt betydelig høyere produksjonskostnader. Det ville gjort brettet for dyrt til å være konkurransedyktig.

Skjermen på Note 8.0 har god kontrast, klare farger og god lysstyrke. Innsynsvinkelen er svært god, og skjermen er lesbar også utendørs. At den er lesbar i sollys betyr at den kan brukes i sola, men særlig praktisk er det ikke.

Skjermpenn med flere funksjoner

Samsung Galaxy Note 8.0 kommer med S-Pen, som er et skriveredskap du kan bruke på skjermen. I likhet med Note 10.1 og Note II, gir S-Pen på Note 8.0 noen ekstra funksjoner ut over å være en ordinær skjermpenn.

Blant annet kan du føre pennen over ulike menyelementer eller kataloger, og få en sniktitt på hva som skjuler seg bak elementet. I galleriet kan du for eksempel raskt sjekke hvilke bilder som ligger i en mappe ved å føre pennen over mappen, uten å berøre skjermen.

Rable i kalenderen

Grensesnittet på Note 8 byr heller ikke på store nyheter i forhold til de andre Note-modellene. En nyhet det knapt er verdt å nevne er skriblefunksjonen for kalenderen. Om du elsker å skrible notater og kruseduller i kalenderen har du kanskje savnet å kunne gjøre dette i den elektroniske planleggeren.

Nå er muligheten tilbake, om enn i en form du ikke vil ha mye glede av. Du kan nemlig bare rable på månedskalenderen i stående format. Notater synkroniseres ikke, og de vises heller ikke neste gang du åpner kalenderen. For å se tidligere skriblerier må du aktivere pennefunksjonen i kalenderen på nytt.

Brettet er på mange måter mer en kjempeversjon av Galaxy Note II, enn en miniversjon av Note 10.1. Den mangler blant annet Photoshop Touch, som var en av funksjonene vi trakk frem som et pluss på Note 10.1.

Universalkontroll

Som vanlig for Android-brett er snarveiene i hovedsak plassert på skjermen. Dermed er det få fysiske knapper å trykke på. Volumtasten finner du øverst på høyre side av nettbrettet. Her finner du også av/på-tasten, og IR-porten som gjør at du kan bruke brettet som fjernkontroll til alt som kan styres med infrarødt lys.

På motsatt side er det luker for minnekort av typen Micro-SD, og en kortplass for SIM hvis du velger modellen med støtte for mobilnett.

Les også: Velg riktig minnekort

Menyene

Galaxy Note 8.0 bruker Googles operativsystem Android, med Samsungs egne tilpasninger over. Vi har vennet oss til å se slike skall på mange Android-baserte produkter. Galaxy Note 8.0 har Samsung tatt endringene til nye høyder.

Stadig flere funksjoner i TouchWiz

I begynnelsen var TouchWiz-menyene på Samsungs Android-telefoner først og fremst en samling egen grafikk som erstattet Googles knapper, ikoner og bakgrunner. Menysystemet har gradvis tatt opp i seg mer av telefonifunksjonaliteten. De siste par årene har Samsung også lagt til gradvis mer funksjonalitet som ikke Google selv har hatt støtte for.

Skjermen kan vise to aktive apper samtidig.

Det betyr at menyene i Galaxy Note 8.0 bærer i seg flere elementer som du ikke finner i et nettbrett med rene Android-menyer. Akkurat som på Galaxy S 4, våkner frontkameraet til liv rett før skjermen skal skru seg av. Finner nettbrettet et ansikt, blir skjermen stående på.

Viser to apper samtidig

Galaxy Note 8.0 kan vise to apper på skjermen samtidig, men skjermen er bare 8 tommer stor, så nytten er litt mer begrenset enn på Note 10.1. Løsningen er den samme som på Note 2, der du trekker frem en ikonmeny og velger hvilke apper som skal dele skjermen.

