Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestCorsair Carbide Air 540

Corsairs nye kabinett-koloss er full av muligheter

Uvanlig design gir gode muligheter til sprek kjøling og casemodding.

Introduksjon

Corsair har lenge imponert oss med sine stødige kabinetter, og har jevnt over vært et kvalitetsmerke med godt rykte. Vi har tidligere testet både små og store kabinetter fra produsenten, som på ingen måte har ligget på latsiden den siste tiden.

Dagens testprodukt skiller seg fra den vanlig produktporteføljen i form og fasong, og velter frem minner til det eldre og populære Lian Li Cube Case. Kabinettet går under navnet Corsair Carbide Air 540, og er i lik måte konstruert i nærmest kubisk form.

Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

Selve rammen til kabinettet er nemlig to kabinetter som er sydd sammen, noe som øker bredden fra normalen på drøyt 20 centimeter, til over 33 centimeter.

Det gir mye rom som Corsair har utnyttet til å gi kabinettet flere spennende funksjoner, funksjoner vi har sett lite av de seneste årene.

Bla om til neste side, så kikker vi nøyere på hva Carbide Air 540 kan by på »

Spesifikasjoner: Corsair Carbide Air 540-
MaterialerStål og plast
FargerSort
KjølemuligheterFront: 2 x 140 mm eller 3 x 120 mm Topp: 2 x 140 mm eller 2 x 120 mm Bak: 1 x 140 mm eller 1 x 120 mm Vifter inkludert fremme og bak: 3 x Corsair AF140L 140 mm
Utvidelsesplasser2 x 5,25" 2 x 3,5" 4 x 2,5"
Ekspansjonsspor8
Støttede hovedkortATX, E-ATX, Micro-ATX, Mini-ITX
Eksterne tilkoblinger2 x USB 3.0 Mikrofon og hodetelefon
StrømforsyningATX, ingen praktisk lengdebegrensning
DimensjonerHøyde: 45,8 cm Bredde: 33,2 cm Dybde: 41,5 cm
Vekt9,0 kg
PrisCa. 1100 kroner

Takk til Corsair som sendte produktet til test.

annonse
Corsair Carbide Air 540 (Sort/Transparent)I samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no

Førsteinntrykk og utseende

Todelt kasse

Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

I motsetning til de fleste kabinetter som bygger i høyden, er Carbide Air 540 i større grad like lang i alle retninger. Den ekstra bredden er brukt til å dele kassen i to, angivelig for å optimalisere luftflyt over varme komponenter.

I front finner vi en stor viftegrill plassert mellom to overflater i mattfarget plast, og til høyre er det plass til to viftekontrollere eller optiske enheter. Materialet gir ikke inntrykk av å være kjipt, men vi foretrekker egentlig at hele fronten er i stål slik som resten av kabinettet.

Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no
Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

Ved siden av på- og restartknapp har du muligheten til å koble til to USB 3.0-enheter, mikrofon og høyttaler, noe som bør dekke behovet til de aller fleste. Vi skulle gjerne sett en hotswap-løsning for harddisker, som vi kommer til å se det er god plass til

Gode vannkjølingsmuligheter

To 140 mm vifter i front, med støvfilter.
Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

På kabinettets venstre sidedør kan vi se inn gjennom et kvadratisk vindu i plast, som gir god oversikt over innmaten. Et montert hovedkort kommer til å ta opp størsteparten av plassen, men på bunnen kan det monteres to harddisker av 3,5-tommers størrelse. Vi legger også merke til at det er god plass til radiator både i topp og i front, og med et standard ATX-hovedkort vil du kunne presse inn vifter og radiator på 10,7 centimeters tykkelse i front og 7,2 centimeter i topp.

Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

Vifter på kjøpet

De inkluderte viftene vil ikke være helt optimale til tykke radiatorer grunnet lavt statisk trykk, men leverer høy luftflyt bakover i kabinettet med overtrykk. Dette betyr at luften vil bli presset ut av alle mulige sprekker, slik at støvet samles der det er ønskelig, nemlig i støvfilteret.

Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

Mellom disse viftene og hovedkortene er det seks gummisluser hvor du kan mate gjennom strøm- og SATA-kabler fra kabinettets andre side. Denne løsningen gjør det enkelt å få et ryddig kabinett, da overskuddskabel kan skjules på den andre siden.

