På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Denne mobilen tåler vann og snø
Men tåler tøffingmobilen et kritisk blikk?
Innhold
- Skjerm, design og menyer
- Design, skjerm og menyer
- Støv- og vanntett
- Middelmådig skjerm
- Solid bygget
- Grensesnittet fungerer
- Lite attråverdig
- Teknologi og funksjoner
- Teknologi og funksjoner:
- Rask på dataoverføring
- Best med Google-konto
- Duger for proffbrukere
- Ytelsestesting
- Multimedia
- Multimedia:
- Film på mobilen
- Spill
- Kamera
- Video
- Konklusjon
- Konklusjon
- Mobil for røff bruk
- Gjør jobben sin
- Stor målgruppe, få konkurrenter
Skjerm, design og menyer
Samsung Galaxy Xcover er som skapt for deg som ferdes ute i all slags vær, klatrer over fjell, åler deg frem over klissvåte myrer og sover i fuktige grotter. Men den passer også godt om du bare vil ha en billig smartmobil som tåler litt ekstra.
Støv- og vanntett
Samsung Xcover er bygget for å tåle vann og skitt, men den er også temmelig robust i forhold til slag og støt. Nå er det ikke meningen at den skal tåle å bli overkjørt av en stridsvogn, men normal skjødesløshet bør den takle. Den har fått sertifiseringen IP67, som betyr at den er tett som en potte og kan ligge en halvtime i vann som er opptil en meter dypt uten å ta skade av det.
At en telefon er IP-sertifisert betyr ikke automatisk at du får det dekket på garantien dersom telefonen likevel blir fuktskadet.
Middelmådig skjerm
Galaxy Xcover er litt større enn en iPhone. Skjermen måler 3,65 tommer, mot 3,5 på iPhone. Men selv om skjermen på Galaxy Xcover er relativt stor, så er den ellers ikke mye å skryte av. Innsynsvinkelen er dårligere enn på mange av Samsungs øvrige mobiler, og antallet piksler i skjermen er bare 320 x 480. Det betyr at skjermen blir mindre skarp enn på litt mer påkostede modeller. Vi er heller ikke veldig imponert over skjermens fargemetning, eller lesbarhet i sollys.
Men skjermen er hard i overflaten og vanskelig å lage riper i. Den reagerer også bra på berøring, slik at det er enkelt å bevege seg rundt i menyene.
Solid bygget
Chassiset i telefonen er i hard plast, med riller i sidene og en ru bakside som gir god friksjon når du holder i telefonen. Baksiden er ikke helt flat, men små knotter sørger for at telefonen ligger støtt på en jevn bordflate. På baksiden finner du også kameraet, og en skrue som holder batteridekselet på plass.
Når du åpner batteridekselet ser du at telefonen har en tynn gummiering rundt hele batterirommet. Denne skal bidra til å holde skitt og fukt unna telefonens indre organer. Tilsvarende er det små lokk med gummipakning over telefonens MicroUSB-kontakt og lydutgang.
Fronten på telefonen er sort med en nokså kraftig ramme rundt glasset og tre store menyknapper under displayet. Ellers er det lite som vekker oppsikt ved designen på denne mobiltelefonen. Den er ikke veldig vakker, men heller ikke stygg. Du kan se at den er bygget for å være litt ekstra robust, men det er ikke så påtrengende at det ser ut som noe forsvaret har bestilt.
Grensesnittet fungerer
Menyene er velkjente, i alle fall for alle som har brukt en Android-mobil fra Samsung før. Den har TouchWiz-grensesnitt, som er Samsungs eget grafiske brukergrensesnitt. Dette er det samme som du finner på toppmodellen Samsung Galaxy S II. Det ser riktig nok ikke like lekkert ut på en lavoppløst LCD-skjerm, men det fungerer bra. Her har du mulighet til å sette opp sju startskjermer med forskjellig innhold i form av snarveier og Widgets (miniprogrammer som viser oppdatert innhold på skjermen).
Hva som ligger på de ulike startskjermene ser du ved å knipe med to fingre på skjermen, eller du kan sveipe gjennom sidene ved å stryke en finger over skjermen. Et dobbelt trykk på hjemtasten gjør samme nytte.
Trykk og hold på et ledig område, og det dukker opp en meny der du kan velge hvilket element som skal plasseres i det ledige området. Du kan også trykke og holde på et programikon i programmenyen. Da vil dette programmet få sitt eget ikon på startskjermen.
