Lynrask skjerm har fått en velkommen oppgradering
BenQ tyr til nye midler for å minske etterslep.
Innhold
Introduksjon
Mens vi venter på at Nvidia G-Sync (Ekstra) skal få et merkbart fotfeste i skjermmarkedet, er det én teknologi som virkelig har tatt et stort steg mot å fjerne etterslep: 2D LightBoost (Ekstra). Denne teknologien ble utarbeidet med utgangspunkt i 3D-teknologien til Nvidia, som lar baklyset til skjermen blinke i takt med bildeoppdateringen. Dette fjerner mye etterslep, men er gjengjeld kun mulig å få til med tredjeparts programvare og skjermkort fra Nvidia. Eizo luktet lunta ganske raskt, og imiterte teknologien med sin egen implementasjon, «Turbo 240», som vi fikk testet med Foris FG2421.
Nå har BenQ også kastet seg på bølgen, med en videreutvikling av en spillskjerm vi nylig hadde på testbenken, nemlig XL2720T. Den nye skjermen har jekket opp oppdateringsfrekvensen fra 120 til 144 Hz, og implementerer «Motion Blur Redution», som er en Lightboost-lignende teknologi og bærer navnet XL2720Z.
Spenstige spesifikasjoner
XL2720Z følger, som de fleste spillskjermer, normen med TN-panel og oppløsning på 1920 x 1080 piksler i format på 16:9. Panelet måler 27 tommer på diagonalen, med angitt grå-til-grå responstid på 1 ms, og oppdateringsfrekvens på 144 Hz. Dette, i tillegg til LightBoost-teknologien, bør sørge en god spillopplevelse med lite etterslep.
På utsiden er det ingen forandringer å skimte fra den forrige modellen. Skjermen er farget i matt sort med røde detaljer, og har et rent og pent utseende. Det som fanger blikket er nok den litt utradisjonelle foten og skjermkontrolleren, men begge disse har vi hatt god erfaring med tidligere.
Monteringsmekanismen benytter et konsept vi har blitt veldig glad i, nemlig ved at selve foten kommer ferdigmontert og glir rett inn i et feste bak på skjermen – helt uten verktøy. Dette skjer raskt og knirkefritt, noe som er et kjekt moment om skjermen ofte blir demontert og dratt med på reise.
Det meste av tilkoblinger
På baksiden finner vi en knagg for å henge hodesettet på, og en bråte med kontakter. Dual Link DVI-, VGA-, DisplayPort- og to HDMI-kontakter lar deg koble til det aller meste, men det er verdt å vite at kun DVI- og DisplayPort-inngangene støtter oppfriskningsfrekvens over 60 Hz. Det er også en USB-hub med tre utganger, hvorav én er bak med skjermtilkoblingene og to er på venstre side sammen med en 3,5 mm lydutgang.
Selve monitoren har godt med justeringsmuligheter, og kan vippes fremover og bakover, settes i portrettmodus, roteres på foten og høydejusteres med omtrent 14 centimeter.
BenQ sendte produktet til test.
Bildekvalitet og bruk
Blasse farger
XL2720Z, bruker etter vårt inntrykk, akkurat samme TN-panel som forgjengeren XL2720T. Når vi først slår på skjermen er fargegjengivelsen preget av blasse farger og et merkbart blåskjær, men nøyaktig fargegjengivelse er sjeldent synonymt med fargeprofiler beregnet for spilling.
Vi finner derfor frem kalibreringsverktøyet, og prøver å nå målet med fargetemperatur på 6500 Kelvin. Etter en kjapp runde og noen justeringer på skjermen ble fargerepresentasjonen veldig bra, spesielt med tanke på at det er et TN-panel. Hvitfargen er nøytral og resten av spekteret er av akkurat passe intensitet, uten tydelige tegn til forvrengninger ut til sidene av panelet.
Sortnivået er ganske bra, noe vi la godt merke til i film. Etter å ha dekket skjermen med et sort bilde finner vi heller store ingen tegn til lyslekkasje rundt kantene. Innsynsvinkelen er på høyde med de fleste andre TN-paneler, og dermed mange hakk under det vi ser på skjermer med IPS-panel, men god nok om du spiller alene.
Panelet er belagt med Anti-Glare-film av gjennomsnittlig styrke for reduksjon av lysrefleksjon i opplyste rom. Vi legger merke belegget under i lyse partier under normal skrivebordsbruk, men det er ikke et irritasjonsmoment og det har heller ingen tegn til crosshatch-mønster. Når skjermen brukes til det den er laget for, nemlig spilling, er det dessuten viktigere at skjermen reflekterer lite lys enn at det er små ujevnheter i lyse fargepartier.
