Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAsus PadFone

Denne PC-en har slukt en mobil

Nå kan du få mobil, PC og nettbrett i ett.

Design, skjerm og menyer

PC-produsent Asus er sannsynligvis ikke et merke du forbinder med mobiltelefoner. I det siste har selskapet sluppet et utvalg ganske spesielle nettbrett som har krysset sjangergrenser innenfor elektronikk. Med PadFone har Asus laget sin første mobiltelefon for de norske butikkhyllene.

Telefonen PadFone er kjernen i et utvalg dingser som til sammen kan fylle en rekke ulike funksjoner; telefon, nettbrett og kompakt PC.

Den viktigste delen ved siden av telefonen er en ti tommer stor skjerm. Bak skjermen fins det en egen liten garasje for PadFone. Putter du PadFone inn og lukker luken blir skjermen til et nettbrett. Selv om PadFone til vanlig kjører mobilmenyene i Android 4 går den sømløst over til å vise menyer som er tilpasset nettbrett når den settes på plass. Smart.

En krybbe i en krybbe

Som en slags russisk dukke kan også skjermen plasseres i noe – i dette tilfellet et fulltastatur. Med telefon, skjerm og fulltastatur koblet sammen har du til sammen en dings som minner mye om en bærbar PC, men som du kan ta med deg i den formfaktoren du foretrekker eller trenger i en gitt situasjon.

Hver av delene har et innebygget batteri. De tre batteriene driver hele kjeden av deler, men de lader også telefonen hver gang den er koblet til.

Sist, og minst, hører det til en penn. Dette er ikke en digital penn av typen vi kjenner fra for eksempel HTC Flyer eller Samsung Galaxy Note – tuppen består av myk gummi og den fungerer på alle berøringsfølsomme skjermer.

Pennen har likevel et ess opp ermet. Den fungerer som trådløs håndfri. Hvis det kommer inn en samtale til PadFone mens den sitter i skjermkrybben kan du besvare samtalen ved å trykke på pennen og snakke inn i den.

Asus' litt sære PadFone-univers består altså av fire deler, og siden alt henger så tett sammen tar vi også med tilbehøret på side fire i denne ekstra lange mobiltesten.

Telefonen er kompakt

På egen hånd er ikke PadFone noe voldsom størrelse å bære rundt på. Den har litt mindre flateareal enn Samsung Galaxy S III, samtidig som den er bittelitt tykkere.

Det aller meste av forsiden, bortsett fra en liten leppe nederst, er dekket av glass. Den lille leppen nederst på forsiden og bakdekselet er laget i plast. Bakdekselet føles litt tynt og fleksibelt når du tar det av, men det sitter som støpt på telefonen og du må legge ned en ganske stor innsats for å få det til å rikke seg.

Bakdekselet føles dessuten litt mindre plastaktig når det sitter på. Det kommer av den ruglete overflaten Asus har gitt det. Asus bruker konsentriske sirkler i designen på mange av sine produkter, og her glir PadFone enkelt inn sammen med nettbrett og PC-er.

Rammen rundt telefonen er i metall. Tilnærmet heldekkende glass på forsiden med metallramme rundt gir en følelse av god og eksklusiv byggekvalitet som minner litt om en annen telefon vi vet om.

Få knapper

Hvis du er fryktelig glad i knapper kommer du til å bli litt skuffet over PadFone. Den har nemlig bare tre av dem.

De fysiske knappene sitter i rammen på telefonen, og én av dem er av/på/skjermlås-knappen som du finner øverst til høyre. De to andre knappene finner du på høyresiden av telefonen, og de styrer volumet – opp og ned.

Hurtigknapp for kameraet, fysisk hjem-tast eller snarveifelter finner du ikke på PadFone. Akkurat som på referansetelefonen for Android 4, Galaxy Nexus, er alt dette flyttet inn på skjermen.

Middels skjerm

Vi kan si det først som sist. Skjermen i Asus PadFone imponerer egentlig ikke.

Det konkurreres hardt på mange områder i dagens smarttelefoner, og skjermer er ett av områdene med hardest kniving. Vi har sjelden så mye å utsette på de høyoppløste AMOLED- og IPS-skjermene i dagens toppmodeller. Vi må muligens innrømme at vi er litt bortskjemte også.

