Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Galaxy J5 (2016)

Samsungs nye mobil koster bare 2500 kroner, men føles ut som en «premium»-mobil

Her gjøres det mye riktig.

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Samsung har lenge vært en populær mobilprodusent, men det var ikke før i fjor at de beveget seg vekk fra plastmaterialer og tok begynte å pryde mobilene sine med metallrammer. Med Galaxy S6 og Galaxy S7 og senere også Galaxy A-serien har Samsung virkelig befestet sin posisjon som produsent av eksklusive metallmobiler med spenstig design.

Nå har denne satsingen også dryppet nedover i segmentene, helt ned til dagens testkandidat: Galaxy J5 (2016). Årets J5 er den første bunnmodellen fra Samsung med metallramme, og sammenlignet med forgjengeren snakker vi om et skikkelig løft designmessig.

Skjermen er jekket opp fra 5 til 5,2 tommer, mens 720p-oppløsningen er beholdt. Vekten er litt høyere, og hele telefonen er bittelitt større i alle retninger – også over midjen.

Designet som sådan er enkelt, men elegant. Den sorte og matte baksiden prydes av tre elementer i frest metall: en høyttaler, en blits og et svakt uthevet kamera – samt en glanset Samsung-logo.

Rammen er av matt, mørkt metall, og har freste , skrå kanter. På midten er det en knekk oppe og nede, og på sidene et lekkert, innsenket felt slik vi kjenner fra toppmodellene.

Fremsiden gjør ikke så mye utav seg. Nederst finner vi de to kapasitive knappene og den sedvanlige hjemknappen, og øverst er det sensorer, en høyttaler og frontkamera. En blits er det også blitt plass til, noe selfie-entusiaster nok vil sette pris på.

Detaljer fra J5-designet. Totalinntrykket er lekkert, med både matte og glansede detaljer rundt omkring. Hvert bilde har fått en fyldigere beskrivelse i karusellen i bunnen.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Nymotens Android med Samsung-tilpasninger

Under skallet på Galaxy J5 sitter det en noe aldrende prosessor, nærmere bestemt Qualcomms firekjernede Snapdragon 410, klokket til 1,2 GHz. Med andre ord forventer vi ikke de store sprellene rent ytelsesmessig, men det er en kjent og stabil løsning.

Galaxy J5 er en ganske så lekker telefon.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Brikkesettet jobber opp mot det relativt ferske Android 6.0.1 Marshmallow, med Samsungs egne menyer på toppen.

Grensesnittet er ryddig, men langt fra helt «ren» Android. I motsetning til eksempelvis Sony er Samsung stadig tungt inne med tilpasninger, noe spesielt innstillingsmenyen bærer preg av.

Til tross for seks hurtigvalg i toppen oppleves den stadig som noe epileptisk å navigere i, men den som leter finner straks en del gjemt funksjonalitet – noe vi snart kommer tilbake til.

Med Marshmallow under skallet følger en rekke godbiter med, blant annet mulighet til å styre tillatelser for hver enkelt app. Ønsker du eksempelvis ikke at Facebook skal ha tilgang til kameraet ditt, så kan du altså enkelt nekte Zuckerberg & Co. den gleden.

J5-menyene er i god, gammeldags Samsung-stil. Flipboard-menyen helt til venstre i hjemskjermene kan skrus av og på.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/Samsung/montasje

Også en automatisk strømsparingsmodus (Doze), detaljoversikt over minneforbruk (RAM) og automatisk sikkerhetskopiering av appdata er med i godteposen.

Til tross for en litt utdatert maskinvare er ytelsen god. Menyene glir raskt og smidig, med kun få tegn til lugging her og der. Det kan noen ganger ta et par sekunder før en app åpnes, men stort sett går det radig. Kameraet – noe som ofte er problematisk i svakt utstyrte telefoner – har heller ingen problemer med å holde følge.