Øverst på skjermen er det en statuslinje som kan trekkes ned som en rullegardin. Gjør du det dukker det opp mer utførlig informasjon. Her er også hurtigkoblinger for Wi-Fi, Bluetooth, lyd, GPS og autorotasjon av skjermen.
Lite attråverdig
Med en skjerm som er helt ordinær, et litt lubbent utseende og mye plast i chassiset, fremstår ikke Samsung Galaxy som noe naturlig midtpunkt i selskapslivet. Men brukergrensesnittet er bra. Telefonen er ikke så treg i menyene som vi hadde fryktet, og skjermoppløsningen er ikke irriterende dårlig.
Sammen med telefonen får du et minnekort på 2 GB, bruksanvisning, en USB-kabel, enkle øreplugger og en lader.
Teknologi og funksjoner
I våre øyne er enhver mobiltelefon et teknologisk vidunder. Likevel er det nå en gang slik at enkelte mobiltelefoner imponerer mer enn andre.
Samsung Galaxy Xcover havner nok i kategorien andre. Prosessoren er en enkel 800 MHz Marvell MG2. Den har ingen problemer med å få unna de vanligste prosessene, men den får åpenbare konsentrasjonsvansker når vi setter inn et minnekort med mange filer som skal skannes til visning i mediebiblioteket. Her er det bare å være tålmodig, så ordner det seg til slutt
Rask på dataoverføring
Samsung Galaxy Xcover har Bluetooth 3.0. Det er en satndard som gjør at forskjellige enheter kan overføre data ved å bruke Bluetooth i kombinasjon med Wi-Fi. Dette gir langt raskere overføring enn om du må basere deg på Bluetooth alene. Både sender og mottaker må ha Bluetooth 3.0 eller nyere.
Ellers er dette ingen sinke i de mobile nettverkene. Her er både turbo-3G og Wi-Fi på plass, så surfeopplevelsen og nedlastning av filer går unna i akseptabelt tempo. Om du vil begrense utgiftene til mobildata, så kan mobildata skrus av så du bare kan surfe i trådløse nett. Du vil fremdeles kunne få e-post, Facebook-oppdateringer og Wordfeud-varsler, men de lander ikke på telefonen din før du er koblet til på Wi-Fi. Betaler du fast pris for data er det ingen grunn til å pålegge seg selv denne begrensningen.
Lav prosessorhastighet til tross – du kan bruke Samsung Galaxy Xcover til det aller meste. En ting er alle appene du kan legge til fra Android Market, men det starter allerede når du plukker telefonen opp av esken. Samsung lar deg overføre innhold fra din gamle mobil til den nye, og om du har en google-kont ofra før, så dukker alle kontakter opp på telefonen din ganske så automatisk.
Best med Google-konto
For om du vil bruke disse funksjonen så trenger du en Google-konto. En Google-konto kan du opprette gratis, og hensikten er å koble telefonen til Googles univers. I dette universet kan du opprette fotoalbum fra PC eler telefon, og se dem der du selv ønsker. Du kan ta backup av mobiltelefonen i fall den blir borte, og du får tilgang til verktøy som lar deg jobbe med dokumenter, kalendere og adressebøker på tvers av nettbrett, telefoner og datamaskiner.
Nå er også flere TV-er koblet til Internett, så du kan se bildene du tok med mobilen eller filmene du lastet opp til YouTube ved å logge deg på med brukernavn og passord opprettet hos Google.
En funksjon som ikke krever Google-konto er nettleseren. Det er mulig å laste ned alternative nettlesere til den som er standard, men nettleseren som følger med er ganske OK. Når du surfer på sider med liten tekst vil du merke at skjermoppløsningen er i laveste laget, men det er slett ikke så ille at det ikke fungerer. Det går også greit å panorere på sidene, og å zoome ved å knipe eller sperre med to fingre på skjermen.
Duger for proffbrukere
Telefonen er utstyrt med programvare fra Polaris, og det gir mulighet for å arbeide med standard Office-dokumenter uten at du trenger en PC.
Kalenderen er svært god, og kan synkroniseres med så vel Microsoft Exchange Server, som din Google-kalender. Ellers har du med denne telefonen alltid diktafon og kalkulator for hånden.
