Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAndersson ADT 1.0

Et nettbrett som kombinerer billig med bra

Ukjente Andersson ADT 1.0 har potensiale til å bli en hit.

Espen Irwing Swang, Amobil.no

Skjerm, design og menyer

For ett år siden var det stort sett bare de teknologiinteresserte og pengesterke som hadde nettbrett. Nå er brettene for alvor i ferd med å bli allemannseie, og antakelig vil det ikke gå lang tid før det er mer vanlig å ha et slikt brett, enn ikke å ha det.

Du trenger nemlig ikke å grave så dypt i lommeboka for å få et brett som duger. Nettbrettet Anderson ADT 1.0 får du til like under 1300 kroner.

Vel verdt pengene

Alt har en bakside. Andersson-brettets bakside gjør et solid inntrykk.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Vi har testet brettet, og er godt fornøyd med hva du faktisk får for pengene.

Designen på Andersson ADT 1.0 ligger ikke noe tilbake for andre nettbrett. Chassiset er i metall (matt aluminium), og rundt den 7 tommer stor skjermen er en hvit ramme. I kanten på skjermen er det utgang for HDMI-kabel (Micro HDMI. Kabel følger ikke med). I tillegg er her en ladekontakt (1,5 mm) og en micro-USB-kontakt som også fungerer som vert. Her er det med en overgang, så du kan koble til vanlige USB-enheter, som kamera, flash-minne, tastatur, mus og mye annet.

Micro USB-kontakten brukes pussig nok ikke når du skal lade brettet. Da må du bruke en lader med 2,5 mm plugg.

Simpelt kamera

Kameraet er så simpelt som det ser ut.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Ellers er det en standard 3,5 mm utgang for hodetelefoner og en minnekort-leser for Micro-SD-kort i kanten på brettet. På fronten ser du et lite kamera, og en smal høyttaler. På baksiden finner du hovedkameraet, som trekker ned helhetsinntrykket av designen en anelse. For mens resten av brettet ser strøkent ut, er kameraet en grå plastsirkel som stikker skjevt ut fra overflaten.

Som vi skal komme tilbake til, er kameraet like simpelt som det ser ut.

Men detaljen betyr så lite for totalinntrykket at vi lar det passere – dette ser ikke ut som et billigbrett. Det er bare ti millimeter tykt, og veier nokså beskjedne 340 gram.

Hjem-tast på siden

Brettet har tre taster på siden. Den ene lar deg slå brettet av eller på (tenner og slukker skjermen ved korte trykk), den andre er volumtasten, mens den tredje er en tilbake-tast.

Denne har samme funksjon som tasten du finner midt under skjermen på enkelte andre brett (sender deg til startskjermen), men det er første gang vi ser den plassert slik som dette.

Skjermen er bra

Kanten er ubehagelig skarp.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Skjermen har en oppløsning på 800 x 1280 punkter, og fordelt på 7 tommer diagonalt gir dette en brukbar oppløsning. Vi har heller ikke noe å utsette på innsynsvinkel. Skjermen beholder brukbar kontrast og fargegjengivelse, også når du ser den fra skrå vinkel.

Om vi skal ha noe å utsette på designen, må det være at kantene er litt skarpe. Det kan enkelte ganger oppleves som litt ubehagelig når du holder brettet i hånden. Glasset er ifølge spesifikasjonene ikke i ripesikkert materiale, slik det gjerne er på dyrere modeller. I stedet er en beskyttelsesfilm inkludert i salgspakken. Vi har forsøkt å herpe skjermen med en skarp gjenstand, og det skal betydelig innsats til før det blir synlige merker av det.

Brukergrensesnitt med små tilpasninger

Brettet har fem hjemmeskjermer du kan plassere slike småprogrammer (widgets) på.Foto: Espen Irwing Swang

Brukergrensesnittet ligger tett opp til det originale Android-grensesnittet, men med noe små designtilpasninger. En av disse er å plassere alle ikonene i kvadratiske rammer med avrundede hjørner. Rammene har også ulike farger. Rammene skal antakelig bidra til å skape et ensartet uttrykk på ikonene, men det hele ser likevel litt uryddig ut. Det er nemlig ikke alle ikonene som passer like godt inn i rammen, og det blir litt glorete når alle rammene skal ha ulike farger.

Skjermen kan registrere opp til fem samtidige berøringer. Det er alt for snaut om du har ambisjoner om å bruke nettbrettet som flygel. For oss andre er det antakelig mer enn vi trenger.

