Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAsus PadFone

Denne PC-en har slukt en mobil

Nå kan du få mobil, PC og nettbrett i ett.

Design, skjerm og menyer

PC-produsent Asus er sannsynligvis ikke et merke du forbinder med mobiltelefoner. I det siste har selskapet sluppet et utvalg ganske spesielle nettbrett som har krysset sjangergrenser innenfor elektronikk. Med PadFone har Asus laget sin første mobiltelefon for de norske butikkhyllene.

Telefonen PadFone er kjernen i et utvalg dingser som til sammen kan fylle en rekke ulike funksjoner; telefon, nettbrett og kompakt PC.

Den viktigste delen ved siden av telefonen er en ti tommer stor skjerm. Bak skjermen fins det en egen liten garasje for PadFone. Putter du PadFone inn og lukker luken blir skjermen til et nettbrett. Selv om PadFone til vanlig kjører mobilmenyene i Android 4 går den sømløst over til å vise menyer som er tilpasset nettbrett når den settes på plass. Smart.

En krybbe i en krybbe

Som en slags russisk dukke kan også skjermen plasseres i noe – i dette tilfellet et fulltastatur. Med telefon, skjerm og fulltastatur koblet sammen har du til sammen en dings som minner mye om en bærbar PC, men som du kan ta med deg i den formfaktoren du foretrekker eller trenger i en gitt situasjon.

Hver av delene har et innebygget batteri. De tre batteriene driver hele kjeden av deler, men de lader også telefonen hver gang den er koblet til.

Sist, og minst, hører det til en penn. Dette er ikke en digital penn av typen vi kjenner fra for eksempel HTC Flyer eller Samsung Galaxy Note – tuppen består av myk gummi og den fungerer på alle berøringsfølsomme skjermer.

Pennen har likevel et ess opp ermet. Den fungerer som trådløs håndfri. Hvis det kommer inn en samtale til PadFone mens den sitter i skjermkrybben kan du besvare samtalen ved å trykke på pennen og snakke inn i den.

Asus' litt sære PadFone-univers består altså av fire deler, og siden alt henger så tett sammen tar vi også med tilbehøret på side fire i denne ekstra lange mobiltesten.

Telefonen er kompakt

På egen hånd er ikke PadFone noe voldsom størrelse å bære rundt på. Den har litt mindre flateareal enn Samsung Galaxy S III, samtidig som den er bittelitt tykkere.

Det aller meste av forsiden, bortsett fra en liten leppe nederst, er dekket av glass. Den lille leppen nederst på forsiden og bakdekselet er laget i plast. Bakdekselet føles litt tynt og fleksibelt når du tar det av, men det sitter som støpt på telefonen og du må legge ned en ganske stor innsats for å få det til å rikke seg.

Bakdekselet føles dessuten litt mindre plastaktig når det sitter på. Det kommer av den ruglete overflaten Asus har gitt det. Asus bruker konsentriske sirkler i designen på mange av sine produkter, og her glir PadFone enkelt inn sammen med nettbrett og PC-er.

Rammen rundt telefonen er i metall. Tilnærmet heldekkende glass på forsiden med metallramme rundt gir en følelse av god og eksklusiv byggekvalitet som minner litt om en annen telefon vi vet om.

Få knapper

Hvis du er fryktelig glad i knapper kommer du til å bli litt skuffet over PadFone. Den har nemlig bare tre av dem.

De fysiske knappene sitter i rammen på telefonen, og én av dem er av/på/skjermlås-knappen som du finner øverst til høyre. De to andre knappene finner du på høyresiden av telefonen, og de styrer volumet – opp og ned.

Hurtigknapp for kameraet, fysisk hjem-tast eller snarveifelter finner du ikke på PadFone. Akkurat som på referansetelefonen for Android 4, Galaxy Nexus, er alt dette flyttet inn på skjermen.

Middels skjerm

Vi kan si det først som sist. Skjermen i Asus PadFone imponerer egentlig ikke.

Det konkurreres hardt på mange områder i dagens smarttelefoner, og skjermer er ett av områdene med hardest kniving. Vi har sjelden så mye å utsette på de høyoppløste AMOLED- og IPS-skjermene i dagens toppmodeller. Vi må muligens innrømme at vi er litt bortskjemte også.