Innholdet i esken:

  • Galaxy Note 8.0
  • Digital penn
  • USB-kabel USB-micro ladeplugg
  • Lader for vegguttak

Teknologi og funksjoner

Samsung Galaxy Note 8.0 er et nettbrett som konkurrerer med Apples iPad Mini. Størrelsen er omtrent den samme, men ellers er det mye som skiller de to. Mens iPad er et typisk Apple-produkt, skreddersydd for Apples univers, er Galaxy Note 8.0 både nettbrett og mobiltelefon. Du kan skrive på skjermen med høy presisjon, og du kan kjøre to apper på skjermen samtidig.

Note 8.0 støtter minnekort, og har i tillegg flere Bluetooth-protokoller enn Apple-brettene.

Vi kommer tilbake til de vanlige funksjonene til Galaxy Note 8.0 lenger nede i artikkelen, og starter med det som skiller Galaxy Note-produktene fra mengden – nemlig pennen.

Du kan selvsagt bruke pennen i nær sagt alle sammenhenger på Galaxy Note 8.0, men det finnes et knippe apper som er laget spesielt med tanke på pennen.

Notat-appen S Note

Som på de fleste eldre Android-enheter følger det med en notatapplikasjon på Galaxy Note 8.0. Appen heter S Note, og pennen som følger med har fått navnet S Pen.

S Note lar deg ta hurtignotater med pennen.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Du kan selvsagt opprette vanlige åpne notater i S Note, og den er ikke noe mer omstendelig enn andre notatapplikasjoner. Det er tross alt noe av poenget – at den skal være raskt tilgjengelig for småting du trenger å huske på. S Note starter automatisk når du trekker pennen ut av holderen på nettbrettet.

Funksjonsrike maler

S Note har også fått en rekke maler. Her finner du for eksempel en mal for å ta møtenotater. Mange kontorapper har maler der appen hjelper deg med å organisere rekkefølgen og utseende på dokumentet. I Galaxy Note 8.0 er malen mye mer enn bare staffasje rundt.

Holder du inne fingeren på feltet for dato får du opp en kalender. Gjør du det samme over møtedeltakere kan du velge blant folk i kontaktlisten din, eller legge til navn på egen hånd.

Flere av malene i S Note har slike forenklinger. De fungerer bra, og vi ser for oss at mange kan spare mye tid på å finne ut hvilke maler som passer for dem, heller enn å bruke den vanlige frihåndsmalen der du ikke har noen hjelpemidler.

Hjelpefunksjoner

Siden pennen er tett koblet til denne appen fins det også mange ulike måter å bruke S Note på. Du kan for eksempel få S Note til å gjenkjenne geometriske former. Får du ikke til å tegne en perfekt sirkel? Bare tegn noe som likner litt, så fikser Galaxy Note 8 resten. Trekanter, firkanter og ellipser gjenkjenner den også enkelt.

Stort mer avanserte former gjenkjenner ikke Galaxy Note. Hvis du for eksempel forsøker å tegne en stjerne vil S Note svare med å rette ut strekene dine. Dermed kan du ikke lage en perfekt stjerne på denne måten, med mindre du kombinerer to trekanter.

Galaxy Note 8.0 er også i stand til å gjenkjenne håndskrevne formler. Likninger og regnestykker vises på et rutete felt øverst på skjermen, og hvis du ønsker det kan du med en enkelt skjermberøring be Galaxy Note 8.0 om å søke frem resultater eller beskrivelser for stykkene du legger inn.

Wolfram Alpha

Søket tar deg til den litt utradisjonelle søkemotoren Wolfram Alpha som gjør sitt beste for å gi deg et svar på det du lurer på. Hvilken type svar du får, avhenger av hva du skrev i utgangspunktet.

Gjenkjenningen av tall og symboler i S Note fungerer bra. Selv nokså rufsete håndskrift passerer stort sett greit. Men den sliter fremdeles med å skille mellom bokstavene M og N, noe som kan være rimelig irriterende.

Håndskriftgjenkjenningen fungerer meget bra, i alle fall så lenge du skriver ord som finnes i telefonens ordbok. Norsk bokmål er standard ordliste hvis du har satt opp brettet på norsk, men du kan velge nynorsk eller andre språk om du ønsker det.