Glidende grafikk

Menyene reagerer raskt nok til at du slipper å ergre deg over at ting henger. Her hjelper det nok at brettet leveres med Android Jelly Bean, som er en versjon der det er tatt grep for å få bedre flyr på grafikken (Project Butter). Hakkingen og forsinkelsene i brukergrensesnittet er nå historie, uten at du trenger raske firekjerneprosessorer for å skape en god brukeropplevelse.

Ukjent merke

Noen vil nok kvie seg for å kjøpe et nettbrett det står Andersson på, rett og slett fordi det er et ukjent merke. Andersson er et navn NetOnNet og Siba setter på brett de importerer som sine egne. I andre markeder selges det samme brettet under navnet PiPo P778.

I esken:

  • Nettbrettet Andersson ADT 1.0
  • Ladekabel for bil
  • Ladekabel for nettstrøm
  • USB-kabel
  • Overgang til USB-vert
  • USB-kabel
  • Bruksanvisning

Teknologi og funksjoner

Dette brettet har ikke SIM-kort, men ellers er de fleste teknologier på plass. Her er en HDMI-utgang for tilkobling til storskjerm, USB-vert (overgang følger med) , Wi-Fi (802.11 b/g/n) og Bluetooth versjon 4.0.

Micro HDMI

HDMI-inngangen er av den aller minste sorten du kan komme over (HDMI Micro). Slik kabel følger ikke med, men vi finner dem i nettbutikker til rundt 300 kroner (kabel). Har du en vanlig HDMI-kabel fra før, kan du klare deg med en overgang til 79 kroner

Men brettet har ikke GPS, og er dermed uegnet til navigasjon. Det har heller ikke NFC, men det er en teknologi du antakelig ikke vil savne like mye.

Rockchip-prosessor

Prosessoren er en tokjernet Rockchip 3066 som jobber på 1,6 GHz. Det skulle gi brukbart med kraft, men i målingene våre havner brettet likevel et stykke ned på resultatlistene. Grafikkprosessoren er en Mali 400.

Ikke noe av dette er nytt og spennende, men det har fungert før, og det fungerer fremdeles.

Benchmark-resultater

Geekbench leser at Andersson-brettet egentlig er et Pipo-brett.Foto: Espen Irwing Swang

Med 1 GB RAM kan du belaste brettet en del før ting blir merkbart tregere. Når brettet scorer relativt lavt på benchmark, er det fordi disse testene krever mye av brettet. Om du ikke kjører tunge apper, som spill med mye grafikk, vil du antakelig ikke merke så mye til at den mangler toppytelsen.

Det blir litt som med en bil – for den som bare skal kjøre i Oslo sentrum går det ikke så mye tregere i en Golf enn i en Ferrari.

AnTuTu-resultatet antyder at brettet har mer kraft enn prisen tilsier.Foto: Espen Irwing Swang

I målingene vi har foretatt havner Andersson-brettet langt høyere enn prislappen skulle tilsi. I Quadrant scorer den 3600 poeng, noe som betyr at den plasserer seg på omtrent samme nivå som Samsungs tidligere flaggskip, Galaxy S II og Galaxy Note. Disse telefonene er riktignok halvannet år gamle nå, men Galaxy S II er fremdeles på bestselgerlistene.

I Antutu scorer Andersson-brettet 10283 poeng. Det er nesten på høyde med Asus Transformer Prime. Og i Geekbench 2 scorer billigbrettet 1115 poeng. Det er bedre enn iPad minis 760 poeng, men et stykke bak den nye iPad-en, som scorer 1785 poeng (Kilde: primatelabs.com).

Smått med nytte-apper, og kart uten GPS

I utgangspunktet er det begrenset med apper på brettet.Foto: Espen Irwing Swang

Brettet fra Andersson kommer ikke breddfullt av nytteapper. Google Maps er på plass, men uten GPS er navigasjonsløsningen for upresis til navigasjon. Brettet bruker trådløse nett for å finne ut hvor du er, og om du skal søke på kartet etter restauranter eller liknende, vil du normalt få opp en oversikt over steder i nærheten av der du faktisk er.

Du kan selvsagt også søke på adresser og bruke det digitale verdenskartet for å finne frem, på samme måte som du kan med et detaljert papirkart.

Brettet har to nettlesere. Slik ser Amobil.no ut når vi holder brettet på høykant.

Ellers er det et hav av apper for økt produktivitet eller ren underholdning på Google Play.

Gode skjermtaster

Skjermtastaturet fungerer bra, og brettet er godt egnet til e-post og skriving av notater. Om du vil skrive mye bør du vurdere et Bluetooth-tastatur (virker med USB-tastatur også, via medfølgende overgang).

