Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestOlympus TG-Tracker

Her er 5 grunner til å kjøpe TG-Tracker, og 5 grunner til å la være

Olympus' nye actionkamera vil være med oss på tur; la oss se om vi har lyst å la det.

Kristoffer Møllevik

5 ting vi liker med kameraet

Hurra, akkurat det vi trengte: enda et actionkamera – det finnes jo så få på markedet fra før... Nei, vent litt, denne gangen ser det faktisk ut til å være noe nytt! Innovasjon! Halleluja!

Men fjas til side, Olympus er ikke akkurat tidlige ute i actionkameramarkedet – et marked som vi tidligere har nevnt at ser ut til å ha nådd ett lite mettningspunkt. For på samme måte som med speilreflekskameraer og nettbrett, er det grenser for hvor mange actionkameraer folk flest har bruk for og hvor ofte de trenger/gidder å oppgradere. Spesielt når kameraene er laget for å ikke bli ødelagte...

Og hvis man ikke kan friste med hopp i bildekvalitet, oppløsning og fps, må man finne på noe nytt for å få folk vekk fra sine GoPro Hero3 (eller lignende), og det er nettopp det Olympus prøver på med Tough TG-Tracker. Så mye kan det virke som, at de ikke engang kaller det et actionkamera, men et «adventurecam». Det er fortsatt et svært kompakt videokamera med et fiskeøyeobjektiv uten zoom, som er vanntett og støvtett, så vi tror vi holder oss til «actionkamera» for å ikke blande epler og pærer.

I videoen under kan du se hvordan det gikk da vi tok kameraet med på tur.
Testen fortsetter under videoen.

Se hvordan det gikk da vi tok kameraet med på tur.

Olympus Tough TG-TrackerGoPro Hero4 BlackGarmin VIRB XE Sony FDR-X1000V
*Pris:3799,-4788,-3699,-3494,-
Maks FPS i 4K:3030/25-30/25
Maks FPS i full HD:60120/10060/50120/100
Maks FPS i 720p:120 (uten lyd)240120/100240/200
Høyeste bitrate/format:Rundt 30 Mbps/H.26460 Mbps/H.26424 Mbps100 Mbps/X AVC
**Batteritid:1 time og 30 min. ***1 time og 38 min.1 time og 39 min.60 min.
Utskiftbart batteri:Krysse avKrysse avKrysse avKrysse av
Bildestabilisering:ElektroniskByttElektroniskElektronisk
GPS:Krysse avByttKrysse avKrysse av
NFC:ByttByttByttKrysse av
Vekt med/uten hus:180 gram150/89 gram151 gram114/89 gram
Vanntett:30 meterMed ekstra husTil 50 meterSprutsikkert uten ekstra hus, vanntett med ekstra hus
Gain/ISO:AutoAuto, 400, 800, 1600AutoAuto
Tilkobling:Wi-Fi, Micro SD, Micro USB, Micro HDMIWi-Fi, Bluetooth, Micro SD, Mini USB, Micro HDMIWi-Fi, Bluetooth, ANT+, USB, Micro SD,Wi-Fi, NFC, Micro SD, Mini-jack mikrofon, Micro USB, Micro HDMI

*Prisene som oppgis her er laveste pris i skrivende stund, og er hentet fra Prisguide.no (kommersiell partner). **Batteritiden testes med at kameraene settes i opptak på 1080 50p, i et kjøleskap på 4° Celcius. Dette gir oss mugliheten til å sammenligne batteritid på flere ulike modeller over tid, under like forhold. Opplevd battertid vil antakeligvis være mindre, da kameraene bruker en del strøm når de slås av og på. Opptak med annen oppløsning og/eller bildefrekvens kan også påvirke batteritiden. *** Produsentens tall. Omstendigheter rundt testen gjorde at vi ikke fikk testet batteriet på vanlig måte, men vi kan bekrefte at batteritiden er veldig god under praktisk bruk.

