TestBenQ XL2720Z

Lynrask skjerm har fått en velkommen oppgradering

BenQ tyr til nye midler for å minske etterslep.

Introduksjon

Mens vi venter på at Nvidia G-Sync (Ekstra) skal få et merkbart fotfeste i skjermmarkedet, er det én teknologi som virkelig har tatt et stort steg mot å fjerne etterslep: 2D LightBoost (Ekstra). Denne teknologien ble utarbeidet med utgangspunkt i 3D-teknologien til Nvidia, som lar baklyset til skjermen blinke i takt med bildeoppdateringen. Dette fjerner mye etterslep, men er gjengjeld kun mulig å få til med tredjeparts programvare og skjermkort fra Nvidia. Eizo luktet lunta ganske raskt, og imiterte teknologien med sin egen implementasjon, «Turbo 240», som vi fikk testet med Foris FG2421.

Nå har BenQ også kastet seg på bølgen, med en videreutvikling av en spillskjerm vi nylig hadde på testbenken, nemlig XL2720T. Den nye skjermen har jekket opp oppdateringsfrekvensen fra 120 til 144 Hz, og implementerer «Motion Blur Redution», som er en Lightboost-lignende teknologi og bærer navnet XL2720Z.

BenQ XL2720Z. Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Spenstige spesifikasjoner

XL2720Z følger, som de fleste spillskjermer, normen med TN-panel og oppløsning på 1920 x 1080 piksler i format på 16:9. Panelet måler 27 tommer på diagonalen, med angitt grå-til-grå responstid på 1 ms, og oppdateringsfrekvens på 144 Hz. Dette, i tillegg til LightBoost-teknologien, bør sørge en god spillopplevelse med lite etterslep.

På utsiden er det ingen forandringer å skimte fra den forrige modellen. Skjermen er farget i matt sort med røde detaljer, og har et rent og pent utseende. Det som fanger blikket er nok den litt utradisjonelle foten og skjermkontrolleren, men begge disse har vi hatt god erfaring med tidligere.

Monteringsmekanismen benytter et konsept vi har blitt veldig glad i, nemlig ved at selve foten kommer ferdigmontert og glir rett inn i et feste bak på skjermen – helt uten verktøy. Dette skjer raskt og knirkefritt, noe som er et kjekt moment om skjermen ofte blir demontert og dratt med på reise.

Det meste av tilkoblinger

På baksiden finner vi en knagg for å henge hodesettet på, og en bråte med kontakter. Dual Link DVI-, VGA-, DisplayPort- og to HDMI-kontakter lar deg koble til det aller meste, men det er verdt å vite at kun DVI- og DisplayPort-inngangene støtter oppfriskningsfrekvens over 60 Hz. Det er også en USB-hub med tre utganger, hvorav én er bak med skjermtilkoblingene og to er på venstre side sammen med en 3,5 mm lydutgang.

Selve monitoren har godt med justeringsmuligheter, og kan vippes fremover og bakover, settes i portrettmodus, roteres på foten og høydejusteres med omtrent 14 centimeter.

BenQ sendte produktet til test.