Ukens test av mobilspill
Som regel tar vi ikke så mye hensyn til hvor god eller dårlig grafikken er i spillene vi tester. Det har vært spillbarhet som har stått i fokus. Likevel har vi sjelden sett grafikk som overgår to av Iphone-spillene i ukens test.
Vi har også bygget oss store bobler, og dengt figurer som ser ut som om de kunne kommet rett ut av Pondus.
Android
Super K.O. Boxing 2
I Super K.O. Boxing 2 er det slagkombinasjoner, fargesprakende knockouts og raske unnamanøvre som gjelder hvis du skal vinne. Motstanderne er muskelberg eller innehar andre merkelige egenskaper som strømgivende lyspærer på hendene.
Det hele styres ved hjelp av punkter på skjermen som du skal klikke på for å slå, parere eller bøye deg unna. I intense situasjoner kan det være litt for lett å bomme på punktene, og vi synes dessuten responsen kunne vært litt kjappere.
Grafikken er på sin side helt suveren. Det er tegneserieaktig grafikk med sterke farger og tydelige linjer. Dette gir en god innlevelse når du spiller, og underholdningsverdien er helt på topp.
Spillet kan lastes ned fra Android Marked gratis. Vær obs på at det også vil lastes ned en hel del ekstra ressurser når du starter spillet første gang.
Space War
Et flott høyoppløst bilde av verdensrommet i bakgrunnen får deg til å tro at grafikken er svært god. Samtidig er spillet utrolig responsiv, og det gir en god spilleopplevelse.
"Plottet" er ikke akkurat originalt. Du kjører et romskip og må skyte (med noe som ligner laserstråler selvsagt) alle steinene som kommer rasende mot deg. Innimellom kommer det bonuser rasende samme veien, som for eksempel øker skipets helsenivå, gjør våpenet ditt bedre og lignende.
Det som er spesielt moro med Space War er at du kan styre skipet ditt hvor som helst i to dimensjoner, altså både opp og ned og til begge sidene. Skytingen skjer konstant av seg selv og du har evig med ammunisjon.
Dette er en forbedret klassiker, og du skal være ganske kresen for å ikke la deg underholde. Spillet kan hentes på Android Marked gratis.
Iphone
Osmos
Osmos er et merkelig spill. Her er man faktisk en boble. Formålet er å bli den største boblen på brettet, og dette gjør man ved å ta opp i seg andre og mindre bobler.
For å styre trykker man rundt sin egen boble, og den skyter fart ved å blåse ut litt av sin egen masse. Dermed krymper boblen om man blir for ivrig. Man kan kun ta opp i seg bobler som er mindre enn en selv.
Forsøker man seg på bobler som er større enn en selv blir man i stedet spist, og spillet avsluttes med den hyggelige beskjeden "Lifeform terminated". Hvilke bobler som er små nok til at man kan ta dem opp i seg indikeres ved at fargen gradvis skifter fra rødt til blått.
Spillet akkompagneres av særdeles avslappende musikk, og man skal ikke se bort fra at det er mulig å "sovne bak rattet" med dette spillet her. Det er i det hele tatt en ganske annerledes opplevelse enn stressende mobilspill flest.
De nærmeste slektningene synes å være Zen Bound-spillene eller det svenske "spillet" Kometen. Osmos er som disse blant de peneste spillopplevelsene vi har hatt på en Iphone.
Osmos består av to ulike spillmodi, en slags historiemodus med brett som må spilles i kronologisk rekkefølge, og en arkademodus man kan låse opp for å velge fritt i brettene. Osmos koster 17 kroner på App Store.
Pinball HD
Mange av oss som liker flipperspill husker med en viss lengsel tilbake til PC- og Amiga-hiten Pinball Dreams for alt for mange år siden. Det går en stund mellom hver gang vi snubler borti flipperspill som er 100 prosent gjennomført fra A til Å.
Pinball HD for Iphone er et slikt. Vanligvis er ikke kvaliteten på grafikken noe stort tema i disse testene, spillbarhet er langt viktigere. I Pinball HD finner vi den sjeldne kombinasjonen av fantastisk grafikk og uovertruffen spillbarhet.
Alt reagerer så raskt som det skal, fysikken føles ekte og vi blir ikke sinket av håpløse historiemoduser med langvarige fortellinger som skal gjennomgås før vi kan spille. Så fort spillet er ferdig nedlastet er vi i gang på et blunk.
De tre spilldesignene som følger med er alle utformet med dybde i detaljene, slik at kameravinkelen panorerer inn og ut sømløst underveis. Vi oppdager stadig nye ting mens vi spiller, som for eksempel en kran der toppen og bunnen beveger seg uavhengig av hverandre på skjermen - samtidig som vi stresser som bare det med å få løst ut en ny bonus.
Pinball HD koster 11 kroner, og enhver flipper- eller spillentusiast burde kjenne sin besøkelsestid. Dette er rett og slett et av de aller beste spillene på Iphone i dag.
N.O.V.A.
N.O.V.A., eller Nova, for enkelhets skyld, er en klassisk FPS på linje med al Quake-, Doom- og Halo-seriene. Det er relativt lite staffasje rundt selve oppdragene. Gameloft har begrenset seg til noen små introduksjonsfilmer og noen humoristiske stemmeklipp før man setter i gang.
Nova spilles med en stikke på venstre del av skjermen til å styre gange mot høyre, venstre, frem og tilbake. I tillegg kan man snu seg ved å trekke fingeren over skjermen. Knapper for skyting, hopping, våpenbytte og omlading finnes på høyre side av skjermen.
På Iphone 4 kan man også aktivere gyroskopet for styring. Vi har sett den nye sensoren fungere bedre andre steder, men den utgjør et greit tillegg, spesielt når man skal sikte.
I spillet bedriver vi for det meste "undersøkelser" av et romskip. Undersøkelsen går ut på å drepe alt som beveger seg, og å komme seg helskinnet unna ødelagte deler av skipet.
Grafisk sett er dette noe av det beste vi har sett i sjangeren, som fortsatt er forholdsvis ung på mobile plattformer. Kontrollene har et stykke igjen å gå, men dette er like fullt god underholdning.
I Nova inngår også en flerspillerdel som vi ikke har rukket å teste ennå.
Nova koster 29 kroner på App Store, og det er dermed priset omtrentlig midt på stigen i forhold til de dyreste spillene i programbutikken.