En annen notatapp i Note 8.0 er aNote HD (Awsome Note). Dette er en slags 7. sans, en pakke med huskelister, kalender, notisbok, dagbok, målstyring, handlelister og en hel rekke andre funksjoner i samme gate. Her kan du tegne, lime inn bilder eller skrive tekst. Men du kan ikke legge inn talenotater.

Fullverdig kontorpakke

Tekstbehandleren i Polaris Office er god.Foto: Skjermdump Note 8.0

Kontorpakken Polaris Office følger med i fullversjon på Galaxy Note 8.0. Denne kontorpakken har den siste tiden vært en favoritt blant utstyrsprodusenter som inkluderer apper i produktene sine.

I sine tidligste utgaver var Polaris Office relativt begrenset, men begrensningene har blitt gradvis færre. Versonen som følger med i Galaxy Note 8.0 er laget for nettbrett, og oppleves som et godt alternativ til større kontorprogramvare på PC.

Noen små begrensninger må du likevel regne med å finne. Oversiktsfunksjonene fra vanlige kontorprogrammer mangler i Polaris Office. Funksjoner for ordtelling og stavekontroll er for eksempel helt fraværende.

Vanlig formatering får du god kontroll over. Dette er et område mobile kontorpakker ofte er dårlige på.

Skriving foregår ved hjelp av skjermtastaturet. Det fins muligheter for å bruke pennen også i kontorpakken, men du får ikke brukt håndskriftgjenkjenning. Pennen fungererer bare til å sette inn enkle figurer og kruseduller i dokumentet. Dermed kan du drodle små illustrasjoner, eller sette inn din egen signatur i slutten av dokumentet.

Ellers kan du selvsagt koble til et eksternt tastatur for å skrive mer effektivt. Det finnes ingen tastaturdokk til Galaxy Note 8.0, slik du får til de andre Galaxy-brettene. I stedet har Samsung kommet med et nytt Bluetooth-tastatur som fungerer svært godt sammen med Note 8.0.

Ved siden av å ha et bredt utvalg av funksjoner for selve dokumentredigeringen, har Polaris Office på Galaxy Note 8.0 støtte for skylagring gjennom tjenester som Box.com eller Dropbox.

Ved siden av vanlig tekstbehandling har den også god støtte for presentasjoner og regneark.

God nettleser

Skjermen er skarp nok til å gjøre surfing på nett til en god opplevelse.Foto: Skjermdump Note 8.0

Galaxy Note 8.0 har den vanlige WebKit-leseren, som er god å bruke. Den har ikke fryktelig mange innstillinger eller menyvalg, men den er rask i de fleste sammenhenger og virker godt.

Når du klikker på en lenke tar den seg av og til litt tid før den fjerner innholdet på skjermen – men da kommer ofte siden du venter på inn i sin helhet. Det kan virke som om den forhåndslaster neste side før den forlater den du er på.

Dette er litt uvant og gjør at nettleseren kan oppleves som litt treg i starten. Vi setter imidlertid stor pris på å slippe å vente når nettleseren først har byttet. For deg som eventuelt bare har en EDGE-forbindelse å surfe på er det likevel ikke sikkert dette er en god ting, siden det da kan ta svært lang tid før du får sett noe nytt i det hele tatt.

Med vanlig 3G/4G eller Wi-Fi-tilkobling vil du neppe oppleve dette som noe problem.

I tillegg til WebKit, har Note 8.0 også nettleseren Chrome. Vi opplever denne som litt raskere enn WebKit, men ellers er det liten forskjell i måten de to nettleserne oppfører seg på. Ingen av dem har funksjon for samling av nettsider til lesing i offline-modus.

Adobe har sluttet å utvikle Flash for Android, og appen er ute av Google Play. Vi lastet den imidlertid ned fra en alternativ kilde, og kan nå bruke Note 8.0 med for eksempel bildebehandlingsprogrammet Pixlr, som krever Flash for full tilgang til online-redigering.

E-post

E-postklienten fungerer meget bra, men mangler et spamfilter mot Piratpartiet.Foto: Skjermdump Note 8.0

Det er kjapt og enkelt å sette opp e-postkontoer på Galaxy Note 8.0. Brettet leveres med en universell e-postklient som støtter flere Exchange-kontoer og de fleste andre tilbydere og e-posttyper som er tilgjengelig.

