Til hovedinnhold
TestReviveaphone

Dette vidundermiddelet skal redde en vannskadet mobil

Vi satte Reviveaphone på prøve. Se om vi klarte å redde telefonen etter 30 sekunder i vann.

Kurt Lekanger, Tek.no

Reviveaphone

Fuktskader er en av de vanligste årsakene til at mobiltelefoner slutter å fungere, og mange opplever å levere inn mobiltelefonen sin til reparasjon – bare for å få beskjed om at verkstedet ikke kan fikse den på grunn av at den er fuktskadet.

Settet består av en tett pose og en flaske med Reviveaphone-middel – også kjent som isopropanol. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Men hva om du enkelt og greit kunne fikse en fuktskadet mobiltelefon selv ved å dyppe hele telefonen i en «magisk» væske som gjør at telefonen blir som ny igjen?

Det høres nesten for godt ut til å være sant, men det er nettopp dette produsenten bak mirakelmiddelet Reviveaphone hevder skal være mulig. Vi har testet produktet for å se om produsentens løfter holder vann.

21 år gammel oppfinner

Det er den 21 gamle briten Oliver Murphy som står bak Reviveaphone. Da han var 13 år gammel pleide han å tjene litt penger på å reparere mobiltelefoner, og veldig mange av telefonene han fikk inn var vannskadet.

– De fleste forstår ikke hvorfor telefoner blir ødelagt når de blir våte. Det er faktisk ikke vannet som gjør det, men mineralene og urenhetene i vannet som fester seg til komponentene i telefonen, uttalte Murphy til The Telegraph.

Murphy eksperimenterte med ulike rengjøringsmidler, og hevder å ha funnet frem til et middel som fjerner urenhetene og gjør at telefonen angivelig blir som ny igjen.

Etter at Murphy startet i det små med bare rundt 4000 kroner i egne sparepenger for under to år siden, regner han med å omsette for rundt 250 000 pund – 2,8 millioner kroner i 2014, ifølge Startups.co.uk.

Middelet helles i posen, før telefonen legges oppi. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Fungerer det?

Reviveaphone lover ikke å kunne redde alle telefoner. I bruksanvisningen står det at det er viktig at du skrur av telefonen med en gang den har kommet i kontakt med vann, og at du ikke forsøker å lade den opp. Gjør du det, vil du dramatisk redusere sjansen for at du klarer å vekke telefonen til live igjen. Hvis det er mulig bør du også ta ut batteriet.

For å få liv i mobilen igjen fyller du den medfølgende posen med spesialvæsken som følger med i en liten flaske. Så putter du telefonen opp i posen, lukker den, og lar den ligge der i sju minutter. I løpet av denne tiden vil Reviveaphone-væsken trenge inn i alle kriker og kroker i telefonen og fjerne mineraler og urenheter som skaper «kortslutning» og gjør at telefonen ikke fungerer. Så er det bare å vente på at telefonen skal tørke.

Vi fikk beskjed fra produsenten om å vente 48 timer før vi skrudde på telefonen igjen, men i den medfølgende dokumentasjonen sto det at det skulle holde med 24 timer. Det står imidlertid også i bruksanvisningen at vi skulle vente ytterligere 24 timer hvis telefonen fortsatt ikke virker.

Les også: Det er tusener å spare på å bytte mobilskjermen selv »

Skulle du ikke klare å få liv i telefonen igjen med Reviveaphone, lover produsenten å gi deg pengene tilbake igjen hvis du fyller ut et reklamasjonsskjema på produsentens nettsider.

Vi måtte selvfølgelig prøve vidundermiddelet, og puttet en mobiltelefon i en vannbeholder.

Hvordan gikk det?

Det er tydelig at det fortsatt er fukt bak skjermen. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Hvordan gikk det?

For å teste om middelet holder hva det lover, bestemte vi oss for å utsette en Huawei Ascend Y530 for et lite vannbad. Vi senket telefonen ned i vann mens den var påslått, og lot den ligge der i rett i underkant av 30 sekunder før vi tok ut telefonen og fjernet batteriet. Derettet puttet vi telefonen i posen, fylte opp med Reviveaphone-væske og lot den ligge i sju minutter – som beskrevet i bruksanvisningen. Etter behandlingen lot vi telefonen tørke i et par dager før vi skrudde den på.

Telefonen så ut til å fungere fint, men vi kunne se at det fortsatt var noe væske bak skjermen. Det ga et litt spesielt mønster på skjermen. I bruksanvisningen sto at det kan ta 3-5 dager før all fukt bak skjermen har forsvunnet, så vi ventet ytterligere noen dager. Det som da skjedde var at skjermen av og til begynte å flimre, før den gir seg. Telefonen virket altså tilsynelatende bra, men skjermen har ikke tålt behandlingen.

Vår test viser altså at Reviveaphone neppe er noen garanti for at du skal kunne klare å redde en vannskadet telefon – selv om middelet antagelig øker sjansen for at det går bra.

Et billigere alternativ

Et sett med Reviveaphone koster 280 kroner når du bestiller det fra produsentens nettsider. Det kan virke som en rimelig penge å betale hvis du får telefonen din til å fungere igjen. Men er det egentlig så billig?

På pakningen til Reviveaphone står det at innholdet i flasken med den «mystiske» væsken er isopropanol – og det står ingenting om at den skal inneholde noe annet (noe det imidlertid er mulig at den gjør). Blant de som reparerer elektronikk er isopropanol et velkjent middel for å fjerne urenheter, fortrenge fukt og fikse opp i elektronikk som fusker. Det er stort sett dette som også er på flaskene med såkalt «elektronikkspray».

Det er fullt mulig å kjøpe en flaske med vanlig isopropanol i butikken og bruke samme fremgangsmåte som med Reviveaphone. En liter med isopropanol koster rundt 100 kroner, og gjør samme nytten – men til en mye rimeligere penge.

Hva gjør du egentlig når en mobiltelefon har gått i stykker?
STOR GUIDE: Her er dine rettigheter når du har kjøpt ny mobil »

Har du opplevd å få ødelagt mobiltelefonen din på grunn av fukt, eller har du noen smarte tips for å få liv i den igjen? Del erfaringene dine med leserne i kommentarfeltet nedenfor.

annonse