Lynkjapp og silkemyk
Nå kommer vi endelig til spilldelen, hvor skjermen virkelig skal få vise hva den er god for. Først tok vi noe runder i Bubble Trouble, og merket litt input-lag. Derfor slo vi «Instant Mode»-funksjonen, noe som reduserte input-laggen til den ikke var merkbar i det hele tatt.
For å teste etterslep, aktiverte vi «Motion Blur Reduction» og sjekket blant annet i Counter Strike og testene til Blur-Busters. Når denne funksjonen aktiveres, blinker baklyset i takt med oppdateringen av bildet. En vanlig bieffekt av dette er at fargegjengivelsen blir mye forvrengt, men dette var ikke tilfelle med XL2720Z. Lysstyrken blir dog, som vanlig, ganske redusert, men den var allikevel høy nok til vanlig bruk. Etterslepet reduserer betraktelig, på lik linje med 2D Lightboost, men vi oppdaget en irriterende feil når funksjonen var påslått. Mens den øvre delen av skjermen var tilnærmet fri for etterslep, var det merkbart mer på nedre del av skjermen. Dette problemet er verifisert av BenQ, og en ny revisjon av skjermen skal være i produksjon. Har du kjøpt den første revisjonen, som lider av problemet, er det heldigvis mulig å sende skjermen inn til produsenten for oppdatering av fastvaren.
Sett bort i fra dette var XL2720Z en fryd i spill med høyt tempo. Oppdateringsfrekvensen på 144 Hz sørger for veldig jevne bevegelser – gitt at maskinvaren din klarer å levere det den skal. Videre støtter skjermen også 3D med Nvidia 3D Vision 2, om du skulle være en av få som har hoppet på den skuta.
Godt menysystem
Menyen er slik vi kjenner den fra den eldre XL2720T, og er oversiktlige og intuitive i bruk. Denne kan navigeres med fem kapasitive knapper eller en kontroller som du kan feste på foten til skjermen. De trykksensitive knappene er ikke spesielt responsive, og det tar ofte flere forsøk før trykket registreres. I stede endte vi opp med å bruke kontrollen, som i tillegg hadde et skrollehjul og var veldig praktisk i bruk. De tre knappene lar deg enkelt velge mellom forskjellige fargeprofiler, slik at du for eksempel kan ha én til film og de to andre til forskjellige spill.
Konklusjon
BenQ XL2720Z er en ny og oppdatert versjon av XL2720T med små og store forbedringer. Oppdateringsfrekvensen er nå på 144 Hz, men den desidert viktigste faktoren er 2D Lightboost-funksjonen.
I tillegg har skjermen lav responstid og svært lav input-lag, som gjør den ypperlig til rask spilling. Den silkemyke opplevelsen blir litt ødelagt av en feil i Lightboost-implementasjone, men denne skal visstnok bli rettet i kommende revisjoner av skjermen.
Den 27 tommer store spillskjermen har TN-panel med oppløsning på 1920 x 1080 piksler, og fargekalibreringen fra fabrikk er ikke spesielt mye å skryte av. Med litt hjelp fra et kalibreringsverktøy kan den dog bli mye bedre, og det endelige resultatet er mer enn godt for en slik type skjerm.
Vi liker også de gode tilkoblingsmulighetene, og at skjermen kan justeres på foten akkurat slik du vil ha den. Den lille skjermkontrolleren er veldig hendig, og gjør navigering i menyene til en lek. Per dags dato koster den rett i overkant av 3600 kroner, noe vi anser til å være en helt kurant pris for en slik skjerm.
Grunnet Lightboost-problemene vil vi ikke gi den en anbefaling, og de aller lureste vil nok vente til det har kommet flere skjermer med Nvidia G-Sync på markedet. Hvis pengene svir i lommeboken og du klarer deg med en mindre skjerm, er Eizo Foris FG2421 et helt ypperlig alternativ til cirka 3900 kroner.
+ God og stabil fot med mange fysiske justeringsmuligheter
+ Massevis av videoinnganger og USB-hub
+ Lav inputlag
+ Bra fargegjengivelse etter kalibrering
- Kronglete touch-knapper
- Dårlig fargekalibrering ut av boksen
- Etterslep med Lightboost i nederste del av skjermen