Innstillingene kan gjøres ved hjelp av en veiviser, eller manuelt hvis tilbyderen din ikke fungerer med veivisere for automatisk oppsett.

Meldingene er samlet i en lang liste, men holder du skjermen i breddeformat vil du få med en forhåndsvisning i et vindu til høyre på skjermen.

Du kan velge størrelsen på vinduene i forhold til hverandre ved å trekke streken som skiller dem frem og tilbake. Det er veldig praktisk.

E-post-appen har litt ulike valgmuligheter avhengig av kontotype. Exchange-kontoen gir oss mulighet til å sette høytrafikkperioder der e-posten sjekkes oftere, og lavtrafikkperioder der e-post sjekkes sjeldnere – eller ikke i det hele tatt.

Ved siden av den universale e-postappen har du en app som bare gir deg tilgang på Gmail. Den er enkel og grei å bruke hvis Google-kontoen din er eneste e-postkonto. Har du flere kontoer blir det fort rotete med to ulike klienter å finne meldingene i. Du kan deaktivere Gmail-synkroniseringen i Gmail-appen, og i stedet legge kontoen inn i den andre e-postviseren.

Kalender

Kalenderen heter S Planner.

Kalenderen er ny siden Note 10.1, men gir dessverre ikke noen bedre oversikt.

Kalenderen kan vise deg årsvisning, månedsvisning eller ukesvisning sammen med dagens gjøremål.

Her synes vi Samsung har litt å gå på i forhold til å gi brukeren god nok oversikt. Har du færre kalendere som ikke er stappfulle er sannsynligvis kalenderfunksjonen oversiktlig nok likevel.

I bruk er kalenderen enkel og grei, og de fleste funksjonene er enkle å forstå.

Filutforsker

En enkel og oversiktlig filutforsker er ingen selvfølge, men det får du på Galaxy Note 8.0. Det er kanskje slik at de færreste av oss roter rundt i filsystemene på telefoner og nettbrett regelmessig, men appen blir svært aktuell hvis du får en fil du ikke kan åpne som vedlegg til en e-post.

Forsøker du å lagre filer som ikke er koblet mot en av appene du har installert kan det bli vanskelig å finne tilbake til filen igjen. Med en filutforsker finner du det på et blunk.

Filutforskeren er et nyttig tillegg i enkelte andre sammenhenger også. Av og til kan Galleri-funksjoner bruke for lang tid på å laste inn forhåndsvisninger, eller kanskje er ikke filvisningen i en app du har lastet ned optimal. Da kan du i de fleste tilfeller finne filen i utforskeren og åpne den direkte derfra.

Skikkelig oppgavebehandler

Slik ser oppgavebehandleren ut.Foto: Skjermdump Note 8.0

Android har lenge hatt sin egen programstyring. I starten kunne du bare avslutte apper manuelt ved å gå inn i innstillingsmenyen. I den senere tid har Android 3.0 og Android 4.0 hatt mulighet til enkel appstyring ved å holde inne hjem-tasten eller en dedikert snarvei.

Hvis du sveiper over appen fra venstre mot høyre med en finger kan du avslutte en app i vanlig Android, men det forutsetter at ikke appen har låst seg eller kjører som en viktig prosess på enheten. Det er her Samsungs oppgavebehandler kommer inn.

Ved å holde inne hjem-snarveien et par sekunder kan du nemlig avslutte apper som har hengt seg opp eller som ikke ønsker å samarbeide. For å kverke de aller mest gjenstridige appene må du inn i innstillingsmenyen på andre vanlige Android-enheter i dag.

Oppgavebehandleren gir deg også muligheter til å tømme det romslige internminnet, hvis det er i ferd med å gå fullt.

Klikker du på kakediagramment nede til vestre i oppgavebehandleren, tas du til den vanlige oppgavemenyen som gir deg mulighet til å avinnstallere apper eller å få en sortert oversikt over hvilke typer apper som kjører.