Ok, her er de fem tingene vi liker med kameraet, fra minst best til best:

1. Det følger med et eget kameragrep i esken

Sammen med actionkameraet får vi et pistolgrep for å gi oss et bedre tak på kameraet når vi filmer, noe som kan være spesielt nyttig når vi filmer oss selv. Vi ville kanskje ikke forsøkt å filme kongen med dette på strak arm, men i de fleste andre sammenhenger fungerer det veldig fint til håndholdt filming.

TG-Tracker kommer med et pistolgrep som gjør det lettere å filme håndholdt. Kameraet skiller seg ut med å ha en innebygget LED-lykt, men denne funksjonen kan vi gi hvilket som helst actionkamera med en hodelykt og gaffatape, og derfor har vi ikke vektlagt det noe i testen.
Kristoffer Møllevik

Til tross for pistolgrepet kan vi ikke si at det er spesielt mye bedre enn GoPros «The Handler» (lenke til Prisguide.no, komersiell partner), som i tillegg flyter, men vi liker veldig godt at den følger med i boksen, og i motsettning til GoPros grep har det et lite vidvinkelspeil foran (se bildet på neste punkt), under kameraet. Det er ikke større enn en fingertupp, men det er nok til at vi får et litt bedre inntrykk av hva som kommer med i bildet hvis vi filmer med kameraet mot oss.

Selve kameraet festes til kameraplaten på pistolgrepet med en vanlig stativskrue. Denne platen har også en ekstra låsebolt som passer på at skruen ikke løsner dersom kameraet blir utsatt for slag eller press fra siden, slik som kan være et problem med for eksempel Sonys actionkameraer hvis du bruker dem sammen med et vanlig GoPro-til-stativskrue-adapter for å bruke dem på GoPros ulike festeløsninger. Noe som tar oss videre til neste punkt:

2. Kameraet fungerer med tilbehør fra GoPro

Kameraet kan brukes med fester fra GoPro.
Kristoffer Møllevik

Hvis vi tar kameraplaten av selve pistolgrepet, ser vi at festet i mellom dem er et GoPro-feste! Som betyr at vi stort sett kan gi katta i hvilke fester som er tilgjengelig fra Olympus selv, som så vidt vi kan se i skrivende stund er sånn omtrent nøyaktig ingen. Men som sagt, det gjør ikke noe, for det meste vi har bruk for og enda litt til finnes allerede til GoPro, og kameraplaten gjør kamerat kommer langt nok ut fra selve festet, slik at det avlange designet ikke blir noe problem.

Det eneste man bør være obs på er at tyngdepunktet flyttes lengre frem enn med en GoPro, så hvis du forsøker å bruke det med for eksempel GoPros hodestrikk der kameraet er plassert midt i panna, vil du nok få problemer med at det spretter så mye opp og ned at videoen blir ubrukelig. Utover det er det bare å stramme godt til, og så ser faktisk det meste ut til å fungere fint.

Du vil nemlig ikke ha samme problem som vi fikk med TomTom Bandits feste (se video nederst på siden) »

3. Kameraet har en innebygget, utfellbar skjerm

Skjermen er fleksibel, men kan ikke vendes forover.
Kristoffer Møllevik

Dette er det eneste actionkameraet vi kommer på som leveres med en innebygget skjerm som også er fleksibel. Riktignok er synsvinkelen til kameraet såpass bred at det krever ikke akkurat noe presisjon for å få motivet med i bildet, men fish-eye effekten er såpass stor at skjermen er fin å ha slik at vi kan unngå å plassere viktige bildeelementer ut mot siden, der effekten er størst. Dessuten fanger kameraet opp så mye av omgivelsene sine, at det kan være vel så nyttig å se hva som ikke skal være med i bildet. Se på bildet litt lengre ned, der vi har tatt bilde av skjermen fra siden og selv havnet i bildet til TG-Tracker.