Grunnen til at skjermen i PadFone ikke imponerer oss er enkel – klart og tydelig synlige piksler hører ikke hjemme i en toppmodell i 2012. Her snakker vi ikke om prikker som du må anstrenge deg for å se, eller fikle frem forstørrelsesglasset for å legge merke til. Blant alle de fargerike punktene fins det haugevis på haugevis av sorte punkter i mellom.

Greie spesifikasjoner

At Asus har valgt å utstyre PadFone med skrifttyper som åpenbart er laget for å ta seg best ut på enda mer høyoppløste skjermer gjør problemet ekstra godt synlig. I mange tilfeller ser du nemlig at bokstaver nesten forsvinner der de er på sitt tynneste, og rett før de forsvinner blir de til prikk, etter prikk, etter prikk ... etter prikk.

PadFone-skjermen har ikke katastrofale spesifikasjoner. Den er 4,3 tommer stor med 960 x 540 piksler og den baserer seg på Super AMOLED-teknologi. Disse tallene har vi sett mange ganger før.

Pen Tile Matrix

Enkelte av dere har kanskje tenkt ordene "Pen Tile" helt siden dere la merke til at dette ikke er en Super AMOLED Plus-skjerm. Pen Tile Matrix går ut på at hovedpikslene deler et antall underpiksler mellom seg, og dette er måten en vanlig Super AMOLED-skjerm er bygget opp på. I Super AMOLED Plus-skjermer, så som den i Samsung Galaxy S II, har hver hovedpiksel sine underpiksler som til sammen skaper en farge.

En av effektene som vanligvis blir synlige på mange Pen Tile Matrix-skjermer er nettopp avstand mellom piksler og taggete tekst. Siden det kun er enkelte av underpikslene som deles, og disse som regel representerer en spesiell farge, blir effekten ofte aller mest merkbar når skjermen skal vise akkurat den solide fargen som hovedpikslene deler underpiksler for.

Menyene forsterker skjermproblemene

Likevel tror vi Asus her må ha gjort noe eget med grafikken på telefonen. Vi har ikke sett disse effektene være på langt nær så fremtredende som de er i PadFone på veldig lang tid. For eksempel oppleves skjermen i Motorolas Razr-telefoner som langt bedre, selv om den deler både størrelse og spesifikasjoner.

På de fleste andre områder er skjermen derimot god nok. Mange AMOLED-skjermer har for eksempel et kraftig blåskjær når de skal vise hvitt. Det blåskjæret er forholdsvis moderat i PadFone. Fargegjengivelsen ellers er god, og innsynsvinkelen er upåklagelig.

Menyene

Asus PadFone kjører nesten helt rene Android 4-menyer. Her er det gjort lite for å endre på Googles opprinnelige menysystem.

Et utvalg småprogrammer til hjemmeskjermene er omtrent summen av det Asus har lagt til her, og de viktigste ligger allerede på hjemmeskjermen når du tar telefonen ut av esken; værvarsel, klokke og e-postvisning.

Menyene i Android 4.0 Ice Cream Sandwich er ganske like enten du bruker dem på nettbrett eller mobiltelefon. Noen små forskjeller er det imidlertid, og PadFone veksler relativt enkelt mellom de to visningsformene.

Inni esken

  • Asus PadFone
  • Batteri 1520 mAh
  • USB-kabel
  • Lader m. USB-utgang
  • Håndfrisett
  • Hurtigveiledning

Tilbehør og priser

Selv om PadFone fungerer helt fint som telefon på egen hånd kommer vi ikke unna at en stor del av konseptet ligger i tilbehøret.

PadFone selges foreløpig i tre ulike pakker. Du kan kjøpe kun telefonen for i underkant av 4000 kroner. Legger du på rundt tusen kroner får du løsningen med telefon og nettbrettskjerm. For i overkant av 6000 kroner får du hele pakken med PadFone, skjerm og fysisk fulltastatur.

Ved siden av disse tre variantene kan du kjøpe en skjermpenn som også fungerer som Bluetooth-håndfri. Vi går sterkt ut fra at også skjerm og tastatur med tiden vil selges løst, slik at de som velger å bare kjøpe telefonen i dag kan komplettere underveis. Foreløpig ser altså ikke det ut til å være mulig.

Teknologi og funksjoner

Som de fleste andre kraftige Android-mobiler har Asus PadFone det meste du kan tenke deg av trådløs teknologi. I tillegg er PadFone godt motorisert med Qualcomms nyeste brikkeserie.