Skylagring

I det siste har det blitt vanlig å selge produkter sammen med en viss mengde lagring i nettskyen. Samsung er ikke noe unntak. Som en del av oppstartveiviseren i Galaxy Note 8.0 kan du legge inn kontoen din eller registrere en ny konto hos tjenesten Dropbox.

Gjør du det får du hele 50 gigabyte kostnadsfri lagringsplass i Dropbox-kontoen din i to år.

Den vanlige størrelsen på en nyopprettet Dropbox-konto er 2 gigabyte. Dermed dreier det seg om betydelig mer enn du får i den vanlige gratisløsningen.

Vær oppmerksom på at du må bruke kontoen litt før den ekstra lagringen aktiveres. Det holder ikke alltid bare å legge inn kontoinformasjonen din. Hvis du vil skynde på prosessen kan du knipse et par bilder som lastes opp automatisk. Da vil du ganske snart få aktivert ekstra lagringsplass.

Om vi savner noe på teknologisiden, så er det NFC.

Multimedia

Samsung har tradisjonelt vært sterk på multimedia. I så måte faller Galaxy Note 8.0 pent inn i rekken.

Samsung var sammen med LG først til å legge inn støtte for flere vanlige videoformater på mobiltelefoner og nettbrett. Før det var du nødt til å bruke lang tid på å konvertere videoklippene før de kunne vises.

Også brettmobilen Galaxy Note 8.0 har svært god støtte for ulike videoformater, og kjører testfilene våre uten problemer. Et av de formatene som tidligere var blant de vanskeligste å få støtte for, H.264 i MKV-konteiner i 1080p-oppløsning, spiller også på Note 8.0. Brettet takler også undertekster.

Den store skjermen gjør at Note 8.0 er svært godt egnet til å se film på.

Du kan zoome inn og ut i filmen selv, be appen spille av i originalstørrelse (når denne er lavere enn skjermstørrelsen), eller tilpasset fullskjerm. Det fins en egen knapp i videospilleren som lagrer skjermbilder fra filmen som spilles. En annen knapp gjør at videospilleren flytter til et lite vindu på skjermen, slik at du kan jobbe med andre ting mens filmen spiller videre. Du kan velge størrelse på videovinduet med vanlig tofingerzoom.

Knall til musikk

Galaxy Note 8.0 er en meget kapabel musikkspiller.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Vi fikk ikke ørepropper med til vår Galaxy Note 8.0. Om det følger med i salgspakken er vi litt usikre på. Vi har en salgspakke for Note 8.0 uten mobilmodul (Wi-Fi-modell). Til denne var det ikke øreplugger.

Det kan være like greit, for ørepluggene som følger med er som oftest av dårlig kvalitet. Mange har et sett øreplugger eller klokker fra før, så om det følger plugger med 4G-versjonen, så er det slett ikke sikkert du vil bruke dem.

Dagens Galaxy S 8 er en svært god musikkspiller.

Musikalsk hjemmeskjerm

Samsung har lagt inn i menyene en funksjon som gjør at det dukker opp en ekstra hjemmeskjerm så fort du kobler til øreproppene dine. Her ligger det i utgangspunktet et miniprogram som styrer musikken, og et som styrer videoavspilling.

Som de andre hjemmeskjermene kan denne skjermen tilpasses. Du kan for eksempel hive ut video-widgeten til fordel for snarveier til de lydprogrammene du bruker mest, inkludert Spotify.

Støtter mange musikkformater

Bruker du den vanlige innebygde musikkspilleren får du støtte for en rekke musikkformat. WMA, AAC og MP3 er selvsagte, mens OGG Vorbis og tapsfritt komprimert lyd i Flac-format ikke er like vanlig.

Du kan velge om du vil sortere musikken basert på artist, låt og album – eller om du vil organisere den i mapper. Du får en full equalizer, i tillegg til forhåndsinnstilte lydprogrammer og lydeffekter, som for eksempel ekko, som du kan justere selv.

Spilleren sorterer dessuten musikken din i noe Samsung har kalt en musikkfirkant. Firkanten har en rekke kvadratiske deler som er spredt mellom beskrivelsene spennende, glad, rolig og lidenskapelig. Velg firkanten som er nærmest den sinnstemningen, eller kombinasjonen av sinnstemninger, som du er i og telefonen lager automatisk en spilleliste som skal passe.