Som et slags personlig eventyrkamera hadde det vært fint om skjermen kunne vris forover også, noe vi tror kunne vært vel så nyttig i mange sammenhenger, i alle fall hvis du skal filme og prate med kameraet, slik vi gjør i videoen lenger opp på siden. Dette kommer riktignok helt an på hva slags videoer du har tenkt å lage, men hvis du bare skal ha noe for å ha på hjelmen mens du kjører snowboard, er nok ikke dette den beste modellen uansett.

Da ville vi heller sett på Garmin VIRB XE, som måler farten din med GPS slik at du kan legge den på videoen etterpå. Det kan du lese mer om i vår test her »

Den ekstreme vidvinkelen gjør at kameraet fanger opp svært mye av det som foregår rundt seg.
Kristoffer Møllevik

4. Det logger turen med GPS

Turen var egentlig en time kortere enn det som står her, vi glemte bare å skru av loggføringen når vi la kameraet bort, og så lå det og loggførte i sekken til batteriet gikk tomt.
Skjermbilde fra appen

TG-Tracker er utstyrt med GPS, og kan logge hele turen vår, selv mellom opptakene. Da flipper vi bare av/på-knappen (se neste punkt) over til «LOG», også fortsetter kameraet med å registerere hvor vi er under hele turen. Dette krever at vi ikke glemmer oss bort og slår kameraet av istedet for over i LOG, men en advarsel på skjermen teller ned og gir oss i så tilfelle 10 sekunder på å rette opp tabben.

Loggen kan vi så hente over i appen «Olympus Image Track», og der får vi et enkelt kart med punkter for hvert sted vi har tatt et bilde eller et videoklipp. Dette kan være en veldig nyttig funksjon hvis du for eksempel trenger å gå tilbake for å se hvordan terrenget var på et bestemt sted. Hvordan var egentlig stien over akkurat det høydedraget?

Vi får også en oppsummering med data fra hele turen, som for så vidt er morsomt, men ikke så veldig nøyaktig. Båtens påhengsmotor på 4 hk fikk oss i alle fall ikke opp i 40 kilometer i timen, så hvor det tallet kommer fra vet vi ikke, og 33 varmegrader og solskinn var det heller ikke på noe tidspunkt. Men noe som stemmer ganske bra er gjennomsnittshastigheten, i alle fall når vi sammenligner med dataene vi hentet parallelt fra Garmin GPS-klokken vi brukte samtidig. Men med tanke på at vi glemte kameraet i Log-modus i sekken etter at vi kom hjem (tipper det lå slik en times tid) blir vi nysgjerrige på hvordan denne egentlig regnes ut.

Og vi må også si at batteritiden er imponerende, for etter totalt 55 minutter opptak og kontinuerlig logging i over 3 timer, viste kameraet fortsatt at mellom 1- og 2/3-deler av batteritiden var igjen.

Men denne funksjonen har også noen svært store begrensninger som vi skal ta for oss på neste side.

Når bryteren står fremme er kameraet på, i midten er det av, og bak er det av men logger fortsatt turdata.
Kristoffer Møllevik

5. Betjeningen er veldig kjapp og enkel

En ting vi liker veldig godt med actionkameraer, er når bryteren er av typen som vippes frem for å skru kameraet på, slik som på Garmin Virb XE og Contour, istedet for en knapp som skal trykkes ned slik som actionkameraene fra for eksempel GoPro og Sony.

Dette er veldig fint, fordi det gjør det enkelt å vite om kameraet er i opptak; dytt bryteren frem, og så er det det. Du trenger ikke være i tvil om du trykket knappen langt nok ned eller holdt den inne lenge nok, og det er spesielt nyttig når det er for mye støy rundt deg til at du kan høre «startpipet» og ikke ser kameraet skikkelig. Slik som for eksempel i videoen lengre opp, der vi har det montert foran på ryggsekken.

Oppstartstiden er også veldig kjapp, og kombinasjonen av disse to tingene gjør det mye enklere å starte et opptak når det skjer noe, uten at du trenger å stoppe opp for å ordne det.