PadFone ser muligens svakere ut på papiret enn mange av konkurrentene. Flaggskipene fra LG, Samsung og HTC har tross alt systembrikker med fire prosessorkjerner alle sammen.

Likevel er det ikke fullt så enkelt. De to prosessorkjernene som jobber inni Asus PadFone er de raskeste mobile prosessorene på markedet i dag, og selv om de er halvparten så mange som i de andre flaggskipene kommer de svært godt ut i ytelsestester.

Mangler noen teknologier

Selv om PadFone er godt utstyrt mangler den et par teknologier som er i ferd med å bli stadig mer utbredt.

Du får ikke NFC i PadFone. NFC brukes i dag mest til å sette opp hurtig tilkobling mellom ulike enheter ved hjelp av andre teknologier som Bluetooth og WiFi. Teknologien er også godt egnet for adgangskontroll og betalingsløsninger, og mange slike varianter er under utprøving rundtomkring i verden.

Glonass er russernes svar på GPS, og mange av dagens toppmodeller støtter systemet. Asus har valgt å ikke støtte Glonass. Det betyr at du ikke får like presis navigering som enkelte av konkurrentene kan gi.

Akkurat som GPS-systemet kan Glonass brukes som navigeringsverktøy helt på egen hånd, men mobilene som støtter Glonass i dag bruker systemet til å øke nøyaktigheten på navigeringen sammen med vanlig GPS.

Funksjonene i bruk

I stedet for å gjøre store endringer i menyene har Asus lagt til en del programvare på PadFone.

Her får du Office-pakken Polaris Office med i telefonen. Dette er i utgangspunktet en av de rimeligste Office-pakkene for mobil, men den er fullverdig på de fleste områder og svært enkel og god å bruke.

At Office-pakke er inkludert ut av esken betyr også at du fritt kan åpne og redigere vedlegg som ramler inn med e-posten din.

Skranglete skytjenester

Til lagring kan du benytte det innebygde minnet på 16 gigabyte, et minnekort – eller gratis skylagring fra Asus. Skytjenesten heter Asus Webstorage, og den første kontoen som registreres mot en ny PadFone får 32 GB boltreplass i tre år. Den vanlige størrelsen er 8 GB.

Vi syntes registreringen var litt knotete, ettersom appen ikke hentet frem skjermtastaturet da det ble tid for å taste passord. Vi ga oss og forsøkte å sette telefonen i dockingstasjonen sin for å taste detaljene våre med fulltastaturet i stedet. Der mislyktes vi grovt, og måtte slukøret se på en feilmelding som fortalte at Asus' egen app ikke støttet veksling mellom stor og liten skjerm. Merkelige greier.

Etter å ha startet appen med telefonen i skjermkrybben hadde vi imidlertid ingen problemer med å legge til logindetaljene våre.

Asus Webstorage er ikke den eneste skytjenesten som kommer med PadFone ut av esken. Her følger også med noen andre hakket særere skyfunksjoner.

@Vibe er Asus utgangspunkt for underholdning, men du kan sannsynligvis hoppe over denne. Innholdet er nemlig for en stor del musikk som du ikke får lastet ned, og asiatiske apper med navn som ikke er leselige for oss nordboere.

Dårlige oversettelser og Flash-tvang

Oversettelsene er heller ikke helt heldige. For å skaffe deg noe av innholdet i @Vibe må du trykke på grønne knapper med ordet "Ledig" på. Litt avhengig av hva du trykker på ender du ofte opp med en av flere feilmeldinger. Første gang du skal installere ting fra Asus' egen tjeneste får du også opp beskjed om at installasjonen ble avvist fordi sikkerhetsinnstillingene i telefonen ikke godtar ukjente kilder. En skulle tro Asus' egen tjeneste var en kjent kilde, men den gang ei.

Nevnte vi at telefonen maser konstant om at du må installere Flash for å starte disse tjenestene? Selskapet bak den mobile Flash-spilleren har selv sagt at de ikke lenger utvikler løsningen, og det er et åpent spørsmål hvor godt disse tjenestene vil virke når det kommer en Android-oppdatering som gjør at dagens Flash-spiller ikke vil virke.

Dette fremstår som relativt beskjedne trekk hver for seg – men alt i alt virker PadFone ganske skranglete på programvaresiden. Det er ikke alt som virker like smidig som vi har inntrykk av at det skal. Noen ganger er det tatt underlige valg i programvaren, og av og til stopper den opp eller oppfører seg rart.

