Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestGigabyte GeForce GTX 780 Ti GHz Edition

Det raskeste av de alle

Vi har aldri testet et raskere skjermkort med en enkelt kjerne.

Varg Aamo, Hardware.no

Introduksjon

Litt før påske testet vi Gigabyte GeForce GTX 780 GHz Edition, og vi ble rett og slett overveldet av resultatene det ga oss. Skjermkortet leverte voldsomt kraftig ytelse, faktisk på nivå med det betydelig dyrere GeForce GTX 780 Ti, og vi endte derfor med å gi det en varm kjøpsanbefaling.

Nå har det seg slik at Gigabyte har laget en liknende variant av GTX 780 Ti, og vi lurer jo på om denne kan gjøre en like knallgod prestasjon som sin lillebror. I dag skal vi finne ut av dette, og ta en nærmere titt på Gigabyte GeForce GTX 780 Ti GHz Edition.

Gigabyte GeForce GTX 780 Ti GHz Edition er nesten helt identisk med lillebroren – men det er utenpå.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Enda mer overklokket

Navnet GHz Edition henspeiler på klokkefrekvensen på skjermkortets kjerne, som er overklokket fra fabrikken langt forbi den originale frekvensen.

Disse klistrelappene er den enkleste måten å skille de to kortene fra hverandre på.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Gigabyte har nemlig klemt skikkelig til på dagens testmodell, som kjører minst 1150 MHz under belastning – en økning på 24 prosent fra Nvidias referansekort, og dermed et enda større hopp enn lillebroren kom utrustet med.

I tillegg viste målingene av lillebroren at disse kortene gjerne kjører enda litt raskere enn oppgitt når de virkelig presses, noe vi blant annet kan takke den knallgode Windforce-kjøleren for; skjønt vi har sett en veldig spesiell DirectCU-kjøler gjøre samme nytte.

Gigabyte GeForce GTX 780 Ti GHz Edition kommer med både DVI, DisplayPort og HDMI-utganger.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

De øvrige spesifikasjonene på dagens testmodell er for øvrig de samme som på referanseskjermkortet fra Nvidia, men er du villig til å overklokke trenger det ikke å forbli slik.

Da vi overklokket GeForce GTX 780 GHz Edition (Ekstra) så vi nemlig at minnet var svært så vennlig innstilt til å skru opp farten, og selv om dagens testmodell allerede kjører dette på 7000 MHz bør du klare å skvise ut enda litt mer av det.

Prisen kan dog bli et ankepunkt for dagens testmodell. Mens lillebroren kun var en snau hundrelapp dyrere enn referansekortet, er laveste pris for Gigabyte GeForce GTX 780 Ti GHz Edition nå rundt 5800 kroner. En god slump mer enn de 5190 kronene du må ut med for den billigste GTX 780 Ti-modellen, altså.

Lurer du på hva «Windforce», «ACX» og «DirectCU» betyr?
Ekstra: Vi forklarer alle etternavnene på skjermkort »

Utvendig lik lillebroren

I det ytre er dagens testmodell helt identisk med GeForce GTX 780-utgaven. Lengden på hele 29 centimeter får fint plass inn i store kabinetter, men vil du har dette skjermkortet inn i en kompakt stue-PC kan du komme til å slite litt.

Tykkelsen er dog bare på 35 mm, altså nøyaktig to utvidelsesspor, som betyr at å kjøre to eller tre slike skjermkort i SLI bør gå temmelig smertefritt.

Det store spørsmålet i dag er likevel hvordan dagens testmodell klarer seg i spill og ytelsestester. Med tanke på at lillebroren leverte så eventyrlig mye bedre enn referansekortet er vi rimelig spente, og for Gigabyte sin del håper vi jamen at avstanden ned til Nvidias eget GeForce GTX 780 Ti blir ganske stor – særlig med tanke på den prisen de skal ha for kortet.