Olympus Stylus Tough TG-Tracker
5
Middelmådig

Olympus Stylus Tough TG-Tracker

5
Middelmådig

Fordeler

  • +
    Utfellbar skjerm
  • +
    Kompatibelt med tilbehør fra GoPro
  • +
    Logger turdata, også mellom opptak
  • +
    Kjapp og god betjening

Ting å tenke på

  • Middelmådig videokvalitet
  • Svært dårlige muligheter for saktefilm
  • Alt for kraftig fish-eye-effekt
  • Funksjonsfattig programvare lar oss ikke utnytte sensordataene
  • Svært funksjonsfattig programvare lar oss ikke utnytte sensordataene

5 ting vi ikke liker og konklusjon

1. For mye fiskeøye

Antall grader synsvinkel ser ut til å være actionkameraenes svar på antall megapiksler, og enkelte produsenter kjører på med så mye de kan fordi det høres bra ut med et stort tall. Vi synes i utgangspunktet Sony overdrev litt med sine 170º på sitt X1000V, men Olympus går dem en høy gang med TG-Trackers ekstreme 204-graders synsvinkel.

En stor synsvinkel kan være bra på et actionkamera, da det gjør det enklere å filme det du vil ha med i bildet, selv om kamerat flytter seg litt hit og dit, alt etter hvordan det er montert. Men dette er for mye av det gode, og bildene får en alt for kraftig fiskeøye-effekt. Det blir litt bedre hvis vi velger «Narrow» som synsvinkel, men det er ikke veldig mye, og vi skulle gjerne hatt enda et steg digital zoom, eller aller helst trinnløs.

Nei, åra er rett som en strek, men kameraets ekstreme vidvinkel gir den og hele resten av verden en kraftig globeeffekt.
Kristoffer Møllevik

2. Det kan ikke lade og filme samtidig

Her satte minnekortet seg så godt fast at vi måtte bruke tang for å få tak på det og få det ut (NB: Minnekortet sitter ikke fast på dette bildet, dette er en "redramatisering" for å illustrere).
Kristoffer Møllevik

Kameraet kan ikke lades og brukes samtidig, så hvis du går tom for strøm må du lade det opp igjen eller bytte batteri for å fortsette å filme. Ekstra batteri er lurt å ha hvis du skal bruke kameraet mye, men det er verdt å merke seg at batteriene koster omtrent 500 kroner; over dobbelt så mye som ekstra batterier til for eksempel GoPro Hero4 Black og Garmin Virb XE.

Men noe vi likte godt med Garmin Virb XE, er at vi kan lade det fra en strømbank mens vi filmer med det. Ladeporten på Virb XE er vanntett, så så lenge vi holder batteribanken fri for vann (du kommer langt med plastposer og pakketeip), kan vi lade og bruke kameraet uansett vær. Så i mange tilfeller kan vi faktisk klare oss uten ekstra batterier til den, og spare de hundrelappene til noe annet morsomt ekstrautstyr.

Med TG-Tracker har vi ikke disse mulighetene. Ladeporten er en standard micro-USB, som jo er fint fordi ladekabler er lett tilgjengelig, men den er ikke vanntett. Men når kameraet ikke kan brukes og lades samtidig, hadde det ikke hjulpet uansett. Heldigvis er batteritiden god, så vi kommer ganske langt uten å måtte «etterfylle» strøm.

3. Svake muligheter for sakte film

Som vi nevnte i videoen på forrige side, kan TG-Tracker ta opp video i 4K, men siden bildebrikken egentlig ikke har høy nok oppløsning, må kameraet oppskalere noe. Ikke mye, men litt. Nok til at vi synes det er litt juks. Dessuten får vi ikke mer enn 30 fps her, noe som er litt i det minste laget for et actionkamera, så under testingen har vi hovedsakelig holdt oss til full HD.