Telefonen har en funksjon som kalles SocialHub. Her samles trådene fra flere sosiale nettsteder du er aktiv på. Det blir ikke helt som å bruke Twitter eller Facebook-applikasjonen, men det gir grei oversikt og lar deg poste oppdateringer på flere medier samtidig.
Ytelsestesting
Ytelsestester av Samsung Galaxy Xcover viser at dette ikke er noen utpreget spillmobil. Til det ligger scoren i NenaMark 2 for lavt. Men telefonen er ikke så langt bak at den er kritisk dårlig. De fleste spill fungerer helt greit.
Resultatet i Quadrant er heller ikke å kimse av, selv om mange av dagens mobiltelefoner leverer atskillig høyere prosessor-, minne- og grafikkhastighet. Men Galaxy Xcover presterer bedre enn flere av modellene som ble regnet som flaggskip for ikke veldig lenge siden.
Multimedia
Ørepluggene som følger med Samsung Galaxy Xcover er ikke veldig gode. Visst kommer det lyd ut av dem, men skal du bruke mobilen som musikkspiller vil du merke vesentlig forskjell om du bytter til et litt bedre hodesett. Musikkspilleren i Galaxy Xcover er nemlig bedre enn det inntrykket du får av de medfølgende pluggene.
Det er innebygget FM-radio i Galaxy Xcover, og lyden i radioen er grei så lenge du har gode radiosignaler. Hodesettet fungerer som antenne.
Film på mobilen
Den litt blasse skjermen gjør at du neppe vil velge denne mobiltelefonen om du først og fremst er ute etter en film-mobil. Formatstøtten er heller ikke den bredeste, men den kan selvsagt utvides ved hjelp av programvare fra Android Market.
Høyoppløste filmer vil by på en del hakking, eller de kjører ikke i det hele tatt. Men Galaxy Xcover har ingen problemer med å kjøre MP4 eller WMV-filer i 640 x 320-format.
Spill
Samsung Galaxy Xcover er i likhet med alle andre Android-mobiler en smartmobil du kan installere spill på. Her finnes det et stort utvalg av forskjellige spill du kan laste ned fra Android Marked. Du kan spille enkle puslespill, online-spill der du konkurrerer med andre, eller du kan laste ned mer avanserte spill med krevende grafikk.
De tyngste spillene vil ikke gli like jevnt som på mobiltelefoner med kraftigere prosessorer, men vi synes likevel Samsung Galaxy Xcover klarer seg overraskende bra som spillmobil.
Kamera
Men vi er bare sånn passe imponert over kameraet. 3,2 megapiksler er i underkant av hva vi forventer av en ny mobiltelefon i 2012. Det er ikke nødvendigvis slik at få megapiksler gir dårligere bilder, i alle fall ikke så lenge du skal se bildene på mobiltelefonen eller en PC-skjerm. Men om du forsøker å forstørre bildene eller skrive dem ut, så er det rett og slett færre detaljer i bildene dess lavere oppløsningen er.
Mår det er sagt tar dette kameraet relativt gode bilder i forhold til oppløsningen
I praksis er kameraet i Galaxy Xcover lett å bruke. Et rutenett på skjermen hjelper deg å komponere bildene etter tredelsregelen (bildene ser mer levende ut om viktige elementer er plassert litt ut fra senter av bildet, omtrent en tredel fra kantene på bildet). Disse hjelpelinjene kan du skru av i kameramenyen.
Kameraet har også geomerking av bildene, så du kan overføre dem til en PC eller en nett-tjeneste og plassere dem på et kart som viser hvor de er tatt.
I innstillingen «Scenemodus» kan du velge mellom 14 ulike innstillinger tilpasset omgivelsene du tar bilde i. Blant innstillingene er ferdige oppsett for festbilder (nei, de sletter seg ikke av seg selv om du angrer etter festen), nattfoto, landskap, solnedgang, tekst og fyrverkeri.
Du kan også velge om bildet skal tas automatisk når personen du tar bilde av smiler, eller du kan sette sammen flere bilder til et panoramabilde. Telefonen har også makromodus for tette nærbilder, samt en drøss med effekter du kan legge på.
Alt i alt et greit kamera til mobilbilder, men ikke som erstatning for et kompaktkamera.
Video
Du kan også filme med kameraet, men oppløsningen er lav, og bildene har en tendens til å hakke. Dermed blir det et kamera du kan dokumentere øyeblikkshendelser med, men som du ikke vil bruke til planlagte opptak.