På neste side starter vi den første ytelsestesten »

ModellAMD Radeon R9 290Nvidia GeForce GTX 780Gigabyte GeForce GTX 780 Ti GHz EditionNvidia GeForce GTX 780 Ti
GrafikkprosessorHawaiiGK110GK110GK110
Kjernefrekvens-863 MHz1085 MHz875 MHz
Boost-frekvens947 MHz900 MHz1150 MHz928 MHz
Prosess28 nm28 nm28 nm28 nm
Minnefrekvens (eff.)5000 MHz6008 MHz7000 MHz7000 MHz
Minnemengde4096 MB DDR53072 MB GDDR53072 MB GDDR53072 MB GDDR5
Minnebusbredde512-bit384-bit384-bit384-bit
Streamprosessorer2560230428802880
Transistorer6,2 mrd.7,1 mrd.7,1 mrd.7,1 mrd.
TMU160192240240
ROP64484848
Typisk forbruk-250 W-250 W

Ytelse, syntetisk

3DMark

F i r e S t r i k e

Vår aller første ytelsestest er 3DMark Fire Strike. Dette er en bred og stabil test, som gang på gang reproduserer målinger med svært små avvik. Programmet går løs på datamaskinen med en rekke forskjellige verktøy, og de forskjellige spesifikke testresultatene gis til slutt uttrykk for i en poengsum.

For å følge opp fra forrige side: Gigabyte skuffer ikke i dag heller. Grafen sier vel egentlig det meste. Overtaket som vårt Gigabyte GeForce GTX 780 Ti GHz Edition får på Nvidias referansemodell er på drøyt 14 prosent, med en poengsum på lett vanvittige 11 096.

Inntil i dag har vi aldri sett et skjermkort med én kjerne passere 10 000 poeng engang uten solid overklokking, så det å karre seg over 11 000-grensen – som kun de dobbeltkjernede Radeon HD 7990 og Radeon R9 295X2 fra AMD har passert til nå – er en solid prestasjon fra et kort vi akkurat har fått ut av esken,

Ytelse, spill - del 1

Battlefield 3

@ U l t r a , D X 1 1

Vi starter spilltestene med gode, gamle Battlefield 3. Spillet ble lansert allerede mot slutten av 2011, men benytter en hel del av DirectX 11-funksjonene. Det er likevel ikke så fryktelig krevende for maskinvaren, og på de nyeste skjermkortene måler vi stort sett høye FPS-verdier.

Selv om Battlefield 4 byr på enda lekrere grafikk med riktig maskin, tar vi ikke dette inn i testrutinene med det første. Ettersom det stadig kommer endringer og oppdateringer som kan påvirke ytelsen, ville nemlig ikke resultatene hatt særlig lang holdbarhet.

Som om ikke et rekordgodt resultat i vår syntetiske test var nok, klinker Gigabyte-kortet vårt til med en enda mer suveren førsteplass i Battlefield 3 på 1920 x 1080 piksler også. Over 130 FPS i gjennomsnitt er det beste resultatet vi noen gang har fått fra et enkeltkjernet skjermkort.

Selv når vi stiller oppløsningen opp til 2560 x 1600 piksler, fortsatt med alt av kvalitets- og kantutjevningsinnstillinger på høyeste nivå, serverer vårt Gigabyte GeForce GTX 780 Ti GHz Edition godt og vel 16 prosent flere bilder i sekundet enn referansemodellen.

Dette blir imidlertid første gang dagens testmodell leverer et svakere resultat enn det dobbeltkjernede GeForce GTX 690; som til tross for sin voksne alder stort sett holder koken svært godt i dag. At GHz Edition-kortet vårt i det hele tatt klarer å yppe med forrige generasjons dobbeltkjerne-konge fra Nvidia synes vi faktisk er ganske godt gjort.

Metro 2033

@ V e r y H i g h , D X 1 1 , 1 6 x A F , 4 x M S A A , P h y s X , D O F

Det andre spillet vi tester er Metro 2033. Spillet kom ut så tidlig som første kvartal 2010, og har nå rukket å få seg en oppfølger, men er like fullt fremdeles et spill hvor selv de aller råeste skjermkortene som slippes sliter overraskende mye.

Spillet kommer pakket med DX 11-baserte muligheter. Implementeringen av tesselering er meget synlig, og i denne testen har vi dratt innstillingene ut til det fulle. 16 x AF, 4 x MSAA og PhysX aktivert bør virkelig sette skjermkortene vi tester på prøve – selv i Full HD.

