Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Galaxy S4

Er Android-kongen fortsatt en Samsung?

Galaxy S4 har mye å bevise.

Finn Jarle Kvalheim, Mobilen.no
Rammen til Samsung Galaxy S4 er tynnere enn hos forgjengeren.Foto: Sander Dyrop, Amobil.no

I årets første halvdel er det tre telefoner som virkelig skal kjempe om mobilkjøpernes gunst. Sonys Xperia Z, HTCs nye flaggskip, One, og Samsungs Galaxy S4. De tre telefonene har mer til felles enn det som skiller dem, men det er likevel ikke snakk om tre helt like telefoner.

Ikke bare er årets toppmodeller like hverandre, på papiret, men Galaxy S4 har også mye av sitt utseende til felles med forgjengeren. Med de to telefonene liggende side om side, grep vi flere ganger etter feil telefon i løpet av testperioden.

Mer skjerm, mindre ramme

Det er gjort noen endringer i designen her. For å få plass til en ekstra stor skjerm har rammene på hver side krympet kraftig. Galaxy S4 har færre buede kanter enn sin forgjenger. I mangel av et bedre ord er designen på Samsungs nye toppmodell litt strammere enn det vi fant på Galaxy S III.

Skjermen er knivskarp – enda noe skarpere enn fjorårets HD-skjermer. I tillegg er den lyssterk. Fargegjengivelsen kan du stille på selv, og skjermen er i stand til å vise bilder i hele spekteret fra anemisk til solbrent.

Med svært kraftig maskinvare under panseret, er det ingen overraskelse at Galaxy S4 er rask. På den annen side – det er konkurrentene også.

Spesialfunksjonene er blandede drops

Samsung har forsøkt å skille seg ut med å legge til noen funksjoner som ikke alle de andre produsentene har. Noe av den er nyttig, men ikke alt. En av funksjonene vi likte godt er at skjermen merker fingrene dine før du er borti den.

Dermed kan telefonen forhåndsvise deler av innholdet bare du holder fingeren over det. I tillegg virker den nesten raskere enn den er, ved at låseskjermen reagerer allerede før du er borti skjermen.

En annen fin egenskap er at skjermen reagerer også om du har på deg hansker.

Kan bla automatisk i nettsider

Det følger med to nettlesere, men bare den ene gjør bruk av Samsungs spesialfunksjoner som lar deg bla i siden uten å være borti skjermen. Begge nettleserne er svært gode, men funksjonen for å bla automatisk var så dårlig at vi valgte å skru den av under mesteparten av testen.

4G-støtten og den raske maskinvaren gjør at sider laster raskt, og du kan begynne å navigere i siden omtrent samtidig med at du ber nettleseren laste den inn.

Flere av Samsungs spesialfunksjoner fungerer relativt dårlig. Funksjonen som skal pause videospilleren automatisk når du ser bort, er for eksempel litt for ivrig til å sette på pause – og ikke fullt så ivrig til å starte videospillern igjen.

Det er heldigvis mulig å skru av og på disse funksjonene etter behov.

En fantastisk underholder

Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Galaxy S4 er en fantastisk underholdningstelefon. Den har en av de beste videospillerne vi har vært borti, og lyden i musikkspilleren er særdeles god. Sammenliknet med HTC One kommer denne til kort på den eksterne lyden. De store høyttalerne HTC har bygget inn i sin toppmodell er bedre. Vi vil likevel si at det er lyden i hodetelefonene som teller, og etter vår mening er Galaxy S4 hakket kvassere på dette området.

Galaxy S4 har dessuten svært gode basisfunksjoner. Tastaturet er svært godt og presist. Det har litt større boltreplass enn i forgjengeren, og bruker noe av den på en fast tallinje øverst.

Lydkvaliteten under samtaler er upåklagelig, og telefonen kan selv tilpasse seg deg som har dårlig hørsel gjennom en funksjon Samsung kaller Adapt Sound.

Sammenlikner vi mellom de tre viktigste Android-modellene akkurat nå, Sony Xperia Z, HTC One og Samsungs Galaxy S4, er det Samgsungs toppmodell som har den beste batteritiden. Under normal bruk har den mer enn nok kapasitet til å vare ut dagen. Bruker du den mer moderat kan den nok også strekke batteriet opp mot to dager.

Til slutt

Foto: Sander Dyrop, Amobil.no

Skal du velge en toppmodell med stor skjerm i dag er det altså tre telefoner å velge mellom. Totalt sett er det dødt løp mellom de tre toppmodellene. Dermed blir telefonenes paradegrener svært viktige.

Samsung Galaxy S4 stiller med særdeles god skjerm, bra kamera, minnekortplass og den beste batteritiden.

Hvis du er opptatt av at telefonen din skal spille svært høyt gjennom de eksterne høyttalerne, og ikke synes plastmaterialene i Galaxy S4 apellerer, kan HTC One være telefonen for deg. Da vil du i tillegg få et kamera som er betydelig bedre i mørket. Oppløsningen er lavere, så bilder du tar på dagtid vil ikke gi deg like mye å jobbe med i etterkant. Bilder i dagslys vil være mer detaljerte med kameraet i Galaxy S4, eller i neste telefon på listen.

Hvis du er redd for fuktskader er det Sony som har svaret. Deres Xperia Z har en stor full-HD-skjerm, og kraftig innmat. I tillegg er den vanntett og har et svært bra kamera. Den viktigste ulempen du må leve med er at skjermen har litt svak innsynsvinkel.

Synes du prisen er litt i overkant på det aller heftigste Android-trekløveret, gjør du ingenting galt om du velger LG Optimus G. Telefonen er en kraftplugg på billigsalg. Her må du imidlertid leve med svakere skjerm og kamera.

Les hele testen av Samsung Galaxy S4 hos vår søsterside Amobil.no »

annonse