Internett og e-post

Nettleseren i Asus PadFone er den som hører til i Android 4. Det betyr at den er rask og enkel å bruke. Foreløpig har nettleseren støtte for Flash, men som nevnt tidligere i testen har Adobe sagt at Flash for Android ikke utvikles videre. Det er altså usikkert om støtten vil bli værende.

E-postleseren som følger med er også relativt standard for Googles operativsystem. Det er lett å legge til nye kontoer, og mesteparten av veien får du hjelp av veivisere som kun behøver adressen din og et passord.

Hvis du eller jobben din har en e-postkonto med litt mer omfattende innstillinger og valgmuligheter kan du lett gå til avansert visning for å legge inn resten av detaljene dine.

For enkel synkronisering

Visningen av meldinger er rask og god, og du kan uten problemer zoome inn og ut i meldinger dersom teksten er for liten eller et bilde ikke får plass på skjermen.

Vi noterer oss at e-postleseren som følger med kun har grunnleggende styring av hvor ofte postkassene skal synkroniseres. Det betyr at du kan velge mellom en del faste intervaller eller "push", altså at innboksen oppdateres med én gang meldingene kommer.

Her har mange av Asus' konkurrenter bedre løsninger i dag. Blant annet har det blitt vanlig å kunne dele dagen i to – én del der e-post sjekkes oftere, typisk arbeidstiden, og én del der frekvensen går ned eller e-posten ikke sjekkes i det hele tatt.

Gode organiseringsmuligheter

PadFone kommer med den vanlige og vante kalenderfunksjonen vi kjenner fra de fleste andre Android-telefoner, men her har Asus i tillegg lagt ved en mer spennende vri.

Her fins det nemlig enda en kalender-app. Denne heter ikke noe mer spektakulært enn "Se kalender" i menyen. Den er imidlertid både fiffig og praktisk.

På mobilskjermen er startsiden en dagsvisning der felter rundt en urskive viser når du har avtaler. I tillegg vises avtalene for dagen på nedre halvdel av skjermen.

Ikke full månedsoversikt

Hvis du vil velge en annen dag får du opp den klassiske månedsvisningen ved å trykke øverst i bildet. Her får du riktignok ikke oversikt over hvilke dager som er tyngst lastet med avtaler og gjøremål rett fra månedsvisningen.

Appen har visning av været i form av et lite ikon øverst til venstre på skjermen. Vi vet ikke helt hvor varselet hentes fra, men det ser ut ikke ut til å skille seg nevneverdig fra vær-widgeten på hjemmeskjermen, der informasjonen stammer fra Accu Weather.

Vi liker kalenderen Asus har lagt ved, og konstaterer at den er enda tøffere i fullskjerm på PadFone Station-tilbehøret.

Ytelsestester

AnTuTu måler telefonen på de fleste av sine funksjoner, inkludert avansert grafikk, utregninger og hastighet på filoperasjoner. Her kommer Asus PadFone svakest ut av de nye topptelefonene.

Quadrant 2 er også en test som tester mange forskjellige funskjoner i telefonen. Denne må ikke forveksles med forgjengeren Quadrant som er laget for telefoner med én enkelt prosessorkjerne. Her gjør PadFone det betydelig bedre enn i AnTuTu, men fortsatt ikke godt nok til å tukte Samsungs Galaxy S III.

NenaMark 2 er den eldste av ytelsestestene vi bruker for øyeblikket. I utgangspunktet er den laget for å teste mobiler med avanserte grafikkløsninger. Her havner PadFone helt øverst. Det er likevel bare hårfin forskjell på PadFone og Galaxy S III – og ser vi på skjermoppløsningen har grafikkløsningen i PadFone langt færre piksler å drive enn Galaxy S III har. Derfor tilhører seieren i realiteten Samsungs toppmodell.

Multimedia

Asus PadFone har slitt litt i de andre kategoriene, så vi hadde et lønnlig håp om at den nyskapende telefonen skulle gjøre det bedre på multimedia. Det gjør den egentlig ikke.

Android i seg selv har aldri vært spesielt god på multimedia. Telefonene som har kjørt de aller reneste utgavene av Googles operativsystem har hatt en relativt enkel musikkspiller og spartansk støtte for videoformater.