Med de forrige resultatene friskt i hu er det ikke veldig overraskende å se en ny førsteplass på Metro 2033 i Full HD. Drøyt 51 FPS i gjennomsnitt tilsvarer 10,4 prosent raskere enn hva referansemodellen av GeForce GTX 780 Ti klarer å levere.

Sammenliknet med de enkeltkjernede modellene vi har testet er altså Gigabyte GeForce GTX 780 Ti GHz Edition fullstendig overlegen – så langt. Akkurat her er kortet også helt på høyde med det dobbeltkjernede AMD Radeon HD 7990, men det er fortsatt et lite stykke å gå opp til det råsterke AMD Radeon R9 295X2.

På aller høyeste oppløsning har det frem til i dag tettet seg litt til i toppen av tabellen. Vi har testet ut en lang rekke knallsterke kort som alle har lagt seg rundt 26 FPS i gjennomsnitt – fra Gigabytes juniormodell av dagens testkort, til det svært prisgunstige Asus Radeon R9 290 DirectCU II OC.

Dermed er dagens testmodell sine drøyt 29 FPS en svært respektabel prestasjon, som virkelig lar det skille seg fra røkla. Igjen er det et lite stykke opp til dobbeltkjernede skjermkort, men vi lar oss stadig imponere av at kortet faktisk nærmer seg slike monstre i ytelse.

Sniper Elite V2

@ U l t r a , D X 1 1 , C o m p u t e S h a d e r s , H i g h A d v a n c e d S h a d o w s

Vår tredje test er en smule ferskere enn Metro 2033, og kom ut i 2012. Sniper Elite V2 er navnet, og spillet er tidvis ekstremt krevende for skjermkortene. Dette er akkurat hva vi ønsker oss, og for å understreke dette har vi også her kjørt alt av innstillinger til maks.

For Gigabyte GeForce GTX 780 Ti GHz Edition betyr tydeligvis et nytt spill bare en ny suveren førsteplass. I testen av lillebroren lot vi oss imponere av at dette ble det andre skjermkortet som passerte 50 FPS i gjennomsnitt, så at vi nå ser hele 65,63 FPS er – og vi innser at dette kan virke litt repetitivt – høyst imponerende.

Selv på aller høyeste oppløsning i Sniper Elite V2 fortsetter dagens testmodell sin dominans, og rett oppunder 34 FPS er en soleklar førsteplass på tabellen. Sammenliknet med referansemodellen fra Nvidia er dette resultatet 18,5 prosent bedre, og Gigabytes GHz Edition legger seg fortsatt på samme nivå som forrige generasjons dobbeltkjerne-kort.

Alle disse spillene begynner dog å bli litt gamle, så vi lurer på hvordan vår testmodell fra Gigabyte vil klare seg i nyere spill.

Ytelse, spill - del 2

Hitman: Absolution

@ U l t r a , D X 1 1 , 8 x M S A A

Hitman: Absolution var et av de mest krevende spillene som kom ut i 2012, og det byr på komplett implementering av alt DirectX 11 har å by på. Dette gir mulighet til å skru detaljnivåene opp til nær sagt uante høyder – noe vi selvfølgelig har gjort.

Når vi starter dette spillet i Full HD ender vårt Gigabyte GeForce GTX 780 Ti GHz Edition for aller første gang opp uten en gullmedalje. 55,36 FPS i gjennomsnitt holder likevel til andreplassen, såvidt slått av AMDs Radeon R9 290X. Ned til referanseutgaven av Nvidias GeForce GTX 780 Ti er det likevel grei klaring, nærmere syv prosent, så Gigabyte har ingen grunn til å skamme seg over denne sølvmedaljen.

Enda mindre grunn til å skamme seg får de når vi skrur oppløsningen til værs. På 2560 x 1600 piksler inntar nemlig dagens testmodell på ny førsteplassen, hårfint foran AMDs kraftigste modell med én kjerne ombord. Videre, mellom dagens testkort og referansemodellen av GeForce GTX 780 Ti skiller det tre knallsterke AMD-skjermkort, nærmere 5 bilder i sekundet, og dermed et overtak på nesten 17 prosent.