På toppen kan det monteres to vifter av enten 120- eller 140-,illimeters størrelse. Også her er det gummisluser hvor du kan tre kabler igjennom.

Bak kulissene

I kabinettets andre rom kan det monteres strømforsyning, to optiske drev og fire harddisker på 2,5 tommer. Det er litt rart at det ikke er plass til flere harddisker av den store størrelsen, da det er mye ubrukt plass i bunnen og i det øvre høyre hjørnet av kabinettet.

For eksempel kunne strømforsyningen vært montert i toppen av kabinettet istedenfor bunnen, og da hadde det vært bedre plass til ekstra radiatorer, harddisker eller vannpumper.

Se hvordan det ble når vi puttet komponenter inn i kabinettet »

annonse
Corsair Carbide Air 540 (Sort/Transparent)I samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no

Installasjon

Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

Etter en grundig gjennomgang av kabinettet forventet vi ingen ting annet enn en smertefri installasjon. Corsair har allerede montert avstandsstykkene mellom hovedkortet og kabinettet, og med mye arbeidsplass i alle retninger er hovedkortet montert i en fei.

Verktøyfritt for drev

Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

Harddiskene monteres uten verktøy ved at de klipses inn i en ramme. 3,5-tommerene skyves inn i en eksisterende SATA-port som allerede har kabel på baksien, mens enheter på 2,5 tommer enkelt kan skyves inn og låses i et bur i den andre delen av kabinettet. Begge løsningene fungerer helt ypperlig, men vi skulle gjerne hatt plass til enda flere harddisker med den store formfaktoren.

Her trenger vi strengt tatt ikke rydde, da det ikke er luftflyt gjennom denne delen. 
Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

Optisk drev sklir rett på plass fra forsiden og sitter bom fast takket være en verktøyfri låsemekanisme. Strømforsyningen har nok plass til å boltre seg på, og du kan i praksis ha den lengste strømforsyningen du måtte finne.

Ekspansjonskort festes med tommelskruer, noe som etter vår mening ofte er det greieste. Hvis du ikke skrur for hardt til slipper du å bruke verktøy, og selv blytunge skjermkort sitter som støpt.

På baksiden av hovedkortet er det et stort hull som gjør det svært enkelt å bytte bakplate om du skal montere en nye kjøler, uten at du trenger å fjerne hovedkortet.

USB-kabelen er litt for kort. 
Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

Utgangene til frontpanelet kobles til ved å bruke de eksisterende kablene som allerede er tilkoblet. Av en eller annen grunn er USB-kabelen mye kortere enn resten av kablene, og rakk ikke bort til USB-tilkoblingen på hovedkortet vårt.

Løsningen med å dele kabinettet i to fungerer veldig bra i praksis, da vi får stuet bort overskuddslengden fra kabelene, og ubrukte kabler fra ikke-modulære strømforsyninger. Dette resulterer i et ganske ryddig kabinett og dermed god luftflyt, som du ser på bildet under.

Nå som alt er på plass ser vi hvordan kabinettet yter i vår termiske test »

Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no
annonse
Corsair Carbide Air 540 (Sort/Transparent)I samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no

Termiske egenskaper

Carbide Air 540's todelte design i tillegg til de forhåndstinstallerte viftene bør gjøre en god jobb i å fjerne overskuddsvarmen fra kabinettet, og settes på prøve med følgende testoppsett:

Testoppsett-
HovedkortMSI P67A-GD65
ProsessorIntel Core i7 2600k med Noctua NH-C14
MinneCorsair Dominator DHX DDR3 1600MHz 8GB
SkjermkortATI Radeon HD 6990
Harddisker1 x Western Digital Caviar Black 500 GB, 1 x Hitachi Deskstar 164 GB
StrømforsyningFractal Design Newton R3 600W

Da kabinettet ikke har plass til mer enn to harddisker på 3,5 tommers størrelse, bruker vi én harddisk mindre enn hva vi vanligvis bruker i denne testen. Dette bør allikevel ikke utgjør noen stor forskjell.

