Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestThecus N4200

Lur lagringsboks

En NAS du kan være sikker på.

Innledning

Det er en stund siden vi sist testet en NAS her på bruket, men det skyldes på ingen måte at interessen for disse har dalt. Tvert i mot appellerer gode NAS- eller hjemmeserverløsninger til stadig flere. Fordi datafiler i dag deles mellom stadig flere personer og enheter, vil også "vanlige brukere" ha nytte av en felles og sikker lagringsplass for disse.

Og det er her NAS kommer inn. De tre bokstavene står for Network Attached Storage, noe som ganske enkelt vil si en lagringsenhet på et nettverk. I praksis betyr det at noe så enkelt som en ekstern harddisk med direkte nettverkstilkobling er en NAS.

Men en moderne NAS kan være så mye mer enn bare lagringsplass. Dagens mer avanserte løsninger kan gi deg funksjonalitet langt utover det å lagre filer, som for eksempel å laste ned BitTorrent-filer eller fungere som e-post-, web- eller FTP-sever.

Thecus N4200.

En de tyngre produsentene på NAS-markedet er Thecus, og for anledningen har vi tatt en lang og god kikk på N4200. Dette er en funksjonsrik 4-brønns NAS – altså har den plass til fire interne harddisker. Modellen er rettet mot små bedrifter og entusiaster med høye krav til oppetid og sikkerhet.

Over de neste sidene skal vi se litt på hva denne boksen kan gjøre for deg.

Takk til Thecus som lånte oss et testeksemplar.

Spesifikasjoner

I forhold til vanlige PC-er har en standard NAS nokså begrenset funksjonalitet. Det betyr at de fleste modellene ikke trenger spesielt kraftig maskinvare. Dette gjør at kostnadene holdes nede og at de bruker mindre strøm enn vanlige servere.

Per i dag er de kraftigste NAS-boksene typisk utstyrt med en tokjernet Intel Atom-prosessor – altså den samme strikkmotoren vi finner i mange minibærbare og -stasjonære. Thecus N4200 ligger i dette segmentet.

Spesifikasjoner -
Maskinvare og tilkoblinger
Prosessor Intel Atom D510 (1,66 GHz, 2 kjerner, 1 MB cache)
Enhetstilkobling 4 x SATA intern (for 2,5" eller 3,5") 2 x eSATA 6 x USB 2.0
Display LCD-skjerm for diskstatus og aktivitet OLED-skjerm for info og generell status
Annet Intern batterimodul (mini-UPS) PCIe x1 for ekspansjonskort
Størrelse Vekt: 4,85 kg (uten harddisker) Størrelse: 19.8 x 17,2 x 25,1 cm (H x B x D) Utstikkende ledninger bak kommer i tillegg
Pris Ca. 5500 kr

N4200 har fin størrelse, og med karosseri i metall virker den robust og solid, selv om fronten er i plast. Dette gir den også en grunnvekt på nærmere fem kilogram.

N4200 har to skjermer for status, informasjon og input. De fire låsbare harddiskbrønnene er lagd for å takle disker på både 3,5 og 2,5 tommer. Sistnevnte kan være aktuelt dersom du prioriterer lavere strømforbruk og/eller mindre støy.

Men er du ute etter å få mest mulig plass går du selvfølgelig for de større harddiskene. Ifølge Thecus egen kompatibilitetsliste klarer N4200 også Hitachi Deskstar 7K3000, og godkjennelse for andre harddisker på 3 TB vil nok følge. Det vil si at du totalt kan stappe tolv terabyte i denne boksen.

I front kan du også se av/på-knappen og to USB 2.0-kontakter. Plugger du en lagringsenhet i en av disse kan du med et par trykk på frontpanelet kjapt kopiere over hele innholdet til serveren.

Bak finner vi i tillegg to eSATA- og fire USB 2.0-kontakter. Disse kan kobles til ytterligere lagringsmedier eller skrivere. Vifta sørger for å trekke luft gjennom kabinettet og over harddiskene.

Det er også mulig å sette inn et PCIe x1-kort, eksempelvis dersom du vil legge til et par USB 3.0-kontakter. Merk at batteripakken kan skiftes uten å åpne NAS-en.

Funksjonalitet

Innledningsvis nevnte vi at NAS er noe så enkelt som lagringsplass på nettet, men at flere NAS-bokser må sies å være så mye mer. Thecus N4200 er et fint eksempel på nettopp dette.