I det hele tatt er det lite som røper at brikkesettet ikke er bedre enn det er, noe som nok en gang viser at opplevd ytelse og syntetisk ytelse er to vidt forskjellige ting. Vi kjørte nemlig også våre tre standardtester på J5, med et nokså labert resultat:

Snapdragon 410 er imidlertid svært kompetent, selv om noen vil vel mene at det er mindre framtidssikkert enn både 600- og 800-serien. Billige telefoner vil nemlig alltid «eldes» noe raskere enn sine toppspesifiserte storesøsken.

AMOLED-skjermen er god, og innsynsvinkel og lysstyrke er absolutt godkjent.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

En annen risiko er at teknologien løper i fra dem, slik at eksterne tjenester blir utilgjengelige ettersom kravene til maskinvaren stiger. Skjønt, kjøper du en J5 så er du nok neppe opptatt av ekstrem ytelse uansett.

God på bilde, dårlig på lyd

Nærbilde av skjermen.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Som underholdningsmaskin er J5 nokså kompetent. For kun få år siden var det høyst uvanlig å se HD-skjermer i bunnmodeller til et par tusenlapper – nå er det blitt et slags minimumskrav. Eksempelvis er både blodferske Xperia XA og litt eldre ZTE Blade V6 utstyrt med slike, mens atter andre i samme prisklasse stiller med Full-HD.

Med 1 280 x 720 piksler fordelt utover 5,2 tommer er det ikke noe problem å se enkeltpiksler om du virkelig vil, men i praksis er det mer enn nok.

Vi er kanskje ikke like begeistret for HD som vi var i 2012, men det er jammen ikke lett å skille den fra langt skarpere skjermer på vanlig bruksavstand. AMOLED-panelet gir dessuten i kjent stil både gode farger og sortnivå.

Den enslige høyttaleren på baksiden sliter med å holde følge, og spiller både fislete og lavt. Legg til at den er bakovervendt, og du har oppskriften på en dårlig filmopplevelse. De medfølgende øreproppene avhjelper ikke situasjonen mye, men heldigvis finnes det mye både billig og bra på den fronten. Vi irriterer oss for øvrig litt over at volumindikatoren ikke dukker opp på låseskjermen, men det er ikke noe stort problem.

Spill som Hill Climb Racing (høyre) egner seg godt på J5.
Torstein Norum Bugge, Tek.no,/montasje

Hva angår spill, så begrenser naturligvis ytelsen mobilen noe. Å fyre opp Asphalt 8: Airborn tar sin tid, og selv om spillet kjører fint er det langt fra silkemykt. Litt enklere spill, så som Hill Climb Racing eller Candycrush Saga, kjører uten problemer.

Ryddige nyttefunksjoner, og full Office-pakke

Officepakken fra Microsoft følger med, og fungerer fint. Notatappen til Samsung er litt enkel etter vår smak, og vi ville heller brukt OneNote.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/Samsung/montasje

Samsung gjør mye riktig med sine telefoner, og da vi testet Galaxy S7 Edge ble vi mektig imponerte over den rike funksjonaliteten. Noe av dette har også årets Galaxy J5 arvet, i form av blant annet sikkerhetshvelvet MyKnox. Gjennom Knox-appen kan du velge å starte enkelte programmer i en «sikker» modus, og dermed hindre uvedkommende i å få tak i informasjonen.

VENSTRE: Mail-appen. MIDTEN: Telefon. HØYRE: Filbehandleren.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/Samsung/montasje

Som hos resten av familien følger også her Microsofts kontorpakke med, og fungerer utmerket til både enkelt og mer avansert kontorarbeid. I tospann med Googles og Samsungs tjenester har du da alle grunnfunksjonene du trenger. Koreanerne tar seg av blant annet filutforskeren, en rekke verktøy og kalenderen, med litt varierende hell.