Her er noen bilder vi har tatt med Samsung Galaxy Xcover:
Konklusjon
Samsung Galaxy Xcover er en rimelig smartmobil, som bokstavelig talt har sin styrke i at den er så robust som den er. Men listen over spesifikasjoner avslører at dette ikke er noen utfordrer til toppmodellene.
Kameraet er enkelt med beskjedne 3,2 megapiksler. Prosessoren er ikke særlig rask, og den 3,65 tommer store skjermen har en oppløsning på 320 x 480 punkter. Det er betydelig lavere en det vi er vant til å se på skjermer i denne størrelsen.
Men Samsung har også Android-mobiler som er enda enklere utrustet. Nykommeren Galaxy Y, har for eksempel bare halvparten så mange punkter på skjermen, og et kamera med bare to megapiksler oppløsning.
Samsung Galaxy Xcover koster nesten det dobbelte av Samsung Galaxy Y, men er likevel å regne som en rimelig mobiltelefon.
Mobil for røff bruk
Om er du av den litt uvørne typen kan det fort vise seg lønnsomt å spandere mellomlegget for å få en Galaxy Xcover. I tillegg til større skjerm og bedre kamera, så får du nemlig også en langt mer robust mobiltelefon.
Beskyttelsen på Xcover handler i første rekke om pakninger som skal hindre støv og fukt fra å trenge inn i telefonen. Mobilen er sertifisert til IP67, som betyr at den faktisk skal tåle å ligge 30 minutter på opptil en meters dyp.
IP-sertifisering har ikke noe med støtbeskyttelse å gjøre, men når du holder i Galaxy Xcover vil du raskt kjenne at den virker temmelig robust. Dette er ikke en mobil som tåler å bli overkjørt av en stridsvogn, men det skal godt gjøres å ødelegge den ved vanlig bruk.
Bakdekselet er låst fast med en skrue. De gummierte kantene gir godt grep og vil selvsagt også virke dempende om telefonen skulle støte mot noe.
En annen detalj vi liker ved Samsung Galaxy Xcover er at den har fått Gorilla-glass. Det betyr at glasset er svært motstandsdyktig mot å bli skrapet eller ripet opp.
Gjør jobben sin
Galaxy Xcover har ganske store taster som det er lett å betjene også med litt kalde og stive fingre. Dette er tross alt en mobiltelefon som skal tåle å bli brukt i all slags vær.
Vil du ha en rimelig mobiltelefon som kan løse de aller fleste oppgaver, og samtidig tåler litt røff bruk, så er Samsung Galaxy Xcover et godt alternativ. Telefonen ser ganske tøff ut, men ikke nok til å virke imponerende.
Men du kan surfe på nett, oppdatere status på sosiale nettsteder, lese e-post, spille spill og høre på musikk. Du finner adresser med Google Maps, og du kan laste ned et hav av programmer fra Android Market. Det går ikke alltid så fort, men det går.
Stor målgruppe, få konkurrenter
Vi tror dette blir en populær mobiltelefon fordi den er robust og billig. Det gjør den godt egnet som mobiltelefon for aktiv ungdom, håndverkere, friluftsfolk og alle andre som utsetter seg for norsk klima.
Om du ønsker en hardfør mobiltelefon med høyere spesifikasjoner, så bør du se nærmere på Motorola Defy+. Denne telefonen har samme IP-sertifisering som Galaxy Xcover, og skal dermed være like godt beskyttet mot fukt og skitt. Skjermstørrelsen er omtrent lik, men Motorolas modell har høyere oppløsning.
Telefonen er også raskere, har mer minne og bedre kamera (5 megapiksler, mot 3,2 på Xcover). Til gjengjeld er den noen hundrelapper dyrere enn Samsung Xcover.
Et annet alternativ er Sony Ericssons Xperia Active. Som navnet tilsier er også dette en mobiltelfon laget for aktive mennesker. Den har 3 tommer skjerm og virker mer kompakt enn Galaxy Xcover. I realiteten er den mindre i høyde og bredde, men tar det igjen på tykkelse. Xperia Active er 25 gram lettere enn Galaxy Xcover, som veier 135,5 gram.
Xperia Active er også raskere og har mer minne og bedre kamera, mens skjermen altså er en god del mindre. Xperia Active koster rundt 100-lappen mer enn Samsung Galaxy Xcover.
Les også: Ekstremtest av seks robuste mobiltelefoner