Musikkspilleren i PadFone er i og for seg grei nok. Den gjør jobben og får spilt av det du måtte ha med deg av musikk, og du kan sortere på ulike vis i listevisningen. Du får også en equalizer og mulighet til å gi tommel opp og tommel ned til hver låt. Vi fant ikke noe sted tomlene så ut til å påvirke spillelister eller å rangere låtene.

Bedre musikk hos konkurrentene

I jakten på hva tomlene faktisk betyr forsøkte vi å trykke på hjelp-alternativet i musikkspilleren. Spilleren er faktisk en del av Googles musikksatsing med skylagring og salg av musikk. Denne satsingen er kun tilgjengelig i utlandet for øyeblikket, så det kun den rene avspilleren vi får brukt her. Uheldigvis er hjelpen du får i appen begrenset til hvordan du kan kjøpe musikk via den – musikk som altså ikke er tilgjengelig her uansett. Vi regner kanskje med at tomlene brukes opp mot Skyen på et eller annet vis, men sikre er vi ikke.

Lyden i telefonen er helt på det jevne, og den driver greit propper og mindre krevende hodetelefoner.

Vi registrerer at mange av Asus' konkurrenter har skjønt at musikk er viktig for folk. Motorola, HTC, Samsung og Sony satser hardt på å sette musikk til brukernes hverdag, om enn på hvert sitt vis. HTC har både sin egen musikkspiller og relativt kraftige hodetelefonforsterkere i telefonene sine. Samsung har gode lydbrikker i telefonene sine, og har også sin egen spiller. Sony Ericsson, nå bare Sony, har vært pioneerer når det kommer til nye funksjoner i musikkspilleren.

Vi skal ikke si at musikkspilleren i PadFone er dårlig, men det kan se ut som om tiden har stått litt stille for selskapet, mens konkurrentene har jobbet seg videre.

Videostøtte

Videostøtten i PadFone i utgangspunktet ikke så dårlig. Den innebygde spilleren takler Windows Media Video, DivX/Xvid og Mpeg4 i MP4- og M4V-filer. MKV-filer med h.264 er litt opp og ned om vi får til å spille. Noen fungerer mens andre gjør det ikke.

PadFone virker relativt gjennomsyret av bugs, og problemene tar ikke slutt på mediesiden av ting. Her opplever vi av og til at video i ganske lav kvalitet stopper opp og må bufre den ene gangen – mens neste gangs gjennomspilling går helt fint.

Ved flere tilfeller har vi også opplevd at hele telefonen har låst seg under forsøk på videoavspilling. Hverken av/på-tastene eller skjermsnarveiene har virket. Etter en tid kommer spørsmål om å avslutte den låste prosessen "Galleri" opp, uten at vi får til å trykke på den. Noen titalls sekunder senere skrur hele telefonen seg av for å starte på nytt. Tilfeldige omstarter er for øvrig noe vi har opplevd i enkelte andre sammenhenger også, uten at vi har klart å sette det i noe spesielt system.

Kamera

Heller ikke i kamera-applikasjonen spares vi for bugs. Appen låste seg ved et par anledninger så ettertrykkelig at vi ikke kom inn i den igjen. Til slutt måtte vi restarte telefonen for å aktivere kameraet.

Bildekvaliteten blir helt grei, men det er mye støy i bildene her. PadFone knipser bilder med en oppløsning på åtte megapiksler. Denne oppløsningen har blitt standard for mange av toppmodellene i salg akkurat nå inkludert HTC One X, Samsung Galaxy S III og Apple iPhone 4S – for å nevne noen.

Ved siden av all støyen har PadFone-kameraet problemer med en aktiv støyfjerning som visker ut mange av detaljene i bildet. På toppen av det hele fremstår de fleste bildene som grå og nitriste, samme hvor mye lys eller sol de har blitt tatt i.

PadFone imponerer altså heller ikke på kamerafronten.

Tilbehør

Tilbehør

PadFone Station

Ti tommer stor skjerm med krybbe for Asus PadFone. Til sammen blir de to produktene til et nettbrett. PadFone Station har innebygget høyttaler, batteri og knapper.
I nettbrettmodus brukes telefonens kamera gjennom et hull i baksiden på PadFone Station.
PadFone Dock
PadFone Dock er tastaturkrybben som du kan sette PadFone Station og PadFone i. Her får du fullt QWERTY-tastatur av chiclet-typen – altså lave og flate taster med mellomrom mellom.
Et internt batteri sørger for å lade PadFone Station når den er koblet til. PadFone Dock har to vanlige USB-porter og en inngang for vanlig minnekort av typen SD eller MMC.

