Tek.no

Test

Varg Veum - Bitre blomster

Det går hardt for seg i påkostede "Varg Veum - Bitre Blomster".
Terje Nomeland
27 Sept 2007 13:00

”Bitre blomster” er den første av i alt seks Varg Veum-filmer, og er basert på Gunnar Staalesens roman med samme navn. Bergen kommune og Hordaland fylkeskommune er blant dem som har spyttet penger inn i prosjektet; ja sjelden har det vel blitt satset så mye penger på en norsk film.

I filmen blir vi først introdusert for familien til den forsvunne Kamilla, før Veum på sin søken etter den lille jenta kommer over et lik. Varg Veum aner tidlig en sammenheng mellom de to sakene, og på veien fram mot løsningen kommer han over utroskap, prostitusjon og ulovlig salg av kjemikalier.

Moderne krimthriller

Regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen (Izzat) har laget en moderne krimthriller, og dermed gjort en del forandringer fra Staalesens roman. Blant annet er en helt ny karakter introdusert; Anna i Kathrine Fagerlands skikkelse. Rolfsen har tatt flere grep for at filmen skal nå ut til et bredere publikum; blant annet flere konflikter mellom de ulike karakterene, og laget en handling der ting hele tiden blir flettet sammen. Resultatet blir en god spenningsfilm.

Dessverre er det noen svakheter ved filmen; dialogen er ikke like god hele veien og enkelte scener virker unødvendige. Ett eksempel er scenen der Veum blir forsøkt påkjørt av en trailer, den passer ikke inn i filmen, og det virker rett og slett som om hele opplegget er tatt med for å overdrive betydningen av action. Kort tid ut i filmen forstår man dessuten hvem som er skurkene, og dermed forsvinner noe av spenningen. Rolfsen klarer likevel å holde på seerne; det blir aldri kjedelig, og resten av filmen sitter man og funderer på hvordan det hele henger sammen. Plottet er nemlig troverdig og intrikat.

Ensom ulv

Trond Espen Seim gjør en meget god figur i rollen som Varg Veum. Seim tolker Veum akkurat som vi kjenner ham; en ensom ulv som bruker utradisjonelle metoder for å finne løsningen på mordgåten. Kathrine Fagerland gjør en heller svak jobb, mens Bjørn Floberg som politietterforsker Hamre (Uno, Uro) igjen gjør sine saker bra.

Konflikten mellom Veum og Hamre er for øvrig godt skildret i filmen. Og selv om man helst skulle sett at Veum snakket bergensdialekt, blir allikevel Bergen vist fram med enkelte fugleperspektiv-bilder. Men noen reklamefilm for Bergen er det derimot ikke; det er heller Bergens skyggeside som blir skildret.

Se trailer her.

Konklusjon

”Bitre blomster” skuffer ikke, men likevel sitter man med følelsen av at det er noe som mangler; den siste lille biten av puslespillet til å gjøre dette til en meget vellykket krimthriller er ikke tilstede. Selv om filmen aldri blir kjedelig, forsvinner noe av spenningen når man skjønner hvem som er skurkene ganske så raskt. ”Bitre blomster” er tross alt underholdende, og er absolutt verd en titt.

annonse

Les også