Denne NAS-en er nemlig ganske så funksjonsrik. Faktisk har den såpass mye å by på at vi ikke har hatt muligheten til å leke med absolutt alt.

Programvare og funksjonalitet -
Utdrag
Operativsystem Linuxbasert, plassert på Dual DOM
RAID-muligheter RAID 0, 1, 5, 6, 10, JBOD
Multimediastøtte iTunes Server Photo Web Server Media Server - UPnP
Sikkerhetskopiering Fra Mac- og Windowsklienter til NAS Fra NAS til ekstern harddisk Remote Replication
Annet Printserver WebDisk (nettbasert filtilgang) Nedlastbare moduler (add-ons)

Føler du at noe mangler? Fulle spesifikasjoner finner du på Thecus' nettsider.

I motsetning til tradisjonelle servere har ikke N4200 et fullblods operativsystem. I stedet kjører den spesialisert programvare – også kjent som fastvare eller firmware – bygd på en linuxkjerne.

Fastvaren kjøres fra en DOM (Disk On Module) som i praksis er en flashminnmodul som kan simulere en harddisk. N4200 er utstyrt med to slike DOM-er, der den nummer to sin jobb er å ta backup av den første og steppe inn dersom noe skulle gå galt.

Gøy med RAID

Dersom du skulle ønske det er det som nevnt flere NAS-er som lar deg bruke den til langt mer enn lagringsplass, og med N4200 får du så avgjort muligheten til dette.

Men la oss først ta for oss nettopp lagringsmulighetene. Med fire diskbrønner og valget mellom fem RAID-nivåer er poenget selvfølgelig at du skal benytte deg av nettopp dette.

Mer om hva RAID er og hvorfor det kan være smart å ha kan du lese her:
Få raskere PC med RAID.

Thecus N4200 har støtte for JBOD, RAID 0, 1, 5, 6 og 10 dersom du fyller den opp med fire disker.

Diskrammene gjør det enkelt å legge til eller bytte ut en harddisk. Perforeringene i frontdøra gir bedre luftgjennomstrømming over diskene.

I tillegg til å fungere som en sikker og sentral lagringplass for filene dine kan N4200 også brukes til å ta sikkerhetskopier av datamaskinene dine, men dette skjer ikke av seg selv. Du må ta deg bryet med å installere Acronis True Image, som følger med i pakken, eller bruke en annen backupløsning.

NAS-en kan også settes opp til selv å ta backup til eksterne kilder.

Nedlastbare moduler

I stedet for å bare stappe inn alt av funksjonalitet har Thecus lagd et system der du kan installere ekstra moduler ved behov. Vil du for eksempel at serveren skal ta seg av BitTorrent-nedlastningene dine? Da henter du ned og installerer "Download Manager"-modulen. Vil du ha NAS-en som web- eller e-postserver, eller har du et IP-kamera på nettverket? Moduler.

Fordelen med dette er at du slipper for mye rot i administrasjonsmenyene, og at NAS-ens samtlige ressurser brukes til det du faktisk har behov for.

Ulempen med modulene er naturligvis den at du er nødt til å finne og laste ned de rette modulene ved behov, men det kan også gjøres enkelt dersom NAS-en har nettilgang. Da listes nemlig modulene opp i administrasjonspanelet, og du laster ned og installerer dem med et par museklikk.

Alle modulene til N4200 finner du på Thecus´ hjemmesider.

Innebygd batteri

I en perfekt verden hadde strømmen aldri gått uventet, men vi vet jo godt at det ikke er tilfelle. Når slike ting skjer med datamaskiner og annet lagringsutstyr er det alltid en mulighet for at data går tapt.

En løsning på dette er å bruke en UPS (Uninterruptable Power Supply). Dette er enkelt forklart en batteripakke som sørger for at tilkoblet utstyr ikke slår seg av uventet og umiddelbart dersom det skulle oppstå plutselige spenningsfall eller strømbrudd.

På N4200 har Thecus ganske enkelt bygd inn en slags mini-UPS med utskiftbart batteri. Denne holder naturligvis ikke så veldig lenge, men det er det strengt tatt ikke behov for heller.

