Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Galaxy Note 8.0

Samsung Galaxy Note 8 gruser Apple iPad Mini

Men vi synes iPad mini er penere.

Design, skjerm og menyer

Note 8.0 er ikke noe enhåndsprodukt.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no
Lars Jørgen Skattebo synes størrelsen er litt upraktisk.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no
Det mørke feltet til venstre er Ir-senderen til fjernkontrollen.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no
Bunnkontakten er standard MicroUSB.Foto: Lars Jørgen Skattebo, Amobil.no
Pennen er plassert i selve brettet.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no
Du kan rable i kalenderen med skjermpennen.

Samsung Galaxy Note 8.0 plasserer seg pent i sjiktet mellom kjempemobilen Galaxy Note 2, og nettbrettet Note 10.1. Lurer du på hvilke nyskapende ideer Samsung har kommet med denne gangen?

Det er ikke stort. Brettet har fått en standard ladeplugg av typen MicroUSB, men ellers er det lite annet enn formatet som er nytt.

En kjempediger mobiltelefon

Som navnet mer enn antyder, er skjermen på 8 tommer. Brettet minner mer om en forvokst mobiltelefon enn om et krympet nettbrett. 8-tommeren har den fysiske returtasten plassert på tilsvarende måte som kjempemobilen Note 2 og andre Galaxy-mobiler, og det føles mer naturlig å holde den som en mobiltelefon.

Her er deler av Galaxy-familien samlet. S4, Note 8.0 og Note 10.1.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

10-tommeren har ganske kraftige høyttalere plassert på hver side av skjermen, slik at du kan se video med stereolyd. Note 8.0 har konferansehøyttaleren plassert under skjermen. Der er det også en mikrofon, så brettet kan brukes som en vanlig håndholdt mobiltelefon. Det forutsetter imidlertid at du enten bruker IP-telefoni, eller venter på telefonversjonen av brettet. Versjonen som selges i Norge nå, har ikke støtte for SIM-kort, men 4G-versjonen skal komme snart.

Les også: 10 nettbrett under lupen

Utsatt kamera

Galaxy Note 8.0 har en ganske bred ramme rundt skjermen. Hjørnene er avrundet, og baksiden er i ett stykke plast. Kameraet på baksiden av brettet stikker litt ut fra overflaten, og ligger følgelig utsatt til. Resultatet er at kameraet blir liggende å gnisse mot underlaget. Men så langt er linsen på vårt testeksemplar like fin.

Brettet vi har fått til test er hvitt, med en ramme i sølv. Mest av alt ser det hele ut som en forstørret Galaxy S III.

Størrelsen er ideell for den som liker å holde brettet i en hånd, og betjene det med den andre. Oppløsningen på skjermen er 1280 x 800 piksler, noe som gir 189 piksler per tomme. Skjermen ser derfor skarpere ut enn skjermen på storebror Note 10.1, selv om antallet piksler er identisk. Vi hadde kanskje ventet at den ville fått full HD-oppløsning, nå som slike skjermer har gjort sitt inntog på mobiltelefoner.

God skjerm med moderat oppløsning

Den "gamle" 7,7-tommeren fra Samsung hadde AMOLED-skjerm. Det har ikke Note 8.0. Det skyldes angivelig at det ville gitt betydelig høyere produksjonskostnader. Det ville gjort brettet for dyrt til å være konkurransedyktig.

Skjermen på Note 8.0 har god kontrast, klare farger og god lysstyrke. Innsynsvinkelen er svært god, og skjermen er lesbar også utendørs. At den er lesbar i sollys betyr at den kan brukes i sola, men særlig praktisk er det ikke.

Skjermpenn med flere funksjoner

Samsung Galaxy Note 8.0 kommer med S-Pen, som er et skriveredskap du kan bruke på skjermen. I likhet med Note 10.1 og Note II, gir S-Pen på Note 8.0 noen ekstra funksjoner ut over å være en ordinær skjermpenn.

Blant annet kan du føre pennen over ulike menyelementer eller kataloger, og få en sniktitt på hva som skjuler seg bak elementet. I galleriet kan du for eksempel raskt sjekke hvilke bilder som ligger i en mappe ved å føre pennen over mappen, uten å berøre skjermen.

Rable i kalenderen

Grensesnittet på Note 8 byr heller ikke på store nyheter i forhold til de andre Note-modellene. En nyhet det knapt er verdt å nevne er skriblefunksjonen for kalenderen. Om du elsker å skrible notater og kruseduller i kalenderen har du kanskje savnet å kunne gjøre dette i den elektroniske planleggeren.

Nå er muligheten tilbake, om enn i en form du ikke vil ha mye glede av. Du kan nemlig bare rable på månedskalenderen i stående format. Notater synkroniseres ikke, og de vises heller ikke neste gang du åpner kalenderen. For å se tidligere skriblerier må du aktivere pennefunksjonen i kalenderen på nytt.

Brettet er på mange måter mer en kjempeversjon av Galaxy Note II, enn en miniversjon av Note 10.1. Den mangler blant annet Photoshop Touch, som var en av funksjonene vi trakk frem som et pluss på Note 10.1.

Universalkontroll

Som vanlig for Android-brett er snarveiene i hovedsak plassert på skjermen. Dermed er det få fysiske knapper å trykke på. Volumtasten finner du øverst på høyre side av nettbrettet. Her finner du også av/på-tasten, og IR-porten som gjør at du kan bruke brettet som fjernkontroll til alt som kan styres med infrarødt lys.

På motsatt side er det luker for minnekort av typen Micro-SD, og en kortplass for SIM hvis du velger modellen med støtte for mobilnett.

Les også: Velg riktig minnekort

Menyene

Galaxy Note 8.0 bruker Googles operativsystem Android, med Samsungs egne tilpasninger over. Vi har vennet oss til å se slike skall på mange Android-baserte produkter. Galaxy Note 8.0 har Samsung tatt endringene til nye høyder.

Stadig flere funksjoner i TouchWiz

I begynnelsen var TouchWiz-menyene på Samsungs Android-telefoner først og fremst en samling egen grafikk som erstattet Googles knapper, ikoner og bakgrunner. Menysystemet har gradvis tatt opp i seg mer av telefonifunksjonaliteten. De siste par årene har Samsung også lagt til gradvis mer funksjonalitet som ikke Google selv har hatt støtte for.

Skjermen kan vise to aktive apper samtidig.

Det betyr at menyene i Galaxy Note 8.0 bærer i seg flere elementer som du ikke finner i et nettbrett med rene Android-menyer. Akkurat som på Galaxy S 4, våkner frontkameraet til liv rett før skjermen skal skru seg av. Finner nettbrettet et ansikt, blir skjermen stående på.

Viser to apper samtidig

Galaxy Note 8.0 kan vise to apper på skjermen samtidig, men skjermen er bare 8 tommer stor, så nytten er litt mer begrenset enn på Note 10.1. Løsningen er den samme som på Note 2, der du trekker frem en ikonmeny og velger hvilke apper som skal dele skjermen.

Innholdet i esken:

  • Galaxy Note 8.0
  • Digital penn
  • USB-kabel USB-micro ladeplugg
  • Lader for vegguttak