Sandberg Mini Touchpad Keyboard

Testresultater

Å kombinere et lite trådløst tastatur med en pekeplate er slett ingen dum idé, og er nettopp hva Sandberg har gjort med sitt nye minitastatur.

Bruken er i hovedsak myntet på det å enklere bruke datamaskinen i stua. Med en spillkonsollen eller mediesenter koblet opp mot den store, fine flatskjemen i stua, er det praktisk med en mus og tastatur for å kunne få en god bruksopplevelse.

Men da holder det som regel ikke med et vanlig kablet mus & tastatur-sett. Selve datamaskinen er gjerne såpass langt unna brukeren at vi må finne trådløse alternativer, og der finnes det nok å velge mellom. Men da snakker vi hovedsak om alternativer i full størrelse, og disse er ofte uvelkomne på salongbordet.

Minitastatur med innebygd pekeplate

Sandberg Mini Touchpad Keyboard som navnet hinter til en relativt liten sak. På 28 cm har Sandberg dyttet inn et fullt sett qwerty-tastaturdel og en pekeplate med tilhørende mustaster. Her får du altså på en måte mus og tastatur i samme pakke.

Med tastaturet følger også to AAA-batterier og en USB-dongle, altså en trådløs sender/mottaker som settes i en USB-port på enheten du ønsker å bruke tastaturet med. Drivere vil installeres automatisk, og alt du trenger tenke på før du tar tastaturet i bruk er at den lille av/på-bryteren på undersiden står i riktig posisjon.

Minitastaturet skal være kompatibelt med Windows XP eller nyere, pluss PlayStation 3 og Xbox 360. Vi har kun testet det på Windows 7 og Vista.

Mye plast

Sandberg reklamerer med 5 års garanti på tastaturet, noe som i praksis ikke gjør så mye forskjell med tanke på den norske kjøpsloven. Bare ikke la deg lure til å tro at dette betyr et spesielt robust produkt. Med tanke på størrelse og vekt (290 gram) virker det for så vidt solid nok, men det oser på ingen måte av kvalitet.

Materialvalget er plast - matt sort og sølvgrå plast. Undersiden har fire små gummiføtter som sørger for at det står støtt.

Sandberg oppgir ikke noen minimumsrekkevidde på tastaturet, men i en uhøytidelig måling på kontoret fikk vi kontakt opp til 15 meter unna. Den burde med andre ord ikke få noen problemer i de fleste vanlige stuer, men merk at  objekter og interferens fra andre enheter på samme frekvens (2,4 GHz) kan påvirke rekkevidden.

I bruk

Selve tastaturdelen på Sandberg Mini Touchpad Keyboard er ikke mer enn 20 cm i bredden og 7,5 cm dybden. Denne forminskningen gjør det vanskelig å skrive raskt og presist, noe alle som har vært borti en minibærbar vet litt om. Her spiller naturligvis faktorer som håndstørrelse og tilvenning inn, men kronglete layout gir oss ekstra trøbbel. Her vil vi spesielt trekke fram mangelen på en høyre shift-tast, og at bokstaven æ er flyttet opp en rad og plassert til høyre for å.
Den totale skriveopplevelsen er altså ikke særlig god. Om vi skal kunne trekke frem noe direkte positivt med tastene må det være at de ikke støyer.
Pekeplaten på tastaturets høyre side er omtrent tre fingerbredder bred, og virker på samme måte som på en bærbar datamaskin. Den er følsom, men for liten til å være spesielt presis. For enkel surfing er den likevel dugelig, og det er tross alt for det den er påtenkt. Du kan bruke to fingre på den samtidig for å skrolle opp og ned på nettsider.
Over pekeplaten sitter fire medieknapper som styrer avspilling (play/pause) og lydvolum.

Vurdering og konklusjon

Sandberg Mini Touchpad Keyboard har egentlig kun en skikkelig god egenskap - at det er lite. Lav vekt og en størrelse på omtrent 28 x 11 cm gjør dette minitastaturet til noe som ikke tar så stor plass på stuebordet, og lett kan puttes i en skuff når svigermor kommer på besøk.

Men noe må gjerne ofres på forminskningens alter, og i dette tilfellet føler vi at Sandberg har latt øksa ta litt vel mye. Tastaturet kan ikke sjarmere med spesielt fresh design eller andre materialer enn matt plast. Det virkelige problemet er likevel selve tastaturdelen, som med dårlig ergonomi og layout gjør det til en liten ildprøve å skrive med det.

Har du tenkt å bruke tastaturet til noe som helst mer enn å surfe eller skrive inn passord og en eller annen søkefrase i nettleseren, vil du bli lykkeligere med et annet valg.


Legger du et par hundrelapper til de 500 kronene Sandberg-tastaturet koster, får du for eksempel Cideko Air Keyboard, som er en slags luftmus med tastaturdel. Den er enda mindre enn Sandbergs minitastatur, og med litt trening faktisk bedre å taste med.
Hvis det er design som er din eller din bedre halvdel sin greie, ta en kikk på diNovo Mini fra Logitech. Men da må du også opp i tusenlappen.
Har du plass er selvfølgelig en skikkelig mus og tastatur å foretrekke. Der får du trådløse løsninger fra et par hundrelapper og oppover, og som for eksempel Microsoft Bluetooth Mobile Keyboard 6000 trenger de heller ikke ruve i terrenget.
Se etter Sandberg Mini Touchpad Keyboard i vårt prissøk

Sandberg Mini Touchpad Keyboard

Les også
Cideko Air Keyboard
Les også
Microsoft Bluetooth Mobile Keyboard 6000
annonse