Vi testet naturligvis denne på den enkleste måten – ved å nappe ut strømkontakten. Først fikk vi kun notisen "AC Lost" på OLED-panelet. Etter om lag tre minutter gikk alarmen (pipelyder) og ett minutt etterpå slo NAS-en seg kontrollert av. Ved vedvarende strømbrudd vil den altså gå ned relativt raskt, men med mindre du er UPS-fanatiker vil jo heller ikke PC-ene eller ruteren din fungere da.

Dersom NAS-en slår seg av på denne måten vil den forresten starte opp igjen av seg selv når strømmen kommer tilbake.

Installasjon

Som nevnt får NAS-løsninger en stadig bredere målgruppe, noe som betyr at de også må være enkle å sette opp og enkle å bruke.

Thecus N4200 kommer med en fempunkts hurtigguide som gjør oppsettet til en lek dersom du har en viss innsikt i datamaskiner og nettverk. Siden du ikke kan koble til en skjerm eller tastatur direkte til en NAS må du jo sette den opp via nettleseren. Vi kan derfor si at vanskelighetsgraden på det å komme i gang med en slik boks er på høyde med å administrere en trådløs ruter.

Men før du kommer så langt er det naturligvis en stor fordel å installere det du trenger av maskinvare. I vårt testoppsett gikk vi for fire Western Digital Caviar Green på to terabyte (TB) hver. Diskene er enkle å montere i de medfølgende rammene og skyves kjapt på plass.

Etter dette er det bare å koble til strøm og nettverk, for deretter å slå på boksen og la den kverne litt. Etter en liten stund – den bruker vanligvis omtrent fem minutter på en full oppstart – er den klar for dyst.

Den enkleste måten å få kontakt med NAS-en første gang kan være å bruke den medfølgende Thecus Setup Wizard på en av PC-ene dine (Mac OS eller Windows). Denne programvaren lokaliserer NAS-en på nettverket ditt og lar deg kjapt sette opp NAS-en med en statisk eller dynamisk (DHCP) IP.

Men orker du å trykke litt er det også mulig å sette IP via boksens frontpanel.

Etterpå kan du logge inn på enheten ved å ganske enkelt skrive NAS-ens IP-adresse i et nettleservindu – akkurat som du ville gjort med en ruter.

Det første møtet med administrasjonsgrensesnittet kan være litt overveldende, men "hjem"-skjermen har de viktigste funksjonene. Resten kan du lete deg frem til i menylista til venstre, og for alt du ikke skjønner kan du prøve hjelpesystemet. Av og til er det faktisk litt hjelpsomt.

Videre oppsett kommer naturligvis helt an på hvordan du har tenkt å bruke NAS-en, men å starte med å sette opp et filsystem i RAID er ikke dumt. Her har du litt å velge mellom, også RAID 6 og 10 (1 + 0) hvis du bruker fire harddisker.

Med Thecus´ nyeste fastvare er det også mulig å velge det nye filsystemet ext4, som skal være raskere og mer stabilt enn det vanlige ext3. Vi gikk derfor for dette under testperioden. Stripe size – altså hvor mye data som skal skrives sammenhengende på hver enkelt disk – ble satt til standardverdien på 64 KB. Skulle du ønske noe annet kan dette velges mellom 32 KB og 4096 KB.

Det vil videre være naturlig å opprette mapper (foldere) og brukere eller grupper, naturligvis på bakgrunn av hvor og til hva NAS-en skal brukes. Dette er ikke spesielt selvforklarende, så det kan det være en fordel å ha eller kjenne noen med grunnleggende forståelse rundt dette med deling av mapper og brukerrettigheter.

Grunninstallasjonen er altså ikke så komplisert, men noe datakunnskap trenger du (eller må du være innstilt på å erverve) dersom du skal sette den opp skikkelig.

I bruk

Når du først har fått stablet N4200 på beina og konfigurert den etter ønsker og behov, kan du godt stue den bort på en trygg plass.

Men det kan være greit ha en viss tilgang til boksen også. LED-displayet gir deg et innblikk i status på disker, nettverk og datatrafikk, mens du via OLED-skjermen med knappene under får en viss mulighet til grunnleggende interaksjon med NAS-en. Du kan for eksempel sette IP-adressen eller resette den hvis du ikke får kontakt med den på en annen måte.

Fjerning av en disk i RAID 5 resulterer i alarmer og dårligere ytelse, men alle data er altså fremdeles på plass.