E-postleseren er slik du kjenner det fra Android – med en postkasse der du kan laste ned e-post fra det meste som finnes av servere, også Microsoft Exchange og BlackBerry Enterprise, i tillegg til at det er en egen e-postleser for G-mail.

Mellomstort batteri

Batteriet har en oppgitt kapasitet på 5 timer. Det er mulig det er snittet for en blanding av beskjeden og aktiv bruk, men med 3500 mAh holder brettet fint gjennom en arbeidsdag eller to – i alle fall om du bruker det som et nettbrett normalt brukes – til å sjekke post, se over nyhetene på nettsider og oppdatere deg på sosiale nettverk.

Er du av typen som konstant sitter i sofaen med nesa ned i nettbrettet, kan du godt tømme batteriet på tre-fire timer.

Multimedia

De fleste som kjøper et rimelig nettbrett med 7-tommer skjerm, er nok mer opptatt av underholdning enn av å finne en erstatning for den bærbare PC-en. Her er brettet fra Andersson slett ikke dårlig. Det medfølgende hodesettet er skrot, det er så.

Men har du et OK headsett, så får du også grei lyd ut av den alternative musikkspilleren, i alle fall om du liker kombinasjonen mye diskant og tung bass.

Svak suselyd

Vi setter et lite minus i margen for en svak suselyd i høyttalerne når vi ikke spiller av noe som helst. Det er imidlertid ikke noe du vil klare å høre når du spiller musikk.

En liten hodetelefonforsterker som Fiio E17 løfter lyden mange hakk. Ulempen er at forsterkeren og øreklokkene fort vil koste deg det dobbelte av brettet og vel så det.

Equalizer

Men la deg ikke skremme – selv om lyden er litt ullen, kan du fremdeles ha glede av å høre på favorittmusikken din fra Andersson ADT 1.0 uten annet ekstrautstyr en et sett rimelige hodetelefoner.

Musikkspilleren har også en equalizer som lar deg justere lydbildet med fem glidere i ulike frekvensområder. I tillegg kommer en bass-forsterkning og en såkalt 3D-effekt. I tillegg kan du velge mellom forhåndsdefinerte justeringer for heavy metal, hip hop, jazz, pop og rock.

Super å se film på

Brettet har heller ingen problemer med å spille av HD-video i 1080p, og er ett av de få brettene som har spilt samtlige av filformatene vi har matet den med. Via HDMI-kabelen kan bildene også hentes opp på en større skjerm, slik at dette blir en real underholdningsboks du kan ta med på hytta eller hotellrommet.

På fly, og andre steder der det er upraktisk å dra på en større skjerm, kan videofilmene godt nytes direkte på nettbrettet. Oppløsningen 800 x 1280 punkter på 7-tommer skjerm gjør brettet velegnet som kino for en person. Men bruk headsett – lyden i den innbygde høyttaleren er ikke mye å skryte av.

Brettet har Micro HDMI-utgang som lardeg vise film i full HD på storskjerm.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Innsynsvinkelen er imidlertid så god, at den som sitter ved siden av deg også kan følge med på filmen. Men det er bare et uttak for headsett, og det sitter under brettet. Nå er det ikke noe i veien for å sette brettet opp ned når du ser på film. Bildet snur seg riktig vei uansett.

Elendig kamera

Men selv om brettet har gode underholdningsfunksjoner når det kommer til lyd og bilde, er situasjonen en ganske annen om du vil ta opp din egen film med det innbygde kameraet. Kameraene i brettet duger hverken til film eller stillbilder, med mindre du er ekstremt ukritisk til resultatet.

Bildene er kornete, fargene er blasse og det er nesten håpløst å få til skarpe bilder. Du kan ha flaks og få greie bilder under ideelle lysforhold, men stort sett er det dårlige greier. Det skyldes ikke bare lav oppløsning (maks to megapiksler), men også at optikk og signalbehandling er under pari.

Til dette kommer at det går et par sekunder fra du trykker på utløseren til bildet blir tatt. Trykk, vent til det sier klikk, og så kan du bevege brettet igjen. Beveger du det for tidlig blir bildet bare grøt.

Brettet duger heller ikke som videokamera.

Nå er det ikke mange som kjøper nettbrett for å bruke det som foto- eller videokamera, men når kameraet først er på plass, så hadde det vært hyggelig om det kunne brukes til noe fornuftig. (Eksempelbilder tatt med brettet finner du nederst på denne siden).