Kort sagt:

 – To USB-tilkoblinger
 – Masse batteritid
 – Støtte for vanlig SD

 – Ustabil
 – Stor
 – Tung
 – Tar med seg skjerminnstillingene fra nettbrettmodus
 – Krever tilpasning i apper for skiftet fra liten til stor skjerm

Konseptet PadFone er ikke skikkelig fullbyrdet uten at du har tilbehør. Riktignok er PadFone i seg selv en brukbar telefon, men den er laget for å fungere sammen med en stor skjerm, en tastaturkrybbe og et litt spesielt håndfrisett.

Øverst på baksiden av PadFone Station finner du en luke, og bak luken er det plass til PadFone. En akkurat passe tung bryter åpner luken som er fjærbelastet og spretter ut av seg selv. På innsiden har PadFone spor å gå i, og tilkobling for Micro-USB- og HDMI-kontaktene.

Skal tåle mye

Vi skal ikke påberope oss å være store fans av luker, men luken på PadFone Station kjennes forholdsvis solid innenfor normal bruk – og løsningen skal være testet for å tåle hele 12 000 til- og frakoblinger.

Det skal sies at luken nødvendigvis er stor og at PadFone Station er ganske tung, så hvis du mister brettet i bakken spørs det om ikke du bruker opp vel mye av kvoten på 12 000 "sykluser".

Det er lett å se hvor designen stammer fra. Bak på luken ser vi igjen Asus' konsentriske sirkler. De har ingen praktisk funksjon på luken, slik som de har på telefonen, men er i stedet et rent designelement.

Resten av baksiden er slett, og på testenheten vår er den utført i en mørk champagnefarge. En forholdsvis stor høyttaler til høyre for PadFone-luken skal gi fantastisk lyd, om vi skal tro informasjonen vi har fått fra Asus.

Vi er ikke helt sikre på hvor fantastisk lyden er, men den er iallfall høy nok til at du i mange tilfeller kan klare deg uten en ekstrahøyttaler når du skal vise andre video eller spille et lydspor.

Litt blass brettskjerm

Den store skjermen på PadFone Station er relativt god, men ganske blass i forhold til telefonskjermen. Det du imidlertid slipper er store avstander mellom hver piksel.

Det betyr at apper og skrift for det meste tar seg bedre ut på den store skjermen enn på den lille, mens bilder og video i noen tilfeller ser litt bedre ut på PadFones lille skjerm med bedre fargegjengivelse.

Vi merker oss at PadFone tar med seg skjerminnstillingene fra PadFone Station og nettbrettmodus. Det betyr at dersom du har valgt full fres på lysstyrke med "Outdoor Mode" for bedre lesbarhet i sollys – tar du med deg denne modusen på telefonskjermen når du kobler fra nettbrettet.

Vi synes ikke noe særlig om at Asus har hektet sammen disse funksjonene i PadFone. Når alt er koblet sammen har du masse strøm å ta av. Når telefonen fungerer på egen hånd tømmes batteriet på rekordtid om du skrur på utendørsmodusen.

Menyene

Et av de viktigste poengene med Android 4 er at både telefoner og nettbrett deler noenlunde samme menysystem. Det merker du når du setter PadFone i krybben sin. Menysystemet skaleres perfekt og passer utmerket på den store skjermen, samtidig som mange av menyelementene og knappene er like de du får på telefonskjermen.

Idét du kobler telefonen til krybben bytter telefonen fra den ene til den andre skjermen, og stokker om på menyene. I snitt skal dette ta mellom to og fem sekunder ifølge Asus.

Vi opplevde både at det gikk kjemperaskt, og at det tok mye lenger tid enn fem sekunder. I visse tilfeller stoppet prosessen helt opp, og av og til ble vi møtt av feilmeldinger.

Applikasjonene henger ikke med

Selv om menyene tilpasses relativt sømløst i skiftet fra telefon til nettbrett, er det ikke alle applikasjonene som blir med over til den nye skjermen. Asus jobber visstnok mot de viktigste applikasjonsutviklerne for å få støtte for konseptet sitt bygget inn i appene, men foreløpig er det langt mellom tredjeparts applikasjoner som tåler skiftet skikkelig.

Det betyr at hvis du har apper eller tjenester kjørende på telefonen som ikke tåler overgangen vil disse bli stengt når du setter telefonen i krybben.

