På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Asono Sound-hub
Innledning
Klikk for større bilde
I vår test av Asono 250-f fortalte vi at Asono er det nærmeste man kommer en norsk MP3-produsent, men at de stort sett ikke gjorde noe særlig annet enn å skifte navn på produktene som de importerte fra Asia. Det viser seg at denne forretningsmodellen ikke er noe Asono kommer til å nøye seg med lenge, for fra og med november i år skal all produktdesign flyttes fra Asia til Norge. Det betyr at asiatene vil bli stående for det tekniske, men Asono selv vil designe både selve produktene og brukergrensesnittet på sine spillere. Frem til nå har dette vært et samarbeidsprosjekt ifølge Asono.
Sound-hub er en direkte etterfølger av den gamle HD500-spilleren, og det "virkelige" navnet på denne spilleren er faktisk HD800. HD500 var som noen sikkert husker en veldig god MP3-spiller med et noe uheldig design, og dette gjorde at den ikke ble så alt for populær. Vi har nå tatt en titt på hva etterfølgeren kan by på.
Vi sender en stor takk Asono som lånte oss MP3-spilleren til testing og til Koss som har stilt hodetelefoner til disposisjon.
Spesifikasjoner
- Kapasitet: 20 GB, 2.5" HDD
- Buffer: 12 MB flash
- Display: 160x105 pixels LCD m/backlit
- Grensesnitt: USB 2.0, 14.5 Mbps
- Støttede formater: MP2, MP3, OGG, WMA og TXT
- EQ: 5 forhåndsdefinerte og manuell 5-bånds EQ
- Radio: FM
- Batteri: Innebygget Li-ion-batteri
- Spilletid: 16 timer
- Størrelse: 66.5 x 99.5 x 21 mm
- Vekt: 180 gram inkludert batteri
- Opptaksfunksjon: Til MP3
- Mikrofon: Innebygget
- Firmware oppgraderbar
Spilleren har svært mange likhetstrekk med den gamle Asono HD500, både når det gjelder spesifikasjoner og brukergrensesnitt, og det virker på mange måter som om de har forandret designet, men beholdt innmaten. Undertegnede har brukt HD500 privat en stund, og fra jeg skrudde på spilleren fikk jeg følelsen av å sitte med den sammen spilleren med hakket nyere firmware.
Rent designmessig har Asono byttet ut den tynne "padda" som HD500 var, og laget spilleren noe tykkere, og samtidig noe smalere og lavere. I volum så sitter man igjen med omtrent det samme, derimot er vekten redusert relativt betydelig ned til 180 gram.
Displayet er av samme typen som sitter på HD500. Dette betyr at man har et LCD-display med en oppløsning på 160x105 pixler. Er det noe Asono virkelig skal ha skryt for så er det utnyttelsen av dette displayet: De har klart å presse inn all nødvendig informasjon, og samtidig er det ikke blitt trangt. Vi kommer nærmere tilbake til displayet senere i testen.
I likhet med sin forgjenger, har også Sound-hub muligheten til å konvertere opptak direkte til MP3. Dette kan være fra enten en ekstern lydkilde gjennom den optiske/mini-jack inngangen, eller om man bruker den innebygde mikrofonen. Som ekstrafunksjoner tilbyr Sound-hub videre FM-radio og muligheten til å lese tekstfiler.
Spilleren drives at et Li-ion-batteri med en oppgitt batterikapasitet på 16 timer, noe som er 4 timer mindre enn HD500. Som vi har nevnt før er dette såkalt "best case scenario", noe som betyr at man kun vil oppnå slike avspillingstider hvis man lar spilleren ligge stille og spille av musikk sammenhengende uten å bruke lyset i displayet.
Bundle
- Ørepropper
- Mini-to-mini jack
- Batterilader
- USB-kabel
- Driver-CD for Windows 98
- Manual
- Etui
Asono har som vanlig valgt en bundle som ikke inneholder masse "dilldall" som man aldri kommer til å bruke, men har lagt med det essensielle tilbehøret for en MP3-spiller. Øreproppene som leveres med spillere fra Asono er som vanlig en god del bedre enn det som man som regel ser bundlet sammen med MP3-spillere. I praksis betyr det at de er gode nok for de som ikke er så alt for kresne på lyd.