Grei til de fleste spill

Ett spill følger med, Penguin Skiing. Her er du en pingvin som aker på magen ned en alpinbakke, mens du fanger fisk som henger i lufta ...Foto: Espen Irwing Swang

Vi rister av oss skuffelsen over kameraet, og laster ned et par spill til brettet. Det fungerer langt bedre. De fleste spillene fungerer utmerket, men når vi laster ned det tunge spillet GTA III sier det stopp. Spillet lar seg installere men vil simpelthen ikke starte.

En annen ulempe vi har nevnt før, og som vi merker ekstra godt når vi spiller spill, er de skarpe kantene på brettet. Etter en stund er vi rett og slett litt sår i hendene etter å ha brukt brettet aktivt.

Konklusjon

Med Anderssons nettbrett ADT 1.0 er inngangsbilletten til nettbrett blitt overkommelig. Brettet tilhører den minste klassen, det vil si brett som har en skjerm som måler 7 tommer diagonalt.

Liten utenpå, stor inni

Åpningene til venstre er til Micro-USB og ladeplugg. Du kan ikke lade via USB-porten. Åpningene til høyre er spor for MicroSD-minnekort og 3,5 mm lydutgang.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Forskjellen på Andersson ADT 1.0 og andre rimelige småbrett, er at dette brettet har egenskaper du ellers finner på langt dyrere brett. Skjermen er god, med en oppløsning på 800 x 1280 punkter, og svært god innsynsvinkel. Fargene er klare, og kontrastene er gode nok til at brettet egner seg for å se på film eller bilder.

Prosessoren er tokjernet, og har en klokkefrekvens på 1,6 GHz. Kombinert med en Mali 400 CPU og 1 GB RAM, gir dette en god totalopplevelse av hastigheten. Det finnes raskere brett, men i for de aller fleste praktiske formål er hastigheten på Andersson-brettet god nok.

Unntaket er om du vil spille tunge spill med mye grafikk. For enklere spill, som SubWay Surfer eller Andry Birds er dette ikke noe problem.

Byggekvaliteten på brettet virker god, og med chassis i aluminium ser brettet både litt eksklusivt og ganske robust ut.

16 GB minne, og USB-vert

Gjør deg klar for mye moro med Andersson ADT 1.0.Foto: Espen Irwing Swang

Vi liker at du kan utvide minnet med ekstra minnekort. Det innebygde minnet er på 16 GB, så det er slett ikke sikkert du vil ha behov for å utvide det. Vi liker også at det er HDMI-utgang for tilkobling til TV, men hadde gjerne sett at det fulgte med en adapter til Micro HDMI, slik at vi slapp å kjøpe dette separat.

Vi liker også at vi kan koble fotoapparat, eksternt minne, tastatur og andre USB-enheter direkte til brettet. Her følger det med en overgang som gjør tilkoblingen enkel. Det er riktignok ikke alle dingser det er støtte for.

Vi savner GPS

Det vi savner mest i Andersson ADT 1.0 er GPS. Vi skulle gjerne sett at vi kunne sette inn et SIM-kort også, men dette kan vi løse ved å bruke mobiltelefonen som modem. Den manglende GPS-funksjonaliteten er det imidlertid lite å gjøre ved.

Det er sparsomt med kontorfunksjonalitet på brettet, selv om nettleser, kalender, e-post og adressebok sørger for at vi kan holde oss oppdatert. Til gjengjeld kan du legge til gratis programvare fra Google Play, som er en applikasjonsbutikk på brettet.

Et godt kjøp

Et utvalg av miniprogrammene som kan ligg på forsiden av brettet og gi oppdatert informasjon ved et øyekast.

Den gode skjermen, hendige størrelsen og ikke minst den lave prisen, gjør at vi føler oss trygge på at dette er et godt kjøp. Det er egentlig bare de som er avhengige av å spille tunge spill på brettet, eller som vil bruke brettet som navigasjonsløsning i bilen, som trenger et annet brett enn dette.

Alternativene

Det finnes brett som er enda rimeligere, som 7-tommeren fra Acer, Iconia B. Men denne har betydelig svakere spesifikasjoner, som lavere skjermoppløsning, halvparten så mye minne og bare 512 MB RAM. Brettet skal komme i salg i disse dager, og er priset til tett oppunder 1000-lappen.

For den som vil ha et kraftigere brett i samme størrelse, er Asus Google Nexus 7 et alternativ. Skjerm og operativsystem er lik det du får på Andersson-brettet, men utførelsen er i plast, og prisen er nesten 1000 kroner høyere. Da nærmer du deg også prisen på iPad Mini.

Skal du ha mye for pengene er det ingen tvil om at Andersson ADT 1.0 slår knockout på de nevnte konkurrentene.

Les også: Den store nettbrett-guiden

annonse