Far Cry 3

@ U l t r a , D X 1 1 , 8 x M S A A , S S A O : H D A O , E n h a n c e d A t c M S

Far Cry-serien er kjent for vakre strender, svaiende palmetrær, flammer og eksplosjoner. Med slike omgivelser, sammen med en rekke spektakulære effekter, burde spillet kreve sitt av maskinvaren, og for å være sikre på dét har vi skrudd alle innstillinger til topps også i vårt nest siste testspill.

Far Cry 3 på 1920 x 1080 piksler lot lillebroren til dagens testmodell få sin første gullmedalje, men Gigabyte GeForce GTX 780 Ti GHz Edition har ingen problemer med å overgå dens resultat. 57,55 FPS i gjennomsnitt, og imponerende 50 FPS som laveste registrerte verdi, er nemlig et meget solid resultat – som gir en meget trygg førsteplass.

Også på 2560 x 1600 piksler blir det en førsteplass til dagens testmodell, og dette resultatet er faktisk enda mer imponerende. Ved Full HD var nemlig avstanden ned til referansemodellen fra Nvidia «bare» på drøyt 12 prosent, men på høyeste oppløsning øker dette overtaket til nærmere 19 prosent.

Company of Heroes 2

@ M a x , A A : H i g h , T e x : H i g h e r , S n o w : H i g h , P h y s : H i g h

Siste spilltest er Company of Heroes 2, som vi i vår ytelsestest av spillet fant ut at slurper i seg maskinkraft for å kunne tegne opp et vell av teksturer, eksplosjoner, flammer og røyk, samtidig som det stadig er en fryktelig snøstorm på ferde. En meget god kandidat til å seigpine alle grafikkort som finner veien inn i testbenken vår, altså.

Dette er et spill som i likhet med Metro 2033 på forrige side har sett tendenser til fortetting i tabelltoppen. Samtidig er det AMD-skjermkort som har rådet grunnen, med både første- og andreplassen foran alt Nvidia-baserte skjermkort har klart å levere.

Dette endrer Gigabyte GeForce GTX 780 Ti GHz Edition på i dag, når det seiler inn på en suveren førsteplass. Som det første kortet vi har testet noen gang klarer det å dra i land mer enn 50 FPS i gjennomsnitt, drøyt 15 prosent foran AMD Radeon R9 290X, og nærmere 19 prosent raskere enn Nvidias eget GeForce GTX 780 Ti.

På aller høyeste oppløsning er ikke forspranget like eventyrlig, men førsteplassen holder fremdeles for vårt fabrikkoverklokkede Gigabyte-kort. Her blir dagens testmodell nemlig det første vi har hatt inne som klarer over 30 FPS i gjennomsnitt.

Dermed er vi gjennom alle ytelsestestene. Med ett enslig unntak har Gigabyte sin råtass levert bedre resultater enn noe annet skjermkort med én kjerne ombord, og det har samtidig vært på linje med dobbeltkjernede monsterkort i en rekke av testene. Det er slett ikke dårlig.

Før vi konkluderer skal vi se på effektforbruk og temperatur underveis »

Effektforbruk og temperatur

Ytelsestestene er nå avsluttet, men før vi kan si oss helt ferdige må vi måle et par andre viktige variabler. Først ut er strømforbruket, og da ser vi på hvor mange watt hele datamaskinen trekker fra stikkontakten når den kjører for fulle mugger, samt når maskinen slapper av.

Gigabyte-kortet vårt krever en del strøm, og må kobles til med to 8-pins strømkontakter.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Med både fabrikkoverklokking og resultater i toppklassen ble vi egentlig litt overrasket over forbruket maskinen hadde med et Gigabyte GeForce GTX 780 Ti Ghz Edition ombord.

Hele maskinen trakk nemlig jevnt over rundt 374 watt ved belastning, som er littegrann mindre enn de 379 watt den behøvde med referansekortet innabords.