Det er faktisk kun OneNote (notater), Google Play (app-butikk), Google Chrome (internett), Gmail (e-post) og Hangouts (meldinger) som konkurrerer med Samsungs egne løsninger her. Alle nevnte tjenester kan sågar deaktiveres, men avinstallering er ikke en mulighet. Både Google (Nexus) og HTC har slik sett «renere» grensesnitt.

Både Gmail og Samsungs e-post-klient lar deg sjonglere både jobb, studier, organisasjonsliv og fritid i én og samme innboks, med støtte for alle de vanlige kanalene – også Exchange.

Et knippe av de mer avanserte funksjonene i J5. Du kan blant annet aktiver enhåndsmodus, kryptere dataene gjennom Knox og få rask oversikt over telefonens helse.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/Samsung/montasje

Innledningsvis pratet vi om innstillingsmenyen, som skjuler mye god funksjonalitet. Under Avanserte funksjoner kan du sette opp enhåndsstyring som standard for enkelte apper, eksempelvis Kalkulator, samt gjøre det mulig å krympe hele skjermen ved å trykke inn hjemknappen tre ganger. Hurtigstart for kamera er også mulig å aktivere.

Via et valg kalt Smart Manager får du raskt oversikt over batteriet, lagringen, minnet (RAM) og enhetssikkerheten. Her kan du også optimalisere, og trykker du på Fjern alt optimaliseres alle fire automatisk. Smart!

Et kamera til besvær

Kameraet på J5 skuler mistroisk bort på oss, og vi skuer like mistroisk tilbake.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

NB: Se nederst for en full bildekarusell!

Her kunne HDR vært på sin plass.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Mellomklassemobiler er ofte utsatt for at produsentene skal spare penger på å velge annenrangs komponenter, selv om problemet er mindre nå enn for få år siden. I likhet med de fleste mobiler i dag kan også J5 ta mer eller mindre kompetente bilder, forutsatt at forholdene ligger til rette for det.

Med 13 megapiksler er det nok av oppløsning å rutte med, og på en godværsdag med sola i ryggen er det bare å knipse i vei.

Har du sola i ansiktet, sier du? Da begynner også J5 å få prestasjonsangst, og med god grunn. HDR glimrer med sitt fravær, og kombinert med ganske sikkert rimelig optikk og bildebrikke blir skygger harde og lyse områder utbrente.

Her har vi knipset to bilder av samme motiv, ett der mobilen fikk bestemme eksponering selv, og ett der vi manuelt korrigerte bildet. Kan du se hvilket som er hvilket?
Torstein Norum Bugge, Tek.no/Samsung/montasje
Gitt de rette forholdene kan det bli riktig så bra.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Et annet problem er at kameraets automatikk svært ofte feileksponerer bildene, slik at vi må inn og justere selv. Dette virker å være uavhengig av lysforhold, og skjer i svale kontormiljøer så vel som i solrike parker.

Irriterende er det uansett, og gjør at du ofte må bruke mangfoldige sekunder ekstra for å knipse bildet ditt – og da kan det hende øyeblikket er over. Apropos øyeblikk, så er det en seriebilde-funksjon her. Den går nokså tregt, og knipser i overkant av ett bilde per sekund, maks 30 bilder av gangen.

Frontblitsen er nyttig (og overraskende).
Torstein Norum Bugge, Tek.no/Samsung/montasje

Det finnes også en Pro-modus, som i praksis bare tilfører tre valg: fokusmetode, ISO og hvitbalanse. Nokså avstumpet, altså, og langt fra det storebror Galaxy S7 Edge kan skilte med. Med det sagt, så er både detaljnivå, støynivå og farger på J5s bilder innenfor så lenge forholdene ligger til rette for det.

Hva angår frontkameraet, så er det på 5 megapiksler og utstyrt med en finfin vidvinkel. Her er det også en separat frontblits, som gjør selfie-hverdagen noe enklere.

Løsningen fungerer godt, og bildene blir brukbare. Det virker å være noe mer oppskarping i bildene fra fronten, men det er egentlig helt greit for formålet.