4K er kanskje litt oppskrytt uansett, du skal nemlig sitte bra nært TV-en for å få utbytte av det. Bare sjekk hvor vanskelig folk syntes det var å se forskjellen i vår blindtest »

Her kan vi få opp til 60 bilder i sekundet, som er ganske bra og gir litt mulighet for å senke hastigheten til rundt 2x sakte film dersom behovet skulle dukke opp. Dette er for så vidt greit nok, og det er bare toppmodellene fra GoPro og Sony som gir oss særlig mer i full HD. Men vi er blitt litt vant med å få opp til 120 fps i 720p-oppløsning, i alle fall i denne prisklassen, og her skuffer Olympus stort. For selv om vi kan få både 120 fps (4x sakte film) i 720p og 240 fps (8x sakte film), er det nesten ubrukelig da videokvaliteten på dette er helt elendig og vi får ikke lyd. Til sammenligning klarer Sony X100V opp til 120 fps i full HD, med lyd, og den er til og med noen hundrelapper billigere enn TG-Tracker.

4. Heller laber videokvalitet

GoPro Hero4 Black til venstre, Olympus Tough TG-Tracker til høyre. 1080 60p oppe, 4K 30p nede. Trykk på bildet for å se de forstørrede områdene i full oppløsning.
Stillbilde hentet fra video

Dette skriver Olympus om videokvaliteten til TG-Tracker, på hjemmesidene sine:

«Ultra HD 4K. Enough Said. Record your adventures with so much vivid detail you’ll feel like you’re watching real life. That’s the amazing resolution you get with Ultra HD 4K 30p video.»

Vel, vi ser deres «so much vivid detail» og høyner med sammenliningsbildet til høyre. For sammenlignet med GoPros toppmodell, GoPro Hero4 Black, er videokvaliteten fra TG-Tracker ganske svak. Det er selvsagt lettere å sånn som her, når vi fryser bildet, men det er ikke vanskelig å se når videoen spilles av heller. Bare se selv på videoen øverst på forrige side.

Om kvalitetsforskjellen kommer av hardere komprimering eller dårligere optikk er vanskelig å si, men vi gjetter at det er en kombinasjon. Vi kan tenke oss at den ekstreme vidvinkelen har gått noe ut over den optiske kvaliteten, i tillegg til at bitraten er lavere enn GoPros 60 Mbps. Vi finner den ikke oppgitt, men den ser ut til å ligge rett under 28 Mbps i «vanlig» full HD.

5. Vi får egentlig ikke gjort så mye med sensordataene

En av tingene vi nevnte at vi likte med kameraet, er at det kan logge turen, og fortsette å logge selv mellom opptakene. Vi liker det, det er et konsept vi har tro på, og det fungerer greit til kortere videoopptak; som for eksempel ned skibakken Til lengre turer og større prosjekter har funksjonen store mangler.

Ett problem er dataene vi får presentert i loggen. Dette er ting som temperatur, høydemeter klatret, gjennomsnittlig hastighet og lufttrykk, av en eller annen grunn. Men vi kan ikke navigere til et bestemt sted på kartet for å for eksempel se når vi var der og der, eller hvor lang tid vi brukte fra ett punkt til ett annet. Når begynte vi for eksempel egentlig på den andre, bratte stigningen, og hvor lang tid brukte vi opp? Hakke peiling, Olympus gir oss bare tid, fart og så videre for hele turen.

Vi hadde rundt 35 klipp på denne turen, og det er svært utfordrende å finne et bestemt klipp, for ikke å snakke om en del av et klipp, ut fra det detaljfattige kartet i appen.
Skjermbilde fra appen

Det er fint å kunne navigere i filmklippene som hører til loggen ut fra hvor de er på kartet, men vi kan ikke zoome nok inn på kartet, og dermed blir flere klipp som ble tatt opp i nærheten av hverandre gruppert sammen, noe som gjør navigasjonen utfordrende. Vi kan heller ikke søke etter for eksempel klippnavn for å finne frem til hvor det var. Noe av denne utfordringen kan løses med å dele turen opp i flere logger, men da blir det enda en ting å holde styr på når vi kommer tilbake med X-antall klipp og kanskje leter etter ett bestemt blant hundre. Dessuten får vi bare opp når et klipp startet, og vi kan ikke bla gjennom ett langt klipp og finne ut hvor på kartet vi var midt i klippet, for eksempel.