Spilleren har et såkalt "driverløst design", noe som gjør at den automatisk gjenkjennes av nyere operativsystemer som Windows XP/2000/ME. Brukere som fortsatt henger igjen med Windows 98 må derimot belage seg på å installere drivere før de kan overføre filer til spilleren.
Et etui i kunstskinn og plast leveres med spilleren. Denne er konstruert på en slik måte at man har tilgang til alle funksjonene til spilleren selv om denne er satt på. Etuiet har også en beltespenne på baksiden slik at den blir enkel å frakte med seg.
Installasjon
Installasjon av en spiller med driverløst design er en behagelig opplevelse. Man setter i USB-kontakten og skrur på spilleren. 5-10 sekunder senere har operativsystemet gjenkjent spilleren, og den kommer opp som en egen partisjon i Windows. Derifra er det bare å begynne filoverføringen direkte ved hjelp av det filoverføringsprogrammet du foretrekker, som f.eks. Windows Explorer.
Asono, i likhet med alle andre leverandører av MP3-spillere, er nøye med å tenke at rent formelt sett er 1 kB = 1000 byte. Dette gjør at det de anser som 20 GB som noe Windows anser som 18,6 GB.
Undertegnede er lite glad i inkonsekvensen når det gjelder definisjonen av 1 kB og det er litt moro å se at Asono ikke er helt enig med seg selv om hvor mye 1 kB faktisk er. I deres systeminformasjon inne i selve spilleren oppgir de nemlig det samme som Windows. Å være litt mer konsekvent i bruken av definisjoner skulle vi mene var en fordel.
Overføringshastighet
Overføring av 20 GB tar fort litt tid, og da blir overføringshastigheten fort et viktig element. Sound-hub er utstyrt med USB2-tilkobling og en 2,5" harddisk (samme type som sitter i bærbare datamaskiner). Dette gir oss høye forhåpninger til overføringshastigheten.
Asono har på sine hjemmesider oppgitt en overføringshastighet på 14,5 Mbps (Megabit/s). Det de sannsynligvis mener er 14,5 MBps (MegaByte/s), noe som er 8 ganger så fort. Vi målte overføringshastigheten til like i overkant av 14 MBps, noe som må anses som svært bra.
Display
Som vi nevnte tidligere i testen er displayet utnyttet til sitt fulle under avspilling av sanger. Man kan bl.a. se hva både forrige og neste sang på listen er, full teknisk informasjon om musikkfil, volum, spilletid, navn, batteristatus, nummer på sangen totalt på spilleren og avspillingsmodus. En kan også velge om man vil vise ID3-informasjonen eller filnavnet.
Navigasjonen til rett sang er en enkel sak. Man får opp sanger i en listebasert visning med seks linjer per side.
Rotmenyen er svært oversiktlig, dog med en illustrasjon som ikke er like god.
Innstillingsmenyen er relativt lik det man kjenner fra normale operativsystemer med egne faner og undermenyer. Det som kan bli et problem er at plasseringen av alle valg ikke er like logiske. Skal man stille på hvor lenge bakgrunnsbelysningen på displayet skal lyse etter siste tastetrykk finner man f.eks. ikke dette under "Display".
Valgene man velger i hver meny kommer opp som et nytt vindu som ikke dekker hele displayet. Over ser man muligheten for å stille på den manuelle 5-bånds EQ-en, og muligheten for å bruke en av de 5 forhåndsefinerte EQ-innstillingene. De forhåndsdefinerte fungerer overraskende bra, og gir deg enkel tilgang til et "riktig" lydbilde til forskjellig type musikk. "Ultra Bass" anbefales kun sammen med de medfølgende øreproppene, da det blir alt for mye bass med hodetelefoner av høy kvalitet. Vi må si oss svært godt fornøyd med lydkvaliteten på spilleren.