I praksis vil du nok ha større glede av å knipse med dette kameraet enn med hovedkameraet, kanskje mest fordi forventningene i utgangspunktet er noe lavere. Utfordrende lysforhold er for øvrig stadig et problem også her, men på det punktet er J5 tross alt ikke alene.

Et stort steg i riktig retning, men...

Galaxy S7, Galaxy A5 (2016) og Galaxy J5 (2016) er ikke så ulike som forgjengerne sine. Nå er alle bygget i metall, og har en utpreget premium-følelse. Materialkvaliteten på de to førstnevnte er imidlertid mye høyere enn på J5, som virker mindre sofistikert. Det er plast bak, hjemknappen ripes fort opp, aluminiumen er av dårligere kvalitet og med kjipere finish – og kameraet har ikke noen ekstra detaljer (les: ringer rundt objektivet).
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

At kvaliteten på årets billigmodell fra Samsung er blitt bedre er svært påfallende, og i likhet med nylig testede Honor 5X beviser Galaxy J5 (2016) at billig ikke lenger trenger å bety kjipt – eller dårlig, for den saks skyld. Det er nemlig ganske mye vi liker med mobilen. Både skjermen, grensesnittet til Samsung og ytelsen er mer enn innafor.

Galaxy J5 (øverst) har en tykkelse på 8,1 millimeter, mens iPhone 6 (nederst) er knappe 6,9 millimeter. Forskjellen er ikke merkbar, men ikke veldig stor.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Kameraet er raskt nok både ved oppstart og knipsing, men skuffer på eksponering og utfordrende lysforhold. Den første uken var vi plaget av et problem som gjorde at kameraet nektet å fungere, men etter en full tilbakestilling fungerte J5 uten problemer.

Kvaliteten er likevel så som så, med mindre forholdene er optimale.

Kameraet på J5 greide vi aldri å forsone oss helt med.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Det er to strømsparingsmoduser, men de trengte vi knapt. Selv ved tung bruk overlevde de 3 100 mAh-ene på innsiden av J5 godt over et døgn. Med alt dette sagt, så føyer mobilen seg inn i et segment som har blitt stadig tøffere den siste tiden, med blant annet:

J5 er god på det meste, men burde vært billigere.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Med en utsalgspris på 2 485 kroner kan vi ikke helt fri oss fra tanken om at Galaxy J5 (2016) rett og slett gir litt lite igjen for pengene, sammenlignet med feltet.

Ironisk nok er det kanskje Samsungs egen A-serie som er den argeste konkurenten. For knapt 100 kroner mer får du årets A3-modell, som har både langt mer eksklusivt design og noe raffere spesifikasjoner.

Alt i alt synes vi årets J5 er et stort steg i riktig retning, men at prislappen burde vært en halv tusenlapp mindre. Slik det er nå er den rett og slett for dyr til at vi kan anbefale den fremfor konkurrentene.

Hvis du er villig til å legge litt mer penger på bordet, så kan denne bli din:
TEST: Galaxy A5 (2016) har det du trenger og litt til »

Samsung Galaxy J5 (2016)
6
Helt greit

Samsung Galaxy J5 (2016)

6
Helt greit
sitatGalaxy J5 (2016) ser lekker ut og gjør mye bra, men er rett og slett for dyr.

Fordeler

 • +
  Lekker aluminiumskropp
 • +
  Avtagbar bakside
 • +
  Stort og utbyttbart batteri
 • +
  Rask og smidig i bruk
 • +
  NFC og 4G
 • +
  Android 6.0.1 Marshmallow

Ting å tenke på

 • Gammelt brikkesett
 • Lav syntetisk ytelse
 • Dyrere enn konkurrentene
 • Hovedkameraet sliter med eksponeringen
 • Ingen fingeravtrykksleser
 • Micro-SIM
 • Rotete innstillingsmeny
annonse