TestSamsung Galaxy Xcover

Denne mobilen tåler vann og snø

Men tåler tøffingmobilen et kritisk blikk?

Skjerm, design og menyer

Samsung Galaxy Xcover er som skapt for deg som ferdes ute i all slags vær, klatrer over fjell, åler deg frem over klissvåte myrer og sover i fuktige grotter. Men den passer også godt om du bare vil ha en billig smartmobil som tåler litt ekstra.

Samsung Galaxy Xcover (til venstre) er den store og litt enkle tremeningen til Motorola Defy.
Samsung Galaxy Xcover tåler vann.
Gummiforinger holder batterirommet tørt. Minnekortet sitter under batteriet.
Denne skruen sørger for at bakdekselet ikke løsner.
Spor i siden og riller på baksiden sørger for at telefonen er lett å holde fast på.

Støv- og vanntett

Samsung Xcover er bygget for å tåle vann og skitt, men den er også temmelig robust i forhold til slag og støt. Nå er det ikke meningen at den skal tåle å bli overkjørt av en stridsvogn, men normal skjødesløshet bør den takle. Den har fått sertifiseringen IP67, som betyr at den er tett som en potte og kan ligge en halvtime i vann som er opptil en meter dypt uten å ta skade av det.

At en telefon er IP-sertifisert betyr ikke automatisk at du får det dekket på garantien dersom telefonen likevel blir fuktskadet.

Middelmådig skjerm

Galaxy Xcover er litt større enn en iPhone. Skjermen måler 3,65 tommer, mot 3,5 på iPhone. Men selv om skjermen på Galaxy Xcover er relativt stor, så er den ellers ikke mye å skryte av. Innsynsvinkelen er dårligere enn på mange av Samsungs øvrige mobiler, og antallet piksler i skjermen er bare 320 x 480. Det betyr at skjermen blir mindre skarp enn på litt mer påkostede modeller. Vi er heller ikke veldig imponert over skjermens fargemetning, eller lesbarhet i sollys.

Men skjermen er hard i overflaten og vanskelig å lage riper i. Den reagerer også bra på berøring, slik at det er enkelt å bevege seg rundt i menyene.

Solid bygget

Chassiset i telefonen er i hard plast, med riller i sidene og en ru bakside som gir god friksjon når du holder i telefonen. Baksiden er ikke helt flat, men små knotter sørger for at telefonen ligger støtt på en jevn bordflate. På baksiden finner du også kameraet, og en skrue som holder batteridekselet på plass.

Når du åpner batteridekselet ser du at telefonen har en tynn gummiering rundt hele batterirommet. Denne skal bidra til å holde skitt og fukt unna telefonens indre organer. Tilsvarende er det små lokk med gummipakning over telefonens MicroUSB-kontakt og lydutgang.

Fronten på telefonen er sort med en nokså kraftig ramme rundt glasset og tre store menyknapper under displayet. Ellers er det lite som vekker oppsikt ved designen på denne mobiltelefonen. Den er ikke veldig vakker, men heller ikke stygg. Du kan se at den er bygget for å være litt ekstra robust, men det er ikke så påtrengende at det ser ut som noe forsvaret har bestilt.

Grensesnittet fungerer

Menyene er velkjente, i alle fall for alle som har brukt en Android-mobil fra Samsung før. Den har TouchWiz-grensesnitt, som er Samsungs eget grafiske brukergrensesnitt. Dette er det samme som du finner på toppmodellen Samsung Galaxy S II. Det ser riktig nok ikke like lekkert ut på en lavoppløst LCD-skjerm, men det fungerer bra. Her har du mulighet til å sette opp sju startskjermer med forskjellig innhold i form av snarveier og Widgets (miniprogrammer som viser oppdatert innhold på skjermen).

Hva som ligger på de ulike startskjermene ser du ved å knipe med to fingre på skjermen, eller du kan sveipe gjennom sidene ved å stryke en finger over skjermen. Et dobbelt trykk på hjemtasten gjør samme nytte.

Trykk og hold på et ledig område, og det dukker opp en meny der du kan velge hvilket element som skal plasseres i det ledige området. Du kan også trykke og holde på et programikon i programmenyen. Da vil dette programmet få sitt eget ikon på startskjermen.

Øverst på skjermen er det en statuslinje som kan trekkes ned som en rullegardin. Gjør du det dukker det opp mer utførlig informasjon. Her er også hurtigkoblinger for Wi-Fi, Bluetooth, lyd, GPS og autorotasjon av skjermen.

Lite attråverdig

Med en skjerm som er helt ordinær, et litt lubbent utseende og mye plast i chassiset, fremstår ikke Samsung Galaxy som noe naturlig midtpunkt i selskapslivet. Men brukergrensesnittet er bra. Telefonen er ikke så treg i menyene som vi hadde fryktet, og skjermoppløsningen er ikke irriterende dårlig.

Sammen med telefonen får du et minnekort på 2 GB, bruksanvisning, en USB-kabel, enkle øreplugger og en lader.