Selv om Asus' egne apper skal være skrevet om for formålet har vi ved noen anledninger fått beskjed om at også disse må stenge. Spesielt har applikasjonene som styrer selskapets skytjenester vært litt kranglete på dette området.

Videoavspilling fungerer stort sett strålende når du bytter fra telefon- til nettbrettmodus. Men det er også en av få situasjoner der skiftet faktisk imponerer.

Ladetrøbbel

En av fordelene med PadFone Station er et enormt innebygget batteri som kan lade telefonen. Kobler du til tastaturkrybben så er det enda et batteri inni dét som lader den store skjermen.

Alt i alt skal dette bety at strømmen stadig trekker "oppover" gjennom delene, og til slutt lades telefonen. Asus skryter av at det skal gi en enorm batteritid for telefonen.

Vi reagerer likevel på at konseptet er ekstra ustabilt nettopp når telefonen har lite strøm.

Flere ganger koblet vi til telefonen for lading med rundt 10 prosent batteri igjen, og fulladede batterier i PadFone Station og tastaturkrybben. Vi opplevde stadig at systemet hengte med litt ulike resultater.

Et av de mest irriterende resultatene var at telefonskjermen ble oppblåst til storskjerm på nettbrettet, med stadige batterivarsler og konstant vibrering. Det vanligste var likevel at telefonen klaget i ett sett over lavt batterinivå på nettbrettskjermen, selv om alle ikoner på skjermen viser at ladingen gikk som normalt.

Dersom du vurderer Asus PadFone kun på grunn av den kjempelange batteritiden systemet kan by på, gjør du sannsynligvis et bedre valg om velger en vanlig smarttelefon med en kraftig nødlader. De færreste nødladere er i nærheten av like store og tunge som tilbehøret til PadFone.

Mye å bære på

Vi har nevnt vekten et par ganger i testen, og den er virkelig en av PadFones største svakheter. Selve telefonen er relativt kompakt, men tilbehøret er digert.

Telefonen veier 129 gram, PadFone Station veier hele 724 gram og tastaturkrybben veier 658 gram. Det betyr at hele sulamitten veier over 1,5 kilo. Det er nesten et halvt kilo mer enn den fullverdige datamaskinen MacBook Air. Asus' eget Android-nettbrett, Transformer Pad Infinity, veier 1,1 kilo med tastaturkrybbe.

I tillegg er dimensjonene på disse tingene ganske voldsomme. Vi merker oss at Asus kun oppgir gjennomsnittstykkelse for PadFone Station – nærmere bestemt 13,55 millimeter. Det høres kanskje ikke så voldsomt ut, men i realiteten er bare nettbrettet alene nærmere to centimeter tykt.

Tre centimeter tykk

Legger du til tastaturkrybben får PadFone og tilbehøret en samlet tykkelse på over tre centimeter.

Det betyr at PadFone med PadFone Station og tastaturkrybben er tykkere enn mange helt vanlige bærbare datamaskiner, for ikke å snakke om de ultratynne variantene fra Apple og konkurrentene.

Penn og mappe

Sammen med PadFone Station får du en original Asus-mappe til å oppbevare herligheten i. Mappen fungerer helt fint når du bare har PadFone i nettbrettmodus, men det er ikke plass til en komplett PadFone med alt utstyr i den.

Det betyr at du sannsynligvis må ha tastaturet liggende løst ved siden av i ryggsekken – eller investere i en annen veske eller bæreanordning til PadFone-settet ditt.

Det du derimot får plass til i mappen er en egen penn som Asus har laget. Vi nevnte pennen innledningsvis, og dette er altså ikke en digital penn slik vi kjenner fra HTC Flyer eller Samsung Galaxy Note. Den harde tuppen er byttet ut med en myk tupp som virker på alle berøringsskjermer.

Pennen har innebygde håndfrifunksjoner, slik at den kan være telefonrør når PadFone er plassert inni skjermen. For å koble opp dette på en enkel måte har Asus laget en app som skal brukes for oppkobling.

Dårlig løsning

Oppkoblingen går forholdsvis smertefritt, men i bruk er løsningen heller dårlig.

Ved oppringning registrerte vi flere ganger at lyden ikke kom ut gjennom pennen, der den skulle. I stedet fikk vi beskjed om å koble opp tilbehøret på nytt ved hjelp av appen som følger med. Ofte ble den første meldingen avløst av en melding om at lyden nå blir overført til håndfrisettet.