Boksen varsler også om problemer, for eksempel dersom en av harddiskene i et RAID skulle ta kvelden. Dette kan den gjør den med piping (kan skrus av) og advarsel på OLED-skjermen. I tillegg kan du sette opp NAS-en slik at den også sender deg en e-post når uventede ting skjer.

Mye av poenget med RAID er at filene overlever dersom en harddisk skulle ryke. Vi simulerte dette ved å nappe ut en disk under filskriving til våre fire disker satt opp med RAID 5. Dette gikk smertefritt, om enn kanskje ikke for kollegene som måtte høre på pipekoret fra NAS-boksen.

Etter en stund stappet vi inn disken igjen, noe som gjorde at NAS-en straks gikk i gang med å bygge opp RAID-et på nytt. Når vi da ikke brukte NAS-en i mellomtiden tok dette om lag åtte timer.

Ødelagte RAID må bygges opp igjen, og sånt tar tid.

Som nevnt takler N4200 disker på 3 TB, noe som betyr at du kan få opptil 12 TB å kose deg med i opp til tre RAID-konfigurasjoner. I tillegg kan du koble til USB- eller eSATA-disker til krampa tar deg, men merk at disse ikke kan inkluderes i et RAID. Litt uelegant dukker de i stedet opp i mappa usbhdd, med begrensede muligheter for å sette brukerrettigheter.

Strømforbruk og støy

Thecus N4200 er utstyrt med temperatursensorer og avpasser derfor viftehastigheten etter arbeidsbelastning og romtemperatur. I tillegg vil deler av støyen være avhengig av hva slags harddisker du utstyrer boksen med. Til sammen gjør dette at det er vanskelig å si noe bastant om støynivået.

Når det er sagt satt vi under deler av testperioden med N4200 på pulten en knapp meter unna. Der gjorde den gjorde lite ut av seg, med en vifte som gir et jevnt og nokså anonymt sus som for det meste druknet bort i bakgrunnsstøyen i kontorlandskapet. Men uansett er jo denne boksen konstruert for å kunne settes på et sted den der verken er i veien for øynene eller ørene.

Strømforbruket varierer litt. Med vår konfigurasjon med fire 3,5" harddisker lå den typisk mellom 40 og 45 watt under hard belastning, og rundt 30 watt i roligere perioder. Er du opptatt av strømsparing er det også mulig å spinne ned diskene etter et gitt tidsrom uten aktivitet, eller slå av NAS-en helt på enkelte dager eller innenfor visse tidsrom. Strømgjerrige 2,5" disker er også et stalltips dersom dette er spesielt viktig for deg.

Til slutt nevner vi at Thecus også har noe ekstra for deg som har nettbrett eller mobil med iOS eller Android. Appen Dashboard lar deg overvåke NAS-ens status, samt slå av og på tjenester, mens ThecusShare kan brukes til å streame musikk og film over lokanettverket ditt.

Ytelse

NAS-bokser kommer i flere størrelser, fasonger og har forskjellige muskelstyrker. Med tanke på at vi får mer og mer data som skal deles på stadig flere datamaskiner og andre enheter, er det viktig at NAS-en ikke snegler seg av gårde eller kneler under litt belastning.

Ytelse er derfor viktig i en moderne NAS, og slikt må selvfølgelig testes.

For ytelsestestene har vi brukt Intels Core 2-plattform og Windows 7 som klientens operativsystem. For at mengden RAM i mindre grad skal påvirke resultatene i visse tester, er dette begrenset til 2 GB.

Konfigurasjon -
Klient-
HovedkortMSI P35 Platinum
ProsessorIntel Core 2 Quad Q9300 (2,5 GHz)
RAM2 GB OCZ DDR2 800 MHz
NettverkskortIntel Pro/1000CT PCIe, gigabit ethernet
StrømforsyningNorthQ 650 W
SkjermkortATI Radeon X800 GT
HarddiskWestern Digital Caviar Black 640 GB, 32 MB cache
ProgramvareMicrosoft Windows 7 Ultimate SP1, 32-bit Intel NAS Performance Toolkit 1.71 NAS performance tester 1.1 ATTO Disk Benchmark 2.34
NAS-
Harddisker4 x Western Digital Caviar Green 2 TB, 64 MB cache
FilsystemExt4, 64 KB strip size
Fastvare5.00.04

Forbindelsen mellom NAS og klient er direkte, det vil si uten å gå om en HUB, svitsj eller ruter.