Og så er det store spørsmålet: Hva kan vi egentlig gjøre med dataene kameraet samler inn?

Skjermbilde fra Olympus' app til venstre, Garmins app til høyre.
Montasje

Kartet i appen fra Olympus inneholder veldig få detaljer, i alle fall ute i terrenget slik som på vår tur, så det er veldig vanskelig å se ut fra det hvor de ulike klippene ble tatt opp med noe særlig nøyaktighet. Vi får heller ikke eksportert GPS-loggen til turplanleggere som BaseCamp eller Lommekjent.no, siden kameraet ikke logfører i det vanlige .gpx-formatet.

Sammenlignet med dataene vi henter fra GPS-klokken fra Garmin vi brukte samtidig på turen, får vi mye mer detaljer der, i tillegg til et GPS-spor vi forholdsvis enkelt kan laste opp til Google Maps og turplanleggerne nevnt over.

Og på toppen av det hele: Programmet som vi bruker til å hente GPS-data og video fra kameraet, finnes bare som app. Så hvis vi vil lagre en tur med alle videoen som hører til, må vi laste alle over på telefonen, eller beholde dem på minnekortet og koble telefonen opp via TG-Tracker hver gang vi vil gå tilbake for å se på videoklippene eller turdetaljer. Greit nok uka etter turen, men hva hvis vi om fem år har lyst til å se «hvor det var vi gikk den gangen»? Har vi fortsatt alt råstoffet liggende da? Neppe.

Konklusjon: Dette virker ikke helt ferdig

Som et rent actionkamera har TG-Tracker vært en skuffelse. Videokvaliteten er laber, vidvinkelen er altfor stor og det er svært dårlige muligheter for sakte film. Med tanke på at kameraet er såpass stort som det er, forventet vi egentlig bedre kvalitet og flere funksjoner.

TG-Tracker er et interessant konsept, bare ikke spesielt godt gjennomført.
Kristoffer Møllevik

Som aktivitetslogger kan vi se et potensiale, men også her er funksjonaliteten per nå alt for begrenset, og programvaren bærer preg av å i utgangspunktet være beregnet for Olympus' stillbildekameraer.

Og middelmådig pluss middelmådig blir, vel, middelmådig. Vi trenger en mye bedre programvare som lar oss eksportere turloggen til et format vi kan bruke og lagre over tid, og et redigeringsprogram som lar oss legge disse dataene på videoene våre, slik som vi kan med Garmins Virb XE. Vi vil heller ha et lite kart i videoen vår, en mange små videoer på et kart.

Per nå føles egentlig ikke TG-Tracker ferdig. Vi liker konseptet, og ser at denne typen kombinasjon av aktivitetslogger og kamera kan ha noe for seg, men når dataene vi får er så lite detaljerte, eksporteringsmulighetene er mer eller mindre ikke-eksisterende, og vi ikke har noen enkle muligheter til å bruke dem i videoene våre heller, sliter vi med å se en reell nytteverdi av disse ekstrafunksjonene.

Men det viktigste er ikke å kjøpe det beste actionkameraet, men det som er best for deg.
Sjekk vår kjøpsguide her, så får du noen gode tips til hvordan du finner det »

Olympus Stylus Tough TG-Tracker
5
Middelmådig

Olympus Stylus Tough TG-Tracker

5
Middelmådig

Fordeler

  • +
    Utfellbar skjerm
  • +
    Kompatibelt med tilbehør fra GoPro
  • +
    Logger turdata, også mellom opptak
  • +
    Kjapp og god betjening

Ting å tenke på

  • Middelmådig videokvalitet
  • Svært dårlige muligheter for saktefilm
  • Alt for kraftig fish-eye-effekt
  • Funksjonsfattig programvare lar oss ikke utnytte sensordataene
  • Svært funksjonsfattig programvare lar oss ikke utnytte sensordataene
annonse