Akkurat hvor treffsikker denne utvelgelsesmetoden er virker å variere litt fra gang til gang.

Spill

Det følger ikke med spill i Galaxy Note 8 når du kjøper den. Det betyr slett ikke at den ikke er kraftig nok til å kjøre dem.

Med fire kraftige prosessorkjerner, en klokkehastighet på 1,6 GHz og en forholdsvis heftig grafikkløsning, kjører selv de heftigste spillene uten problemer på Galaxy Note 8.0.

Ytelse

I ytelsestester kommer Samsungs mellomstore nettbrett svært godt ut. Samsung Galaxy Note 8.0 oppnår godt over 2100 poeng i ytelsestesten Geekbench, en test som fungerer på tvers av plattformer.

Kamera

Bilde tatt med Galaxy Note 8.0. Flere bilder nederst på siden.Foto: Espen Irwing Swang med Note 8.0

Galaxy Note 8.0 knipser bilder med en oppløsning på 5 megapiksler.

Bildekvaliteten blir forholdsvis god. Galaxy Note 8.0 er relativt god på å tilpasse seg ulike lysforhold, men i ytterpunktene sliter den – som alle andre mobiltelefoner.

For lite lys gir mye bildestøy, mens for mye lys kan gi hvite og utbrente partier helt uten detaljer.

Skal vi trekke for noe nevneverdig på bildekvaliteten måtte det være at det er litt bildestøy her også under ganske gode lysforhold. I tillegg ser vi fra tid til annen tegn til at telefonen har jobbet hardt for å forbedre bildekvaliteten. Dette synes ved at det oppstår en nærmest malerisk effekt der detaljene er borte. Effekten er ofte spesielt enkel å se på trær, som i utgangspunktet burde ha massevis av detaljer og fine linjer som skiller bladene.

Galaxy Note 8.0 tar helt greie bilder, men som de fleste andre nettbrett på markedet har Galaxy Note 8.0 noen svakheter på denne fronten.

Som videokamera filmer den i HD, men bildeflyten er ikke uten lugging.

Konklusjon

Samsungs utfordrer i segmentet for mellomstore nettbrett heter Galaxy Note 8.0. Men brettet har kvaliteter som skiller det fra andre nettbrett i denne gruppen.

Digital skjermpenn

Den digitale pennen som følger med gir deg en brukeropplevelse ikke noe nettbrett på denne størrelsen kan matche.

Pennen kommer til nytte for deg som vil jobbe kreativt, og tar bort noe av skillet mellom det digitale og det analoge grensesnittet. Du kan bruke pennen til å skrive matematiske formler for hånd, og få det oversatt (og utregnet) som digital redigerbar tekst. Du kan også bruke pennen som peker, og hente opp tilleggsinformasjon ved å føre pennen over skjermen uten å berøre glasset.

To samtidige vinduer

Det andre skillet mellom dette og andre nettbrett går på muligheten for å ha to vinduer på skjermen samtidig. Du kan for eksempel ha notatene dine på halve skjermen, og en tekstbehandler på den andre.

Løsningen fungerer, men husk at skjermen bare er 8 tommer stor, og at det ikke er alle appene som kan kjøres i redusert vindu.

Du trenger selvsagt ikke bruke pennen. Det følger med et godt skjermtastatur som du kan stille inn til å passe hendene dine best mulig. Skulle du bomme på tastetrykkene får du hjelp av en ganske velfungerende ordliste. Du kan også bruke Bluetooth-tastatur, og det vil øke skrivegleden betraktelig.

God kontorpakke

Samsung har lagt ved fullversjon av en av de beste kontorpakkene for nettbrett. Polaris Office støtter i dag dokumentformatene fra Microsoft Office. Dermed utveksler du uten problemer dokumenter, regneark og presentasjoner mellom PC og nettbrett. Du trenger ikke engang kabel – siden appen kan laste opp filene til Dropbox-kontoen din direkte.