I bruk
Spilleren styres av et utvalg av knapper plassert både på fremsiden og på siden av spilleren. På fremsiden har man en multifunksjonsknapp som er for normale avspillingsfunksjoner. Går man på siden av spilleren finner man fire lysende knapper som er for meny, volum og opptak. I tillegg har man en "Hold"-knapp, samt en egen JOG-knapp. En JOG-knapp er en knapp som fungerer tre veier: Opp, ned og inn, omtrent som et rullehjul på en mus. Det er denne man må bruke inne i menyene. Et lite problem med denne knappen er at den sitter litt for langt inn i spilleren i forhold til sin forgjenger HD500, noe som gjør at man risikerer å måtte skifte grep rundt spilleren for å trykke den helt inn. Til en viss grad kan man også bruke knappen på fremsiden av spilleren inne i menyer, men kun i noen av menyene.
Vi har nevnt det før, og vi nevner det igjen: Kombinasjonen av å ha knapper både på sidene og på fremsiden er noe vi ikke er så alt for fornøyde med. Med en slik kombinasjon er det ofte vanskelig å finne en naturlig måte å holde spilleren på. Det er til syvende og sist en vanesak - bare ikke vår beste vane.
Som nevnt tidligere har spilleren, i likhet med sin forgjenger, mulighet til å vise tekstfiler. Dette kan sikkert være en nyttig funksjon for noen, selv om man ikke har mulighet til å redigere innholdet. Støtte for de særnorske tegnene er på plass, men tekstbryting skjer dessverre ikke ved mellomrom, men der hvor displayet tar slutt. Det gjør teksten relativt vanskelig å lese.
Muligheten til å gjøre opptak fra både eksterne lydkilder og fra mikrofon direkte til MP3 er noe som mange trolig vil sette pris på. Vi har lagt med et eksempel på opptak fra både den interne mikrofonen og fra ekstern lydkilde i vanlige 128 Kbps. 320 Kbps er maksimalt med ekstern lydkilde, mens 128 er maksimalt med den innebygde mikrofonen.
Som man kan høre av opptakene er lydkvaliteten helt upåklagelig når det kommer fra en ekstern lydkilde, men lyden er ikke like god med den interne mikrofonen. Som vi hører er lyden svært ullen, og i tillegg er mikrofonen svært lydfølsom for bevegelser, noe som gjør at den minste bevegelse på en finger mens man lager et opptak resulterer i kraftige ulyder på opptaket.
Når det gjelder radioen så bærer den, i likhet med de fleste andre MP3-spillere, preg av å ikke ha den beste antennen. Dette gjør at den er avhengig av bedre mottaksforhold enn vanlige stasjonære radioer for å oppnå god lydkvalitet. Når signalene først er på plass, fungerer radioen utmerket.
Konklusjon
Asono Sound-hub er utvilsomt et spennende produkt, og viser at Asono er med i kampen om MP3-kundene også når det gjelder de harddiskbaserte spillerne. Høy overføringshastighet, enkel installasjon, god batterikapasitet, MP3-encoding, radio og tekstleser er alle elementer som gjør dette til en MP3-spiller en fort får et godt øye til. Legg så til at den enkle installasjonen gjør spilleren perfekt egnet som en bærbar harddisk, og man skulle tro at man har en vinner.
Problemet med spilleren er derimot prisen. Rundt 3500 kroner må man i skrivende stund betale for denne spilleren, og det er ca 400 kroner mer enn for en iPod med tilsvarende kapasitet, og omtrent det samme som man må betale for en Jukebox Zen NX 60 GB! Så mye er den rett og slett ikke verdt. Spesifikasjonsmessig er selvsagt ikke disse spillerne helt like, men man skal ha ganske stort behov for innebygget mikrofon, MP3-encoding og enklere installasjon før man velger denne fremfor en boks fra Creative med tre ganger så stor kapasitet.
Det er bare å beklage, men denne spilleren priser seg mer eller mindre ut av markedet. Når designet heller ikke er noe kjøpsargument, blir dette en spiller for de spesielt interesserte - men for disse er denne spilleren trolig et svært godt valg.
Oppdatering: Asono ønsker å påpeke at de fra mandag 16. august setter ned prisen med 200 kroner. I tillegg selges spilleren gjennom flere andre butikker med andre priser.
+ God kapasitet + Høy overføringshastighet + "Driverløst design" + Bra batterikapasitet + Bra display + Fungerer som en fullverdig bærbar harddisk |
- Alt for dyr - Ikke utpreget spennende design - JOG-knappen sitter for langt inn |