Denne testen er riktig nok ikke fullstendig presis, og det er et lite slingringsmonn her, men det vi kan si med sikkerhet er at ytelsen dagens testmodell leverer ikke kommer på bekostning av et hysterisk høyt strømforbruk. Tvert om er Gigabyte-modellen vi har testet helt innafor det vi kan regne som fornuftig på denne fronten.

Hva temperaturer angår er det heller ikke noe særlig å bekymre seg for. 68°C ved belastning er godt innenfor hva vi regner som greit, selv i dag med kjøleløsninger som bare blir mer og mer imponerende i å holde skjermkortene kjølig – uten å bråke.

Gigabyte sin klassiske Windforce-kjøler er nemlig svært så effektiv, og som regel ikke blant de mest støyende heller. Akkurat dette kortet kan du imidlertid komme til å høre; for viftene må jobbe en del for å få ned temperaturen hvis du virkelig legger press på kortet.

Ved å kjøre Sniper Elite V2-testen på nytt en del ganger klarte vi å provosere kortet nok til at viftene spant opp til godt hørbart nivå, på drøyt 2800 RPM. Ved å gå ut i Windows igjen sank dog hastigheten raskt til bare 2000 RPM, som fortsatt er hørbart, men langt mindre plagsomt. Alt i alt er Gigabyte sin GeForce GTX 780 Ti GHz Edition en god del mer bråkete enn lillebroren – men så var jo også lillebroren opmtrent helt lydløs.

Med dét er vi ferdige med alle våre tester og målinger.

Konklusjon

I dag er det Gigabyte GeForce GTX 780 Ti GHz Edition som har fått prøve seg i vårt testbatteri. Etter den imponerende styrkeoppvisningen som lillebroren kom med for noen uker siden hadde dagens testmodell mye å bevise, men med alle tester gjennomført kan vi klart og tydelig si at Gigabyte ikke skuffer.

Deres GHz Edition-variant av GeForce GTX 780 Ti har nemlig inntatt solide førsteplasser i hver eneste test, så nær som én. Ytelsen det leverer knuser alle andre enkeltkjernede skjermkort vi har fått fingrene i tidligere. Titt og ofte klarer det til og med å overgå dobbeltkjernede skjermkort fra bare en generasjon tilbake. Sånt er ikke akkurat vanlig.

Gigabyte GeForce GTX 780 Ti GHz Edition har samme bakplatedesign som lillebroren.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Ekstrem ytelse bruker dog å komme med noen ulemper på kjøpet, men vi kan egentlig ikke finne mange å peke på med dette kortet. Hverken temperaturer, støynivå eller effektforbruk var kritikkverdig høye mens vi testet ut skjermkortet.

Gigabyte GeForce GTX 780 Ti GHz Edition .Foto: Varg Aamo, Hardware.no

På toppen av det hele har vi god grunn til å tro at kortet fint lar seg presse enda litt høyere ved hjelp av overklokking, ettersom det gikk riktig så fint å overklokke GeForce GTX 780 GHz Edition (Ekstra).

Prisen er ganske stiv, men vil du ha ekstrem ytelse i spill er dette skjermkortet et kjøp vi trygt kan anbefale.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Det eneste ankepunktet vi kan komme på til dagens testmodell er faktisk prisen. Du må nemlig ut med rundt 5800 kroner hos de billigste butikkene som fører dette skjermkortet. Sammenliknet med andre GeForce GTX 780 Ti-varianter er det et påslag på rundt ti prosent, men samtidig får du jo også vel så mye ytelse tilbake.

Skal du ha en mer overklokkingsvennlig utgave av GeForce GTX 780 Ti må du uansett regne med å bla opp noen kroner, og et populært eksempel i den kategorien er EVGA sin GeForce GTX 780 Ti Classified; som til sammenlikning koster rundt 6400 kroner.

Dermed er det også klart at dagens testmodell slett ikke har den høyeste prisen heller. Hvis du ikke vil drive og flikke med overklokking selv, men har råd til å punge ut for det som den beste ytelsen koster, har vi ingen problemer med å anbefale deg Gigabyte GeForce GTX 780 Ti GHz Edition.

Til slutt skal det dog sies: De aller fleste vil få vel så mye glede av lillebroren, som yter nesten like godt – men koster betydelig mindre.

Mer om
annonse