Grunnen til at skjermen i PadFone ikke imponerer oss er enkel – klart og tydelig synlige piksler hører ikke hjemme i en toppmodell i 2012. Her snakker vi ikke om prikker som du må anstrenge deg for å se, eller fikle frem forstørrelsesglasset for å legge merke til. Blant alle de fargerike punktene fins det haugevis på haugevis av sorte punkter i mellom.

Greie spesifikasjoner

At Asus har valgt å utstyre PadFone med skrifttyper som åpenbart er laget for å ta seg best ut på enda mer høyoppløste skjermer gjør problemet ekstra godt synlig. I mange tilfeller ser du nemlig at bokstaver nesten forsvinner der de er på sitt tynneste, og rett før de forsvinner blir de til prikk, etter prikk, etter prikk ... etter prikk.

PadFone-skjermen har ikke katastrofale spesifikasjoner. Den er 4,3 tommer stor med 960 x 540 piksler og den baserer seg på Super AMOLED-teknologi. Disse tallene har vi sett mange ganger før.

Pen Tile Matrix

Enkelte av dere har kanskje tenkt ordene "Pen Tile" helt siden dere la merke til at dette ikke er en Super AMOLED Plus-skjerm. Pen Tile Matrix går ut på at hovedpikslene deler et antall underpiksler mellom seg, og dette er måten en vanlig Super AMOLED-skjerm er bygget opp på. I Super AMOLED Plus-skjermer, så som den i Samsung Galaxy S II, har hver hovedpiksel sine underpiksler som til sammen skaper en farge.

En av effektene som vanligvis blir synlige på mange Pen Tile Matrix-skjermer er nettopp avstand mellom piksler og taggete tekst. Siden det kun er enkelte av underpikslene som deles, og disse som regel representerer en spesiell farge, blir effekten ofte aller mest merkbar når skjermen skal vise akkurat den solide fargen som hovedpikslene deler underpiksler for.

Menyene forsterker skjermproblemene

Likevel tror vi Asus her må ha gjort noe eget med grafikken på telefonen. Vi har ikke sett disse effektene være på langt nær så fremtredende som de er i PadFone på veldig lang tid. For eksempel oppleves skjermen i Motorolas Razr-telefoner som langt bedre, selv om den deler både størrelse og spesifikasjoner.

På de fleste andre områder er skjermen derimot god nok. Mange AMOLED-skjermer har for eksempel et kraftig blåskjær når de skal vise hvitt. Det blåskjæret er forholdsvis moderat i PadFone. Fargegjengivelsen ellers er god, og innsynsvinkelen er upåklagelig.

Menyene

Asus PadFone kjører nesten helt rene Android 4-menyer. Her er det gjort lite for å endre på Googles opprinnelige menysystem.

Et utvalg småprogrammer til hjemmeskjermene er omtrent summen av det Asus har lagt til her, og de viktigste ligger allerede på hjemmeskjermen når du tar telefonen ut av esken; værvarsel, klokke og e-postvisning.

Menyene i Android 4.0 Ice Cream Sandwich er ganske like enten du bruker dem på nettbrett eller mobiltelefon. Noen små forskjeller er det imidlertid, og PadFone veksler relativt enkelt mellom de to visningsformene.

Inni esken

  • Asus PadFone
  • Batteri 1520 mAh
  • USB-kabel
  • Lader m. USB-utgang
  • Håndfrisett
  • Hurtigveiledning

Tilbehør og priser

Selv om PadFone fungerer helt fint som telefon på egen hånd kommer vi ikke unna at en stor del av konseptet ligger i tilbehøret.

PadFone selges foreløpig i tre ulike pakker. Du kan kjøpe kun telefonen for i underkant av 4000 kroner. Legger du på rundt tusen kroner får du løsningen med telefon og nettbrettskjerm. For i overkant av 6000 kroner får du hele pakken med PadFone, skjerm og fysisk fulltastatur.

Ved siden av disse tre variantene kan du kjøpe en skjermpenn som også fungerer som Bluetooth-håndfri. Vi går sterkt ut fra at også skjerm og tastatur med tiden vil selges løst, slik at de som velger å bare kjøpe telefonen i dag kan komplettere underveis. Foreløpig ser altså ikke det ut til å være mulig.