Planen var å teste ytelsen i JBOD og RAID 5, men vi slang også på RAID 10 (1 + 0), for å se om det var noe å hente på dette.

Intel NAS Performance Toolkit

Den kanskje beste indikasjonen på reell ytelse får vi av Intels egen NAS Performance Toolkit (NASPT), som gjør en rekke tester basert på typisk og vidt forskjellig bruk.

Her er det mye som skjer. Simultanavspilling av flere datastrømmer, skriving og lesing av store og mange små filer, les og skriv samtidig og så videre. Verdiene er i MB per sekund.

Thecus N4200 gjør en jevnt over god figur, og vi ser at kontrolleren holder koken i RAID 5. Samtidig ser det ikke ut til å være noe å hente på å gå for RAID 10.

ATTO Disk Benchmark

ATTO sjekker ytelsen på filer fra 512 byte til 8 megabyte, og vi har notert det raskeste resultatet. Her er resultatet jevnt, og samsvarer med det vi så i NASPT.

NAS performance tester

Med dette lille programmet har sjekket vi lesing og skriving med en filstørrelse på 400 MB. Resultatene er jevne og i takt med det vi har sett på de to andre testene.

Oppsummering og konklusjon

For noen vil nok en NAS, altså en egen datamaskin på nettverket som tar seg av lagringbehovene våre, høres fremmed og skummelt ut. Men det er lite å være redd for. Tvert i mot – jo flere datamaskiner, dingser og data du får – jo mer vil du ha nytte av å kunne samle på et sikkert sted. Og av den grunnen vil vi nok se en NAS eller annen form for hjemmeserver i stadig flere hjem.

Men en NAS har også potensial til å være så mye mer enn bare lagringsplass for filer og backup av dine PC-er. Mer avanserte modeller kan for eksempel også laste ned torrents eller fungere som web- FTP- og e-postserver. Og i den kategorien finner i Thecus N4200.

I tillegg har N4200 det ekstra som skal til for å tekkes den som ønsker sikkerhet over en gjennomsnittlig NAS. Med innebygd batteri (UPS) og dobbelt opp av fastvaren (Dual DOM) skal verken stømbrudd eller en vilkårlig flashminnefeil kunne ta knekken på dine data. Skulle du ønske det kan du også gå for RAID 6 med denne boksen, noe som betyr at den kan takle at to av harddiskene skulle ryke. Samtidig.

NAS NAS NAS - over hele linja!

Nå kjørte vi riktignok ingen test med RAID 6, men med det langt mer vanlige RAID 5 oppførte N4200 seg eksemplarisk under våre krasjtester. På toppen av dette gjør denne NAS-en en god figur med tanke på ytelse. En daff RAID-kontroller har for eksempel en tendens til å straffe skriveytelsen i RAID 5. Det ser vi ikke noe til her.

Men selv om vi aner en del gull i denne modellen er det også noe som glimrer med sitt fravær – brukervennlighet for hvermannsen. Her tenker vi blant annet på oppsettet av brukere, mapper og rettigheter, som ikke akkurat passer for nybegynnere. Det vi savner her er en enkel veiviser for dette, slik at du ikke trenger en entusiast eller IT-tekniker i familien for å sette den opp riktig. Også andre aspekter ved oppsettet og administrasjonen føles unødvendig tungt og noe "gammeldags".

Det er altså først når N4200 er skikkelig satt opp og operativ i all sin prakt at du kan senke skuldrene og slappe av.

Til slutt må vi nevne prisen. Thecus N4200 er som nevnt kjapp og har flere sikkerhetsløsninger enn NAS-er flest, og det betaler du naturligvis for. Leter du litt rundt kan du spare nærmere et par tusen kroner ved å gå for konkurrerende modeller med omtrent samme funksjonalitet. Men da ofrer du gjerne litt ytelse, UPS og Dual DOM – det blir altså et spørsmål om prioriteringer.

For øvrig har vi også sett N4200 Pro – en hakket raskere modell – til litt over 5000 kroner på nett.

+  Stødig og stillegående
+  Ekstra sikkerhet: Dual DOM, UPS, RAID 6
+  Fin ytelse


-  Noe tung å sette opp
-  Koster litt ekstra

Les også
Få raskere PC med RAID
Les også
Asus hopper på NAS-bølgen
Les også
Thecus N3200
annonse