Vi lurte litt på om det i det hele tatt var nødvendig med en egen app for å koble opp noe så enkelt som et håndfrisett. Vi koblet derfor Asus-pennen til en Motorola Razr Maxx i stedet.

Oppkobling uten app gikk helt smertefritt, og pennen fungerte langt bedre – men vi opplevde fortsatt svært mye støy under samtale. Vi er dessuten ikke helt sikre på om vi ville følt oss komfortable med å snakke i en penn på gaten.

Pennen koster omkring 500 kroner løst. Det kan du kjøpe langt bedre håndfrisett for.

Konklusjon

Asus PadFone er et av årets merkeligste mobilkonsepter. Det er en mobil som ved hjelp av tilbehør kan bli til et nettbrett eller en liten bærbar datamaskin med Android. Vi elsker konseptet, men gjennomføringen har store mangler.

PadFone kan kjøpes enten bare som en telefon, eller i pakker. Den minste pakken inneholder PadFone med en stor skjerm til å sette telefonen i, mens den største pakken også kommer med en tastaturkrybbe til å sette skjermen i.

Stort og tungt

Det viktigste problemet med PadFone-konseptet slik det er i dag er størrelsen. Det er ikke mange av dagens nettbrett som er rundt to centimeter tykke, slik PadFone blir med den store skjermen. Sammen med tastaturkrybben noterer vi oss omtrent tre centimeter i tykkelse. Vekten på hele sulamitten er omtrent halvannet kilo – betydelig mer enn en kompakt bærbar PC.

Dårlig skjerm

Som telefon alene har PadFone sine problemer. Viktigst av dem en skjerm som ikke henger på greip i 2012. Det er ikke strengt tatt en lavoppløst skjerm, men den ser lavoppløst ut på grunn av sorte mellomrom mellom pikslene.

Kostnaden om du skal ha med alt er også i høyeste laget. 6500 kroner for telefonen, brettet og tastaturet er forholdsvis mye penger, og til den prisen må man kunne forvente at settet fungerer klokkerent sammen. Det gjør det ikke.

Det andre viktige problemet med PadFone er at programvaren ikke fungerer slik den skal. I løpet av testperioden har vi nærmest gått fra feilmelding til feilmelding og fra uventet opphold til uventet opphold.

Dette er bra

På den positive siden er selve telefonen ganske godt motorisert i forhold til prisen. Litt avhengig av hvor du leter starter den på mellom 3600 og 3800 kroner, og til den prisen får du en telefon som på papiret skal være ganske lik One S fra HTC.

En god kontorpakke og ekstra muligheter for å organisere dagen med Asus' egen kalenderapp trekker oppover.

Basisfunksjonene fungerer også helt greit, med god lyd under samtale og et godt skjermtastatur. Batteritiden på telefonen alene er litt i korteste laget, men kobler du alle delene sammen har du batteritid som varer og varer. Men det er egentlig også det eneste du har.

Til slutt

Vi liker konseptet PadFone veldig godt, men etter å ha levd med den i noen dager har vi merket at idéen er langt bedre enn gjennomføringen. At det fortsatt fungerer så dårlig som det gjør etter at produktet har vært kjent i over ett år tyder på at det rett og slett har vært vanskelig å få dette til å virke skikkelig.

Vi ser ikke bort fra at det kommer nye oppdateringer til PadFone som bedrer tilstandene, men her er det mye som må rettes på. Folk flest vil sannsynligvis få en svært dårlig opplevelse med PadFone og bør velge noe helt annet.

Alternativene

Vi har alt nevnt HTC One S, og den er et svært godt alternativ til noen hundrelapper mer. Her får du bedre skjerm og langt bedre sammenskrudd programvare. Du mister imidlertid muligheten til å bruke telefonen som nettbrett.

En annen løsning for deg som vil ha litt av begge deler i ett produkt er Samsungs Galaxy Note. Med en skjerm på 5,3 tommer har du en mobiltelefon som kan gjøre mye av det samme som nettbrettene. I tillegg er den rask og god og har bra batteritid.

Hvis du kun er på jakt etter et av de beste produktene i mobilhyllen kan du også se på LGs Optimus 4X HD. Den har rask innmat, stor og kjempegod skjerm og et lekkert og velfungerende menysystem.

Les også
Asus Padfone kommer i miniversjon
Les også
Asus smeller til med Nexus-overskudd
annonse