De tre viftene blåser mye luft gjennom kabinettets hovedrom, og sørger for svært fine systemtemperaturer. Temperaturene er omtrent de samme som beistet Corsair Obsidian 900D, og tyder på at produsenten har fått bedre orden på kjøleegenskapene fra tidligere Obsidian 800D.

Skjermkorttemperaturene er også svært gode, og stikker vi fingrene inn i kabinettet kjenner vi godt luftstrømning både over og under det varme kortet. Det skal nevnes at testoppsettets skjermkort produserer mye varme, men allikevel får vi veldig akseptable temperaturer.

Prosessortemperaturene er i lik måte ganske gode. Det hadde nok vært mer optimalt med en sidevendt prosessorkjøler som blåser i samme retning som den øvrige luftstrømmen i kabinettet, men temperaturene legger seg på den bedre delen av spekteret.

Vi får heller ingen overraskelser med harddisktemperaturene. Temperaturene har allikevel mye å gå på, da kalde harddisker ikke nødvendigvis er bedre enn varme harddisker. Google gjorde en massiv undersøkelse på akkurat dette, og oppdaget av disker som holdt mellom 38°C og 40°C havarerer langt sjeldnere enn både varmere og kaldere enheter.

Støy

De medfølgende viftene er en modifisert versjon av Corsair AF140 Quiet Edition, og de som er montert i kabinettet er av den litt heftigere sorten. De bråker definitivt mer enn hva vi ønsker, men som tidligere vist har de også et rimelig stort kjølepotensiale.

Vi oppfattet også noe vibrasjoner i kabinettet fra harddiskene, dog uten at dette var irriterende. Corsair kunne med fordel hatt bedre antivibrasjon til både harddisker og optiske enheter, men den største mangelen er definitivt viftekontroll til de medfølgende viftene. Heldigvis bør dette ikke være et stort problem for de fleste, da hovedkortet kan ta seg av dette.

Dermed er vi ferdige med prøvelsene, og på neste side konkluderer vi testen »

annonse
Corsair Carbide Air 540 (Sort/Transparent)I samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no

Konklusjon

Carbide Air 540 er nok et godt tilskudd til produktfamilien til Corsair. Kabinettet byr på en litt annerledes passform, og har store muligheter til selvmontert vannkjøling og andre spennende prosjekter.

Konstruksjonen er upåklagelig og montering av komponenter går lekende lett. Det er allikevel noen småting vi må påpeke ved Carbide 540, og det første som slår oss er den halvdårlige plassutnyttelsen. Kabinettet tar mye plass på gulvet, og kunne strengt tatt hatt enda større potensiale til både vannkjøling og lagring, eksempelvis ved at strømforsyningen ble montert i taket.

I tillegg har Corsair gjort en flause med USB-kabelen som går fra fronten av kabinettet. Denne er for kort, og rakk ikke bak til utgangen fra vårt normale hovedkort.

Prisen ligger i skrivende stund på rundt 1050 kroner, noe som vi synes er en helt akseptabel pris da det følger med tre vifter. Men med hensyn på kabinettets form og plassutnyttelse ser vi ingen grunn til å anbefale det for vanlige systemer. Skal det brukes til vannkjøling og modifisering har kabinettet mange muligheter, men utenom dette vil eksempelvis Fractal Design Define XL R2 være et bedre valg.

Oppdatert: Corsair forteller i en e-post til Hardware.no at de er klar over at USB-kablen i kabinettet er for kort for enkelte hovedkort. Neste parti med Air 540-kabinetter vil få lengre kabel, og de som har kjøpt modellen som er i butikkene nå kan kontakte Corsair for å få løst problemet.

+ God kjøling
+ Enkel montering
+ Stort potensiale til vannkjøling og modifikasjoner


- Har plass til få harddisker
- Noe støy
- USB-kabel til front er for kort

annonse
Corsair Carbide Air 540 (Sort/Transparent)I samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Les også
Sjekk ut Corsairs nyeste entusiastkabinett
Les også
Dette minikabinettet er laget for entusiaster
Les også
Fractal Design Arc XL: Her får du usedvanlig mye kabinett for pengene
Les også
Denne er liten, men skal ha plass til en kraftig spillmaskin
annonse