Dropbox-kontoen kan du sette opp idet du aktiverer nettbrettet første gang. Den vanlige størrelsen på skylagringen er 2 gigabyte, men med dette nettbrettet får du 50 gigabyte gratis i to år, før du eventuelt må betale for tjenesten eller gå ned til vanlig gratis størrelse.

Et dugende underholdningsbrett

Med trådløst tastatur bli kontorpakken enda bedre.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Som vanlig har Samsung full kontroll på underholdning og multimedia. Galaxy Note 8.0 er utstyrt med den beste støtten for ulike mediefiler som du kan få på et nettbrett. I tillegg har den en av de beste musikkspillerne vi har sett. Lydkvaliteten er også god, forutsatt at du kobler til et godt sett hodetelefoner.

Du kan også bruke trådløse hodetelefoner med Bluetooth, og om hodetelefonene støtter APTx, vil du oppleve at den trådløse overføringen ikke gir merkbar reduksjon i lydkvaliteten.

Ordinær design

Galaxy Note 8.0 er ellers et slankt nettbrett med relativt lav vekt. Det gjør at du kan holde det i hendene lenge uten at det blir plagsomt. Skal du se film eller lese e-bøker vil du sette pris på formatet.

Skjermen har en oppløsning på 1280 x 720 piksler. Dette er ikke en spesielt høy oppløsning i dag – både iPad 3 og enkelte av konkurrentene med Android har høyere oppløsning. Vi opplevde imidlertid ikke oppløsningen som noen begrensning.

Egne menyer

Samsungs egne TouchWiz-menyer ligger oppå Android, og gjør at brukeropplevelsen kan skille seg noe fra det du er vant til fra andre Android-produsenter. Men Samsungs menyer er minst like enkle å finne frem i som Googles egne Android-menyer, selv om muligheten til å gjøre tilpasninger har blitt flere.

Mye har nemlig endret seg siden den gang TouchWiz mest var brysom pynt. I dagens versjon av grensesnittet har Samsung lagt til en rekke nyttige funksjoner, så som ekstra god oppgavestyring og en funksjon som ser om du kikker på nettbrettet eller ikke – slik at skjermen ikke skrur seg av mens du bruker den.

Lite å utsette på Note 8.0

Note 8.0 til venstre, iPad Mini til høyre.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Hvis vi skal ha noe å utsette på dette brettet, så må det være at designen virker litt gammelmodig. Det er brukt mye plast, og rammen rundt skjermen er my bredere enn det vi er vant til på nye produkter. Det får oss til å tenke at brettet kunne vært smalere, eller at skjermen kunne vært større. På Galaxy S4 og de kommende Galaxy Tab-produktene, er bredden på feltet utenfor skjermen betydelig redusert.

Kamerafunksjonene er heller ikke all verden å juble over. Både stillbilder og video blir til dels uklare, har dårlig dynamikkomfang og lite detaljer.

Alternativene

Er du ikke så opptatt av mulighetene pennen gir, fins det noen konkurrenter å velge blant. Et selvfølgelig valg for deg som bare skal surfe på nett eller spille spill er Apples iPad Mini. Her får du litt bedre utvalg i apper, men du mister den delen av nyttefunksjonaliteten som er unik for Galaxy Note 8.0.

Synes du Galaxy Note 8.0 er i dyreste og største laget kan du også se nærmere på Nexus 7 fra Asus. Dette er Googles referanseprodukt for Android.

Nexus 7 har imidlertid svært begrenset støtte for tilbehør, og mangler plass for minnekort. Du kan heller ikke føre mobilsamtaler i Nexus 7.

Det kan du imidlertid gjøre i en Asus FonePad. Dette brettet har svakere spesifikasjoner og mindre og dårligere skjerm enn Note 8.0, men så er det også rimeligere.

Et mer håndterlig alternativ er Samsung Galaxy Note II, som i realiteten er mer eller mindre samme produkt i en mer kompakt utgave. Men selv om den er mindre (6 tommer) er den ikke billigere. Til gjengjeld har den NFC, bedre kamera, og er bedre egnet som mobiltelefon.

annonse